Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 8 maj 2012

Scared shitless


En tidigare reporter på Expressen, Cecilia Garme, gjorde tydligen i byxorna när Jonas Sjöstedt demonstrerade helig vrede över högeralliansens svek mot det svenska samhällsbygget. Hon bygger en hel artikel på SVT (numera det extremt högervridna organet) på sin inte särskild lustiga lustifikation:

"Alliansen vann när v-ledaren Jonas Sjöstedt blåste på med orkanstyrka. Även en garvad tittare fick ta skydd under sängen."

När jag beräknar horoskopet blir jag brydd. Naturligtvis känner intelligens ingen partifärg. Kvinnan är statsvetare men jag har mött många akademiker med ruttna värderingar.

Vad som förorsakar bryderiet är inget mindre än "Dalai Lamas triangel" i blå Luft  (Dalai har kommit att klibba fast vid astrologins geometriskt perfekta figur som enligt indierna bara kan byggas med hjälp av den stora välgöraren Jupiter.)

Hur kan, med andra ord, en människa som föddes under den stora välgöraren falla så lågt som Garme? Det här horoskopet måste benas ut, så långt det låter sig göras med bara Månen som ersättare för en verklig ascendent.

Jag har svajat lite kring nyttan med denna indiska metod, men i så måtto som man här talar om Lunas fantasier är den fascinerande. För vi talar här om den sublunära sfärens egna inre drömmar - Moder Jords fluktuationer. 

En del människor födda med Månen i verkligt problematiska lägen kommer att ge uttryck för moder Jords mardrömmar, medan andra, födda bara några timmar senare, kanske inte alls släpper fram de störda drifterna. Och sedan, ytterligare någon timma senare, öppnas dörrarna till mardrömmen igen, och helt andra själar med ett annat öde tar den resan..




I två av Lufttriangelns ben råder perfektion: Venus i Vågen står för den perfekta harmonin mellan människor - bara det en varning för att den här individen kan vara för ömhudad för att ägna sig åt politik och kanske bättre lämpad för lite god poesi i läsfåtöljen! 

Saturnus befinner sig också i sitt positiva härskarläge i Vattumannen, och nu har vi förstås mer än estetik. Här är symbolen för ideologin, blåritningen för hur människor i ett samhälle ska interagera. 

Minns att de tre Lufttecknen i Indien kallas för kama-tecken, den sociala instinktens tecken. Deras livsluft är bokstavligen att kommunicera eller mingla med människor, och utbyta tankar. (Vattenmänniskor minglar också men där hör man mer av kverulans och lamentationer. Eldmänniskorna kör sitt eget race och Jordmänniskorna är väl i största allmänhet rätt tillbakalutade och har modesta sociala behov.)

Men de här två momenten i Luftens domän har inget samröre, för det är bara Jupiter som kan binda ihop Venus kärlek till det estetiska livet med Saturnus som samhällsarkitekten. 

Och ska sanningen fram når inte det här horoskopet Dalai Lamas nivå, för det finns förstås olika slags Lufttrianglar. Den som har till uppgift att förbinda hela folket (Vattumannen) i en kärleksfull (Vågen) helhet missköter sig! Jupiter, filosofins planet, står här i det ganska rejält själviska tecknet Tvillingarna, det yngsta av de tre Lufttecknen. I det här stadiet springer Luften sina egna vägar, är som bäst en kommunikatör eller samordnare mellan olika individer, men vill inte själv underordna sig något system.

Skillnaden är märkbar jämfört med Dalai Lama vars livsuppdrag (Solen) ligger i Tvillingarna - han blev en springpojke åt sitt tibetanska folk den dag Kina invaderade hans land och drev honom ut på livets väg - som den evigt färdande Tvillingen.

Eftersom också han har Saturnus i härskarläge i det samhälleliga (eller ideologiska) Vattumannen är det som skiljer honom från den här lättstörda journalisten Lamans filosofiplanet Jupiter som ligger i endräktens Våg och i detta har stark uppbackning från Vågens härskare Venus som här i Lejonet blir en unitär Venus. Med detta menar jag att Lejonet är Solens och andesjälens eget tecken och därmed komplett i sig själv. 

Kopperskan Venus har inget på Lejonets marker att göra, Solen är redan EN och behöver inte helas från någon kluvenhet via Venus samlag. Venus på Lejonets mark står på ett högre plan och berättar istället historien om enhet med sitt högre jag. Sådant är åtminstone idealet, men det är naturligtvis få Venus-i-Lejonet som når det yttersta uttrycket, det krävs att många andra komponenter i horoskopet också vittnar om beredskapen att gå bortom det lilla livet.

Dalai Lamas födelse inträffade också ungefär vid soluppgången. Det gör att hans mäktiga Lufttriangel också lägger sig i horoskopets tre andliga hus, de så kallade dharma-husen! Jag känner inte till tibetansk astrologi, men den är rimligen nära besläktad med den indiska och enligt det indiska systemet förstår man tydligt varför laman anses vara en mycket hög själ.

Det kan vi inte uttala oss om i fallet Cecilia Garme eftersom tidpunkten är okänd. Men tar man istället Månen som ascendent missar hennes simplare Lufttriangel helt den andliga nivån. Vi får en vanlig pratmakare (där engelskans wind bag så mycket bättre säger vad det handlar om).

Ett sinne i Skytten placerar faktiskt Lufttecknen i sina naturliga zoner, tredje kommentatörshuset (så typiskt en journalistgärning), det sjunde huset för harmoniska relationer samt elfte huset som borde står för vänskap och ideal (i likhet med Vattumannens tecken) men där indisk astrologi avviker en smula, inte minst för att 11e sägs tjäna det 10e totalt äregiriga karriärhuset och därmed ha en passiv karaktär på samma sätt som 2a ekonomihuset slavar under 1a egohuset för att försörja kroppen. 

För indierna är 11e det hus där karriärister planerar och förvaltar sitt pund - det är ett hus för förmögenhetsansamling. Antik hellenistisk astrologi tycks ha en snarlik tradition men värderar pengar positivt. Elfte kallas den goda damionens hus, dvs den som ger människan allt det materiella överflöd som tolftehusets onda daimon inte släpper till. Man kan notera att båda det här husen långt ifrån är de värdigaste i horoskopet. 

Hellenistisk astrologi tycks klassa Solens femte hus högre än elfte (precis som indisk) och kallar denna zon den goda lyckans hus. Detta påminner om den indiska tanken om att det är ett andligt hus, ett dharma-hus. Bara den som följer sin religiösa plikt i livet kan vara lycklig. Också det nionde huset (Eld och dharma igen i Indien) ges den mäktigaste beteckningen av dem alla i hellenistisk astrologi: Gudens hus. Detta syftar förstås på Överguden Zeus (Jupiter hos romarna) som är precis vad vi talar om i det här inlägget. Den som har kontakt med det gudomliga väljer aldrig en självisk vandring åt höger. Vi vet därför på förhand att det måste finnas problem med den här journalistens karta. Frågan är bara vad.

Vi har lokaliserat en svaghet i den stora ideologiska Lufttriangeln, och det var den filosofiska grundvalen - Zeus verkar här också förstås - men "bara" genom den separata Tvillingarna. Tvillingarna är av naturen otrogna allt och alla, den handelsresandens roll är att färdas ensam. När Jesus beklagade sig över något han kallade "Människosonen" (ben Adam, avkomman av Människan), sade han att rävar och fåglar alla hade sina fasta boplatser man att Människosonen inte hade någon fast plats att vila sitt huvud. Förvirringen är enorm i den kristendom som snart förlorade sina judiska rötter. Nya testamentet presenterar saken som att Jesus talar om sig själv som denna hemlösa Människoson, men jag vill föreslå att han syftar på Merkurius eller Hermes och indirekt på Tvillingarnas tecken, över vilken den osynlige Luft-Merkurius härskar.

För "Människan" är naturligtvis Vattumannen, den arketypiska Adam, blåritningen eller Människan som Form eller Idé. Detta är i sig en levande Intelligens som vi små utstansade materiella avbilder knappast kommer att kunna förstå med våra små intellekt. Men avkomman till denne gigantiske Purusha, det är ju Merkurius eller frisjälen! Det är vi på vår högsta själsnivå. 

Paradoxalt nog är Merkurius bara härskare över Lufttecknet Tvillingarna men både negativ härskare över Jordtecknet Jungfrun och tillika "upphöjd" när frisjälen nuddar vid den döda Jorden och förlänar den en illusion av verklighet. Logos/Ordet blev till kött. Men att avkomman till den universella människoidén ingenstans har att vila sitt huvud, beror förstås på att jorden inte är hennes rätta hem. Såsom immateriellt andeväsen kan hon dessutom inte vila något huvud på en viss plats. För rumsdimensionen existerar inte på själens eget verklighetsplan.

Varför upphöjs då Merkurius i Jordtecknet Jungfrun? Kanske för att det är här - i ett fysiskt intellekt - som möjligheten ges att analysera och begripa den materiella världen och förstå den storslagna intelligens som ligger bakom skapelsen. Vetenskapsmän har i allmänhet förstådd vidden av sina upptäckter. Det är bara i den här tidens yttersta som ateismen grasserar och människorna är helt förblindade av sina egna upptäckter. 

Vid något tillfälle har jag spydigt föreslagit att någon förblindad astrolog upphöjde Jungfru-Merkurius på det typiskt självmedvetna sätt som vanligen gäller för dem med en överspänd medvetenhet om den egna kroppsliga positionen i rummet. Här är den del av mänskligheten som gjort sina kroppar till något slags forskningsprojekt eller råmateria att söka trimma och forma till perfektion. Kan en sådan orientering verkligen sägas vara en "upphöjd Merkurius"? När dödköttet binder Merkurius lägre än i något annat element?

Jag har inte lyckats knäcka den här antika gåtan än. Kanske är Merkurius upphöjd här bara för att Jungfrun är en orörd, kysk människa? Andesjälen solkar inte gärna ner sig och Merkurius upphöjelse just här skulle därför kunna uttrycka tanken om att kroppen är Guds tempel, eller "en sund själ (bor) i en sund kropp".

Den här långa utvikningen om själar och judisk mystik för åter till högerskribenten Garme som i någon barnsligt from förhoppning tycker att högern vann politikerdebatten för att Jonas Sjöstedt (v) var varlig. Och nu når vi pudelns kärna. Hennes Lufttriangel gör inte rätt nytta och när vi går vidare hittar vi just den upphöjda Merkurius i Jungfrun med privatistiska Solen. Och detta påminner om stjärnan Spica som ligger där Jungfrun håller i sädesaxet och som i antiken kallades "den sårbara" eller "oskyddade". Kvinnan blev livrädd när hon såg Sjöstedts fenomenala Eld (se hans horoskop!) eftersom Jord alltid fruktar Eldens materialdestruktion. Och vem är mer mån om SINA privata ägodelar än Jungfrun? 

Att hon har sinnet i universalistiska Skytten hjälper inte när Jupiter har opposit karaktär i Tvillingarna. Här är alltså Månen i det tecken som jag spekulerat kunde vara arbetarklassen eller den mänskligheten enad i verksamhet, men hon är inte den visionen trogen pga. Solens privatism och det faktum att Jupiter i Tvillingarna i sin tur tar order från Merkurius i privatismens Jungfru. Både sinnet (Månen) och synen på välstånd (Jupiter) styrs alltså ytterst av Jungfrun - och Jungfrun blev så rädd att hon nästan gjorde på sig när stygga vargen Sjöstedt hotade att ta hennes orättfärdigt ansamlade lyx ifrån henne!


PS. Glömte nästan säga. På temat obehagliga människor som hotar att avslöja vilket litet luftslott man gömt sig inne i, föddes ju den här kvinnan med den Groteska Satan i rak opposition till hennes egen aggressionsplanet i superstarkt läge i aversiva Skorpionen.

Faktum, fast jag kanske svär i kyrkan här, men jag har ibland noterat stor fruktan i Skorpioner! Otroligt rädda individer. Hos Garme går rädslan bortom alla rimliga gränser när den korrumperande Algol vänder sig rakt mot en aggressionsplanet som redan från början har svalt sig själv. (negativ Mars är ofta mycket självrepressiv, riktar krav inåt, "Fy flicka! Fy!")

Den oppositionen måste studeras mer! Just nu räcker det att konstatera att hon verkligen ägnar sig åt att Demonisera, precis som högern tidigare gjorde mot Håkan Juholt. 

De är allt små praktskitar de här brackorna, högskoleutbildade eller inte. Det goda samhället vet de inte vad det handlar om.





Inga kommentarer: