Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 26 maj 2012

Psykologen som skrev falskt om Jung



I am a practicing attorney, and recently have developed a certain interest in Jung. I read Noll's book before I had read any of Jung's own works. ... It was obvious to me that Noll was not engaged in legitimate scholarship. ... Noll's book is based almost entirely upon insinuation, rather than demonstrable proof. (Tredje högst rankade bokanmälaren på Amazon.)


En bekant med en kronisk förmåga att förvränga information meddelade glatt att han fyndat på antikvariat. Fyra böcker för 80 kr. En av dem var psykologen Richard Nolls försök att släpa psykologen Carl-Gustav Jung i smutsen.

Nog för att Jung hade många synder på sitt samvete: en tid av nazisvärmerier, kroniskt otrogen sin hustru med kvinnliga patienter, tiden av sinnessjukdom (om den nu var en synd - kanske mer troligt ett psykes försök att avlasta sig problem medhavds från tidigare liv).

Men att han skulle försökt ha starta en ny religion har väl aldrig någon med rimlig kunskap om Jungs djupa bildning och historiska intressen beskyllt honom för tidigare! Detta påstod nu Noll, enligt bekanten.

Jag tittade på Amazon och noterade snart hur förödande lågt "Jung-kulten" av Richard Noll skattades, även av individer som inte ens anser sig stå Jungs arketyplära nära!

Min omdömeslösa bekant med en kroniskt förmåga att läsa dålig mainstream-litteratur som bankar in "enbart materia"-paradigmet föddes under hemska angrepp på himlen: Solen i Oxen några grader från Satans huvud i åttonde huset för korruption, som för att befästa sitt onda öde! I detta liv ska tilläggas, och ingen vet vad han straffar sig själv för genom att ensidigt välja ateistisk/materialistisk litteratur av sämsta sort.

Jag blev intresserad av namnet Noll (så pregnant på svenska!) men Wikipedia och nätet innehäll inget mer än att han föddes 1959, inte ens uppgifter om var i USA. 

Men så kom äntligen Birthdatabase.com till lite nytta. Många gånger har jag sökt där för att hitta uppmärksamma skandalpersoner i USA men kammat noll. Den har gången hittade jag närmare 50 nollor i ungefärlig ålder 52! Sedan var det bara att eliminera alla utom dem födda 1959. Alltjämt en handfull kvar, men redan första namnet var rätt. Richard C. Noll (den enda med den mellaninitialen) visade sig matcha psykologen och författaren. 

Så vad felas denna man, som kallas barnslig, ytlig och pseudorationell av Amazons högst rankade recensent? Han har ju storkorset i Sattva guna! Skulle inte detta ge perfekt illumination eller åtminstone en stark drift att vilja förstå?



Jag kan inte komma till något annat än att det är Satans huvud (Algol) som ÅTERIGEN SKADAR RELIGIONENS PLANET JUPITER.

Jag måste vid tillfälle göra en systematisk studie av detta, för jag har tyckt mig se Algol och Jupiter fungera illa tillsammans, gång på gång. Ibland på rät linje (konjunktion) och ibland i direkt opposition (om med planeten jorden som "gisslan" mellan dem).

Om man kan spika att det är denna enda opposition som så tydligt får omdömesförmågan att kantra och DEMONISERINGEN av Jung, och det falska tillskrivandet honom ett försök att starta en ny religion, så innebär det att Ljuset dock ändå inte segrar över Mörkret i detta horoskop. 

ETT FÖRBANNAT LIVSÖDE.

Och notera den hyperstarka Solen, upphöjd i Väduren - det är enda placeringen i Rajas eller passionens kvalitet. Psykologens själva motor brinner för egot och denna unga eller rent av juvenila (som en Amazon-recensent uppfattar författaren)  orientering, står då i kläm mellan tendenser att smutskasta och demonisera och tendensen i Sattva guna att bringa ljus och klarhet. En typisk historierevisionist med andra ord. 

Och gissa vad, vi har ju på bloggen också en annan historikeförfalskare, den invandrarhatande holländaren Geert Wilders, vars storkors i Sattva guna bekymrade mig eftersom man kunde tro att ljuset skulle stå över populistiskt smutskastande av minoriteter.

Det är dock intressant att jämföra båda dessa dyngspridare: båda har Solen i Eld (aktivister, driftiga, vill sätta en agenda, gärna med sig själva i centrum). Båda har sinnelaget i Fiskarnas tecken som är ett emotionellt och impressionabelt tecken, och där Sattva guna verkar för emotionernas rening och klarhet.

En passande beskrivning för en psykolog, Månen i Fiskarna - bloggens psykologfavorit neo-jungianen James Hillman har samma sinnelagsplacering. 

Men hos denne Richard Noll baserar sig Mån-Fisken på ingen annan än religionens och filosofins Jupiter, och den har vi redan sett hur den tar en enorm salva från den store Satan, korruptionens och svartmålningens kraft!

Precis som jag i fallet Wilders bara kunde falla tillbaka på en ytterst ful ömsesidig attack mellan de "naturligt onda" Saturnus och Mars på varandra, ser det också här ut som storkorset i Ljuset "förorenas" av andra och simplare faktorer på himlen.

Men USA tycks vilja belöna den här psykologen precis som Geert Wilders är en ytterligt intelligent och listig typ. Noll har just fått något obskyrt bokpris för sin senaste fackbok, "American Madness" (Wikipedia). I värsta fall är bokpriset instiftat av någon med intressen i samma förlag boken är utgiven på. Med Satan med i bilden kan motiv och bakgrund vara hur grumliga som helst.

Inga kommentarer: