Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 19 maj 2012

Perversionens ande i Lady Gaga



Man måste beundra Aftonhoran (Aftonbladet) för sina ständiga lågvattenmärken. När nu Lady Gaga för andra gången i Sydostasien hamnar i problem med sin "Jag föddes så här"-turné förmår tidningens rubriksättare inte ens skilja på sak och person, utan missrepresenterar grovt andemeningen i nyheten från Filippinerna. Skillnaden mellan texterna talar för sig själv.


(AB:s banalversion [tv] av, troligen, originalet i Huff[ington] Post. Att den amerikanska nättidningen kapade sitt namn är en chockerande eftergift åt samtidens fördumning och regression tillbaka till enstavigt barnspråk.)

Nå, den nya svenska grumligheten är inte värt ett inlägg, men däremot reprisen av hennes horoskop, där det mest komplicerade växelspel mellan Vatten- och Luftelementet pågår. Och är inte livet märkligt? Detta är på dagen ett år sedan inlägget om hennes geni och sinnessjukdom, publicerat den 19 maj 2011!

Horoskopets "inre liv" har tekniskt redan behandlats, men sägas kan att de dunkla attityderna eller drifternas Vatten slår rejält slint mot Luftelementets förmåga att konceptualisera. 

Eller annorlunda uttryckt: Stefani Germanotta sätter färg och handling på ett undermedvetet som måste läcka i alla riktningar. Hon är själva perversionens häxkittel. Idag skulle jag också vilja färga Skytten eldigt röd och låta omoralens Mars söka koka bort vattnet i Fiskarna 90 grader längre fram på zodiakens väg.



En odödlig själ måste ha arbetat hårt i det förflutna för att föräras en så här degraderad himmel. Men i sina mildare former är dissociationen av faktor A från faktor B (Vatten från Luft eller vice versa) inte är alls inte ett ovanligt psykologiskt beteende - "mörka och prata om något annat istället". 

Man kan kanske bättre säga att Lady Gaga är kvinnans påhittade alter ego där alla hennes problem från tidigare liv tillåts löpa amok. Skillnaden på dagens kollapsade västerland och äldre tider är att storkapitalet slår mynt på vad som helst, så istället för att hjälpa Germanotta - bakterieråttan - till mentalvård, har hon gjorts till en ny dekadensens superstjärna. 

Och den mentala smittan från ett extremt tydligt fall av dissociation sprids även till de mildare fallen. Gay människor kan faktiskt göra svaga själar vid gränslandet gay eftersom detta inte är en fråga om skruvar och muttrar eller dna utan om föreställningar i själen. Och själen fanns innan den särskilda fantasi som kallas fysiskt substrat kom i blickfånget. Materialister och biologister är som den grupp som föll ner i Själarnas Brunn och landade på en liten planet kallad jorden. Där tror de bokstavligen på allt som deras yttre sinnen signalerar till dem och har för tillfället helt vänt ryggen åt sin egen själ.

I Sverige har vi f.n. en parallell till Lady Gaga: statsminister Reinfeldt med hans begränsade men högst specifika "dissociation" i horoskopet. Under flera år har han lyckts ingjuta sina vanföreställningar om den onda staten och det sovande svenska folket i just detta folk. Men det finns en tid för dårskap och en tid för uppvaknande. Till hördes hans galenskap högt och tydligt i det skrämmande ynkliga och självcentrerade uttalandet, att "etniskt svenska medelålders" minsann inte har några problem med att skaffa jobb!

Där kom kräket inom honom ut men rent tekniskt föll han bara på eget grepp. Han, den ständigt ljugande och ordvrängande råkade nu själv ut för sin egen dissociation och han märkte inte hur hans mörkläggning istället röjde något annat - och mycket fult - om honom och den moderata mentaliteten: de är självupptagna skitar som inte bryr sig om andra. Deras egen livsstil är det enda som tillåts kosta pengar. 

Och hur skulle moderaterna kunna njuta av sina skattelättnader om de inte uttryckligen kunde se och läsa om fattiga och uteliggare? De måste ju ha några att att mäta sin egen framgång mot! Så moderaterna arbetar för att trycka ner andra allt under det att dubbelmoralen istället talar ett annat språk: "valfrihet inom vården" (och allt annat den förhatliga staten tidigare skött med mindre problem än vi nu ser med tågen, apoteken och vad mer det är som hunnit privatiseras=degraderas och utsättas för det giriga vinstintresse som varje människa har mer eller mindre av).

Oj, vilket kapitel det här blir för historieböckerna: Sverige och åren med Schweinfeldt.

Dessa är mänsklighetens andliga bottenskikt, själar som av någon anledning kommer åter till jorden som förkrympta varelser, ur stånd att tänka en enda tanke rätt. Jag har tidigare sökt ursäkta den homosexuella egenarten med att själar ibland behöver byta kön för att växa allsidigt och att det nästan som av ett missöde uppstår en starkare bindning till det förra livet (av annat kön) än en ny bindning till den nya kroppen.

Men detta är att göra själen till ett offer för ett dåligt designat kosmos! Så vi ger de filippinska ungdomarna rätt och Aftonbladets rubriksättare med: Lady Gaga har blivit en ikon för urartade värderingar eftersom hennes själ inte klarar av att separera getter från får utan "läcker som ett såll" på insidan.

"Anständighet" har helt förlorat sin innebörd för många västerlänningar som helt anammat den så kallade värderelativismen som genom att först förneka det som denna blogg återupptäckt - att det finns vissa konstanta värden i tillvaron (se kriminaliteten öka i Väduren och Oxen och morden i Skorpionen).

Jag misstänker att få av till och med den här bloggens läsare ser sammanhanget mellan astrologi och morallära, men detta är om något upptäckten som följer av ett antal kvantitativa tester. När samma resultat kvarstår i test efter test, då måste västerlandets myt vara avslöjad om att här bara finns subjektiva sanningar ("du tycker ditt och jag tycker mitt"). 

Filosofen Platon (och många före honom) hade rätt: världen är idéstyrd, men det är inte människan som i hybris skapar idéerna (och därmed en mängd subjektivistiska åsikter). Idéerna fanns innan du föddes och du är en produkt av dem. Du är dödlig, idéerna är objektiva och odödliga. Ruskigt för ett västerländskt fett ego att tänka sig - att man bara vinglar runt i en gigantisk kosmisk själ av ofattbar intelligens men att människans vaga återsken av denna gudomliga nivå ändå räcker till att avslöja en del spelregler. 

Astrologin är en av mänsklighetens första intellektuella upptäcktsfärder, verklig vetenskap en annan gren på samma träd. Och med "verklig" menar jag de som faktiskt förutsättningslöst beskriver grundforskning och söker, inta parodiska figurer som Humanisterna, VoF eller DN:s vetenskapsredaktör som tror de sitter inne på sanningen och söker mästra den mänskliga anden!

*****


Se även en relaterad diskussion om Perversionens ande i Fallet från Jellink till Mapplethorpe. "Perversionens ande" var ett tekniskt uttryck i Dödahavsrullarna och som gav prov på samma dualistiska världsbild som astrologin. Ljus och Mörker (perversion) motsvarar astrologins positiva och negativa polaritet.

När det negativa Vattenelementet dominerar över det positiva Luftelementet får man en viss form av besatthet, som den alexandrinske naturvetenskapsmannen Ptolemaios i antiken såg som en följd av "vatten på hjärnan". Notera hur han symboliskt använder elementen korrekt, för hjärnan är väl mer än något idag den köttslamsa vi associerar till tänkandet.

Astrologin bjuder förstås på en poetiskt sann verklighet - den är inte sista ordet vad gäller "hård vetenskap". Men det är, som framgått, inte "hård vetenskap" heller. Den springer ur själens fullständiga syndafall ner i "själarnas brunn" - en referens till den första Indiana Jones-filmen och där Brunnen naturligtvis är den materiella världen, kuben, eller Jordelementet. "Guds fotapall" sade judarna om denna skapelsedramats efterbörd.

Se även (2): En bokrecension på Aftonhorans kulturavdelning (dess enda hållhake på Legitimiteten) som kommer in på frågan om västerlänningens förvirring och egocentricitet.



6 kommentarer:

Einar Wåhlberg sa...

För att bekräfta "lögnens ande" här ytterliggare så ska jag citera vad kvinnn sa på en konsert (som jag råkade få syn när jag zappa runt en gång). Lady Gaga frågar publiken: "vet ni vad jag hatar mest?" och publiken vet inte riktigt vad dom ska svara men sedan säger hon "SANNINGEN!". Detta säger alltså en människa som förutom detta prata religion i showen (vill jag minnas) med politiskt korrekta grejer som att "Jesus älskar alla, Jesus älskar bögar osv..". Det är alltså sånna "präster" dagens ungdomar har att lyssna till numera..

Seaward sa...

Bekräftelsen förvånar inte. Rent tekniskt har jag som sagt påpekat hur den förunderliga antika fyrelementsläran visar hur Lady Gaga verkar opererar på flera nivåer samtidigt, och alla med vattentäta skott mot vandra (dissocierad från sig själv i flera led!).

När naturvetaren Claudius Ptolemaios talade om människor med "vatten på hjärnan", det vill säga, besatthet av onda andar, var det inte med anledning av komplikationer mellan Vatten och Luft.

Detta fenomen kan bloggaren bara ta en liten del av äran att ha frilagt, de första spadtagen gjorde den eminente brittiske 1900-talsastrologen Charles E.O. Carter. Han såg klart dissonansen mellan vissa zodiakmotiv utan att egentligen titta på de fyra elementen som metaforer för skilda väsensled i människan.

Vattnet är då en klar hänsyftning på den "vegetativa själen" eller ett överdrivet öra mot ett tämligen sanslöst skikt i den levande människan, nämligen det skikt som låter sig nöja med ett liv som bara är en reflex i vattenytan av det verkliga livet – för att fortsätta stapla liknelser på varandra.

Så jo, det tycks som om Lady Gaga är en passande "överprästinna" för vår tid. Ett omen om vart väst är på väg. När vår ekonomi kraschat går övriga världen vidare. De kommer inte längre att behöva våra märkliga idoler utan kommer att göra sin populärmusik på sitt sätt.

Anonym sa...

Måste bara dela med mig av en fascinerande dialog som visar att de gamla tankarna om elementen verkar ha bäring även i den högre verkligheten (förutsatt förstås att man godtar att det verkligen är som nedtecknaren menar att det är - ett samtal med en ängel). Det är alltså ur "Samtal med änglar", nedtecknade av Gitta Mallasz. Ängeln: Idag är det gott att vara här. (...) Det är vattnet som drar mig till dig. Det elden gör för dig, det gör vattnet för mig. Gittas kommentar: Jag insåg att ju mera jag brann av glädje inombords, desto lättare var det för mig att närma mig min ängel. Och för ängeln var det tvärtom: dess eld måste dämpas av vattnet för att den skulle kunna närma sig mig.
Det talas om att det förnimms en värme när de högre väsendena närmar sig, och de som tar emot dem känner hur svårt dessa har att ta sig ner genom den tjocka, täta atmosfären vi lever i.
Boken ifråga är verkligen en av de mest fascinerande jag läst, kan verkligen rekommenderas.
S

Seaward sa...

Verkligen en fängslande text. Den gudomliga elden (i rätta proportioner) hettar det mottagande vattnet (som via Månen skapar människans inre föreställningar). "Sensationalism" ur den inkarnerade själens perspektiv. Fast via den inre elden och inte indirekt via den yttre solen och dess ljus.

Varför Ptolemaios sade "vatten på hjärnan" kan också ha syftat på jordatmosfären som är vatten och luft i osalig blandning. Ju närmare jordytan ju fuktigare och därmed också tillhållet för "osaliga eller onda andar".

Jfr tanken om 12e huset som "den onda demonens hus" bara för att den här punkten på himmelen indikerar en suddig zon där lägre luftlager (med fukt i) skapar brytningsproblem så att man inte tydligt ser de himmelska fenomenen.

Anonym sa...

Det du skriver om fuktig luft fick mig att dra mig till minnes en passage ur mediet Sylwia Brownes bok "Mellan två världar" där det står att besökande andar (men det handlar då inte om onda andar utan t ex bortgångna anhöriga på besök) kan orsaka underliga störningar i elektriska apparater och att detta ofta sker tidigt på morgonen eftersom "elektricitet och fuktig morgonluft som är tung av dagg fungerar som perfekta ledare för dem att 'bäras fram' på". :-)

Det var en intressant förklaring till 12:e huset som ont, som jag inte kände till. Faktum är att jag tyckt att det varit ologiskt att detta hus som symboliserar dolda företeelser i själva verket ligger ovanför horisonten, och har man solen där är den ju stigande och skiner allt varmare. Men det där med "suddigheten" hade jag inte tänkt på...
S

Seaward sa...

Det är således en antik astroNomisk observation av atmosfäriska förhållanden som gått och blivit till bokstavlig sanning i en värld där medialitet och fria fantasier dansar runt. Förmodligen är allt och inget sant... Varje fysiskt förhållande en ”andlig sanning” i den mening att skenet bedrar och ständigt pekar mot något bortom sig själv.

Sol-Fisken och psykologen James Hillman slog ett slag för själen och dess fabulerande föreställningskraft. Han tyckte väst led av ensidig andlighet, med vilket han menade något liknande Logos, eller andevärldens exakta spelregler. Han favoriserade så att säga Månens ambivalens framför Solens exakta besked.

Så fiskigt! Och ändå uppger han i sin självbiografi (A Terrible Love of War) att han är Vädur (enligt tropisk zodiak). Märkligt att han inte anade oråd där, eftersom Solens upphöjelse i Väduren är en stark symbol för ”the spirit” eller andligheten - eller kanske bara ”animala drivkrafter”... (animal spirits)