Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 13 maj 2012

När ideologi blir viktigare än vetenskap

Vem vet vad DN:s Karin Bojs egentligen ville med sitt liv innan Ödet förvisade henne till den bakgård som kallas vetenskapsjournalistik. Där håller de ofärdiga förnuftsdyrkare till som är bara snäppet mer vårdade i munnen än det religionshatiska packet i VoF och Humanisterna. 

I senaste repetitionen att världen inte går under när Maya-kalendern når ett fullt varv lägger Bojs orden i andras mun och kommer med pekpinnar om vad som kan och inte kan vara sant.

...Därför förbättrade de sin kalender med hjälp av noggranna astronomiska observationer. Så höll de på i flera hundra år och efter hand blev kalendern ett allt bättre verktyg för att kunna förutsäga vad som skulle hända i framtiden. 

På himlen alltså, inte inom andra områden, även om Mayafolket trodde det.

Hypotes, observation, korrigerad hypotes, fler observationer, ännu mer korrigerad hypotes, och så vidare… Så ser den vetenskapliga metoden ut än i dag. (DN)

Se den förrädiska passusen i mitten. Det är därför jag normalt inte läser hennes krönikor, de är dels urvattnade jämfört med versionerna på originalspråket och dels är kvinnan ett så sorgligt fall av tvingande skygglappar. Någon gång satte hon på sig Masken och nu har den henne i sitt våld.

Vad handlar det nu om då? Jo, babylonierna gjorde precis som mayafolket i sitt hörn av världen, ägnade århundrade efter århundrade åt metodisk kartläggning av himmelens cykler. Och de kom OCKSÅ fram till att det råder en korrelation mellan det himmelska och det jordiska.

Men detta är inte en ärthjärna i en sen tid på jorden förunnat att återupptäcka, för dels krävs hög intelligens och därtill antingen en stark ande som motstått den kulturella indoktrineringen, eller en genuin kärlek till vetenskapen. Och den har inte Bojs, det bevisade hon här, i sitt fula lila instick.

Att världen troligen inte går under den 21 december, det behöver vi väl knappt ens diskutera. Så jag ser bara ett syfte med DN-artikeln och det är inte hedersamt. DN, VoF och Humanisterna, så ser cabalen ut av dagens mörkerspridare. Det är ingen slump att tidningen svartlistade den här bloggen för dess arbete med att med statistisk metod söka svar på frågan om astrologin är en vetenskap. Vem vet vem som ringde samtalet som resulterade i operation mörkläggning av den sideriska utsikten? Kanske var det vetenskapsredaktören själv trots att det första inlägget om hennes födelsehimmel var ganska sympatiskt inställd.

Idag använder bloggen fler indiska metoder och kan konstatera att hon lider av avsevärd skräck för det okända. Och det är dessa som brukar barrikadera sig i små sekulära skal och grindsomgärdade kvarter med vakthållning dygnet rund. Det var deras Öde att tappa greppet om den Stora Vyn långt innan deras livsväg bjudit på erforderliga erfarenheter för att lägga ett individuellt pussel, såsom Buddha rådde var och en.






3 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.viewzone.com/plasticbrain22.html

Intressant att nervcellernas fördelning påminner mycket om partiklarnas formation i universum. Det slog mig plötsligt en tanke om att man skulle kunna förklara fenomenet astrologi (med fokus på människans psyke) med matematik (linjär algebra) på ett konkret sätt:
Om man har ett vektorrum (universum) vilket spänns upp av en uppsättning oändligt antal vektorer (stjärnor och planeter) då sker det linjära transformationer eller en slags synkronisering (fraktaler?) mellan dessa som i sin tur påverkar deras underrum (människan på planeten jorden exempelvis).
Planeternas påverkan sker på grund av deras rörelser till att elementen inom en gigantisk matris (som omfattar vårt solsystem vi befinner oss i) ändras ständigt som i sin tur påverkar matriselementen inom oss som utgör vårt nervsystem. Om nu synapser vore som i länken ovan betraktade som enskilda mikroprocesser skulle detta leda till olika grad av aktiviteter i våra nervceller, i värsta fall till kognititva störningar.

Obs! Jag kan ha uttryckt en algebradefinition felaktigt då det var ett tag sedan jag läste linjär algebra.

Ungefär så tror jag det fungerar vetenskapligt. Energi kan varken skapas eller förstöras utan omvandlas till andra former. Allt bevaras inom vektorrummet. Siffrorna byts ständigt ut och återkommer i den gigantiska matrisen (Saturnus?)

// p.d.

Seaward sa...

Den mäktiga antika tanken på mikro- och makrokosmisk parallellism har i ditt inlägg fått en ny och skarpare form än jag tidigare sett.

Österlandets återkommande liknelser mellan hjärnan och trädet/trädkronan har jag sett flera gånger, men det du beskriver är verkligt suggestivt! Tänker också gamla talesätt som skildrar gudarna - den egentliga människan - som gigantiska varelser jämfört med deras jordbundna (totalt negativt polariserade) motbilder ("Före fallet nådde Adams huvud in i himmelen.")

Din kommentar tål att läsas flera gånger, vilket jag ska göra nu!

Over and out

Anonym sa...

jo det var väl det dom sysslade med för länge, länge sen jmfr I Ching, samma sak egentligen...eller?