Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 3 maj 2012

Munch och det halvtomma glaset


Hack i häl på det rekordhöga auktionspriset på Edward Munchs ikoniska tavla "Skriet" (eller rättare sagt en av fyra existerande versioner) lämpar sig en återblick på konstnärens remarkabelt personlighetskluvna horoskop. Inte sällan målar himlarna därovan samma verk som sedan den levande marionetten kommer att utföra i världen!

Lite förenklat (inte minst för att norrmannens födelseklockslag saknas) kan hans karaktär sägas vara ett evigt inre tjattrande längsmed frågeställningen, "Är glaset halvtomt eller halvfullt?"

Det är det tömda, dehydrerade tillståndet som är mest iögonenfallande och som tveklöst ligger bakom Ångestens eget ansikte:


Den mörkade zonen på kartan har sedan tre år betecknats som "den sataniska axeln" på den här bloggen, men först i och med genomgången av de äldsta grekiska namnen på husen kunde läsaren se att det inte var helt taget ur luften. Axeln mellan födointagets Oxe (naiv mentalitet, världstillvändhet) är inte så mycket en medveten resistans mot den opposita funktionen, Skorpionens tarmreglering och elimination av det för kroppen oanvändbara som ett ofrånkomligt biologiskt kretslopp. Detta är det här patetiska lilla ekorrhjulet Satan stolt tronar över, i undvikande termer kallad "denna världens herre" i Nya testamentet. 

Och judarna visste! Det är i ett fragment av Dödahavsrullarna från cirka första århundradet före vår tid man hittar det ominösa varslet om en ond man som fötts i "Oxens fot". Just där barnets orala fas sätter in och världens ska fingras på, avsmakas och sedan njutas i en andligt förspilld livscykel som människa befinner sig antikens "onda stjärna" Algol. Judarna kallade den Rosh ha-Satan och araberna övertog beteckningen som al-Ghul, Den Onde. Det blev det västerländska ordet Algol.

I indisk astrologi bildar planeter förhållanden till varandra bara genom att ockupera ett "hus" (zodiaktecken) men det råder knappast någon tvekan om att effekterna av t.ex. en opposition blir alltmer dramatisk, ju närmare den exakta 180-gradersoppositionen himlakropparna befinner sig. Edward Munchs karta är ett bra exempel på den saken. Satans huvud befinner sig i Oxens tredje grad, bara 2° från en annan av antikens många demoniska influenser som påminde människan om att hon sannerligen hamnat fel om hon trodde hon var människa snarare än en gud. 

De förmörkelseskapande månnoderna var demoner och här är det Draksvansen eller södra månnoden som söker minimera eller "knipa" ihop i munhålans tecken Oxen. (Kasta nu en blick på tavlan Skriet och notera!)

Men det man förtränger kommer tio reser värre tillbaka längsmed någon annan kanal. Redan börjar vi ana varför Munch var det perfekta sändebudet att producera en bild på en varelse på väg att gå sönder inifrån!

Eftersom Oxen och Skorpionen båda är negativa, hjälplösa, kan de bara reagera med negativismer, precis som den fallna halvan av kosmos är bortom räddning. Bara själarna tillhör den affirmativa delen, där glaset inte bara är halvfyllt utan fyllt och svämmar över i sin levande fullhet. Så beskrev t.ex. den romerska platonisten Plotinus Den Enes oavlåtliga översvämmande.

I detta tillstånd av extrem, låst (tamasisk) negativitet bjuder inte den till Algol och Draksvansen opposita Skorpionen inte på något motbud. Faktum är att dess härskare Mars är hemma i sitt negativa tillstånd, där den bl.a. lyfter fram det anala temat men där tecknets polaritet stavas "retention". Skorpionen är det tecken som försöker hålla in sin spya, sin vämjelse, men bara lyckas en tid innan spottloskan eller okvädet hörs. Det är zodiakens soptipp, sade klassiskt skolade astrologen Charles Carter med förtrytelse.

Den här bloggen har lyckats belägga att den äldsta babyloniska zodiaken alltjämt fungerar eftersom studiet av 161 mördare visade en signifikant överrepresentation just av ett "fallet" sinnelag (Månen) i Skorpionen. Anhängare av den felkonstruerade västerländska zodiaken har problem med att förklara varför godhetens eget tecken, Skytten, som måntecken rymmer så många mördare!

Den grekiske filosofen Platon kände till dessa ting, att det är den stillastående zodiaken i det kosmiska rummet som är själens koordinatpunkter inte den fallna och korrupta jorden med dess vaggande rörelse som får zodiaken att ständigt vara på glid i förhållande till dess faktiska vittnesbörd. 

Bara vart 26.000 år infaller vårdagjämnnigen (0° Väduren) med den Vädur Babylonierna och Indiens vise talar om och har byggt traditioner om. Grekernas enda ursäkt vid början av vår tideräkning vara att deras zodiak, baserad på vårdagjämningen, då sammanföll nästan exakt med den sideriska så problemet var osynligt. Och sedan dog astrologin i väst för att när den återuppstod snart belamras med ad hoc-argument för den tropiska zodiaken, sådana man ser redan i Claudius Ptolemaios grekiska texter från det 2a århundradet. Den indiska filosofins tre kvaliteter misstolkas t.ex. som kvaliteter som skulle beteckna årstidernas avlösning!

Edward Munchs Mars i Skorpionen ingår således i en hjälplöst självspäkande axel med arbetet på att undertrycka Ondskan i Oxen, men bidrar egentligen bara till att fördjupa problemen! Inte minst för att Mars får extra kraft av den norra månnoden, Drakhuvudet, som i indisk tradition verkar som ett kraftfullt förstoringsglas (fastän också en eklipsskapare). Det som växer till under Drakhuvudet är i indisk tradition åtrån till att bli som gudarna. 

Man kan säga att indierna skrivit in en version av "högmod går före fall" i sin berättelse om den vegetativa hungersjälen Månen och dess irrationellt erratiska bana som ömsom korsar solens jämna bana vid Drakhuvudet och sedan förmätet höjer sig över Solen - vår Gud! - bara för att fjorton dagar senare "nackas" då djursjälen åter korsar ekliptikan vid Draksvansen och nu påbörjar ett halvvarv på sydliga latituder. Sådant är också människosinnet: alltid upp eller ner, vanställt av begär, hunger eller farhågor. Det är Månen som driver världen till galenskap och hela näringslivet består av själar som just försöker komma till tals med sin sämsta sida! 

Det är därför lobbyorganisationen Svenskt Näringsliv förra året sökte sprida sitt gift till svensk ungdom i "varningen" att filosofi var ett olönsamt ämne. Satan, eller denna världens herre, vill inte ha intellektuella människor som tänker och förstår sammanhangen. För då exponeras omedelbart de själar som fastän födda människor beter sig som själviska rovdjur!

*****

Men det halvfulla glaset finns också där i norrmannens horoskop. Och vilken mäktig konstnär denna del av himlen tecknar!




Venus, konstarternas beskyddarinna är hemma i sitt supralunära (icke-fallna) läge i Vågen - tecknet för avvägning och perfekt proportionalitet. (Min käraste borttappade väninna, som trodde hon var född i Skorpionen men i själva verket var en soluppgång i sideriska Vågen med ett helt hov av uppassande planeter bland annat Venus, kunde inte sluta fälla småkommentarer över mitt något asymmetriska ansikte! Det är så typiskt Vågen när den saknar filosofi, den blir en estetisk dilettant!)

Edward Munch toppas sedan den lilla välgöraren Venus genom konjunktionen med den stora benefaktorn Jupiter. Om den här placeringen sade Charles Carter, att "Jupiter joys in Libra". Det må hända att den fröjdar sig här, i Frejas tecken (Fredag är Venus dag), men bloggen har också funnit en signifikant överrepresentation av kriminellt belastade människor med Jupiter i det här lidelsefulla tecknet. Jag har idag inget svar på varför detta skulle vara, men en möjlig förklaring är att den stränga och omdömesgilla Saturnus firar sin största triumf i Vågskålarna (principen Justitia resulterar), och Jupiter är Saturnus raka motsats. Räkna ut resten själva...

Den här kombinationen av astrologins två "good guys" skulle inte vara särskilt viktig om inte för att dagen gjorde dem till Munchs egen arvedel. Utan födelseklockslag kommer vi inte den enskilda individen närmare än via den flytiga Månen som här befinner sig i Skytten - Jupiters tecken. Därför kartans "inflöde" av blå Luft i det starkt visuella Eldelementet.

Eller säg så här: Edward Munch sinne (Månen) var extremt orienterat bort från den döda mylla människor i allmänhet stirrar på och hämtar sin vetskap om världen från. Denna Måne i Eld släpper naturligtvis inte sin uppgift att koordinera de fem fysiska sinnen, men i den mån Eldelementet självt är portalen in i andevärlden stod norrmannen i direkt kontakt med Himmelen, för vilken astrologins Luftelement tjänar som en platshållare.

Hela Munchs inre föreställningsliv pågår således i Himmelen, på en högre nivå, medan hans halvtomma glas, den sataniska och till världen bindande axeln bereder honom ett helvete!

Så starkt drar horoskopets två huvudtendenser åt varsitt håll att man kan förstå med vilken briljant klarhet han i Skriet förmådde teckna en människa på livets bro (eller är det en landsväg?) plötsligt drabbad inifrån av upptäckten om sin dödlighet, om att våra i våldet på en lägre Skapelsemekanism. För övrigt samma mekanism den sataniska västerländska civilisationen bygger på och nu har spritt till övriga världen så att väst själv dör i marknadskonkurrensen med Kina och Indien. Tala om rättvis belöning.

*****


Medierna om rekordauktionen:

DN, SvD, AB


Slutanmärkning

Använder man Chandra lagna-metoden (och horoskopet är uppritat med Månen som inhoppare för den okända ascendenten), får vi ett ytterligare omen av intresse angående Munchs omedvetna. I ett nyligt inlägg noterade jag t.ex. att Fredrik Reinfeldt - han med "sjukvårdsreformen" och interneringen av arbetslösa i fas 3) hade samma axel som Munch mellan det 12e och det 6e huset.

Den hellenistiska astrologin intresserade sig särskilt för det tolfte huset i termer av slaveri! Så där har ni det, det är fruktbart att i tavlan Skriet också läsa in slaveri eller fångenskap - just som många människor som under Täby-Fredde upplever hans snåla och destruktiva välde.

Det är nog ingen slump att denna tavla går på auktion till detta världsunika pris just som Rovkapitalismens dödsryckningar börjat märkas och där hungriga européer inom kanske bara ett årtionde kommer att bränna bankhusen till grunden.

Den här auktionen kan ha varit SISTA varningssignalen till er - ni vet vilka ni är och vad ni sysslar med. Ni fick ett liv till skänks som ni kunde ha ägnat åt att göra världen till en bättre plats, men valde en annan väg...



Inga kommentarer: