Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 27 maj 2012

Loreens seger en pakt med Djävulen?

Låten Euphoria är fantastisk. I fem lyssningar. Sedan börjar den simplistiskt konstruerade melodin gå mig på nerverna. Men visst hörde man att det var en vinnare direkt. 

Loreens skrällseger i Eurovisionsschlagerfinalen i Baku hjälper att med hygglig säkerhet spika hennes sinnelags gäckande position på himlen. I det första inlägget om hennes sideriska horoskop ritade jag en karta baserad på midnatt och en siderisk Måne i Stenbocken, ett fysiskt och strukturerat tecken. I ett andra inlägg frågade jag mig om en födelse lite senare på dygnet passade bättre - då hade Månen nått Vattumannens tecken, vilket inte minst matchade det svenska nationalhoroskopets Sol. 

Loreen som ekokammare för den svenska kreativiteten? 

Enligt den här bloggens förslag till nationalhoroskop, är svenskarna ett folk i Vågens tecken - ascendenttecknet alltså. Jämlikhet, lugna och samlade i alla lägen, och med Solen i Vattumannen i Solens eget femte hus, vilket indikerar ett kollektivistiskt sinnelag, en samfälldhet ända ut i de individuellt kreativa uttrycken. Alla köper en Volvo och målar sin sommarstuga med samma färger. När landets kompositörer skriver en låt, bygger den också på svensk tradition, att röra ihop, ljumma till det och kasta ut till Europa någon slags utspädd "one size fits all". (Men som alla nu vet var det Loreens egen trolska uppenbarelse som hade "det" och som lyfte numret.)

Baku kl. 03.00 i centrum. Loreens födelse
i yttre kretsen. Loreens himmel som kosmisk livmoder
som bär segerns tid inom sig och introspektivt
blickar in i skeendet - som alla själar gör!


Men segern i Baku skedde då Månen - nu symbol för världens folkmassor och den strikt sinnesorienterade delen av själens vegetativa och hummande sida -  då denna Måne passerade sitt härskarläge i Kräftan. Som så ofta tycks Månen fungera som en sekundvisare när Ödet slår till. 

Först ställer sig de stora planeterna på rätt ställen i förhållande till en individ och sedan är det bara att vänta in Månens ankomst till något känsligt läge där den kan utlösa händelsen. Bloggens stickprov på olika katastrofer har tydligt visat Månen i denna roll. Långt oftare än inte verkar Fru Fortuna själv lägga handen vid sitt verk.

Loreen nås också av den lunära triggereffekten - OM man släpper tankarna om att hon resonerade med den svenska, rätt utslätade individualiteten (vilket hon ju faktiskt inte alls gör). Är hon istället född med sitt sinne i Stenbocken, hade hon igår och idag en opposition från Månen i transit.

Stenbocken passar faktiskt perfekt hennes minst sagt torftiga förråd av repliker när hon möter allmänheten. "I love you" tror åtminstone inte jag på längre. Svenskarna har fått höra frasen, publiken i Baku med, och inte minst alla hennes "fans" ute i Europa har fått höra den. 

Stenbocken är kanske mer än något annat tecken hemfallet åt att tänka och tala i klichéer, något jag fick rika tillfällen att uppleva som i en flickvänsaffär för länge sedan. Den unga kvinnan med Månen i Stenbocken stigande exakt i öster hade i princip ingen egen formuleringsförmåga alls, annat än i slitna ordbilder som, "här sitter man, och kan inte annat", eller "som en fågel på en pinne". Det kan tilläggas att det inte fanns en bok i finrummet i hennes föräldrahem, och vi talar således om arbetarklassens strikt orala kultur, deras tankespår som går från far till son, mor till dotter. 

Och ja, det finns något i Loreens behagliga ansikte men undfallande och solitära utstrålning som påminner om den gamla flamman. Nu är skillnaden mellan Loreens båda sinnelagsalternativ inte jättedramatisk eftersom båda tecknen är saturniska och hon föddes med Saturnus upphöjd i de högre konstarternas Vågen. Men Månen i Jord förfogad av en sublim och osynlig Saturnus i blå Luft säger en hel del om att ta en struktur (Saturnus), en koreografi, och förankra den i jorden.

*****

Loreen är med största sannolikhet helt "jordbrun", Solen i Jungfrun och Månen i Stenbocken, och detta kan indikera hennes försagdhet och att hon sin koreografi förutan nästan krymper bort helt och hållet. Jordelementet är det mest kontraktiva eller begränsande, medan Luften är expansiv och glesnande. 

Det är därför astrologin kallar Saturnus "Världssjälens form". Planetens essens är Luft och den innefattar idén om en ultimat gräns. Saturnus sjunde krets binder och håller alltså i hop hela vår värld, som alltså egentligen bara är vår mentala föreställning. 

En del lever i ytterst små verklighetsuppfattningar, "rationalistiska" ateister i en mindre värld än nästan hela mänskligheten. Deras själar har tappat enorm höjd och förstår inte ens vad en sådan här text talar om! Den alltmer glesnande luften har alltså sin gräns i Saturnus och det är härifrån tingens dolda form eller struktur utgår. 

Varför rubriken provokativt frågar om Loreen - eller några i hennes närhet - står i pakt med Djävulen, är förstås bloggens fortsatta lek med den Gamle Satan eller stjärnan Algol i ganska exakt 2 grader och 18 bågminuter av Oxens tecken. Framgångens Jupiter anslöt sig under natten exakt till denna position så att den segerrika Jupiter/Zeus direkt kanaliserade den gycklande Imitatörens kraft.

På ett generellt plan var detta Loreens tid, för hon föddes med Jupiter i Skorpionen, så att vi på ett högre och mer generellt plan kan tala om samma triggereffekt här som med "sekundvisaren" Månen. Att också månnodsaxeln passerar den sataniska axeln Oxe/Skorpion har säkerligen med saken att göra. Bara några dagar tidigare var historiens mest haussade börsintroduktion av Facebook på tapeten. Där blev det fiasko och Zuckerberg började snabbt sälja av egna aktier för att få loss reda pengar istället. 

Så beter sig ett rötägg. Vad hände med "kaptenen stannar till sist på det sjunkande skeppet"? Dagens unga entreprenörstyper måste vara ett sämre lass själar som släppts ner på jorden inför Domedagen. De är outvecklade och har därför prickat in en skitperiod i västerlandets historia för att göra sådana erfarenheter som kan få dem att växa upp. De är själar av Fredrik Reinfeldts genant låga kaliber.

Zuckerbergs beteende var just det man kan räkna med när Djävulen styr skeendet eller de inblandade aktörerna.

Frågan är vilka som kommer att bli rika nu, på Loreens seger. Vad är det för svensk maffia som håller på att monopolisera hela euroschlagern? Hörde jag rätt? Var det svenska låtskrivare till tio av gårdagens bidrag? Var det därför startfältet sades vara ovanligt starkt? I mina öron var det samma ointressant gegga som vanligt, där den lidande, krumma unga kvinnan i tredje numret var det enda verkligt fascinerande (röstresurserna var häpnadsväckande).

Loreens horoskop kanske inte är riktigt lika fantastiskt integrerat med segerkvällen som den unga tyskan Lena var med sin kväll för två år sedan. Men visst finns flera direkta "knuffar" från himlen. Inte minst aggressorn men också initiativtagaren Mars som har en mycket stark placering i kungliga Lejonet. Och i dramatikerns tecken stod den också - med konstens Venus - då Loreen föddes. Vi har alltså tre transiter i tiden som på ett allmänt sätt fungerar som utlösare till horoskopets medfödda potential.

Eller fyra, om man noterar att Saturnus just nu ser ut att gå baklänges på himmelen och från Jungfruns 30e grad står på "klassiska triggeravståndet" 1° från hennes Sol i Jungfruns 29e grad och närmar sig en exakt mörkläggning eller kontroll på distans av Solen - Loreen här och nu, mitt i det vi kallar livet.

Ja, Saturnus skördar liv men den är också Ödet. Och måste man gå till födelsehoroskopet och fråga sig om Loreens "upphöjda" Saturnus i älskliga Vågen ser ut att vara bärare av en sådan stor publik framgång.

Tyvärr går inte det att uttala sig när födelsetiden saknas.

Men visst, Saturnus i Vågen disponeras av konstens (och pengarnas och kärlekens) Venus, en planet demonstrativt förstärkt av krigaren Mars närvaro och därtill i ledarskapets Lejon.

Skönhetsgudinnan hittar vi hemma i sitt andra härskarläge, i fysiska och sinnliga Oxen. Så med Satan, denna världens herre som fångar in Jupiter, framgångsskaparen, och öser materiell framgång över Oxen, vem blir då en bättre förmånstagare än en människa med nyckelplaneter i Oxen?

Eller se det så här, i tiden verkar: 

Algol (den falska världens herre) --> Jupiter-Oxen (stor framgång) -->

Och på mottagarsidan:

Loreens norra eller "lyftande" månnod, som förstärker ambitioner, gör Oxen till ett viktigt tecken för henne. Det innebär också att Venus i Lejonet (med dess krigiska föstärkning från Mars) för tillfället är en viktig placering. Och med en Mars på himmelen som "petar" på sig själv i Loreens födelsehoroskop, ser man en "turbulent" tid !

Loreen född med anpassbara Venus i Oxen vilken i sin tur förfogar över konstfulla Saturnus i Vågen, vilken som transiterande planet återverkar på Loreens medfödda Sol i Jungfrun.


*****

Och hennes karriär-Sols härskare Merkurius då? Medfött i sitt upphöjda läge i exakta och fysiskt koordinerade Jungfrun. Merkurius i tiden också den indragen i Djävulens gynnande Oxen - denna världen som en liten lekhage för själar i sin ungdom. Faktum är att Merkurius under tävlingsdagen låg EXAKT i linje med månnoderna som för tillfället rör sig genom den sataniska axeln för världslig konsumtion.

Ju mer man tittar på Loreens planeter, desto fler sätt visar sig hennes himmel faktiskt vara integrerad med dessa femton minuter av berömmelse!


What's love got to do with this?


*****

Se också: Lena Meyer-Landruts synk med kvällshimlen (ESC-seger 2010).

Medierna om schlagersegern: 

SvD:  SVT: "Sverige kommer att framstå som proffs / redan föreberedda på att sköta nästa års tävling". Så, nu vet vi vem Djävulen är... Näringslivet. Vad var det jag sade om en svensk maffia?

DN: Storsegern i Baku

GP: "Utan er hade det inte gått" (klichéer och truismer... Loreen som marknadskrafternas nyttiga idiot)



PS. Den uppmärksamme noterade en ny kuf på kartan. En liten kung i Lejonets 6e grad. Detta är motvikten till Satans huvud eller Algol, antikens mäktigaste stjärna Regulus. Passande nog i kungliga ledarskapstecknet Lejonet.

Regulus har inget med den här schlagersegerna att göra, men nu har han i alla fall introducerat sig på den här bloggen. För hur länge kunde Satan tillåtas få fri exponering utan att ens den goda fixstjärnan nämndes?


7 kommentarer:

Anonym sa...

Ursäkta, men inte har Loreen venus i oxen, som påstås här ovan. Hon har endast Rahu i tecket. Vad man vet. Men jag funderar på om hon inte har ascendenten i tecknet. Dels tycker jag hon liknar de "sinnliga jordmödrarna" lite, dels skulle det ju verkligen passa bra m h t ansamlingen i oxen just, inte minst jupiter. För min del tror jag dessutom att hon har månen i Vattumannen. Dels får hon i så fall månen i 10:e vilket passar med framgången, och med Sveriges horokop. Dessutom blir det för mycket jord i så fall, med också månen i jord. Och solen/merkurius i kreativa 5:e. Men det är förstås bara en tankelek.

Angående hennes intetsägande kommentarer ska man kanske inte vara för hård; kan tänkak mig att det är lätt att drabbas av tunghäfta i ett sånt sammanhang! Hundratals miljoner tittare... dessutom kanske inte hon är jättebra på engelska. Det är inte alla som är som du där...:-)
Och vad låten beträffar, alla låtar i den här genren blir väl tjatiga efter så där fem gånger...
S

Anonym sa...

PS: Kul det där med Regulus... jag har Venus alldeles i närheten där :-)
S

Seaward sa...

Du har rätt. Jag skyller på den förvirrande omkastningen av personhoroskopet i yttre cirkeln och transiterna i den inre. Texten motsade sig eftersom jag redan konstaterat att Loreen hade den krigiska typen av Venus i Lejonet! Jag har justerat stället som ledde vilse...

Hennes horoskop är inte lätt att ta ställning till! (Stenbock/Vattuman) Men argumentet för Stenbocken bygger exakt på klichéerna i uttrycket, dvs Stenbockens nyckel, dess Traditionalism. Du ser hellre externa omständigheterna som ger tunghäfta. Så resonerar den som ägs av Saturnus: den externa omständigheten som berövar själen dess inre autonomi och av tradition oavhängiga uttryck. (C-G Jung studerade hur mentalfall kunde producera material som bevisligen inte kom från deras egen kultur eller tradition, material som vid tiden inte ens fanns publicerat i västerlandet).

En inoffensiv Sol i Jungfrun är naturligtvis inte någon bra draghjälp i pressande sociala lägen, så de rätt enahanda fraserna är nog en samverkan mellan både Sol och Måne i Jordelementet. Jord är det långsammaste av alla element och de hör absolut inte hemma i stirriga debatter med skjutjärnsjournalister. Saturnus behöver mycket tid för att gruppera sig och sina argument. Saturnus ser ut att missa många tåg, men till sist landar man ändå där Själens Form ÄR.

Jag tror Loreens horoskop äntligen visar hur bra Saturnus upphöjd i Vågen är, Fridolin (mp) visar sig tydligt besjälad av denna rättvisetörstande placering, medan Annie Lööf (av samma sub-generation) förefaller helt sakna kontakt med dess väsen.

Regulus: Det kan vara tid att börja titta på något annat än Algol, och vad passar bättre om inte den viktigaste av de fyra kungliga stjärnorna? Men traditionen är förlorad och läser man om dem, är det bara en massa snömos av "new age"-typ och referenser till de fyra kungarnas koppling till kardinalpunkterna i Egypten för 5.000 år sedan. Ett värdigt område att inventera på nytt, utan förutfattade meningar om vad - om något - fixstjärnorna bidrar med...
:-)

Anonym sa...

"Den som ägs av Saturnus" - ägs jag av saturnus? Jag trodde snarare att jag som vågascendent "ägdes" av venus... nåja. Det är klart att externa omständigheter _också_ spelar in, och om man inte själv har varit i samma situation som Loreen igår ska man nog inte döma... förresten, ESC-vinnare brukar väl aldrig få ur sig annat än floskler i segerintervjuerna... precis som vinnare i idrottstävlingar.
"Långsam jord" - det är väl så, fast själv tycker jag att jag är ganska rapp i käften av mig, får väl tillskriva merkurius/Rahu det... Men föredrar ändå det skrivna ordet, då man har tid att fundera först. Fransmännen (som ju ändå är kända för att älska att debattera och diskutera) har ett träffande uttryck: Esprit d'escalier, som beskriver svårigheten med att snabbt finna träffande argument - på väg ner i trappan kommer man på vad man borde ha sagt! :-)
S

Seaward sa...

Jag menar att Saturnus äger oss inte i smal, teknisk bemärkelse utan i den djupare filosofiska bemärkelsen att Saturnus är själens Form, den underliggande kartritning som är vår tilldelade ödeslott. Det går inte att rycka den mattan undan sig själv för det är ens djupaste natur i denna världen.

Den som t.ex. föds under Saturnus som sin första livscykel (dasha) i livet kan misstänkas vara extremt lillgammal. Saturnus som Skördemannen eller Summeringen ger sig till känna redan från början. Själens rytmik struntar i den fysiska kroppens bortfall och förnyelse i en annan mänsklig kropp.

Jag kan också tänka mig att de som föds med minnen av sitt just föregående liv återvänder in i en Saturnus-cykel som annars mer allmänt ju betecknar människans avslutande åldersstadium. Men även detta är att använda dasha-cyklerna på ett literalistiskt vis...

Mozart var ju ett underbarn, men mig veterligen inte med några tidigare liv-minnen som kompositör (han måste ha sysslat med musik flera gånger). Typiskt nog tillhörde hans första planetära cykel intelligens planet Merkurius!

1742-1759 och Mozart föddes 1756 vilket gav honom de tre första levnadsåren på en planetär nivå väsensskild från mamma mjölkko och Månen som normalt sägs dominera just de första tre åren! Och gissa vad? Hans livs första planetära "guide" stod i medfödd konjunktion med Den Gamle, Saturnus eller hans själs Form! (Dasha-resonemang förutsätter att födelsetiden 20.00 är korrekt.)

I merkuriska Tvillingarna hade Mozart Mars i "indisk" attack mot den rätt tunga och tröga Jorden där Saturnus och Merkurius residerade. En "quickening" från luftens regioner således.

Klichéer eller färdiga formler eller fraser som kan upprepas lite varstans har sin bäring på Mozarts sätt att komponera och återvinna idéer!

Einar Wåhlberg sa...

Jag ser Saturnus som en förståelsehorisont, så att det blir som en osynlig gräns för Jupiters expansion av medvetandet. Det är som det formulerade (Saturnus=form) språket vilket individen aldrig skulle klara sig utan.

Angående Loreen så tycker jag mer och mer man ser en liten sprallig jungfru-flicka bakom den allvarliga saturniska sidan hon vill visa utåt. Känns mer och mer som hennes uttalanden om "jag älskar alla" och "utan er hade jag aldrig klarat det" låter som klichéer utan den tyngd orden hade fått av en riktig Våg. Så jag håller helt med Siwert där..

Seaward sa...

@EW, håller helt med om den "läsarten" av Saturnus.

Jag noterade i en intervju (eller sammanfattning av intervju i en annan tidning) en annan och kanske lite sorgligare förklaring till att Loreen så snävt begränsar sina uttryck. Hon kallar sig indirekt själv en andra generationens invandrare och det betyder att hon inte fått svenska med modersmjölken, eller åtminstone en svenska som den upplevs av en nyanländ. Den här aspekten gör saker och ting begripligare, och det är därför visst möjligt att hon menar något med sina fraser. Men de gör henne en björntjänst eftersom de låter som tom jargong.

För övrigt har George Clooney sagt i intervju att han älskar att munhuggas med polaren Brad Pitt - och då talar man jargong eller klichéer. Båda männen har Månen i Stenbocken - och även Matt Damon (alla tre tillsammans i ”Ocean's 11” och flera uppföljare om ärkeskurkarna). Även det stärker "caset" för Loreens födelse med samma måne. Månen i Stenbocken kan i ogynnsamma lägen förfalla till att bli enbart yta (ett ämne apropå ESC även i samband med ”schlager-Anna” och hennes gympaskor (om någon ens minns det årets tävling längre).