Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 28 maj 2012

Loreen förringad av de ringa




När SvD skriver om hur Loreen som sitt eget varumärke seglat upp till mångmiljonbelopp känns det som kräkmedel. Kan vi inte bara tiga ihjäl dessa kryp som försöker förgifta våra tankemönster från morgon till kväll? Sluta att använda deras förnedrande reduktion av den levande människan till ett objekt som mäts i mer eller mindre antal pengar?

Läs hellre Göran Greiders serie av ytterst korta men knivskarpa artiklar i AB. Bättre än så tror jag aldrig jag sett någon visa hur skändlig dessa de yttersta dagarnas människa har blivit.

Vad gäller högertidningens bild är den naturligtvis smått pinsam för Loreen. För helt oavsiktligt kysser hon, den orörda Jungfrun, här en fallos, bedyrar det patriarkala samhällets fruktbara stånd sin vördnad. Jag är inte alls säker på om hon riktigt förstått att hon gjorde sig själv till en spelbricka i sin ambition att bli discostjärna...

I vilket fall ger SvD:s ekonomiska perspektiv ett bra argument för frågan om var på himmelen Loreens Måne eller sinnelag stod den dagen hon föddes i Västerås.

Sannolikheten talar för att sinnet är av den sideriska Stenbockens typ eftersom Månen når Vattumannen först strax efter halvfem på eftermiddagen, och det antagandet stärks när man ser var sinnelagets dolda härskare befinner sig i händelse av ett "stenbockigt sinnelag":




Några ord i repris bara om den indiska metoden att bruka måntecknet som ett ascendenttecken där födelsetiden är okänd. 

Eftersom den sjudelade Världssjälen i sin rotation alltid spinner vår flyktiga och obeständiga värld kan Månen aldrig bli en helt individuell ersättare för ett exakt klockslag. Alla nyfödda under två till två och ett halvt dygn kommer att ha exakt samma horoskop. Det är därför något större än bara den enskilda människans sinne som ett Chandra lagna-horoskop fångar in. Ska vi kalla det för Moder Jords egna drifter, önskningar, fantasier?

Vissa under dessa två dygn kommer att tydligt gestalta Månens placering, men i andra fall dominerar istället någon annan planet och söker bygga SIN berättelse med övriga planeter som medskådespelare.

Men en Måne i exceptionellt nyckfulla och t.o.m. giriga Kräftan finns alltid där, vare sig hållen i schack av andra mer omdömesgilla krafter eller lämnat så sin egen mångalna fluktuation. Och omvänt Kräftan kommer alltid en Måne i snustorra Stenbocken att indikera en "torr själ" som bara ibland lever upp till vad filosofen Herakleitos för 2.500 år sedan menade med den beteckningen: en människa som lyft sitt sinne upp till Logos eller Förnuftets höjd och därmed dränerat sig själv, upphört att vara en vätskande och blott "vegetativ själ".

Det vill säga, en vidareutvecklad planta på två ben men som likt växtlighet inte annat än vid liv för sina sinnesorganens skull, för deras stimulation och behovet att genom dem ständigt suga åt sig näring. Översatt till en mänsklig varelse blir detta en girig näringsmänniska totalt preockuperad av arbete och profit. En av de tärande. Rastlösa verksamhetsdårar helt i våldet på sina kroppsvätskor.

Av skilda tidningsartiklar får man intrycket av att Loreen spelar eller faktiskt är ointresserad av sin enorma framgång och sitt helt plötsligt så värdefulla "varumärke". Det påminner perfekt om Månen i Stenbocken som är mer stoisk och kärv än en Måne i Vattumannen, trots att de båda har samma planetära härskare. 

Jag har tidigare kommenterat kejsar Augustus korrekta horoskop som helt klart har Stenbocken stigande (nu som "äkta" ascendenttecken) och hans påfallande irritation över den romerska överklassens självefterlåtenhet och lyxiga ovanor. Han var en typisk stoiker, en Stenbock med tydliga principer. Det var främst de romerska patriciernas omåttlighet när det gällde heminredningen han störde sig på. Och var hittar vi hemmets komfort om inte just i Kräftans tecken, den läckande själens tecken! 

Notera att Fredrik Reinfeldt, gynnare av en enfaldig fokusering på privatism och en maffialiknande mentalitet som delar upp bytet inte med alla utan bara med den egna rövarklanen, har Solen i Kräftan. Loreen, om har Månen i Stenbocken torde emotionellt stå fullständigt kall inför ouvertyrerna från en Kräfta. Stenbocken är herren och Kräftan ordertagaren. Jag har sett otaliga män med den sideriska (korrekta) Kräftan välja starkare kvinnor i sina relationer, bara för att ibland gå sönder och bli våldsamma mot dem. 

Det är förmodligen svårt att vara en mjukis som Reinfeldt när man är man. Det kan förklara hans vettlösa och rent onda sjukvårds- och arbetslöshetspolitik. Han är den Onda Kräftan, den vansinniga Modern som hatar de svaga istället för att hjälpa dem framåt. Jag har aldrig noterat samma problem med kvinnor födda i Kräftans tecken.

Nu finns det emellertid också ett sämre uttryck för Månen eller sinnet i Stenbocken. Och de är rövslickarna, namndropparna och de allmänt osjälvständiga naturer (ofta med sjukligt dålig självkänsla) som lever upp enbart om de lyckas associera sig med någon världsligt mäktig figur att i sitt sinne (Månen) återspegla och identifiera sig med. När Loreen på fotot kysser den falliska mikrofonen är det ytterst Stenbocken såsom patriarkat hon bedyrar sin underdånighet. (Kräftan/Månen är förstås matrikarkat.)

Detta ögonblicksfoto stärker således tankarna att det är den fysiska - denna världens - Saturnus vi har att göra med i sinnelagshänseende, Månen i Stenbocken, och inte Månen i folkmassornas Vattuman. Visst är det frestande att läsa in Vattumannen i hennes miljoner nyvunna beundrare i Europa, men dessa är bara incidentella. Det är Loreen själv som kysser bocken Pans kuk, en djup åtbörd av fertilitet från en Måne som anses som en av zodiakens mest sterila och tillbakadragna.

Och så var det frågan om hur sinnets dolda disponent Saturnus stärker tanken om Stenbocken hellre än Vattumannen som det motiv Loreens sinne alltid spelat mot. Ras, hud och hudfärg sorterar under Stenbocken och Saturnus, symboler för ytornas gränsdragning. Hon retades i arbetarstaden Västerås för att hon var klassens enda färgade flicka, berättade hon i en intervju. Hon har troligen både Sol och Måne i Jordelementet och därför kommer hela hennes liv att kretsa kring externaliteter av detta slag. 

Svaga själar kan bli så uppbundna av det yttre ödet att allt reduceras till en fråga om miljöfaktorer: "dumma mamma, dumma pappa gjorde mig sådan här". I detta ser man varför antiken rankade Jordelementet som själens yttersta förnedring. Att "bara" ses för sitt yttre, som si eller så många kilo vältränad kropp eller "vara" ett varumärke värt så och så många miljoner. 

Detta är då bockguden Pans värld under ett annat namn: Fan eller Satan. I själva verket är den fysiska världen en ond dröm men Djävulen jobbar hårt på att dra ner folk i materialistiska betraktelsesätt. Djävulen finns, han är summan av alla människor med taskig attityd och dålig filosofi kombinerade! Djävulen är med andra ord en trans-personell kraft som man kan välja att tjäna och stärka eller välja att strypa.

Var Loreen befinner sig är oklart, men mycket tyder på att hon är ett världens barn, eftersom Stenbocken placerar sinnets, drömmarnas och begärens dolda ägare Saturnus i just det tionde huset för världslig makt. 

Världssjälen drömde dessa två dygn om att bli kött (Jord) med avsevärd världslig makt. Och det fantastiska här är att det är en Saturnus som året till ära anses "upphöjd" i den perfekta rättvisans tecken Vågen. Loreen må vara en oslipad diamant (hennes åsikter om kultur i DN var så grovt tillyxade i Stenbockens stenbrott att hon hade behövt en talskrivare), men intentionen var god. Och det är just Saturnus i det ideologiska Lufttecknet Vågen som får mig att tro på Månen i Stenbocken. Den här positionen är så mycket tajtare än om man ponerar en Mån-Vattuman och flyttar in Saturnus i nionde huset för filosofi och andlighet. 

För som saker står, vittnar Solen och Merkurius i nionde huset om en tydlig spiritualitet. Hade detta varit ett genuint horoskop och inte "bara" sinnelagets horoskop, innebar Solen i nionde att andesjälens symbol ockuperade den indiska astrologins högst utvecklade husområde, det nionde för sanningssökande, grundforskning, filosofi och religion! Den som ondgör sig över religionerna har också kastat smuts över vetenskapen, för dessa två hör samman i den högre verkligheten.

Ett sinnelag i Stenbocken ger också en intressant placering för Saturnus disponent Venus. Under Saturnus, "själens Form", hittar vi således anpassningsförmågans Venus, instängd i det onda åttonde huset. Utan att gå för långt i tolkningen av ett horoskop som dock gäller för två hela dygn fungerar även den här indikationen bra på Loreens liv. 

Om Saturnus nu är hudfärg, etnicitet och andra "externa" karaktäristika, visar Mars och Venus, krig och kärlek, i åttonde dödshuset och i dramatiska Lejonet, hur sårad Loreen (och Världssjälen!) är över Gränsdragningens art. Det är en upphöjd men harmsen Saturnus vi ser Världssjälen nära i sin dröm. Och barn föddes för att i varierande grad ta strid mot orättfärdiga fäder och dåligt ledarskap.

Och mitt under denna värdiga kamp är allt SvD kan göra att skriva om hur många miljoner kronor Loreen är "värd". Som sagt: vissa människor har sjunkit så lågt att de inte har mer i det här livet att göra. Deras livsinvestering gjordes troligen redan med föräldrarnas värderingar. Nu går de bara igenom dyningarna på väg mot sin fysiska och andliga död.

Studera den moderata Stockholmspolitiker som vill låta stadsbor i allmännyttan ensidigt bekosta vägarna som burgna villabor i Bromma, på Lidingö och Djursholm då och då nyttjar för att bila sig till sina nöjen. Se hur i grunden sjukt det horoskopet är! Den som föddes under sådana omen och lyckades vänta sitt liv till något nobelt, har har utfört ett mindre mirakel!

*****

Medierna:

DN: Semester om två år för Loreen
DN: Loreens märkligt formulerade men i grunden sunda syn på kultur


2 kommentarer:

Anonym sa...

Först: Håller verkligen med om det där med "varumärke". Jag spyr snart på detta ord! Plötsligt är allt och alla reducerade till varumärken. ABBA fick väl en sjuhelsickes stärkning av sitt varumärke när de vann i Brighton, men inte var det någon som skrev det i tidningarna...

Stenbocksmånen är kärv och stoisk och ogillar överdåd? Har du inte läst i AB om hur klädtokig Loreen är? Hon hade med sig så sjukt mycket kläder att hotellet fick köpa fler galgar... (Fast hon fick ju tidigt hjälpa till att ta ansvar för sina sju småsyskon, och det låter ju som en lillgammal månstenbock.)
I varje fall säger hon något bra i en intervju i AB apropå engagemanget i mänskliga rättigheter i Baku; att hon har jobbat mycket med sig själv och att man måste göra det för att kunna känna för andra. Annars blir man ego. Så sant det är.
Att hon tänker åka ut till skogen och sjön och hämta energi tycker jag låte lite som tjuren Ferdinand... eller något liknande...

Jag fick ett gott skratt åt det där med fotot. Är det inte bara du som har lite snuskig fantasi...:-)
S

Seaward sa...

Hennes behov av ensamhet är ju klassisk Sol-Jungfru (minns Garbo-citatet!) Och skulle Stenbocken gälla för sinnet blir den solitära tendensen än starkare.

Mänskliga rättigheter passar suveränt bra med "upphöjd" Saturnus i Vågen i tionde makthuset - i den drömmande månens horoskop!

Och jo, kläd- eller ytfixeringar går hand i hand med Stenbocken (trots att den är stoisk) OM andra tendenser styrker Stenbocken som ovanligt kär i ytan. Här har vi en enorm glöd i modemedvetna Lejonet, och Jungfru-Solen är ju också känd för att vara om-sig-och-kring sig. Och Mån-Stenbockens härskare Saturnus står ju i skönhets- och konsttecknet Vågen (här kraftigt påeldad av Venus-Lejonet som vässats av Mars). Så det är betydligt mer som talar för det du beskriver än för en stoisk kejsar Augustus!

Snuskig fantasi? Alls inte. Jag återgav bara vad mitt högre intellekt lakoniskt rapporterade till mig inför fotot!
:-)