Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 12 maj 2012

Facebooknissar & programmatisk girighet


Aftonbladet nämner att en av Facebooks grundare säger upp sitt amerikanska medborgarskap bara dagar innan det sociala forumets börsintroduktion och detta enbart för undvika skatt. Eduardo Saverin finns med på amerikanska skatteverkets lista för fula fiskar.

När jag tittade på födelsedagen visade sig Saverin perfekt överensstämma med en iskall människa som enbart ser till nyttan och agerar som en ren rationalist. 

Minns den tidiga definitionen av Luft och Jord-horoskop: intellektuell verksamhet (Luft) men enbart med fokus på den rena nyttan (konkret Jord) - för sig själv eller i bästa fall även för andra. Och så ser det ut här:


Ingen verklig livsglädje (Eld) och ingen empati (Vatten).

Här ett exempel på den stora Lufttriangeln som kanske inte är så tjusig. Saverin föddes in i en förmögen judisk familj i Brasilien som byggde sin rikedom på att exportera produkter tillverkade till låg kostnad till ställen i världen där man kunde göra sig en rejäl hacka på dem, enligt "lagen" om tillgång och efterfrågan. Den gamla sortens människa alltså, som världen snart nog inte kommer vilja att se här.

Det är därför bokstavligt sant i det här fallet att hitta lätta pengars och förmögenhetsskapande Jupiter tillsammans med modersmjölkens Måne - viljan till rikedom ligger i mannens gener.

Att han väljer att själv gå på i samma stil understryks av den exakta harmoni som råder mellan denna förmögna hemmiljö och Solen som i Vattumannen tänker stort och konceptuellt - en sann planerare. Som en bisak var ju också det sociala forat Facebook ett uttryck för just människor i gruppsocial samverkan (Vattumannen) men tro inte att Saverin egentligen är intresserad av sådant. Den torra rationalisten i honom såg bara en lukrativ affärsmöjlighet.

För var vem har vi som disponenten till Solen? Och var någonstans? Som alltid när det gäller Vattumannen och Stenbocken är det distanserade, kalla och rationella Saturnus som styr sin ömsesidiga fiende Solen. De här två tecknen är paradoxala eftersom Solens glädje, och generöst fria energiutflöde här manipuleras av den planerande och restriktiva Saturnus. Den som studerat många människor kan troligen intyga, inte bara Jord och Vatten kyler ner temperamentet utan även saturniska Vattumannen är lite kallare än de andra två Lufttecknen.

I mördartestet visade sig ju just Vattumannen rymma bland de flesta mördarna och sedan dess har världen fått Sol-Vattumannen Anders Breivik som en sinnebild för det patologiska hat mot hela folkgrupper eller deras ideologi som tydligen inte alltid kräver den negativa Skorpionen för att uppstå.

Den storskaliga skattesmitarens Saturnus kontrollerar således mannens dagaktiva liv, hans yrkesgärning, och det är en Saturnus i egocentriska och profitlystna Jungfrun, som så uppenbart har att göra med global marknadskapitalism och den rätt en viss typ av människa tror sig ha att ställa sig utanför mänskligheten (Vattumannen) och bara tänka på sin egen nytta.

Här är det ingen tvekan om att Saverin är en omoralisk och inte rent kriminell själ återfödd i en rik familj: När Månen används som ascendent för en inblick i den lägre själshalvans fantasier - vad den jordbundna delen av den levande människovarelsen hungrar för - hittar vi Månen kopplad till en Jupiter som här spelar rollen av "verksam illgärningsman". 

Den annars så goda och jovialiska planeten får här en anstrykning eller mer än så, av "klippare" och Jupiter kan nog sägas tappa sin höga filosofiska eller religiösa nivå och istället börja uttrycka sig som en spel- och dobbelmentalitet eller som en grovt spekulerande natur - men naturligtvis inte vettlös eftersom vi redan spikat Jord/Luft-dominansen som skapar en torr rationalist.

Den här fula rikedoms-Jupiter påminner om bloggens test i flera omgångar av nu 400 brottsdömda horoskop och att just Jupiter i Vågen envist visat sig höra ihop med kriminalitet!

Saturnus är visserligen "verksamt god" när Vågen stiger i ett månhoroskop, men nu har vi ett lunärt sinne som dras mot ond rikedom och Saturnus som Solens dolda disponent är själv infekterad av den omoraliska illgärningsmannen Mars.

I månvågshoroskopet är Mars dessutom verksam också som verksam illgärningsman, så det finns inget gott att säga om den själviska och profitlystna Mars-Jungfru som svenskarna redan mött i Fredrik Reinfeldts horoskop och hans försök att dra ner svenska folket till sin egen vidrigt själviska nivå där det egna välmåendet gärna får ske på bekostnad av samhällets svagare. En ren fan verkar han också vara, denna Saverin. Han bor i nollskatteparadiset Singapore sedan många år och älskar champagne, lyxbilar och lyxfnask. 

Vilket för oss till den sista planeten av vikt här: pengarnas och kärlekens Venus. I Stenbocken (samma placering som i svenska nationalhoroskopet) har den en rätt neutral placering. Pengar är viktigt när den store administratören Saturnus ligger just under ytan som skönhetens och ekonomins Sanna Ansikte.

Men här har vi Mars som en skönhetsfläck och därtill en Saturnus i ett själviskt tecken (ännu del av den individualistiska mellanzonen i zodiaken), ett tecken som inte för egen del använder Stenbockens universalistiska natur, den som tänker "lika för alla" och därmed uppfyller alla världskulturers gyllene regel ("Gör mot andra som du själv skulle vilja bli behandlad.") 

Pengarnas Venus är med andra ord inte "stenbockspengar" utan de lider av en självisk underton. Vågascendenten håller visserligen Venus för att vara en "verksam välgörare" - och nog figurerar välmåga och pengar i mannens liv.  

Och med detta har vi nått full cirkel. För en människas första möte med världen som nyfödd är ju under själens första tre år i modershägnet, i Månen och den helt irrationella eller vegetativa själens ensidiga fokus på att suga näring till kroppen för att komma in ordentligt i den här livscykeln. Saverin föddes in i en förmögen handelsmannafamilj.

Allt det som kan sägas om Stenbocks-Venus programmatiska själviskhet pga. den underliggande kombinationen av Saturnus och Mars i egennyttiga Jungfrun, gäller också den på ytan så charmiga Mån-Vågen. Någonstans tycker jag att detta månhoroskop ger utdelning här. Man ser en "fantombild" som stämmer väl med verklighetens Eduardo Saverin. Här är således Månen som själens fantasier eller föreställningar drömmen om det extremt stora pengaimperiet, "onda" Jupiter i sinnet och basen en Venus som bottnar i ackumulerande Saturnus och förbrytaren Mars.

Varför är Saturnus god mitt i denna skamliga egoism? jag skulle vilja föreslå att den representerar den opersonliga myndigheten IRS, det amerikanska skatteverket som tampas med män som Fredrik Reinfeldt: Mars-Jungfrun vars enda ambition i livet är att söka slingra sig ur omvärldens rättmätiga anspråk på "tionde". Som Sol-Jungfrun Garbo sade i den sjaskiga hamnbaren: "I want to be left alone"- där för att dricka och sörja, men i mer aktivt materialistiska horoskop för att bygga sin egen förmögna lilla täppa som om det inte fanns fler faktorer att ta hänsyn till....

*****

Vad jag tar med mig från det här horoskopet är en, som det kan tyckas, flummig och otydlg regel, nämligen att en "avancerad" Sol som den i universalistiska Vattumannen inte kan göra ett bättre jobb än dess disponent (här: Saturnus) är intresserad av. Saturnus i Jungfrun är visserligen för Våg-sinnet en god kraft, flitig/driftig, planerande, och så vidare. Men zodiaktecknen berättar också en historia, och Jungfruns historia är ynklig i sin individualism jämfört med det som Vattumannen står för.

Man kan också notera att den grandiosa jakt på rikedomar som börjar redan i barndomsmiljön (Jupiter-Månen) och fortlever i sonens solära aktiviteter rundas av i Lufttriangelns sista ben, Tvillingarna som inte är troget något hem. Här ligger giriga Rahu som har en koppling till den irrationella och giriga lunära själen, så att vi faktiskt ser en som sin förmögna barndomesfamljs förbannesle ännu ett steg högre. 

Och Tvillingarna som en vandrare och handelsman med "zoomfaktorn" Rahu sätter förstås fokus på Merkurius i Vattumannen - så att den merkuriska schackraren också blir det sista att säga om Eduardo Saverin. Säkert en nazitysk nu återfödd genom judiskt blod. Historien är känd för att älska sådana paradoxer.

Inga kommentarer: