Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 6 maj 2012

Bröderna Göring, den onda och den goda

DN berättar om den Luftwaffe-chefen och krigsförbrytaren Hermann Görings goda lillebror Albert! Som en miniversion av Wallberg eller Schindler stegade han in i ett nazistiskt fångläger och krävde ut ett antal judar till sin fabrik. Sedan släppte han dem fria i närmsta skogsdunge.

Dagens Nyheter berättar historien ungefär med den arrogansen, som om Albert Göring egentligen bara praoade som människovän. Att han dog ensam och förbittrad vid 71 tyder inte heller på någon djup mognad hos tysken. Eller också är det här en uselt vinklad historia som inte har något bra sensmoral alls.

Det går inte att jämföra den ökände krigsförbrytarens horoskop med lillebroderns då födelsetid saknas för den senare. (Jag insåg nu att jag i alla år glömt foga den onde Göring till min växande samling av nazi- och rasisthoroskop.)

Men en aning kan de båda bröderna ändå jämföras.


Här har vi - för vilken gång i ordningen? - ett våldets horoskop där Satans huvud just sjunker i väster och bestrålar ascendenten. Första gången jag noterade formationen var i kartan för tidpunkten då norska polisen blev larmad om att något fasansfullt utspelade sig på ön Utøya.

Hermanns klockslag "04.00" låter avrundat, men eftersom ascendenten i det här fallet bara rör sig tre grader på en kvart har vi med största säkerhet en opposition mellan Algol och tyskens uppenbarelse och utblick.

Jag _har_ hittat en och annan utan synbara karaktärsbrister med den här oppositionen men där har det handlat om osunda beteenden hos partnern istället - just som man primärt kan tänka sig med ett problem i sjunde allianshuset. Samtidigt finns alltid risken att individen själv projicerar "fanstyg" på andra som egentligen kunde vara ens förbundna. Göring och projektionen av "undermänniska" på det judiska ligger ju nära till hands här.

Samtidigt är var inte alla naziförbrytare Algol-smittade och den här stjärnan ensam kan inte stå till svars för allt. 

Mer intressant är att den viktiga ascendenthärskaren Mars ligger svagt i Fiskarna, men i kombination med en stark Jupiter och i det goda femte huset. Detta förbryllar tills man inser att Saturnus, här både naturlig och verksam illgärningsman opponerar sig från rasistiska Jungfrun. Vi hittar således ännu ett fall i ett rasisthoroskop där kyla och diskriminering utgår från den döda jorden och drabbar Fiskarna mittemot, zodiakens martyrer eller olycksbarn. Det är värt att notera att Mars här inte når verksam godhet fastän den härskar över det goda förstahuset. 

Då förstahuset är både triangulärt (alltid gott) och angulärt gör det senare att en ond planet neutraliseras (dvs externaliseras och blir till viss del individens yttre öde eller externa omständigheter).

Att onda Mars också tillfälligt äger det onda sjätte huset leder till ännu en "neutralisering". Men nazi-Görings ascendent (personliga utblick) är inte särskilt god, för vi har också Algol som den store korrumperaren.

Missa inte att Saturnus är både naturligt onda och också verksam som illgörare och kastar sin fula blick mot Görings ascendent. En så ond Saturnus kan skapa sjuka föreställningar om hackordning och ett utvalt herrefolk! Jungfrun är som sagt lagt åt att diskriminera och dela in allt i fack...

Sinnelagets Måne sägs verksamt god för en Skorpionascendent, Månen äger det bästa huset (nionde för samvete, filosofi och religion). DN-artikeln tyder på förmildrande drag hos storebrodern, men Månen står för den inskränkta klan- eller familjementaliteten och vilken bror skulle inte ställa upp när lillebrorsan hamnat i trångmål. Exemplet är inte bra för att förklara Göring seniors sinne för gott, särskilt inte som den lika eller än viktigare måndisponenten Venus här är en verksam illgärningsman och Månen dessutom ligger i ett ont hus.

Och så har vi den störande inverkan från Mars i Vatten som aspekterar ett sinne i Luft - en "dissociation" eller ett slirande mellan instinkt (hur kylslagen den än är, pga. den verkligt onda oppositionen från Saturnus) och Mån-Vågens vilja att hålla allt rationellt och snyggt. Jag tänker genast på Fredrik Reinfeldts Mån-Våg i 2a huset när jag ser det här nazihoroskopet!

Dessutom är Månen involverad i den avskärmande södra månnoden (Ketu eller Draksvansen). Jag vet inte om man ska kalla det en tur i oturen influens eftersom detta kan tolkas som att Vågen "kniper ihop" och minimerar styrningen från tecknets härskare Venus som i vilket fall är en ond kraft i detta horoskop. Men helt utan Venus avvägning eller balansförmåga återstår bara den märkliga Mars (neutral) och Jupiter (verksamt god) i deras samstämda attack från den attitydmässiga Vattennivån mot ett psyke som gärna leker med mentala formuleringar. 

Naturligtvis blir man inte chef för luftförsvaret om man är debil, detta måste handla om avsevärt slughet och Luft/Vatten-störningens andra sida: förmågan till lögn och dubbelspel - ovärderlig för alla militärstrateger! Göring var en tid Tredje Rikets tredje viktigaste man. Och en god Måne, en god Jupiter och en neutral krigar-Mars tycks tala för kvalifikationer, särskilt som femte huset är oerhört viktigt för politikerkarriärer. (Femte tillhör Solen och är ett ledarskapshus, från början kanske mer Konungens - Lejonets - hus.)

Här har vi alltså det märkliga faktum att nionde filosofihuset - horoskopets viktigaste hus gör Månen till en god planet. Men, och nu kommer troligen tricket: i tolfte huset har planeten mycket begränsade möjligheter att visa sin godhet! Det blir en annan detalj i horoskopet som tar över: den mäktiga Saturnus, genuint ond i Jungfrun och disponerad av Jungfruhärskaren Merkurius som också är en verksam illgärningsman här. Denna massiva ondska i elfte huset för bl.a ideologier.

I nazistens 11e hus syns således en ond Jungfrus puristiska diskriminering mot undermänniskor - jfr Jungfruascendenten Fredrik Reinfeldts diskriminerande åtgärder mot Sveriges sjuka och arbetslösa. Han lastar DEM personligen för att regeringens politik ser ut som den gör eller för att livet faktiskt kan drabba en människa med sjukdom.

Elfte huset är mäktigare än det motsatta femte och därmed hindras också den goda Jupiter från att uttrycka sig fritt.

*****

Den goda brodern Albert Görings horoskop är en mycket snyggare historia, det syns redan utan födelseklockslag! Har har vi Dalai Lamas (m.fl.) stora triangel i Luftelementet. Inte minst ingår den naturligt goda Jupiter som ett av hörnen.



Tyvärr är Månens placering osäker, men eftersom han tycks ha räddat judar lika mycket av omsorg om dem som av ogillande av sin storebror, tycker jag en ren fullmåne (instinkt att opponera sig!) passar situationen bättre. Vid lunch har Månen redan hunnit in tre grader i dominanta chefstecknet Lejonet, och han var också chef för en bilfabrik.

Månen i attitydstinna Lejonet skulle ge ett "egenmäktighetssyndrom" mellan Oxe och Lejonet och det stämmer bra! Han tog saken i egna händer.

Men här kan man tänka sig att den utmärkta Lufttriangeln tar udden av egenmäktighetens fulare sidor, och inte minst innehåller ena luftbenet den gränsdragande Saturnus i sitt upphöjda läge i Vågen för en genuin upplevelse av "fair play". Att denna utmärkta placering inte alltid når igenom tjockan i lägre atmosfäriska lager omvittnar flera av dagens svenska unga politiker, inte minst Annie Lööf. Miljöpartiets Fridolin är den enda jag noterat ur denna sub-generation i vars tankemönster man skönjer den förnämliga, upphöjda Saturnus. Själens Form ligger bortom den genomsnittliga människans intellektuella kognitiva räckvidd, oavsett vilket zodiakalt motiv den avtecknar sig mot.

Inte för inte sägs de "tunga" planeterna verka primärt på tidsanden (och en ny våg av omdöme har vällt in över världen - åtminstone stirrar svenskarna häpet på alla skandaler deras regering är skyldiga till).

Men i den gode Görings horoskop är både den perfekta Saturnus och den intressant placerade Jupiter i hög grad hans personliga tillgångar, i så måtto som livsuppdragets SOL har direkt stöd från båda de stora ödespenslarna. I en ond tid behöll han - på den intellektuella Luftnivån - en klar uppfattning om gränsen mot barbariet.

Jämför den gode Görings horoskop med de eländen borgerliga DN numera drar in som skribenter på sina kultursidor! Skrämmande, hur nazismens och dagens svenska borgerlighet tycks utgöras av halva eller ofärdiga människor, sådana som aldrig bör få ta ton med mindre Dagens Nyheter å sin regerings vägnar VILL smitta folket med dåliga idéer.

Jag lämnar frågan till en annan gång hur den yngre Göring blev god när ett så pass snarlikt horoskop som Anders Breiviks (samma fullmåne mellan Vattuman och Lejonet om vi antar Månen i Lejonet för tysken). Men kort kan sägas, att jag efter 6.000 sparade horoskop ännu inte hittat någon så illa tilltygad Måne (sinnet) som Breiviks. Det vore fascinerande att hitta fler födslar den dagen och se hur väl andra livsöden hanterat det totalt kvinno- och känslofientliga bud som lyser på den himlen...  


Bonusspaning

DN-artikeln nämner också Oskar Schindler, och om hans horoskop (födelsetid okänd) kan man glädjande nog visa ett exempel på när Vattenelementet får från sin kalla och näriga marknadskoppling och istället höjder sig till humanitet och omsorg. Det är ju som omvårdnadstecken särskilt Kräftan och Fiskarna var kända innan jag blandade bort alla kort med den är bloggen!

Vattnets dubbelhet återspeglas i Schindler, affärsmannen som greps av samvetskval inför judeutrotningen och räddade över tusen liv.




Med Månen som substitutascendent blir förstahushärskaren, den naturligt goda Jupiter, visserligen bara "verksamt neutral" - han var dock industrialist innan kriget satte hans själ på prov! Industrialismen syns tydligt också i Månens konjunktion till arbetsgivaren och storskaliga systematikern Saturnus, här en verksamt ond planet.

Men viktigast på det psykiska planet (Månen) är att sinnet själv är böjt åt det goda - Månen äger via Kräftan bara ett hus, och Fiskarna i öst placerar Kräftan i det goda femte huset. Och naturligtvis behåller Jupiter kraft att göra gott även fast den är "verksamt neutral" och Jupiter hittas här i femte kärlekshuset och därtill upphöjd i Kräftan.

Dessa är fenomenala bud för en empatisk människa, en sann människovän. Notera också den befriande avsaknaden av störningar mellan Vatten och Luft - det skulle kunna skapa orena Vatten och helt förstöra den bild som här framtonar. (Se två av DN:s skribenter som båda hatar samhällets svaga i föregående inlägg och där Luft och Vatten involverat sig i oheliga allianser.)

För Fiskarna i öster är också Mars verksam som välgörare, och som industrialist passar naturligtvis Mars (järn) i Jordtecknet Oxen perfekt, särskilt med ett sinne som vill Formge (Saturnus) det råmaterial Oxen (naturen) har att bjuda på.

Ett födelseklockslag hade varit fantastiskt för att kunna gå länge med detta hjältehoroskop - detta är en upphöjd Sol i hjältemodets tecken Väduren och viktigt här är att Solens disponent Mars är verksamt god! Det förändrar naturligtvis bedömningen av den jordbruna missfärgning vi ser i Vädurens eldiga orange fält. Detta är egenmäktighet när den är god, när den är "egen makt".

Liam Neeson var ett bra val för rollen i filmatiseringen! Han utstrålar verkligen soliditet och kapacitet. Förklara gärna hans "kroppslighet" med födelsen under en helt negativ fullmåne: Solen i grovfysiska Oxen och Månen i mörka Skorpionen. Tragedi har drabbat honom personligen mer än en gång - inte minst när en hustru åkte skidor och dog efter en krock med ett träd. Detta är dock den sataniska fullmånen som överbetonar det fysiskt-konkreta.

Inga kommentarer: