Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 16 april 2012

Samma ateism, samma mentala varningstecken

Eftersom bloggens studier av ateismen lågintensivt har pågått i flera år, är det förmodligen bara bloggaren själv som sett hur chockerande tydligt ateism och tölpaktighet går hand i hand med störningar mellan Vatten- och Luftelementet, den s.k. dissociationen eller bortträngningen. Resultatet brukar bli människor med extrema skygglappar och inte sällan desinformatörer - ljusår från varje hederligt vetenskaplig ansats. De är populister och vulgärvinklare.

Precis som ståuppkomikern Magnus Betnér, om vilken jag bara antecknat "inte rolig" i marginalen innan jag fick syn på ett Newsmill-inlägg av religiöse fd tv-programledaren Siewert Öholm som recenserat hans tydligen synnerligen plumpa insats som programledare i ett ateismstinkande nytt tv-program på SVT.

I väntan på summeringen av alla dessa mentalt störda Vatten/Luft-horoskop som landat i ateismens återvändsgränd publicerar jag här Betnérs födelsehimmel med få kommentarer.



Som synes är den irrationella själen (Månen) helt hjälplös här, nersjunken i primitiva känslors Vatten. Den har nämligen ingen Sol som kan ge ett tydligt direktiv då även den är sjunken i samma primitivism! När även intellektets och logikens Merkurius fallit ner i den sublunära sfären, då börjar det osa riktigt pyrt. 

Men den verkliga ångesten ligger längre ut i universum: det här året står själens essentiella form Saturnus i Luft, men disponenten Merkurius är fallen i det obeständiga Vattnet. Inte undra på att Betnér saknar intelligens nog att greppa den odödliga själens natur - det bara forsar tillfälligheters nycker genom hela hans psykiska system.

Jag har ett anonymt fall, barn till en av landets viktigaste kulturchefer född i samma tecken och samma år. Avkomman tappade förståndet och blev en missbrukarpersonlighet. Faktiskt, redan innan det var det ett ryggradslöst och falsk kräk som blåste alla och var ofattbart självisk. Detta enligt rapporter från närstående. I Betnérs fall kan noteras att månadens svaghet kulminerar med en nymåne.

Av de fyra elementens alla olika sätt att kombinera sig måste jag säga att Luft/Vatten fascinerar mest. De producerar verkligen mycket mental ohälsa! I det här horoskopet är det uppenbart att de två STORA krafterna, Saturnus och Jupiter lever sitt helt egna liv uppe i det blå Luftelementet. Men denna grandiosa förmåga till konceptskapande saknar en del av året åtkomst till, för i synnerhet här, i Kräftans tecken, har de mer personliga planeterna halkat långt ner i det mörka instinktslivets Vatten. Detta är så nära personlighetsklyvning man kan komma. Ett mycket svårt horoskop.

Och sådana människor passerar SVT:s granskning och sätts att leda program! Livet är bakfram. Betnér behöver en psykolog så att han slutar vara så rädd för sin egen vackra luftblå själ. Men kartan visar att han är en av de formidabelt fallna. En dagslända som kommer att dö i ångest. Kräftan står för fruktan - det dödliga värddjurets fruktan - och rädda människor kan inte tänka rent. Det är troligen därför han i mina ögon helt saknar kvalitet i sina otympliga försök till humor. Jag pekar för andra gången på några dagar på Ricky Gervais fullständiga geni (Verkligen! En av världens mest begåvade humorister). Notera hur Luften där tillåts verka utan distraktioner från Vattnet.

8 kommentarer:

Anonym sa...

så vad ska man tro? ...eller tro på, vem har patent på sanningen, dom kristna, eller budisterna, eller sihkerna eller islamisterna?
Mammon eller jehovas vittnen...VEM har rätt, vem har fel, visst mammon utgår direkt, men något har gått väldigt fel, dagens religion och dess utövare
verkar vara en stor anakroni, nästan som att man saknar den där tempelstädaren...vi får nog ge oss avvakta ett tag till, för nu regerar mammon!

Anonym sa...

Anonym 1: Ett tips är att läsa om det som står i Mirakelkursen (se kommentar under senaste inlägget)www.mirakelkursen.org
S

Anonym sa...

Jaha, så här kommer det fler ideer om varandet...
gillar den här bloggen skarpt, som motvikt till all gallimatias som publiceras, synd bara att inte fler hittar hit, här finns kanske en frizon, fast mirakelkursen kliar med lite mammon...bloggen gör det aldrig...

Seaward sa...

Frågan om att förtjäna ett levebröd på "insikter" eller "andlighet", via böcker eller föredrag, är inte helt okomplicerad.

Vi lever ännu inte i det postkapitalistiska samhället, mänskligheten är inte mogen detta än och kanske aldrig kommer att bli det på planeten jorden.

Man kan betrakta även esoteriska ämnen som specialistkunskaper, och den som nått långt i sådan kunskap har troligen gjort det genom att offra mycket av möjlighetentill en vanlig, världslig karriär.

Ska då inte specialisten ha rätt att åtminstone förtjäna sig vatten och bröd för dagen på sitt kunnande?

Nej, inte i Reinfeldts, Löfvens och Svenskt Näringslivs samhälle. Där är enbart materiell produktion acceptabel eftersom filosofi tycks hota själva den materialistiska människans grundvalar...

Anonym sa...

"Kliar lite mammon" - vad menas med det? Jag brukar inte missionera för vare sig det ena el det andra och gör det inte nu heller, och jag är inte aktiv på nåt sätt inom nätverket för Mirakelkursen, men jag måste påpeka att det ingalunda är frågan om någon sekt, någon personkult o dyl, utan om ett löst sammansatt nätverk. Det finns inga dyra kurser, inget anspråk på exklusivitet osv. Det är när det gör det som man ska dra öronen åt sig och bli misstänksam. F.ö. håller jag med Siwert här nedan.
S

Anonym sa...

PS: Det slår mig nu att om man bara hör namnet "Mirakelkursen" kanske det låter lite konstigt, som om det vore någon sorts hårt marknadsförd svindyr kurs som utlovar en snabb "mirakellösning" på alla problem. Men så är det alltså inte, utan det är fråga om något helt annat. Jag hänvisar återigen till webbsidan.
S

Roger S sa...

När får vi se ditt förträffliga "horoskop"
Du som är så hatisk i allt du skriver här. Finns det ens utrymme nog på stjärnhimlen för dig?

Seaward sa...

Frågan är felformulerad. Själen saknar dimensionalitet då den är evig - inte underkastad vårt universum såsom vi normalt uppfattar det som fyrdimensionellt. Ja, grekiske tänkaren Herakleitos tillskrev faktiskt själen EN dimension, som han kallade Djupet!