Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 15 april 2012

Räknenissar ska inte ägna sig åt planering

En intressant serie debattartiklar har passerat i SvD där förra årets intellektuella stolpskott från Svenskt Näringsliv - att filosofi inte är "lönsamt" - fortsätter att spöka.  Viktigast var kanske "Vi måste sluta nedvärdera kunskap" från den 1 april - en formidabel tankeväckare!

Den avslutande repliken från en högskolefilosof är också väl värd att läsa, medan inlägget från Svenskt Näringslivs "expert" den 12 april innehåller ord- (och tanke-) vändningar som man blir mörkrädd av. Här hörs en man på knappa trettio som redan uppnått "expertposition", men som tänker i femtonåringens mönster, en som just lärt sig urskilja halmdockor i en argumentation. En som skriver på det här viset:

Träning i kritiskt tänkande och vetenskaplig metod är det inget fel på, men det är inte säkert att dessa förmågor i sig är vad som efterfrågas i arbetslivet. 

Som den här bloggen ofta hävdat är det den "nyttoinriktade" (läs: pekuniära) mentaliteten som resulterar i intellektuell slafsighet. Tänk efter när du senast hörde någon använda den här typen av avfärdande och fundera på om inte den personen saknade all intellektuell kontakt med ämnet. Först ett fejkat inkännande med sakfrågan och sen skyndsamt över till den egna ståndpunkten. Det är total icke-dialog! De här människorna är helt enkelt inte intresserade, de är redan präglade och har förlorat den fria tanken. Bildningen är inte längre ett alternativ för dem.

Svenskt Näringslivs "högskolepolitiska expert" (läs: lobbyist) har ett fascinerande stukat horoskop där högre bildning faktiskt antyds av Skyttens tecken i dess naturliga opposition till grundskoleutbildningens fakta- och sifferorienterade fas - Tvillingarna med härskaren Merkurius.

Skytten eller den högre bildningen skiljer sig från den enkla människans logiska förmåga och faktarabblare genom härskaren Jupiters metalogiska natur. Planeten representerar intuition eller förmågan att i vision (som räknenissen Reinfeldt är livrädd för) fånga ett nytt scenario, en ny potential. Först därefter delegerar överguden Zeus/Jupiter till tjuven/krämaren Hermes/Merkurius att skapa logistiken för det som skådats i visionen. 



Den här "experten" - dvs. åsiktsproducenten om vad svenska högskolan bör ägna sig åt - har ett intressant driv i just den högre bildningens tecken Skytten. Inte minst för att det högre, filosofiska eller religiösa vetandets Jupiter det här året är hemma i härskarläge!

Men samtidigt är mottagaren till visionen, Merkurius, svagt placerad i detta tecken. Den stora visionens Skytt kan inte samtidigt merkuriusprecisera sig, och Merkurius anses lätt skadad i det här tecknet, motsatt logikerns härskarplacering mittöver i Tvillingarna.

Merkurius tekniskt klena placering ska inte överdrivas, intressanta undersökningar av samtliga Nobelpristagare i matematik/fysik här på bloggen har inte givit något stöd åt t.ex. tesen att en Merkurius osynliggjord eller bränd av Solen skulle svagpresentera på det logiska eller intellektuella planet.

Däremot finns den intressanta observationen från amerikansk-indiska astrologen James Braha att retrograda planeter ur karmiskt perspektiv representerar kvaliteter som inte är automatiskt aktiverade hos individen. Planetens backande genom zodiaken symboliserar så att säga en regressiv tendens och det är kanske något av det vi ser i vuxne Kresséns studentikosa ödslande ord på en halmdockediskussion och spelade gillande av "kritiskt tänkande". Hans Merkurius är båda skadad och retrograd, och här tycks planetära vännerna Solen och Jupiter göra gemensam sak och slarva med precisionen!

Likväl är det en närmast entreprenörsmässig- eller idrottsmannaartad driv på den solära sidan, vilket stavas katastrof om en som inte egentligen är intresserad av teori sätts att alstra visioner om vart högskolan ska gå i framtiden!

Varför inte Solen och Jupiter når sin filosofiska nobless kräver ett vidgat perspektiv. Denna enorma potential till bildning i just den avslutande filosof-relpikörens mening blir ett blint psykologiskt komplex som driver på enär Merkurius inte tycks vilja formulera med någon precision varför sträva mot högre sanningar. Merkurius är sändebudet eller ängeln som har ansvar för att ta visionen ner till människorna så att de förstår mot vad de skall sträva.

Men i det är horoskopet råder totalt mörker och demoni i mängd i jordatmosfären. Vi har ännu ett sinnelag i mörker och trotsighet - den fallna Månen i den syndiga Skorpionens tecken - och den rättrådighet och omdömesgillhet man kunde räknas med från ett år då gränsdragaren Saturnus "upphöjs" i Vågen får också stryka på foten.

"vetenskaplig metod är det inget fel på, men..."

Den essentiella luftplaneten (intellektuell) Saturnus disponeras nämligen av en Venus som anses skadad i aversiva Skorpionen och dubbelt skadad då dess disponent också står skadad i harmoniskapande Vågen. Det innebär en ömsesidig reception mellan Venus och Mars - båda skadade i sin libidinösa excess - och båda delar av ett riktigt fult efterrationaliseringssyndrom eller "dissociationstendensen" (därav hans fixering vid andras halmdockor).

Maria Svelands omogna lovprisning av skilsmässan för en tid sedan påminner om att hon lider av samma oheliga korskoppling mellan intellektuella balanskonstnären Vågen och tvärmörka Skorpionen, den som direkt dippar ner i låsta och fientliga positioner. Tillsammans ger de efterhandskonstruktören av Guds nåde!

Sammantaget har vi således ett praktfullt horoskop för en folkfördummare snarare än en folkbildare. Och vad annat hade varit möjligt, givet det håll varifrån lobbyisten talar? Det förvånar mig allt mindre att Svenskt Näringslivs låter som de gör, samtidigt som de klagar på svårigheten att hitta kompetent folk!

Jag betalar nu varje månad för att under högerregeringens fas 3-slaveri ha tillräckligt med mat på bordet. Jag är högskoleakademiker men för gammal och förmodat "dyr" för näringslivet. Och ja, jag har som ett av mina ämnen filosofi och metodiskt tänkande.

Men åldern är bara en delförklaring till långtidsarbetslösheten: näringslivets rekryterare är så graverande obildade att de inte ens klarar att transponera en f.d. systemutvecklares dimensioner för en matchning med de mer språkrelaterade verksamheter jag sökt jobb på. Svenskt Näringsliv är den värsta humbugrörelse jag stött på. En obegåvad lobbyrörelse fylld av näriga kunskapsföraktare! Och med den snålheten i själen blir hela ordergången lidande.

Detta är Sverige av idag, och tyvärr verkar Löfven så mycket arbetsgivarkramare att han inte efter 2014 kommer att åtgärda degenerationen i den svenska arbetsmarknaden. Tvärtom misstänker jag att han hyllar närigheten i den lägsta av människans flera själar, född likt Reinfeldt som han är, till den vegetativa själens tecken.

Som redan Platon sade: släpp aldrig upp krämarna på högre nivå. Det gör exakt det de har förmåga till nere på marknadsplatsen, men ett samhällets utveckling, för vilket vi har filosofer, de ska inte krämare ägna sig åt - och det har den här "experten", utsänd av "marknaden", med all tydlighet visat.

Teknisk summering

Vårt psykiska kosmos uppifrån och ner. Det börjar så bra:
  • Saturnus upphöjd i Vågen (disponerad av Venus)
  • Jupiter i härskarläge i Skytten (äger sig själv)
...men steg för steg visar det sig att den här mannen fullständigt struntar i vetenskaplig precision/metod eller tankens högre flygturer. De lägre själsregionerna har ingen som helst kontakt med det goda som de två stora ödespenslarna målar upp som en potential.

  • Mars skadad i Vågen
  • Venus skadad i Vågen
  • Merkurius skadad i Skytten
Mars/Venus rör i hop Luft/Vatten för ett grumligt tänkande alternativt ett bakslugt falskvinklande/desinformation.

Och till sist kanaliseras detta nere i den sublunära sfären via en "märkt" kanal - ett sinne i ett särskilt svårt fall av den fallna Luna (pga. dissociationen):
  • Månen fallen i Skorpionen

Man kan också fundera över om satans hångrin (den onda stjärnan Algol) i opposition till en skadad penningens Venus destinerade "högskoleexperten"  att gå Mammons väg... "The devil made me do it..." När "experten" säger att studenter vill ha jobb är det hans eget infekterade förhållande till pengar han talar om, ja hans och hans likar: degraderade kulturkanaler i avsaknad av filosofi och nyktert tänkande tre eller fyra släktled bakåt. Det kan bara bli förkrympt.

Att allt inte står rätt till i Sverige ens bland filosoferna noterade jag i den här lilla artikeln hos Riksbankens Jubileumsfond om det som utmärker människan, ett aktstycke i vilket synen på den flerdelade själen (som också den här bloggen utgår) från dateras till medeltiden!

*****

Se även: Beviset - Svenskt Näringsliv är Djävulen - ett måhända något tillspetsat påstående. Men den onda stjärnan har en fenomenal tendens att placera sig lustigt i horoskopen för de djupast fallna "nyttosjälarna", själar som tappat sådan höjd genom allt för lågt satta ambitioner, liv efter liv, att de knappast längre förstår vad som skiljer människan som djungelns lag. Det är då socialdarwinister som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg kan uppstår - extremläget i en nation på deken.


Extra, extra överkurs: Titta gärna på horoskopet för filosofiläraren bakom slutrepliken, Henrik Bohlin (611210). Här hittas den bildningsföraktande räknenissens sol- och måntecken, men omkastade! Vänner av astrologi förundras inte alls. Vår tillvaro är uppbyggd av grundprinciper som de gamla filosoferna och astronomerna upptäckte. Men ego och rädsla och djursjälen har förkrympt människan i väst intill det uthärdligas gräns. Må nästa högcivilisation förkroppsliga fler kvaliteter...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Krassén är en krass en, så namnet är passande...
Apropå det som står i förra inlägget om närande och tärande så var det Bo Södersten, marknadsliberal sosse, som myntade uttrycket om närande och tärande sektorer på 80-talet. Men det snappades snart upp av moderater och journalister. Mer i denna intressanta text: http://www3.lu.se/info/lum/LUM_11_96/LUM11_08_retorik.html
S

Seaward sa...

Tank för länk. Ja ibland verkar det nästan ligga en mening planterad i namnen vi blir givna! :-) Frågan om närande och tärande i astrologin är egentligen lite mer komplex än som jag presenterar den, men ibland känns det lagom att skriva ett enkelt och "tydligt" inlägg...

Anonym sa...

en annan länk:http://josefsson.net/artikelarkiv/124-korstaget-mot-vaelfaerden-eller-den-svenska-elitens-valdsamma-revolt.html