Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 29 april 2012

Ingen kommer undan politiken

Ett astrologiskt-filosofiskt inlägg av experimentell natur (och ganska långt) som bara inledningsvis utgår från den moderatledda regeringens Tystnad om vad som egentligen pågår i Saudiaffären (SvD).

Jag tänkte först illustrera mörkläggningsmentaliteten genom att ställa några horoskop sida vid sida, handelsministern Björling och FOI-chefen Lind - båda moderater och båda redan beslagna med lögn. Samt förstås Fege Fredde som alltid är någon annanstans när det blåser snålt runt Rosenbad!

Men istället noterade jag en annan och rätt fånig astrologisk truism, synliggjord av den hinduiska traditionen. Nynna gärna systrarna McGarrigles låt som i svensk språkdräkt blev "Ingen kommer undan politiken" medan du begrundar den mörka och kylslagna realpolitikern Saturnus räckvidd!

Reinfeldt
Björling
Lind


Det är så här. Inte bara zodiaktecknen faller under någon av de tre kvaliteterna Sattva (ljuset), Tamas (mörkret) eller Rajas (den passionerade anspänningen i det fält som bildas mellan absolut godhet och absolut ondska). Även planeterna analyserades och klassificerades av de indiska astrologerna. Just den aspekten har inte betonats på bloggen. Det är egentligen inga problem alls att skriva helt oläsbara texter genom att släpa in precis varenda tolkningsparameter!

Liemannen och gränsdragaren Saturnus är till sin essens Luft, den är osynlig men existerar. Den är ren rationalitet, kliniskt befriad från den irrationella Månens bindning till den manifesta världens sinnliga upplevelser. Saturnus är inte intresserad av slutresultatet. 

Den är Arkitekten och kan redan byggnationen utan och innan. Den är således ingen sinneskonsument utan förblir "i mörker". Den smider alltid sina planer i det fördolda eller innan världen har uppstått. Gud finns men kan per definition aldrig ses med mänsklighetens mätinstrument - sinnesmänniskor med bara empiri till sin hjälp är som myror inför den gigantiska kraft Saturnus representerar. 

Kättarkristna gnostiker (en extrem särutveckling av Platons filosofi som egentligen föregick kristendomen) hatade Världsskaparen (Demiurgen), och det är inte svårt att se formgivaren Saturnus i denne Demiurg.

Saturnus är den underliggande Formen bakom både universum och den enskilda själen. Man kan notera att Saturnus dolda form och dess manifesta liv i vårt universum genom Solen - ställer Mörker mot Ljus, Solen tillhör kvaliteten Sattva. Kan själens form hos en syndare omdanas genom att leva? Om och om igen? 

En del antika filosofer kom till slutsatsen att eftersom själen nu uppenbarligen tar stryk av sina återfödelser på jorden - den nobla själen solkas och släpar som en tjänare eller slav på ett bagage, den är inte fri. Men återfödelsen måste därför också rymma möjligheten att gradvis rensa ut orenheter som själen ådragit sig genom att födas i så många okloka värdkroppar där egot för hela livslopp låste själen ute, som en passiv åskådare till dumheterna. 

Hur snabbt själen kan rena sig var en annan fråga. Buddha tycks ha förespråkat något i stil med snabbkaffe - att ett enda liv kunde räcka, förutsatt att man blev en total drop-out. Andra såg själen som så djupt involverad med alla andra själar i den kosmiska själen att hela världsförloppet verkade mer eller mindre på förhand bestämd. De grekiska stoikerna resignerade och rekommenderade slaven att spela slavrollen perfekt, och härskaren att vara en perfekt härskare. Hela världshistorien var ändå förutbestämd.

Går man till den tamasiska Saturnus i indisk astrologi, har den just rollen av vårt "kroniska problem" i detta liv. Så långsam på sitt nästan 30 år långa varv är Saturnus att den därför fick just det namnet av indierna, Shani (Den Långsamme). Det som är mycket långsamt kan mycket väl te sig som oundvikligt eller kroniskt för en hetsig eller otålig mentalitet. Man kan surra och ha sig, men Saturnus går sin gilla gång och ringar in kosmos och vår existens i världen. Saturnus är den kosmiska fångvaktaren som ser till att alla fallna själar tjänar av sitt fulla straff.

De tre moderata kartorna här ovan visar Saturnus räckvidd i ett horoskop enligt det indiska synsättet. Som tyngsta planet tål den inte motsägelse, den är i den meningen uttalat antidemokratisk. Saturnus ÄR nödvändigheten (ananke) i den simpla materialistiska (biologistiska eller teknokratiska) världsbilden. I princip är livet deterministiskt hävdar en materialist - att människan tänker kring sin tillvaro är en efemär sidoeffekt. Materialisten talar den jordbundna Saturnus språk, inte Saturnus i sitt herravälde över den osynliga Luft, eller den kosmiska plan (det blue-print) som föregår den synliga och mätbara världen.

Saturnus kan kontrollera sina omgivningar på flera sätt.

1. Konjunktionen/Kombinationen. Saturnus sätter sig på varje planet som irrar sig in i samma tecken som den själv.

2. Via aspekt. Saturnus greppar och kontrollerar innehållet i tecknet 60 grader framom sig, det motsatta tecknet och tecknet 270 grader framom sig. 

Både 1 och 2 kan modifieras. Vad händer om den tamasiska Saturnus står hemma i sitt jordbundna hemmaläge i Stenbocken och den sattviska Solen passerar samma tecken? Solen kastar en förståelsens ljus över alla dessa ting. Vi får utmärkta naturvetenskapsmän, som undersöker Naturens lagbundenheter. Solen - som symbol - tillhör andens värld men här finner den sig tjäna i Jordelementet och i detta mörker speja efter sin egen andliga verklighet i formen av just lagbundenheter som tyder på intelligens och inte dödens kaotiska avsaknad av meningsfulla strukturer.

3. Dessutom är Saturnus "själen" bakom eller disponenten över de planeter som vandrat in på dess gårdar, i den negativa lägre världen (byggarbetsplatsen) i Stenbocken och i den positiva (arkitektkontoret) övre världen i Vattumannen.

I samband med dessa tre politiska horoskop introducerar jag också en fjärde möjlighet för Saturnus att blanda sig i och övervaka skeendet:

4. Genom att aspektera ett obefolkat tecken, som t.ex. statsminister Reinfeldts Saturnus kastar en 60-graderaspekt mot Väduren, har Saturnus markerat sitt revir även i alla frågor som Vädurens herre Mars normalt råder över. Eftersom Mars befinner sig i statsministerns första hus (den personliga uppenbarelsen och det tillhöriga egot), har Saturnus en bläckfiskarm även i saker som rör hans rent personliga framtoning. 

Generaldirektör Lind har en mer kompakt karta, med samtliga sju klassiska planeter samlade inom fyra intilliggande tecken. Horoskopet är intressant att följa i dess helhet ur perspektivet av Saturnus slingrande kontrollarmar:

Saturnus i negativt härskarläge i Stenbocken (men "minimerad" av den halshuggna Draksvansen, kanske ett omen om ett inplanerat symboliskt eller verkligt dödstraff i detta liv).

Eftersom Jupiter och Mars befinner sig i Vattumannen, disponerar Saturnus dessa två, vad än någondera synes uttrycka är det den kalla och rationella Saturnus som i bakgrunden orkestrerar såväl kriget (Mars) som välviljan eller förmögenhetsskapandet (Jupiter).

Därnäst kastar Saturnus sin första aspekt, mot Fiskarna. Här ligger Solen och Merkurius och dessa är nu dubbelt bundna av Gränsdragaren. Dels genom den direkta aspekten och dels därför att Saturnus redan förfogar över deras herre Jupiter!

Därefter startar zodiaken om på nytt, i den tunnelseende egomentalitetens tecken Väduren. Också den personliga presentationens Vädur ligger inom Saturnus jurisdiktion eftersom den, som sagt, förfogar över Vädurens härskare Mars.

Den indiska zodiaken synes så konstruerad att INGEN KOMMER UNDAN SATURNUS. Den synliga planeten röra sig i den sjunde kretsen och likt sagans drake ringa in slottet och den fångna prinsessan (själen!), men den indiska systematiken visar att Saturnus i själva verket är ALLT I ALLA. Den är allestädes närvarande om än i det fördolda. Och detta är precis vad som sägs om Purusha, Den Högste Herren i den indiska filosofin. Kärt barn har många namn och detta är också Param-Atman eller Översjälen. I Platons filosofi Nous eller det gudomliga Intellektet.

Ett annat indiskt namn är Buddhi, intellektet, men eftersom detta också är namnet på planeten Merkurius - också en essentiell Luftplanet men passionerat belägen i spänningsfältet mellan Ljus och Mörker, uppstår intrikata problem. Den hellenistiska astrologin betraktade Merkurius (Hermes) som budbäraren från högre ort eller människans egen rationella själ som kan tala till hennes lägre sinnesbundna del (Månen).

Här börjar svårigheterna märkas med människors kartritningar över högre verkligheter - många kartor har ritats och de överlappar delvis varandra. Samma realiteter har fått olika namn och ibland lite olika funktion i olika tankesystem. 

I det indiska vänskapsschemat för planeterna är emellertid Saturnus indifferent till Merkurius - Saturnus godtar de enskilda rörelserna inom den totala Själen. Kanske ett medgivande om att allt visserligen är Brahman - en enda varelse, men att denna enda varelse/system faktiskt består av myriader enskilda själar som likt den bevingade Merkurius far runt i den andliga världen och provar olika positioner och perspektiv - ibland genom att välja "fallet" ner i det mörka hål som leder ut i den materiella lilla bubblan - vårt universum!

Saturnus har å andra sidan en vän eller förtrogen i Merkurius. Och när man funderar på saken, hur skulle på tillvarons transparenta Luftnivå Merkurius kunna höja sin röst mot Saturnus, opponera sig eller avfalla från den saturniska Planen? Det är omöjligt. Att tala om Merkurius ensidiga "vänskapskänsla" mot Saturnus är således lite naivt. Detta schema rymmer djupa filosofiska tankar! 

I den mån vår högre, rationella själ "känner" överhuvudtaget handlar detta kanske mer om själens tacksamhet över att faktiskt finnas till och göra sina upplevelser i det gigantiska system som Saturnus eller den kosmiska planen tillhandahåller. Ja, Saturnus är något av en fördold Gud för oss ärthjärnor.

Intressantare är då Solen, symbol för den levande (inkarnerade) andesjälen, och dess upplevelse av att ha en fiende i Saturnus och hur Saturnus ömsesidigt delar denna upplevelse att de är varandras antiteser. Motsättningen är begriplig eftersom Solen ägnar sig åt att leva mitt på livets scen, medan Saturnus, som alltid, är koreografen bakom ridåerna. Vad astrologin kanske säger genom att ställa Saturnus rakt mot Solen (via Vattumannen och Lejonet) är att det inte går att sitta på alla stolar samtidigt. Planerandet har sitt skede, det faktiska framförandet av föreställningen är ett annat. Men bortom astrologins polariseringar, är naturligtvis både Saturnus och Solen symboler för det gudomliga. Människor i gemen verkar dock inte ha intelligens nog att kunna fånga allt på en gång utan gaddar ihop sig i sekter och klaner.

Och den värsta blindhet måste de svenska moderaterna lastas för. Hur dum kan en människa bli som tror att det går att bygga ett rikemansgetto som Täby och låtsas som om resten av världen inte finns?

Här är jag inte säker på att astrologin räcker till för att förklara dårskapen. Inte utan födelsetid på var och en. Och det finns förstås många vägar till privategoism, säkert väljer många också socialdemokratin av samma snäva själ. Hela den politiska skalan är med andra ord en illusion. Det enda som är verkligt är själarna - de levande varelserna - och deras olika typer av andlig förorening.


Jo, vissa står över politiken...

En inspektion av Saturnus räckvidd i Dalai Lamas horoskop visar emellertid att moderathoroskopen måhända signifikativt för den lägre delen av mänskligheten, men inte alla. Enligt ovanstående spelregler visar sig Dalai Lama - enligt tibetanernas förmenande en FRI SJÄL som kommit hit frivilligt och inte för att det saturniska oket tvingar den - ha planeter som går fria från det saturniska bläckfiskarmarna!


Dalai Lama

Och med känd födelsetid är det förstås signifikant att det är den fria levande själens Sol som går fri och dessutom stiger i öster vid den här själens ankomst! Det är också notabelt att budbäraren (avataren?) Merkurius stiger just före Solen och så att säga förebådar det Goda Budskapet. 

Som om inte detta räckte är också Jupiter fri. Dess disponent Venus mottar visserligen en opposition från Saturnus (dessa två är dock planetära vänner) men i det här lilla experimentet om Saturnus räckvidd drog vi gränsen vid disponenterna. Vill man hävda att Venus saturnifikation också underminerar Vågen där filosofins (och frihetens) Jupiter residerar, må så vara. Dalai Lamas Sol och Merkurius är alltjämt fria.

Att en soluppgång i Tvillingarna eller en soluppgång rätt och slätt inte innebär någon kvalitetsstämpel visar följande karta från ett helt annat år:


Individen är en fanatisk konsumist som konsumerar ofattbart mycket prylar för sin rejält tilltagna månadslön. Som inte försitter en chans att indoktrinera sig själv genom vinklade borgerliga krönikor, tillgripa halmdockeargumentation, hatar socialt tänkande, och i allmänhet lovprisar rätten och tjäna pengar.

Notera hur Saturnus detta år är fallen i egoistiska Väduren, ligger i förmögenhetsalstrande 11e huset (förmögenhet via tiondehurkarriär) och har den utltimata girighetens Venus i kalla Kräftans vatten i andra ekonomihuset. Nu börjar vi nå Fredrik Reinfeldts nivå. Bottenslammet. (Att ha planeter i båda ekonomihusen är en varningssignal...) Man kan ställa sig frågan om hans enda planet som undgår Saturnus begränsningar, pengarnas Venus, kanske t.o.m. borde ha varit underordnad återhållsamhetens regim, den med.

Likväl en utmärkt trevlig människa så länge man håller samtalsämnena på den triviala allmänningen - underhållningslitteratur, aktualiteter - så som svensken i större städer låter nuförtiden: helt renons på kunskap om något utanför det som marknaden saluför.

Inte otippat dömer den kinesiska Ho Lo Li Shu-metoden ut det här horoskopet i lika hårda ordalag som Reinfeldts. Den här Tvillingen förklaras vara som en "sprucken hink, kastad invid en brunn som inte längre ger någon näring". Kanske därför mannens extrema konsumism

Inga kommentarer: