Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 12 april 2012

Ingen för ung för hjärtattack




Harald Treutiger är en vanlig svensk som på sin tid underhöll andra svenskar med sådana tv-lekar som svenskar gillar mest - sådana där man vinner pengar. 

Det är därför förståeligt att hans reaktion på sin akuta hjärtattack är som den är. Den filosofiska fattningen om livet är ju olönsam, sade Svenskt Näringsliv förra året. Man får ursäkta den sekulariserade och rätt materialistiska svensken som inte längre befattar sig med Ödet.

Treutigers dag för hjärtattacken var så att säga hans jordbävning i Thailand fast några dagar innan - en av de grövsta väckarklockor på himlen jag sett:



Det talas om en fotbollsmatch under lördagen i AB, så jag flyttade fram den yttre kretsens transiter från midnatt till lunch. Då hamnar minsann Månen - symbol för "livets utgång" på graden exakt med Liemannen Saturnus, och i opposition med Treutigers medfödda Måne. Ännu ett exempel på att den snabbaste av planeterna verkar fungera som en sekundvisare, bara man dessförinnan klarlagt de större och tyngre ödesrörelserna högt uppe i vårt kosmos...

Här ser vi t.ex. att Treutiger har attackplaneten Mars i medfödd ond aspekt till Solen, hjärtats planet. Den brittiske västastrologen Charles Carter utformade en "lag" om transiter (och sekundära progressioner) utifrån egna iakttagelser. Bara de transiter som aktiverar medfödda problem blir tydliga. Överför man hans resonemang på de indiska aspekterna, har vi faktiskt en transiterande Mars i attack mot Solen just nu! Himlarna upprepar den "hjärtattack-Sol" som Treutiger föddes med.

Men som synes är det också en Mars-till-Mars opposition vid tiden. Den f.n. retrograda (backande) Mars närmade sig således den exakta oppositionen till den natala Mars. Bara två grader återstod.

Men på tal om Charles Carters observation av den engradiga "triggereffekten" finns det faktiskt en sådan i horoskopet. Den halshuggna demonen Ketu befinner sig med hjärtats Sol i Treutigers födelsehoroskop och som en ständigt retrograd spökplanet ligger den i horoskopet just precis en triggergrad innan det exakta samgåendet med sig själv (i dess natala läge). Man kan notera att Gränsdragaren Saturnus i födelsehoroskopet opponerar sig mot Treutigers materialistiska Sol i Oxen, och nog är han född under degraderande hårda omständigheter. 

Och den här påskhelgen var måttet rågat för vad jag tippar var en människa som levt hela livet som Oxe, som hedonist och låtit sig väl smakas av livets goda. Föga visste han att födelsehoroskopet signalerade en själ som redan gjort slut på sitt goda karma... 

Likt andra spektakulära figurer bloggen ofta återvänt till - män som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg - föddes Treutiger under ett storkors i Mörkrets kvalitet. (Se ett äldre inlägg.) Märkligt att korssymbolen dök upp samma helg som erinrar om en stor själs korsfästelse... 

Esoteriskt är storkorset en order om att ge upp livets materiella aspekt eftersom själens röst nu är så svag, så svag. Men det kan man misstänka är svårt för dem som föds under detta kors eftersom det inte direkt leder till någon sprudlande lust att söka sig bort från dödens rike eller denna jämmerdal och genomskåda dess trivialiteter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ååååkääääj...