Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 26 april 2012

Grekisk astrologi: De våldsamt sinnessjuka

Det visar sig att den antika hellenistiska astrologin har precis lika krångliga spelregler som den indiska, vars 5-6 kriterier för vissa förutspådda fenomen är så komplexa att man undrar hur någon verksam astrolog ens en enda gång i sitt liv hittat ett levande exempel, än mindre tillräckligt många för att göra en kritisk utvärdering av lärosatsen!

Under läsandet av den västerländska urkunden Tetrabiblos (2a århundradet) följs det fascinerande kapitlet om "själens kvalitet" av ett stycke om "själens sjukdomar". Apropå massmördaren Anders Breiviks fruktan att sinnessjukförklaras och sedan medicineras bort till ett töcken resten av sitt liv, förklarar denna gamla text en människa för "våldsamt sinnessjuk" och "besatta av demoner" - i samband med bland annat dessa astrologiska faktorer:

  • Fullmåne med Månen särskilt i jupiteriska Skytten eller Fiskarna och ett angrepp från Mars mot sinnets Måne.

Jag har inte lyckats samla ihop så många horoskop med födelsetid, drygt 1400 stycken, men av dessa uppfyllde två dessa kriterier, aktriserna Nicole Kidman och Catherine Zeta-Jones. Märkligt nog är det dessa två jag betraktat som de mest galna kvinnorna inom filmen - Kidman för hennes påfallande neurotiska personlighet och lögnaktighet (hon blånekade till botox t.o.m. när ansiktet var uppsvullet som en ballong och helomvänder sedan). Zeta-Jones manodepressivitet är känd.

Men inte är väl någon av dem "våldsamt sinnessjuka"? Och vad om de andra möjliga fullmånarna? Formuleringen "särskilt i Skytten eller Fiskarna" utesluter inte vansinne även under de andra.

Sanningen är att den Mars som angriper Månen (och som jag tidigt i bloggens historia kopplade till militant feminism) bara är en del av den hellenistiska definitionen på "våldsamt, demonbesatt vansinne". Det finns fler komponenter som måste stämma!

  • De två själssignifikatorerna Merkurius (rationella själen) och Månen (irrationella, sinnesfixerade själen) saknar relation till varandra, dvs. har ingen aspekt. De får heller inte ha någon aspekt till ascendenten.

Aspekter saknar de nästan alltid i indisk astrologi men detta är alltså den hellenistiska (västerländska) grenen där Merkurius och Månen kan befinna sig 0, 60, 90, 120 eller 180 grader från varandra. Själens två halvor anses alltså ha tappat kontakt med varandra när de står i angränsande tecken (30°) eller inkonjunkt (tecken 150° från varandra).

För att "mild sinnessjukdom", dvs. epilepsi, sägs dessutom följande kriterium i allmänhet vara förhanden:

  • Natthoroskop (efter solnedgång och före soluppgång) har Mars i ett hörnhus och, som sagt, i attackerande aspekt mot Månen. För daghoroskop är det Saturnus i ett hörnhus som aspekterar Månen.

För "våldsam sinnessjukdom" har de två onda bytt halva av dygnet, så att Mars befolkar ett hörn under dagen och Saturnus ett hörn under natten - särskilt om Mars eller Saturnus passerar genom Kräftan, Jungfrun eller Fiskarna.

Och till sist, så våldsamt sinnessjuka att de öppnat sina psyken för demonangrepp. Tidigare regel om att det måste vara ett glapp mellan den högre och lägre själen (Merkurius och Månen) gäller, och:

  • Mars eller Saturnus är (återigen) i hörnhus och aspekterar Månen, Saturnus om det är nymåne och Mars vid fullmåne - särskilt i Skytten eller Fiskarna.

Och det var ju där vi började utläggningen.

Vid Nicole Kidmans födelse 1967 passerade faktiskt Saturnus genom Fiskarna medan Mars kastar en 90-graderaspekt framåt, mot Månen i Skytten. Det är också fullmåne, med Solen i Tvillingarna. Men horoskopet faller kort om viktiga kriterier, för hon har den högre själen (Merkurius) och den lägre (Månen) förbundna till varandra via opposition! Och de onda Mars och Saturnus ockuperar inte hörnhus!

Ändå är det så många varningstecken att jag reagerat starkt på kvinnans påfallande "hispighet" (vulgär avledning av "hospital"?). Hade hon suttit på sinnessjukhus om hon inte haft möjligheten att gå in och ut i rollspel?

Catherine Zeta-Jones karta uppfyller inte heller det komplexa kriteriet för allvarlig dårskap och t.o.m. besatthet av kroppslösa (onda) andar - men det är oerhört nära!

Med en dokumenterad födelsetid på 14.40 och en ascendent i 29½ Skorpionen saknas det bara någon minut innan Mars i Skytten går upp i ett hörnhus. Och: det är fullmåne i just de två tecken Claudius Ptolemaois speciellt varnar för: axeln Jungfrun/Fiskarna! 

Och, som sagt, Kidman må ägna sig åt lögner, men det är Zeta-Jones som hade den kliniska diagnosen bipolär! Därifrån är naturligtvis steget långt till antikens tankar om att vissa själar har så dålig styrsel att de släpper in onda andar som börjar interagera med sin egen styrsel... Nu hade Zeta-Jones ett "daghoroskop" som demonbesättelse var aldrig på tapeten, walesiskan sorterar istället under "våldsam sinnessjukdom". Kanske manodepressivitet uppfattades så i antiken, och allt som gick ännu längre sågs som demonanfäktelse...

Från den här lilla undersökningen tar jag med mig en viss förundran över att den här bloggen upptäckt underligheter med axeln Jungfrun/Fiskarna, vilket jag aldrig läst en rad om förrän nu i upptäckten av den gamla Tetrabiblos.

Kanske man ska tolka den myckna rasism och främlingsfientlighet som verkar hopad längs den här axeln som just en RÄDSLA FÖR ATT BLI BESATT - "besatt" av människor av utländsk härkomst i kvarteret? I så fall bör alla som röstar på Sverigedemokraterna (eller ännu längre in i töcknet) låta sinnesundersöka sig. Hela deras noggrant uttänkta, främlingsfientliga världsbild uttrycker ett tidigt stadium av ... sinnessjukdom!

*****


Anmärkning. Precis som i inlägget om själens kvalitet enligt hellenistisk astrologi har jag utelämnat flera ytterligare hänsyn!!! Precis som i indisk astrologi fruktade grekerna en planet som belägras av, det vill säga har hamnat mellan onda planeter. Tetrabiblos anser att det är lika illa om Månen angrips av en ond planet med LÄGRE GRADTAL än Månen själv, den som har lägst nummer "övervinner" den andra, heter det. 

Här har uppenbarligen något gått snett i överföringen, för i Indien är det den planet som har HÖGST GRADTAL som anses "leda" de andra! Om det inte är ett rent missförstånd vid traderingen, är det två diametralt motsatt synsätt: grekerna med en homosexuell fäbless för småpojkar medan den äldre indiska kulturen värdesatte ålderdomen eller de planeter som hunnit längre på sin bana och därför förskaffat sig mer gravitas. Minns den indiska läran om atma karaka - själsindikatorn är den planet som hunnit allra längst inom sitt tecken. En planet i 20-30 graden lär vara svårslagen. 

Paradoxalt nog samexisterar i Indien den läran med en helt annan (oförenlig) tradition, den att planeterna genomgår ett livslopp och i positiva tecken är akut döende i slutet (och detsamma just i början av negativt polariserade tecken). Denna lära, avashta, provade jag på samtliga Nobelpristagare i fysik, men den höll inte måttet. Ingen brist på genier med en "död" Sol!

*****


Om Breivik-rättegången i medierna:

DN, SvD, AB 1, AB 2


2 kommentarer:

Anonym sa...

Hade grekerna samma system för husindelning som indierna?
S

Seaward sa...

Ja, men jag är lite osäkert på _när_ det ersattes av likahussystemet, som på oriktig grund brukar kallas Ptolelaios system. I Tetrabiblos tycks zodiaktecknen (som kallas Hus) sammanfalla helt med husen (som kallas platser).

Men västastrologen Robert Hand har forskat i saken (har inte läst, bara läst OM hans forskning) och funnit ut att det "indiska" systemet också är det äldsta i västerlandet. Det nämnde jag i förbigående i det här inlägget från våren 2010.