Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 8 mars 2012

Upphöjd Sol men fallen disponent!

Det handlar förstås om Solen i dess traditionellt upphöjda läge i Väduren: Lejon-Fadern som fröjdar sig i Sonen (Avkomman). Ja, det är härifrån den kristna läran om treenigheten kommer - tredje part, anden, är förstås den gasaktiga Jupiter, det tredje Eldtecknet. 

Nu visste inte antiken om att Jupiter var en gasaktig planet vilket bara understryker hur märklig astrologin är. Saturnus månar har nyligen visat sig ha en luftatmosfär och indierna hävdade att Saturnus till sin essens var en Luftplanet. Jupiter själv klassificeras som "eter" av indierna och det kanske är gas de menar, den allra finaste typen av materia. Och så håller det på...

Den här snabbgranskningen är en spin-off på inlägget om den moderata näringsministern Ewa Björling som med försvarsministern inlindat kallas lögnerska i Dagens Nyheter.

Jag genomsökte 6.000 horoskop i jakt på hennes remarkabelt anspända soltecken, där Solen "upphöjs" i Väduren, men där disponenten Mars anses "fallen". Basen ligger i Vatten och Vatten faller neråt. Det uppstår en separation mellan karriärens Sol och dess själsliga substrat. Man kan säga att Solens potential är att bli allt mindre exalterad med livets gång eftersom Mars här agerar som den dolda "själen" bakom Solen och vill något helt annat än att linslusa.

Intrycket förstärks av att sinnelaget i Skorpionen också behärskas av Mars vilket ger en formidabel talang för mörkläggning. Jodå, kvinnan ser insyltad ut i den superhemliga affärsdealen mellan Reinfeldts Sverige och Saudiarabien.

Vad hände då andra med samma tre placeringar? Jag hittade följande nio fall, utöver näringsminister Björling:

  • Thomas Jefferson;13.4.1743
  • John Fredriksen;10.5.1944
  • anonym;19.4.1946
  • Ewa Björling;3.5.1961
  • Lisa Marie Caputo Nowak;10.5.1963
  • Aarne Ranta;11.5.1963
  • Gunilla Carlsson;11.5.1963
  • Natasha Richardson;11.5.1963;17:00
  • Martine McCutcheon;14.5.1976
  • Steven Hill;26.4.1978

Om amerikanske presidenten Jefferson passar det här att nämna hans dubbelspel. Samtidigt som han bedyrade människors lika värde höll han sig med svarta slavar. Ett något pinsamt kapitel i den amerikanska historien. (Se bl.a. artikel i Huffington Post.)

För den stormrike norske redaren Fredriksen har jag antagit en födelse runt lunch för att Mars ska hinna in i det primära oceantecknet Kräftan. Den fallna Mars förefaller så olycklig eller instabil på insidan att den kompenserar sig med extrem närighet. Dvs. de blir affärsmänniskor.

(Mars tillhör mörkrets kvalitet Tamas medan Kräftan är av lidelsens eller lidandets kvalitet Rajas. Vi får här så att säga en skönhetsfläck - Mars - mot en fond av lidelse. Mörk lidelse eller passion för det onda. Vapenaffärer? Absolut!)

Anonym var ett nervvrak, en diktatorisk kvinnlig personalchef som spionerade på sin personal, fick återkommande vansinnesutbrott och brände ut sig på mindre än ett år i chefsbefattning. Född infertil.

Nowak var den kvinnliga amerikanska astronauten som försökte sig på en kidnappning.

Ranta är en professor som tror på maskinernas förmåga att översätta text till andra språk (om jag rätt tytt mina knapphändiga och extremt förkortade minnesanteckningar).

Carlsson är en kritiserad moderat biståndsminister som sitter i (m)-styrelsen

Richardson var skådespelerska och dog 2009 av hjärnblödning efter att ha åkt skidor och krockat med ett träd.

McCutcheon är skådespelerska, Hugh Grants kärleksintresse i "Love, Actually".

Hill är homosexuell porrskådespelare, mördade sin motspelare med samurajsvärd under pågående filminspelning. Svärdet måste vara ett av de allra tidigaste mänskliga uttrycken för Mars som tillhyggets eller skadegörelsens princip!

Om datasamlingen är något så när balanserad [1], drar dessa fall tydligt åt det makabra, sjukliga eller otursdrabbade. Det är inte en robust kombination av placeringar.


____

1. Bland de cirka 6.000 kartorna finns t.ex. 402 brottsdömda horoskop vilket motsvarar cirka 7% av denna lilla befolkning. Hur stor del av ett folk döms för brott? Enligt en undersökning häromåret chockerande 90% av dem som sitter i svenska företagsstyrelser!

Jag skulle snarast vilja påstå att dessa 6.000 kartor representerar en lite väl "god" del av mänskligheten vilket gör näringsministerns astrologiska sällskap än mer besvärande. Och det är inte konstigt, vi har t.ex. redan sett den fallna Månen i Skorpionen överrepresenterad i en särstudie av 161 horoskop för morddömda (den värsta gruppen av de 402 brottsdömda).

Inga kommentarer: