Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)lördag 10 mars 2012

Tolgfors & den dissociativa böjelsen

[Ursprungligen "Tolgfors sluttande plan" - ompublicerad och lätt uppdaterad]


morose
1530s "gloomy," from L. morosus "morose, peevish, fastidious," from mos (gen. moris) "habit, custom" (see moral). In English, manners by itself means "(good) manners," but here the implication in Latin is "(bad) manners."

Inte roligt att vara försvarsminister i dessa tider! Wilhelm Agrell menar att Sten Tolgfors är ett steg från schack matt! (DN, även SvD) och snart nog höjdes röster (v) om hans avgång. Tolgfors presskonferens recenseras väl av bloggen Mitt i steget och SvD ser fler frågetecken om det mörkande bulvanföretagets finansiering. Expressen drar skickligt några slutsatser av veckans händelser och man missar därför lätt att textens hemliga ärende är att få läsaren att uppleva att regeringsskandalen nu är överstökad.

En förnyad titt på försvarsministerns födelsedag påminner om att hela horoskopet är en enda dissociation, distansering från, förnekande av... Kartan är faktiskt lika illa angripen som den för statsministerns födelsedag.

Här ska jag kort peka på Lögnens topografi som den antika astrologin kartlade den. Den lille pojken och tjuven Hermes är känd som den arketypiske lögnaren, och hos romarna och i astrologin är detta förstås Merkurius, kvicksilvret. Finner sig Merkurius i ett ogästvänligt landskap, blir den som landet självt - en ärelös lögnhals!


Merkurius är djupt involverad i problem i det här horoskopet, men låt oss ta saker i tur och ordning.

Vi har Saturnus i Vatten i Fiskarna  disponerad från Jupiter i Luft. Första dissociationen. Instinkt och förnuft är inte kända att för att göra ett bra par.

Vi har den pådrivande dag-aktiva Solen i Kräftan i Vatten - tecknet som backar tillbaka och sluter sig (lämpligt för en försvarsminister). Men disponenten Månen ligger i Luft, i det starkt rörliga Tvillingarnas tecken. Andra dissociationen.

Månen eller sinnelaget i Tvillingarna disponeras av intellektets Merkurius som dock står i Kräftans Vatten. Tredje dissociationen!

Dessa tre instanser följer alla sin egen logik. Jag har i vissa tidigare inlägg etiketterade dissociation (vid pass 423 exempel!) tittat närmare på skillnader som beror på huruvida instinktens Vatten söker dominera det rena förnuftets Luft eller vice versa. På Tolgfors himmel går det rörelser i bägge riktningar. Det är heller inte oviktigt vilka de inblandade planeterna är. 

I det här fallet har vi t.ex. Saturnus involverad, ett kroniskt komplex på omedveten (instinktiv) nivå. Samtidigt är också Sol och Måne involverade - de två som bollar verkligheten mellan sig för att handlingen (Solen) ska vara så genomreflekterad  (Månen) som möjligt.

Hur illa det kan gå när Solen lever sitt liv i Vatten och Månen befinner sig i Luft har vi sett i fallet med Fredrik Reinfeldt. Ett kontinuerligt spel på två nivåer samtidigt: säger ett (med ord stulna från annat politiskt läger) och handlar tvärtom.

Även om jag tidigare visat att en dissociation - eller disjunktion - mellan instinkt och intellekt var distinkt underrepresenterad bland fysiker och matematiker som vunnit Nobelpris, är detta inte liktydigt med att fenomenet skapar grönsaker eller människor med slapp eller haltande logik. 

Ett helt annat uttryck är exemplet med illusionisten Derren Brown, människor som i yrkesutövandet medvetet använder sig av vilseledande manövrer för att dissociera publiken - få dem att titta på fel saker medan den fingerfärdiga trollkarlen utför sitt trick. Jag föreslog också skådespeleri som ett yrkesområde där glidningen mellan Luft och Vatten kan fungera. Och så förstås försvarsministrar som påstår att dokumenterade saker aldrig existerat!

Som har framgått av det sagda är Tolgfors Merkurius närmast hopplöst intrasslad i ett spel på två nivåer. Den irrationella försvarsinstinktens och det rena förnuftets. Horoskopet är ett klassiskt exempel på den ohederliga hästhandlaren.

Låt oss nu se statsministern offra ännu en minister för att hålla sig själv skadefri. Det är nämligen så överlevnadsinstinkten Kräftan gör om den inte toppas av en god dos högre kognitiva gåvor.

*****

Se även inlägget om näringsministern som DN censurerade inom 45 minuter efter publicering. Nu torde väl regeringsrepresentanternas "dissociativa stil" stå bortom allt tvivel. Vilka är det som hemställer om den här censuren egentligen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.