Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 1 mars 2012

Stjärnan Algol och inkompetens

En diskussion om framgångsskaparen Jupiter eller Zeus, när denne söker uppfylla intighetens herre Satan och verkar som ett språkrör.
*****

Nyligen kommenterade jag ett klagomål inifrån socialdemokraternas kvinnosektion, att ordföranden Lena Sommestad vill ha "ståndsmässiga" bisittare, själv varande akademiker. Med detta har ekonomen fått ett bra och ett kritiskt inlägg om sitt komplexa och motstridiga horoskop. 

Och det är sant: Sommestad är ekonom, vilket gör hennes "glöd" i pengarnas tecken Oxen till en nyckelplanet. Och Oxen är ett riktigt dr Jekyll och mr Hyde-tecken med en rofyllt och trygghetsskapande sida och en annan, bufflig och rätt vidrigt tjurskallig natur.

Men kunde tro att t.ex. duala tecknet Tvillingarna skulle stå för dubbelhet av detta slag. Men Tvillingarna är i indisk tradition ett tecken som illustrerar hur människor sällskapligt relaterar via intellektet, eller intellektets egen förmåga att rörligt prova olika perspektiv i det abstrakta. Oxen skulle i samma situation fysiskt lunka till motsvarande punkter i verkligheten (om tankarna lät sig representeras fysiskt), och därifrån glo med sina fysiska ögon på hur landet ligger. Jordelementet är konkret, Luftelementet abstrakt. 

Med detta följer att Oxen också är tydligare när den har olater i sin personlighet. Olika sidor i personligheten kan ligga som helt isolerade öar och samma människa kan bete sig som helt olika individer eftersom intresset för att bygga abstraktioner ännu inte infunnit sig. Tvillingarna är kapabla till en ironi eller sarkasm som mer tungfotade individer kanske inte ens uppfattar, eftersom ironin är en subtil manipulation av språkets elementa på den intellektuella nivån - presentationen skevar jämfört med vad logik (Merkurius) eller förnuft (Saturnus) föreskriver.

Sommestad tillrättavisar nu i SvD moderaternas Sofia Arkelsten för att inte förstå ens elementär statistik och att utifrån "galet tänkande" bygga upp falska argument. Det är andra gången Arkelsten omvittnar djup okunskap om de ärenden som hamnar på hennes bord (den första var oförmågan att hantera moderaternas flagranta historieförfalskning). I detta ansluter hon sig till andra moderata kvinnor som också, medvetet eller på grund av inkompetens, läser statistik som Fan läser Bibeln.

Och just Fan eller Djävulen kan vara nyckeln till Arkelstens upprepade problem. I tidigare inlägg inkluderade jag inte Algol eller Satans huvud, men den spelar uppenbarligen in i den korkade hantering av ärenden som börjar verka vara Arkelstens kännetecken (en värdig bisittare till Reinfeldt, som också gödslar sakfel och missrepresentationer omkring sig - fast högermedierna alltjämt är ovilliga att fokusera detta).




Jag har så här långt i studiet av Algol funnit stjärnans synbara spektrum av uttryck leda till tolkningsproblem. Inte är det inledningsvis oklart om individen aktivt uttrycket Djävulens typiska egenskaper eller är offer för djävulskap. Planeten har dessutom uppenbarligen en lättsammare sida som jag kallad "okynnesmakaren" eller trickstern. Och även här kan man antingen vara gycklaren själv eller offer för andras spratt. Minns hur sångerskan Sara Li har sin Venus precis bredvid Algol och hur den här kombinationen exploderade när hon tackade jag till att utgöra en tillfällig duo med en kontroversalstrande författare! Skönheten och Vilddjuret, Venus och Rackaren.

När Arkelstens dygn öppnar, har sinnelagets Måne redan lagt stjärnan Algols inflytande bakom sig. Men enligt den indiska traditionen delar alla planeter i samma tecken sina valörer med varandra, de verkar inom samma rum eller grundprincip. Så Arkelstens psyke blir ändå besmittat av Djävulen eftersom Jupiter står på nästan rak linje med den onda stjärnan. 

Och Jupiters bidrag är att expandera ett fenomen, få det att växa till gigantiska proportioner. Jupiter verkar som ett förstoringsglas och Satans huvud blir därför ändå en vital del av moderaternas sinnesförfattning. 

Om sinnelaget kan också sägas att det opponeras av Solen, vilket tyvärr tyder på att hon inte kommer att vinna ledarnas (Solen) uppskattning som "kvinnan bakom mannen". Fullmånen indikerar snarare "anspänt läge mellan ledare och kvinna eller ledare och folket. Jag tror faktiskt att hon inte vill ha någon man med den här fullmånen, Djävulen kan ha gjort henne lesbisk. Sexuell perversion avslöjas enligt indierna genom en skadad Venus, och i Skytten disponeras kärleksplaneten av den Algol-skadade Jupiter! Den underliggande attityden till kärlek kan alltså vara ett asgarv, Djävulens vägran att ta något alls på allvar. 

Djävulen kan antingen ses som den som negerar allt, den ständiga nej-sägaren, eller som korruptionens princip, vilket kan innebära en djävulsk listighet i förmågan att vanställa fakta eller fresta människan att välja vägar som skadar dem eller andra. Oavsett vilket indikerar en livfull Algol uppenbarligen att omdömesförmågan är i riskzonen. "The Devil made me do it", som ursäkten brukar låta när en individ hamnat i en situation och fortfarande inte är seriös nog att ta ansvar för sina tankar och sitt handlande. 

Det är alltså Djävulen som talar till och med när individen urskuldar sig med hänvisning till Djävulen! Oseriositeten får helt nya dimensioner när man inser att man aldrig kommer att nå kärnan i dessa undflyende människor: det finns inget centrum i dem! De är helt fyllda av Satans nihilism - den totala negationen av alla positiva värden. Energitjuvar och parasiter kan också sortera under nihilismens uttryck.

Med förstärkaren Jupiter på rak linje med Algol och ett sinne som öppnar mot detta, är Arkelsten en av de mest substanslösa politikerhoroskop bloggen tittat på. Det är inte underligt att allt hon yttrar känns distorderat, "ur fas" eller helt enkelt avviker från verkliga förhållanden. Satan är verkligen den store korrumperaren.

Det är intressant att Sommestad med sin överlägsna matematiska färdighet nu opponerar Arkelsten i SvD - hon som också föddes med ett markant inflytande från Algol (se det kritiska inlägget om hennes horoskop). Men där var istället Månen med halshuggna Draksvansen som ger en dämpad eller återhållen Måne, som mycket väl kan upplevas som von Oben eller arrogant eftersom Månens normala inlevelse eller empati är strypt. 

Sommestads hångrinande Satan blandade sig bara på ett vagt sätt med Ketu över gränsen mellan Väduren och Oxen, och jag kan bara peka på den generellt slitiga personlighet detta kan ge, med så många motsägelsefulla budskap sammanrörda. Eld mot blåvägrande Jord, "dämparen" Ketu och perverteraren Algol på andra sidan gränsen. Sommestads horoskop är otroligt svårt att förstå sig på!



Bonusspaning.

Med 6.000 horoskop i samlingen och ett snävt sökkriterium - Jupiter i Oxens första t.o.m. femte grad - resulterar 68 kartor.

Det räcker nästan att redovisa det äldsta av de berömdheter jag samlat - utan en tanke på stjärnan Algols talande inverkan i detta fall. Holländaren Antony van Leeuwenhoek förfinade eller t.o.m. uppfann mikroskopet och upptäckte bakterier och blodceller. 

Vad har nu det med Djävulen eller "denna världens herre" att göra? Jo, ondskan har alltid lokaliserats bland småkryp och det som finns i jordens osynliga innanmäte - en ren psykologisk beskrivning som ser det onda komma ur det inget mänskligt öga skådat, från det materialisten därför skulle beteckna som nihil - det icke-existerande. 

Djävulen är alltså kungen av intighet och ateister tillber en "anti-gud". De protesterar mot att ateismen är en positiv tro, men varje gång de tar gudsbegreppet i sitt medvetande och förnekar det BYGGER de en psykisk varelse i andevärlden, som själv har den ultimata Negationen som sitt innersta väsen. Ett svart hål, en energiparasit, den ultimata själviskheten. Satan finns och han är en TankeForm som hålls vid liv av Intighetens dyrkare (odlare)!

När därför Leeuwenhoek visar intresse för att stirra in i jordens eller materiens minsta beståndsdelar och uppfinner MIKROSKOPET, då är det Jupiters vilja att expandera (och ev. synliggöra) som är den drivande principen. Och det är förstås den negativa Satan som ropar genom den förstärkning Jupiter för ett ögonblick ger medan den ligger på rät linje med Algol.

Så visualiserar åtminstone astrologen via begreppen tid och rum realiteter som ytters sett varken är spatiala eller låter sig underordnas tidens gång. Djävulen är inte evig som själarna, men han lånar sitt liv så länge det finns korrupta och syndiga människor. Det är sådana redskap Djävulen håller sig själv vid liv genom, på ett transpersonellt, "psykiskt" verklighetsplan. Det förvånar inte det minsta att hitta ateistsekten Humanisternas ordförande Sturmark född med filosofins Jupiter och Algols nihilistiska tendenser på rät linje.

En flyktig blick på de 68 med sin filosofi (Jupiter) orienterad mot intigheten visar t.ex. Pablo Picasso, den extreme nihilisten och hans berömda tavla med den vanställda Oxen/Tjuren - Picassos intryck av spanska inbördeskriget. 

Tavlan illustrerar, menar jag, exakt vad de människor ser, som öppnat sig för Djävulen. De ser bara det meningslösa våldet och lidandet på den fysiska (Oxen) verklighetsnivån. De har blivit förblindade av Djävulen, metaforen för materien eller den absoluta ondskan. Tillvarons andra hälft, den som visar symmetri, skönhet, sammanhang, den förmår de inte uppleva och förstå hur alla dikotomier kräver att båda polerna faktiskt existerar.

Minns hur Picasso tidigt lärde sig de antika mästarnas maner - skönheten! - men sedan drogs i ny riktning: han började bryta sönder konsten i fula och distorderade former - korrumperaren Djävulen via sin framgångsskapande förstärkare Jupiter! Man ska heller inte glömma Picassos fallna psyke (Månen) i Skorpionen.

Av de funna horoskopen finns förstås många skiftande personligheter och livsöden. Många som gjort gott! Jupiter och Algol är naturligtvis bara en komponent, ett "astrologiskt komplex", på en födelsehimmel.

Inga kommentarer: