Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 9 mars 2012

Motrörelse mot Humanisterna

Christer Sturmark gick nyligen till angrepp mot det i Sverige verksamma brittiska mediet Terry Evans. Evans svarade sakligt i Aftonbladets minidebatt. Sturmark fick en slutreplik där han gick överstyr med liknelser om grodor vilka vittnar om att han intellektuellt måste ha stannat i tillväxten långt innan han blev myndig.

Det enda intressanta i replikskiftet var att Evans i förbigående nämnde att ett motgift till den ateistiska sekten Humanisterna bildades i slutet av 2011:

För att skydda rätten att ha en valfri världsåskådning och vetenskaplig öppenhet har en grupp akademiker, sakkunniga och journalister nyligen bildat en förening som heter Humanism och Kunskap. En målsättning är att ersätta Humanisterna, för ni behövs inte. Ni gör ingen nytta. (AB)

Jag hittar grundarens uppgift här, och noterar att han ännu är ordförande för en förening utan styrelse. Lite av ett solorace som söker växa till sig, bland annat med en sajt med en bön om donationer. Grundarens argumentation i den tidigare länken för varför nuvarande Humanister förverkat sitt existensberättigande är dock klockren. 

Grundaren är bosatt i Täby kommun och jag återvänder till bruket att använda dygnets öppningstimma för ett horoskop där ingen annan födelsetid finns angiven. Fenomenet i tiden anses identisk med dygnets annonsering av sig själv. I det här fallet är fenomenet strikt knutet till en plats, Täby, och därav svensk tidszon snarare än världstid (GMT). 

(Frågan var uppe i samband med hur att ställa horoskop för dagen för riksdagsvalet, där ett folk från norr till söder går till en mängd olika valurnor. Mitt förslag var att använda världshoroskopet för det dygnet, vilket sedan landet i fråga, genom att rösta den dagen, blir ett uttryck för.)

Från stycket om humanismens värdegrund kan följande rad få tjäna som det absoluta destillatet:

"Humanismen hävdar människan, livet och miljön över alla andra intressen."

I övrigt vill Humanism och Kunskap återgå till humanismens ursprungliga och toleranta agnosticism, samt, oundvikligen för tankar som fötts i en västerländska kultur, åtskillnaden av stat eller samhälle och trons sfär. Redan detta senare diskvalificerar den nya föreningen i lika hög grad som Sturmarks snedvridning av de ursprungliga Humanisterna. 

Så lyder nämligen inte den eviga filosofins budskap som från västerlandets intellektuella grundare Platon och framåt alltid hävdat att det gudomliga är en fortskridande emanation som ikläder sig allt tydligare (för oss dödliga) uttryck, tills det inte finns någon mer potential (ur vårt perspektiv) att realisera. Ur det gudomliga perspektivet existerar naturligtvis allt i en tidlös aktualitet. Där finns inga latenta ting med potential att "utvecklas" som evolutionister älskar att säga. Där finns fullheten i ett evigt sam-tidigt nu.

Att därför ta ställning för människan över allt annat och söka hålla religionen utanför den människocentrerade och sekulära sfären är därför adelsmärket på att Satan har lanserat ännu en pseudolära genom människor som inte är villiga att offra sin mediokritet och uppstår på nytt som gudar. Låt se om det finns några varningar för villoläror i horoskopet för föreningens grundande!


(Google/Blogger har för tillfället råkat förstöra systemet som skapar miniatyrer av GIF-bilder. Denna miniatyr ser bra ut, men det är för att originalet är en JPG. Skillnaden är att en GIF i full storlek och ett begränsat men tillräckligt antal färger bara väger 32 kilobyte. En komprimerad JPG måste väga uppåt 100 kilobyte för en motsvarande skärpa. Ibland undrar man om dataprogrammerare saknar vett. En markant försämring av bildsystemet hos Google!)

Horoskopet för den nya humanistiska föreningen har träffsäkert nog Jungfrun stigande i öster. Detta är den privata individen i sitt fysiska hölje, en individ som står för "liv and let live"-principen. Kräver lite av sin omgivning men ger den också väldigt lite. Ber bara att få bli lämnad för sig själv utan en påträngande stat, religion eller liknande. 

Jungfrun kan vara den mest sekulära individens tecken eftersom hon nu inte bara är identitiferad med den materiella världen som Oxen, det första Jordtecknet, utan nu också lärt sig använda huvud och händer för att bruka eller kultivera världen. Hon krafsar i jorden och söker hitta de minsta partiklar som ska förklara henne som biologiskt fenomen. Jungfrun tillhör Sattva guna, ljusets kvalitet, men ljuset skiner bara över sådant som upplevs som objektivt existerande, kroppsligt. 

Jungfrun är i grunden inte troende utan snarare än skeptiker. På det tyvärr dödfödda projektet Vetapedia (en variant på Wikipedia och en del av HK:s satsning) finns f.n. 18 artiklar och en av dem handlar om just skepticismen. Så det är inte svårt att se hur föreningens födelsehoroskop genast börjar genljuda i dess aktiviteter. 

Att be om donationer redan innan man visat vad man kan bjuda på, syns också i horoskopet: fattigdomens Saturnus ligger i andra ekonomihuset och är så att säga en kronisk black om foten. Den monetära aspekten i det här lilla projektet är inte obetydande. Men märk också att Saturnus kan symbolisera en karmisk restriktion som föreningen behöver för att inte tappa sin inriktning. Den ska inte vara en vinstgenerator utan just en ideell verksamhet. Askes är nödvändig för andlig tillväxt. Men ja visst, det var ju andlig tillväxt den här rörelsen INTE var intresserad av! Här ska dyrkas den naturliga människan i sitt biologiska habitat.

I övrigt talar fördelningen på de tre gunas (kvaliteterna) för sig själv. Jungfrun stigande ger ett första bud om Sattva, ljus och lätthet, transparens och förutsättningslöst kunskapssökande. Men disponenten Merkurius visar att så inte är fallet. Tillsammans med hungrande Rahu i häftigt trotsiga Skorpionen avslöjas att detta bara är en proteströrelse mot Humanisterna. Skorpionens grundreaktion är vämjelse och förnekande (därav dess koppling till den ständigt negerande Satan och hans grundhållningar: nihilism, skepticism och liknande). 

Att föreningen stiftas under en fullmåne i den sataniska axeln vars negativitet och bindning till det jordisk-materiella kretsloppet är lika talande, det. Dock stämmer det med föreningens programförklaring. Låt var och en frossa och skita på sitt sätt, utan pekpinnar från maestro Sturmark! Jag noterar att aggressionens Mars ligger i chefstecknet Lejonet, bara händelsevis Sturmarks soltecken (och en Sol angripen av diktatorn Saturnus dessutom).

Jo, nog är detta - vilket föreningstexterna också medger - en förening som bildats i TROTS mot den sekulära humanismens dragning mot intolerans och diktatorisk mentalitet i Sverige. Skorpionen/Satan som vedersakaren, den alltigenom negativa motkraften.

Men negativismen har ingen framtid, för Satan är bara en parasit som stjäl Ljuset från de Goda Krafterna. Den här rörelsen dör när Humanisterna gör det. Den har inte bildats i rätt anda. Det enda genuint sattviska här är komfortens och pengarnas planet Venus. Horoskopet liknar en smula Sofia Arkelstens (m), hon som höll på att ramla in i en skandal med skumma lägenhetsbyten så fort Fredrik Reinfeldt (Täby kommun) gav henne en framskjuten position. Faktum är att föreningen HK med en enda planet i Sattvas kvalitet är ännu mer orienterade mot och fixerade i mörkret än hon, för här finns bara två placeringar i Rajas, den passionerade kvaliteten som slits mellan de två ytterligheterna.

Är detta inte en väl mörk bild av horoskopet? Tja, föreningen bildades faktiskt när Saturnus just nått sin upphöjelse i rättrådiga och balanserade Vågen. Detta visar att Formen är ren. Och disponenten till ansatsen är också ren, för det är just i kunskapssökande Sattva vi hittar Venus. Venus i sig disponeras av välvilliga och toleranta Jupiter och den vittnar i Väduren om personlig frihet och valfrihet. Det är också den Jupiterplacering som befanns överrepresenterad bland filosofer i en äldre studie. 

Men samtidigt bestrålas denna personliga koppling till filosofin av Saturnus strama form. Här dock en sublimt upphöjd form som säger åt Vädurens typ av filosofi: inte bara ditt synsätt utan också mitt synsätt. Vågen skapar social balans och ger alla sin beskärda del av luftrummet. Och det är ju just detta som föreningen vill! Motivationen är exakt den, att de vill kränga de ateistiska Humanisternas "problemformuleringsmonopol" ur händerna på dem, och återinföra en mer öppen och levande diskussion om alla ting. Men med den materiella människan i centrum.

Det här helt klart att vi måste väga dessa horoskopets två distinkta block mot varandra. Saturnus/Jupiter är nu transpersonella och deras fantastiska bud om att växa ur egoism och tunnelseende som ligger på himlarna ett helt år. Notera hur Wall Street just förbjudit skamlösa egoboostar i formen av sjuka bonusar - vi kommer att se många försök till moralisk sanering mellan Jupiters vilja till frihet och lätt framgång i egotecknet opponeras - och ny-informeras - av Saturnus i sitt upphöjda rättviseläge!

Frågan är bara om den här kreativa Luft/Eld-axeln låter sig transporteras neråt i tjockan, ner mot det jordiska mörkret. Svaret har vi redan fått i en annan ände av programförklaringen. Det är den köttsliga, dödliga människan som står i centrum, och ska vi spetsa till det kan vi säga att allt - som vanligt - hänger på de tre eller fyra huvudnycklarna. Ascendenthärskare, Solen och Månen och deras medlare Merkurius.

Förs Saturnus/Jupiter-direktivet ner till världen på ett adekvat sätt?

Merkurius, kommunikatören, står förvisso i tredje kommunikationshuset, och därtill med Solen (energi, aktivism) men också med den giriga och i mina ögon distorderande demonen Rahu. Dess ambition leder till överdrifter relativt den kosmiska normen. Eftersom temat här är Skorpionen - död eller trots mot död - är det i huvudsak en negativ och re-aktionär förening. Den trotsar som sagt Humanisterna. Alla som sett ett rödglödgat inlägg av Sassersson, föreningens informationsansvarige, i Newsmills kommentarspalt förstår perfekt det här horoskopet.

Likväl är Merkurius en verksam välgörare eftersom den äger det goda första huset medan naturen av dess ägarskap över tionde makt- eller offentlighetshuset är mer obestämt. 

Regeln är ju att variabla Merkurius blir som dem planeten minglar med och här är informatören med den naturligt onda men verksamt neutrala Solen samt den under alla omständigheter onda Rahu. 

Väljer vi därför att tillskriva Merkurius en lätt negativ natur, dvs. tendenser mot överdriven kritik eller t.o.m. slarv med fakta eller, ännu värre, tendensen till desinformation, då neutraliseras detta genom ägandeskapet över tionde huset! Indiska horoskopanalyser är verkligen mer raffinerande än västerlandets simpla kokboksinstruktioner ("Merkurius i tionde betyder...").

Merkurius själv befinner sig som sagt i ett av de onda husen (3e) men därtill att så kallat reformerbart hus. Av detta förstår vi att den naturligt amoraliska kommunikatören är en källa till problem i jordelivet. Men livets alla "merkuriska" områden kan reformeras så att hamnar blir mer i linje med den andliga världen, med den objektiva Sanningen.

Detta ingår nu inte i HK:s ambitioner som tvärtom är att vårda den i synd fallna människan, en blek skugga av vad hon i sitt genuina andliga tillstånd är. Humanism, som sätter det humana i centrum, vårdar sig därför om ömsom falska och ömsom sanna åsikter. Värdesubjektivism är vad som uppstår när man sätter människan i centrum. Religionerna hävdar värdeobjektivism - det finns en eller flera högre instanser än människan. Det är typiskt att Terry Evans, mediet, tycks knuten till den här nya föreningen trots att han hävdar andevärldens verklighet. Det är något som inte går ihop... Man kan inte båda tjäna Mammon och andevärlden, men det är precis vad Evans gör. 

Föreningshoroskopet visar karma i 2a huset för ekonomi, och korruptionens åttonde hus visar att Jupiter kanske både uppträder i sin skepnad av "andlighet" och som "lätta pengars" signifikator eller helt enkelt symbolen för "spekulation" och "chanstagande". 

Ett är säkert. Med en Jungfruascendent tappar Jupiter sina självklart goda och andliga egenskaper och blir en verksam illgärningsman. Hur långt Jupiter lutar sig åt den onda sidan, åt falsk religion eller egotjänande filosofi beror på horoskopets allmänna tonläge, och den här kartan är som sagt ganska mörkt stämd, med en satanisk fullmåne som löper mellan kommunikation och logik och det högre nionde andliga huset.

Föreningen öppnar sina armar för religion som rent geschäft eftersom den från början stipulerat att det är människan och livet som är prioritet nummer ett.

Nej, jag får inga "andliga vibbar" eller klartecken från den här karten. Saturnus står i andra huset för grundläggande materiella behov, och det är detta föreningen i själva verket handlar om. "Livsmissionens" Sol i Skorpionen handlar om att kämpa mot kroppens eller det biologiska livets förfall och slutliga död. Heroiskt om man är akutläkare, men här tycks ambitionen mer vara att bekriga en annan förening.

Sinnelagets Måne kallas "verksamt ond" i detta fall, så fullmånen i den sataniska och negativt inomvärldsliga polariteten är verkligen beklämmande. Notera hur nionde religions- och filosofihuset förefaller "kapat" av en jordbunden och materialistisk åskådning! Om detta horoskop beskriver genuin sekulär humanism, har Djävulen verkligen visat att det är den döda kopians verklighet han bossar över.

Men nionde inte fullt så svart som det ser ut. Det pågår aktiv skit i det, men husets ägare, Venus, var ju en av de verksamt välgörande. Venus äger också andra huset och disponerar över Saturnus, formalia. Vill man vara cynisk består Venus godhet bara i "rätten att tjäna pengar på religiösa eller pseduo-religiösa företeelser" - fast det skulle ingen förening säga. Så det blir istället en formulering om att den genuina humanismen harmonierar (Venus) med båda andliga synsätt (nionde huset) och snävt materialiska (andra huset). 

Det är som om horoskopet försöker sitta på alla stolar samtidigt, kanske ett tecken på just den missriktade humanistiska ansatsen. Från andevärlden är allt entydigt, men när människan smittar ner sig med materiella betraktelser ser man inte längre att religionens essens söker forma samhället och måste tillåtas göra det. 

Att upprätta gränser mellan det sekulära och det andliga är å andra sidan typiskt för Jungfruascendenten, vars själva natur är att sätta staket runt en plätt jord och vakta över sin egendom! Det är ur himlarna en löjeväckande inställning. Sådant är det sekulära människosläktet - inget alls att söka värna om genom föreningar utan tvärtom en fas av den här arten som bör passeras.

Vad vi ser i horoskopet är en idealism i den sjunde kretsen (men återigen jordbunden via det 2a huset för materiella resurser) och därunder bara ett tragiskt inbördeskrig inom den sfär där de fallna själarna lever sitt sekulära liv och bara låtsas ägna sig åt andliga ting. 

Det blir tummen ner för det här horoskopet. Från denna himmel ljuder inte berättelsen om den eviga filosofin (sophia perennis). Istället hör vi hennes onda kusin från landet, den sekulära humanism som ytterst går i pengarnas och individualismens ledband. Just det stötestenar själen måste passera.

Inte för inte dominerar mörkrets och okunskapens kvalitet horoskopet. Föreningen försöker befästa en sorts mänsklighet som vi redan sett genom Fredrik och Filippa Reinfeldt - Täbyandan som manar individen att sitta stilla i båten, inte vara revolutionär utan nöjd att matt måna om sin egen frihet och privatism. Det är faktiskt ingen slump att det här horoskopet kan sägas emanera från Täby, Sveriges kanske mest förljugna plats, helt styrd av moderater.

Minns vilken Måne som var överrepresenterad bland 100+ moderatpolitikers horoskop? Just det, samma Måne som på den här himmelen.

Man kunde tro att hela påfundet kommer från Per Schlingmann som nu börjar skriva manus och smyga in privategoismen även genom "andliga" kanaler. Men jag nöjer mig med att tolka horoskopet som ett uttryck för ett lågintensivt inbördeskrig mellan några som alla kallar sig humanister. Den nya föreningen behövs ju inte. Alla med det minsta vett har ändå bara förakt till övers för Sturmarks patetik. 

Här finns ingen "middle ground" som behöver täckas in av ytterligare en förening. Har inte grundaren sett att Den Avgörande Striden redan pågår? Det är Ljus mot Mörker, och den sekulära saten kommer att förlora sin plats och sina perversa privilegier i vilket fall som helst. Väst är historiskt sett redan slut. 

Stora steg tycks tas av den upphöjda Saturnus under 2012 när den egoistiska förhävelsen (Jupiter i Väduren) ska sättas på plats och reformeras. Så långt var horoskopet med på noterna, men sedan glappar de astrologiska tecknen en hel del. Jag gissar att det här är ännu ett källarprojekt som stannar där.


Inga kommentarer: