Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 14 mars 2012

Mars attacks! F.d. generaldirektörer träder fram

Två snabba astrologiska ögonkast på de båda f.d. toppchefer på Totalförsvarets Forskningsinstitut som kritiserar såväl regeringen som nuvarande generaldirektören, moderate Jan-Olov Lind för feghet och lögn - återkommande karaktärsbrister hos moderater, börjar det stå allt klarare.

Linds horoskop (se länken) kommenterades aldrig, men utifrån en månascendent i Väduren kan kort sägas att de tre verksamma illgärningsmännen är Merkurius, Venus och Saturnus och att Venus står i första huset - "jag, illgöraren" - och makt- och kontrollplaneten Saturnus står i tionde makthuset - "ond makthavare". 

Merkurius, som under störning degenererar och blir en lögnare och desinformatör, befinner sig som i fallet Fredrik Reinfeldt i onda tolfte huset för saker man gör till sitt förfång, inte sällan pga. ren och skär omedvetenhet om de faktiska förhållandena. 

När Lind sitter och drar sina lögner för journalisten är han ännu helt omedveten om att fakta i målet redan är uppgrävda. På Månens eller sinnelagets nivå, är det alltså otvetydigt att de verksamma illgörarna dominerar den här moderaten - precis som i fallet Reinfeldt. Det är bara en tidsfråga innan även statsministern kommer att synas angående de yttersta klartecknen i denna snaskiga härva...

Så till de tidigare generaldirektörerna. På morgonradion var förre tillförordnade generaldirektören Rendahl så indignerad över moderate försvarsministern Tolgfors urskuldanden att orden fastnade i strupen på honom och kommunikationen hackade. Denna detalj märks faktiskt på födelsehimmelen där aggressionens Mars i Jordelementet "kör fast" vilket påverkar Sol-Lejonets fria utflöde!



Här är annars en bra Måne i Kräftan, en sinnelagsplacering som annars är något dubiös, inte minst pga. dess höga förekomst i horoskop för främlingsfientliga. Och skälet är enkelt: detta är fruktans och revirmentalitetens symbol. Saknas en rättrådig Sol att leda denna instinktiva Måne, frodas snart besynnerliga fantasier och fabler. 

Rendahl har exakt rätt korrektiv för den vegetativa och irrationella själen: Solen lyser starkt ur sitt härskarläge i Lejonet - hederskulturens eget tecken. Lejonet symboliserar via Solen Absolut Sanning.

Verksamma välgörare för månascendenten i Kräftan är Månen själv, krigaren Mars och hederns och välviljans Jupiter. Jupiter med Månen och Mars attack mot Solen kan nu ses som rättfärdig indignation över de Solar (makthavare) som inte lever upp till Lejonets ärbarhet! 

Aspekten är naturligtvis även en symbol för Totalförsvarets ämne: angrepp mot det egna hjärtat - eller som här - angrepp från dem som sviker FOI genom att beljuga verksamheten eller att den skulle ha agerat egenmäktigt.

Samtidigt, i SvD, uttalar sig förre generaldirektören Madelene Sandström och finner också Tolgfors ynkedom bortom all kritik. Även här har vi ett horoskop av hög klass.


Här är det nymåne i Vågen - rättvisans och balansens princip. Vågen i första huset har som yoga karaka Saturnus. Alla horoskop har inte en yoga-signifikator men just Vågen i första gör att Saturnus tillfälligtvis äger både ett hörnhus och ett triangulärt hus. Vi har därför ett horoskop helt dominerat av Saturnus, som detta år också råkar befinna sig i sitt ena härskarläge i Stenbocken. Denna Saturnus kopplar sedan ett stramt grepp om hela Vågen och kontrollerar därmed fyra planeter förutom den fallna välviljans Jupiter i Stenbocken.

Eftersom Saturnus är verksam välgörare räcker denna överblick: Madelene Sandström tillhör "de goda", om än troligen något av det torraste, sakligaste och mest korrekta man kan möta som personlighet. Horoskopet är typiskt för t.ex. en lyckad diplomat och även Stenbocken har naturligtvis en dragning åt heder eller hederskultur, Saturnus handlar helt om gradering och tjänstebeskrivningar för var nivå. 

Plikt och ansvar (Saturnus) dominerar fullständigt Jupiter (glädje och frihet) för alla som föddes 1961 då Saturnus var osedvanligt stark och Jupiter ytterst försvagad som gäst i det tecken som är dess egen motsats. Med den här himmelen är det inte förvånande att läsa att Sandström i botten är ekonom. Saturnus/organisation av Vågens härskare Venus/pengar...

Här är det också intressant att notera månascendentens tionde hus: drömmen om makt. Den är stark, för giriga demonen Rahu ligger där och agerar som förstärkning för sinnet självt! Bilden illustrerar hur instinktiva och protektionistiska Kräftan (Totalförsvar!) bakom sig drivs av ett Luft-sinne ett sinne som attraheras av Luftens logiska strukturer, planering för fred (Venus) via försvar. 

Varför kvinnan drogs till TOTALT försvar, klarnar när man ser den anala och slutna Saturnus i direkt opposition till denna Rahu som naturligtvis också söker expandera sårbarheten som är Kräftans andra sida! Ett kompext år, detta 1961, och har många exempel ur det privata livet hur dåligt den här generationen fungerar i nära relationer. 

Stenbocken är solitär och problemen i Kräftan i frågor om öppenhet, slutenhet och ev. "total försvarsinstinkt" leder tankarna till att detta var en lucka i tiden då krigsskadade själar återvände till jorden för att bearbeta sitt kollektiva trauma. Det ligger nära att tro i vår del av världen att krigsoffer från Andra Världskriget - märkta av problemet kring människans sårbarhet - nu återvände. En av dem blev t.o.m. generaldirektör för forskning kring Totalförsvar!

Intressant är att nuvarande försvarsminister Sten Tolgfors föddes i den irrationella försvarsinstinktens tecken Kräftan (likt hans chef) och i båda de försvarsorienterade horoskopen här ovan spelar också Kräftans tecken en betydande roll. Hos Rendahl är hans sinnelag och välviljans Jupiter helt och hållet orienterad mot protektionism (men Lejonet krävar också ärbarhet) medan hos den kvinnliga ekonomen det hela verkar vara mer en fråga om ett svalt och distanserat myndighetsutövande. Jobb som jobb, eller kanske "kall som kall".

*****

I medierna: Sveriges radio, SvD, DN, SvD 2 (Trycket allt hårdare mot FOI-chefen
)
Se även om dagens Jupiter/Venus-konjunktion - där jag förutspådde att något viktigare av negativ natur skulle hända på hemmaplan - rimligen i vapenskandalen. Dessa båda generaldirektörers uttalanden samma dygn var detta.

Inga kommentarer: