Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 3 mars 2012

Lou Reed & Djävulens trick

Man kan förstå att en del celebriteter hemlighåller sin födelse. Välrenommerade Astrodatabank uppger först 2012 Lou Reeds födelsedag, och då bara med en "x-rankning" sedan hans 70-årsdag börjat nämnas i medierna. Jag har haft samma födelsedag sparad i många år, men är han så elak som SvD gör gällande, är det knappast troligt att någon journalist någonsin kommer att lyckas locka ur honom tidpunkten för hans födelse.

Lou Reed kan ju knappast ha haft ett värst lyckligt liv, tagen av föräldrarna på elchocksbehandling för att få bort hans homosexuella böjelser och kort därefter med Heroin som sin älskarinna. Hans Velvet Underground var verkligen ett av de intressantare amerikanska garagebanden från mitten/slutet av 60-talet, om så bara för att de rörde vid verklig mänsklig misär. Attityd hade många andra band också, och lika bra material. 

När jag som obligatorium i varje tonårings rockutbildning köpte min banan-LP vid femton, var väl det min första exponering för de depraverades kulturyttringar. "Venus in Furs" fattade jag inte ens att den syftade på en romantitel om perverterad sexualitet!

I mina ögon är Reed en av rockhistoriens mer mediokra figurer i förhållanden till statusen han åtnjuter. De som i känslig ålder blev biokemiskt präglade av honom - min generation torskade speciellt på liveversionen av Sweet Jane från 1974 - de följde honom troget genom år av allt mer ointressant musik. Till sist tyckte jag t.o.m. att Dave Stewarts osympatiska porträtt "Mr Reed" var bättre är föremålet för denne sladdertacka till Eurythmics-grundare.

Lou Reeds horoskop är verkligen inget att stolt vifta folk i ansiktet med, men bloggen har nu byggt upp en sådan bakgrund, att man ser de ömma punkterna:



Att knyta samman Väduren och Oxen via en konjunktion mellan de båda illgärningsmännen Saturnus och Mars och därmed öppna en bred paradgata för Satan själv att stråla ner sin korrumperande natur mot vår värld är en bra början på en fullständigt dysfunktionell människa.

Det är möjligt att han räddades från att bli en Anders Breivik bara genom att Jupiter ändå i djupet är en god planet. Annars ser vi här ett sinnelag i det dramatiska Lejonet, attackerad från "all denna världens djävelskap" och stimulerad av en homo-aspekt från manliga Solen mittöver i Vattumannen.

Lou Reed är rädd för Sverige, säger han i SvD och räknar upp några för honom typiska svenska särdrag. Lustigt nog är det Solen i Vattumannen som styr också Sveriges nationalhoroskop, men utan en så totalt fördärvad Saturnus som vi ser på Lou Reeds himmel! Han har med andra ord hittat ett lämpligt land att projicera sin inre ödslighet på, alla sina år av sprit och narkotika och, av någon anledning, sitt hat mot saker och ting som faktiskt fungerar.

På grund av likheterna med Breiviks himmel bör man nog öppna sig för möjligheten att även den norska massmördaren är homosexuell. Den dysfunktionalitet dessa individer upplever - jag har två kvinnliga exempel inom bekantskapskretsen och två män som både är blåljugande mytomaner i uppenbart självförnekelse - den störningen och det självhatet de upplever tycks de ha en ofattbar förmåga att dölja bakom en ideologi varmed de riktar sitt hat mot någon annan målgrupp än just homosexuella. 

För Breivik låg "sjukdomen" i hela systemet, och när Lou Reed spelade in smörjan "Metal Machine Music" 1976 verkade det som om han bara tonsatte dysfunktionen som sådan - den inre distorsionen i sitt psykofysiska system. Idag, 70 fyllda, fruktar han ännu det ordnade. Den "kroniska" Saturnus står för struktur och ordning, men Jordelementet för den ontologiska Ondskan, dvs. materien. Och med krigets Mars följer förstås kaos och turbulens. Mars kanske t.o.m. är kaos själv, åtminstone när den inte står i något konstruktivt förhållande till Saturnus - ingjutaren av form eller struktur.

Det är uppenbart att gränslandet mellan Eld och Jord i det här fallet representerar ren korruption, ren död för andesjälen. Elden tränger inte genom den tjocka som vidtar vid Oxen. Plötsligt kastar Jordelementet in något förment objektivt eller materiellt i förgrunden och andesjälens intelligens tappar helt förmågan att tala via den biologiska människan. Åtminstone vid sådan turbulens som vi ser i de här versionen av Oxen.

Å andra sidan är Månen/Drakhuvudet tecknet på vidöppna sinnen (överdramateriserare?) men återigen en orimlig anspändhet pga. fullmåne mellan två rigida tecken. Man hade faktiskt kunnat lägga tonvikten på kvaliteterna vid en tolkning: några droppar passion (Rajas) i ett hav av mörker (Tamas). Inte en enda planet slår ett slag för Sattva, sökandet efter sanningen, medvetandets rötter, det gudomliga. Lou Reed ÄR USA:s Anders Breivik fast av självskadetypen snarare än massmördare.

Man kan notera hur den problematiska, fallna Saturnus i tunnelseende Väduren påverkar vitt skilda områden i horoskopet. Både Venus och Merkurius dras in i Saturnus-Satan-Mars-härvan! Och Solen med, disponerad från Saturnus! Och sinnelagets Måne också, disponerad av den saturniska Solen, ett sinne där för övrigt den angripande Mars (elchocker) hejas på av den hångrinande Djävulen. 

Lou Reed måste ha fötts med en verkligt ond ängel.

*****

Jämför Sara Lis horoskop där istället Satans huvud och Venus bildar en mer "välvillig" (venusiansk) turbulens: hon allierade sig artistiskt för en duo med den på sina håll helt demoniserade Ranelid.

Inga kommentarer: