Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 11 mars 2012

Loreens vinnarhoroskop

Det är extraordinära planeter på himlen för tillfället, och när Loreen utropas till vinnare i Globen (21.47 enligt Expressen) händer något intressant vid Stockholms östra horisont.


Stjärnorna signalerar något så ovanligt som att ett stycke konst går och vinner den svenska schlageruttagningen! 

För sanningen är ändå att den purkne tvåan, Danny, bara hade ännu en av dessa urvattnade pojkbandslåtar som det går tretton på dussinet av. Perfekt musik för dagisbarn. Men Loreen erbjöds en spännande komposition som inte blev mindre så av en definitivt Kate Bush-liknande koreografi.

Att Saturnus nyligen gått in i sitt ädlaste och upphöjda läge i de högre konstarternas Vågen och att tävlingen avgjordes då folkets och känslornas planet Månen sedan bara en timma nått samma höga och luftiga sinnelag, visar för mig hur mycket renare folksjälen var i år än när den t.ex. röstade fram småtrevliga men internationellt hopplösa Anna Bergendahl. 

Studera gärna skillnaden mellan årets horoskop och det från mars 2010. Vågen stiger som vanligt vid denna tid på dygnet och året. (Vårdagjämningens förskjutning bakåt i zodiaken ändrar ytterst sakta tecknens verkliga positioner i det kosmiska rummet - tecknen har alltså inget med årstiderna på jorden att göra och västastrologin satsade på den förlorande hästen, en i grunden inkorrekt teori om det astrala inflytandet.)

Jag noterar hur folksjälen (Månen) visserligen stod i svenska folkets tecken Vattumannen motsvarande kväll 2010 (således i Luft då med) men hur dess disponent Saturnus inte befann sig i ett vinnartecken. Vid den här tiden härjade invandrarfientliga känslor i den svenska folksjälen. Saturnus stod i privatistiska Jungfrun som ofta skyr scenen eller söker förringa saker (Lejonet har ju tagit ut svängarna så enormt i tecknet innan.).

Kontrastera Annas "lilla" nummer, en egocentrisk liten historia om MITT LIV (Jungfrun är ofta så där egocentriska - det kan bara prata eller sjunga om SINA angelägenheter) och växla sedan tillbaka till finalhoroskopet 2012 som hyllar EUFORIN (snarare än egot). Förstå nu skillnaden mellan en "standard-Saturnus" (i t.ex. Jungfrun) och den perfekta Saturnus "upphöjd" i Vågen! 

Och som årets horoskop gnistrar av kreativ Eld/Luft sedan !!! Och borta är rasismen! Vågen symboliserar perfekt balans mellan alla ingredienser, Loreen har exotiskt ursprung men är "en av oss" ändå!

Den roligt aparta "Mirakel" var aldrig en finalkandidat. Med rätta, utlandet skulle aldrig ha fattat grejen med Ranelid och hans nymf Sara Li. Låten var bra men för "lokal". Den utländska expertjuryn var lika kallsinnig till den andra låten med svensk text, "Jag reser mig igen". T.o.m. den urtråkiga och generiska rockabillylåten funkade bättre med utlänningarna just för att det var ett genrenummer, en ren kliché. "Euphoria" däremot, var unik.

Utkorandet i luftiga Vågens tecken kvinnoplaneten Månen stigande i anslutning till "själens form" Saturnus är ytterligare ett argument för att Loreen är född rätt sent på dygnet så att hon har sin kvnno- och sinnelagsplanet Månen i Lufttecknet Vattumannen. 

Hon föddes nämligen för just exakt ett Saturnusvarv sedan då formplaneten senast stod i sitt bästa tecken och det skulle ge en så solid grund man nu kan tänka sig för en osynlig andevarelse med sinnet i Luft. Och jo, Loreen upplevs som rätt så skir och eterisk!

Det går dock inte att utesluta den mer robusta Månen i Stenbocken, för har hon ett ascendenttecken av typen Luft kommer det jag pratar om tillbaka, fast via en annat hållpunkt.

*****

Se även: Spirituella Loreen en Vattuman? samt det äldsta inlägget som jämförde henne med Kate Bush. Där var jag mer inne på en Måne i Jord.


Medierna: DN, SvD, GP 

Inga kommentarer: