Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 19 mars 2012

Gudsparanoia ger ögon som badbollar




Karin Bojs DN-artikel om bläckfiskar som utvecklat gigantiska ögon för att de är så rädda för angripare börjar sakligt, men spårar plötsligt ut i en litania över gudsbegreppets obehövlighet.

För en vetenskapsredaktör på en stor dagstidning är det anmärkningsvärt och beklämmande att hon ägnar sig åt att konstruera halmdockor. Hon likställer kreationismen med bibelfundamentalism och angriper sedan denna alltför snävt definierade grupp. Det är begripligt att Bojs inte vill adressera de verkliga snillena och deras argument för intelligent design - ett bättre ord än kreationism.

Från det att religionsbashingen börjat tappar artikeln intellektuell skärpa och Bojs kallar t.ex. den genetiska variationen inom en art för "en mekanism"! Hon presenterar evolutionen som en sanning snarare än som teori och det luktar mer kyrkofundamentalism över hennes sätt att lägga orden än i t.ex. de intelligenta evolutionskritiska resonemang som framlagts av män som John C. Lennox eller David Berlinski. Den senare har för övrigt påvisat att den svenska evolutionsbiolog Bojs åberopar ägnar sig åt bad science - dålig vetenskap. Läs Berlinskis underhållande essäsamling "The Deniable Darwin" - intellektualitet kommer inte vassare än så här.

Hur kan man bli en sådan gudsparanoiker? Låt oss se vad stjärnorna dömde själen bakom Bojs att bearbeta i detta jordeliv.




Den sataniska axeln mellan Jordtecknet Oxen och Vattentecknet Skorpionen kan vara det mest "biologistiska" av samtliga tre axlar i den negativa, syndafallna polariteten som sätter den naiva realismen i första rummet och förnekar livets högre dimensioner. "Jord och Vatten skola aldrig ärva Himmelriket", och i den här sinnesbundna världsbilden finns inget sådant som ett livets blueprint på övervåningen. All intelligens frånkänns världen. 

Det är svårt att förstå hur själar kan sjunka så långt från Intelligens, men en del gör uppenbarligen den här utflykten. Och senantikens astrologer hittade ett sätt att ringa in dem.

Inte alla sataniska axlar är lika svåra. Det är t.ex. en helt annan sak att ha välviljans Jupiter i Skorpionen i opposition till Månen eller Venus i Oxen, än att, som här, hitta den skadade aggressionsplanen Mars i hatiskt motstånd mot Jupiter i den senares bemärkelse av "religion och filosofi".

Själv född under ett år med Jupiter i egodödens och korruptionens Skorpion var jag länge motståndare till all organiserad religion, innan en ut ur kroppen-upplevelse och ett antal remarkabla sanndrömmar övertygade mig att råttors intelligens aldrig kommer att kunna förklara den låda de lever i. Själen måste intervenera i den fysiska värdkroppens livsrum. Först då kan den sekulära människan begripa det som troligen fler i äldre tid upplevde. Vissa läror dödar helt enkelt själen, de är gift för den inre människan, andra åter stimulerar den större människan, för vilken det materiella bara är en liten dockskåpsteater.

Bojs oprovocerade religionsangrepp syns inte bara i hennes blick utan även horoskopet, där psyket (Månen) är nästan lika illa skadat som hos Anders Breivik. Vi har hela två angrepp på sinnet från naturliga illgärningsmän och fastän Mars här har rollen av verksam välgörare - en positiv kraft för Oxens inkorrekta upplevelse att vi ÄR materia - leder den inte till mer än en scientistisk version av den religiösa helvetespredikanten. (Jfr Mars-Oxen Mona Sahlins knöligt fundamenatalistiska presentation av sin politiska "tro.) Mars enegi har här kört ner sig i leran, den upplevs inte smart och är knappast en tillgång för psyket trots sin tillfälliga konversion till "välgörare".

Värre och viktigare är att sinnelagets Måne är fullständigt lamslagen av den immobiliserande och fundamentalistiska Saturnus. Och den snåla gränsdragaren är inte bara naturligt ond utan för en månascendent (Chandra lagna) också verksam som illgärningsman. Det märkliga är att vad dessa människor än väljer för struktur att inskränka sina sinnen genom, religion eller scientism, skadas deras psyke av valet. 

Med Saturnus har man helt enkelt inget val när den passerar Månen, den kräver konformism och sinnets normala rörlighet kapas effektivt. Jag misstänker också en degradering av intelligensen, men här spelar åtskilliga andra faktorer in, vilka bara kan ses om födelsetimman är känd. Förhållanden i det femte intelligenshuset, t.ex. ("rå" kognition) och delvis också det tredje intellektshuset. (Här några fingervisningar om hur indisk astrologi bedömer intelligens i ett komplett horoskop.)

Månen och Saturnus ger kort och gott "politisk korrekthet" eller valet av mainstreamåsikter. Saturnus har mycket med fruktan att göra, och det är måhända därför Bojs valde att skriva om storögda bläckfiskar som tränat sig på att detektera fara på tillräckligt avstånd för att hinna fly. Hon har själv rikligt med planeter i vad Platon kallade den irrationella eller vegetativa själens element, Vatten!

Att Saturnus i sig inte är illa placerad i grundforskningens Skytten och att detta är Solens disponent, en Sol i den konceptuella Vattumannen, understryker hur "rätt" Bojs hamnat i livet som vetenskapsjournalist. Men det är inte Solen - det rätt opersonliga "livsuppdraget" som här synes skapa den mentala störningen utan den lunära nattsidan av psyket. Jupiter som religionens signifikator står i Skorpionen - där egot måste dö för att man ska se den större bilden - man med en aggressiv bindning till territoriala Oxen (samma som i den svenska folksjälen) har denna Jupiter på Bojs himmel effektivt korrumperad och oduglig för höga och sublima tankar.

Vi är inte i varje liv kallade att se bortom den inskränkta tidsandan. Å andra sidan är det inte heller i varje liv man föds att så ängsligt som Bojs identifiera sig med sin kidnappare Hades. Det är inte så mycket en fråga om att bearbeta ett motiv i detta liv som att sitta fast i Saturnus - Liemannens - skruvstäd. En del liv är bara transportsträckor i väntan på en viktig korsväg.

******

Se också ett äldre och mer positivt inlägg om redaktionschefens horoskop. Det var 2009, innan bloggen börjat inspektera tolkningsverktyg från den indiska astrologilådan.

PS. I hellenistisk (egyptisk) astrologi var Bojs Måne och Saturnus i öster ett allvarligt omen om moderns tidiga bortgång i svår sjukdom. Huruvida detta gäller även för en månascendent vet jag inte. Den här bloggen sysslar inte med den västliga astrologin men då jag läste varningen om Månen och Saturnus i öster så sent som i går, och redan dagen efter hittar detta exemplar, ville jag nämna det.

I ett annat fall med moderns död då barnet bara var några månader gammal, hittar jag i barnets horoskop Saturnus i moderns fjärde hus i sitt starka negativa tecken Stenbocken. Härifrån angriper Saturnus via 270-gradersvinkeln Vågascendenten vilket implicerar en attack även mot Venus, den andra kvinnliga planeten. Månen själv står invid Ketu, den "halshuggna demonen" i nionde. Venus angripen av olycksplaneten Mars via konjunktion. Påtagligt bekymmersamma "kvinnoindikationer" således.


Se även SvD: Nyateismen diskvalificerar sig själv


6 kommentarer:

Carl sa...

Det är fullständigt häpnadsväckande att personer som tror på saker utan några som helst bevis i ordets riktiga bemärkelse - kritiserar de vetenskapliga teorier som konsekvent lyckats förklara fenomen i vår omvärld och givit oss möjligheten att konstruera enormt komplexa uppfinningar. Att tro på en skapare är en sak, men att tro på att planeters positioners påverkan på människor genom osynliga krafter, är ju i sammanhanget hyckleri av gigantiska mått.

Anonym sa...

Hear Hear!

David sa...

Carl. Lås inte in dig

Anonym sa...

Carl! Jag är verkligen ledsen för din skull, men du får nog jobba med din ödmjukhet i ytterligare några liv innan du förstår hur planeterna påverkar oss människor.

Cecilia

Sodiakens väktare sa...

Må jupiter straffa dig, Carl.

Anonym sa...

Hur orkar man hålla på med sån här mumbojumbo?
Är det någon som tar sånt här på allvar