Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 4 mars 2012

De 12 ascendenterna & Mars verksamma natur

På sistone har referenserna till den komplexa indiska läran om planeters verksamma natur duggat tätt. Föregående inlägg noterade en analogi mellan amerikanske högermannen och radiopersonligheten Rush Limbaugh som fräste "hora" åt en kvinna och statsminister Fredrik Reinfeldt som anser att svenskar är mentalt handikappade och bidragsberoende - varpå han, analogt med hur en urtida beduin skulle ha stenat horan, iscensatte ett gigantiskt steningsprojekt i Sverige för att framskapa Fattigdom. 

Sjuka och arbetslösa skulle förstå att de var sitt samhälles horor och parasiter - dvs. det samhälle som enbart fanns i Reinfeldts onda hjärna. Både Rush Limbaugh och Fredrik Reinfeldt tillhör den grupp om fem ascendenttecken som verkligen inte har någon nytta av den krigiska Mars, och ju mindre väsen den för i horoskopet, dess bättre är det. Tyvärr hade båda männen den dubbelt onda Mars i maximalt eländig placering: i sina ascendenthus - symbolen för att de själva är bärare av all den illvilja och ondska de söker lasta andra för!

Den här bloggarens Tvillingascendent tillhör också den grupp som har antingen har Mars mot sig, som en formidabel illgärningsman, eller själv i varierande grad kanaliserar den här plumpa och oförfinade krigaren. Med de senaste årens intresse för indisk astrologi har det mer och mer slagit mig hur skickligt uppbyggd den är och hur sekundära faktorer faktiskt kan råda bot även för en naturlig illgärningsman som fått vitt kort att uttrycka sin ondsinthet genom horoskopet.

Listan med planeternas verksamma natur och de följande förtydligandena är minst sagt förvirrande. Det här inlägget är det första systematiska försöket att förklara åtminstone Mars skiftande karaktär hos de tolv ascendenterna. (Jag har tidigare skrivit om listan en del för att förtydliga den, astrologen Rao verkade ha gjort ett fel i originalet som jag inledningsvis bara kopierade och översatte.)


Mars verksamma natur för de 12 ascendenterna


Asc
God Neut Ond Äger hus
X  1/8
X  7/12
X 6/11
X  5/10
X  4/9
 X 3/8
X 2/7
X  1/6
X  5/12
X 4/11
 X 3/10
X  2/9

Jag ska kort kommentera Mars klassificering för varje ascendent. Jag kallade tidigare Raos listning förenklad, men man också välja att se den som final och att specialreglerna får vika sig. Helt klart finns det dolda regler verksamma, regler som bloggen inte nämnt eftersom jag aldrig sett argumenten.

Jag ska här lista tecknen parvis i deras naturliga oppositioner.


Opposition 1: Väduren/Vågen

VÄDUREN gör Mars god eftersom den nu äger första huset, ett både triangulärt och angulärt hus och onda planeter åtminstone mildras och blir neutrala i angulära hus. Tydligen är Mars hemma i härskarläge i första huset så bra eftersom detta är ett triangulärt dharma- eller plikthus, att inte ens Mars andra ägarskap över onda åttonde kan degradera Mars.

VÅGEN, Vädurens motpol, tycks i kontrast oförtjänt hårt drabbad. Här är Mars verksam som verksam illgärningsman trots att den äger det neutrala 2a huset och den som naturlig illgörare borde ha neutraliserats såsom ägare av 7e hörnhuset! Förklaringen är inte att Mars generellt är försvagad mittemot sitt härskarläge i Väduren, för när vi går vidare och studerar det andra venusianska tecknet, Oxen, så är den ascendentens Mars neutral.

Inte heller läran om planeternas relativa styrka på himmelen tycks ha påverkat bedömningen av Mars i Vågen eftersom Mars svaghet ligger när den drar in våld eller krig i det trygga och säkra hemmet eller fjärde huset (en parallell till detta har vi sett i den "fallna" Mars i Kräftan, en placering som tydligen ger stor inre olycka vilket återspeglats i en markant överbetoning av homosexuell störning med denna Mars) :

Hus / väderstreck
Styrka
Svaghet
1a / öst Merkurius, Jupiter Saturnus
4e / norr Månen, Venus Solen, Mars
7e / väst Saturnus Merkurius, Jupiter
10e / syd Solen, Mars Månen, Venus


Det enda skäl jag kan se till det hårda beslutet om Mars verksamma ondska i Vågen är att dess båda tillfälliga ägarskap är över Venushusen! Vågascendenten drar alltså in krig både i andra ekonomihuset och även i sjunde "samlevnadshuset" - ett hus som inte bara rör äktenskap utan hur bra man kommer överens med andra människor. Det är på sätt och vis ett hus som tecknar social kompetens. Det är Mars upproriskhet i precis de två hus som bör vara lugna och Venus-harmoniska som förklarar varför den klassas som verksamt ond här. Om detta är den indiska förklaringen är mig okänt, men Mars husägarskap tycks mig en tydlig svaghet med Vågascendenten.


Opposition 2: Oxen/Skorpionen

Oxen stigande ger som sagt en neutralt disponerad Mars. Kan man säga att den solida Oxen gjuter olja på vågorna och dämpar Mars vettlöshet? Återigen är Mars tillfällig ägare av 7e allianshuset vilket tyder på turbulens i relationer, men minns också att naturliga illgärningsmän neutraliseras i hörnhus - just det som händer här. Men detta räckte tydligen inte i fallet med Vågascendenten. Kanske för att Vågen just handlar om relationer.

Oxascendenten låter också Mars äga 12e huset, vilket är ett ont hus, ett förlusternas hus. Men eftersom Mars redan står för olyckor tror jag att de här två negativa placeringarna kvittar ut varandra och kvar blir "bara" en neutralt disponerad Mars. Det är lätt att förstå hur det är värre för en Vågascendent, som dras mot lyx och komfort att få olyckan i sitt andra ekonomihus än Oxascendenten att ha olyckan bakom ryggen, i dolda tolfte huset. Denna Mars angår inte längre Oxscendenten själv lika tydligt som Vågascendenten, vars själva födointag och ekonomi osäkras av den måttlösa Mars!

Med en tjusig balans i systemet producerar sedan Oxens motpol, Skorpionascendenten, tabellens enda andra tecken som åtnjuter en verksamt neutral Mars. Skorpionen lyckas alltså inte upprepa Vädurens "bragd" att få med sig Mars som en verksam välgörare, trots att båda har Mars som ägare. Väduren är, kan man påminna sig, det nya fräscha livet, Skorpionen den som skördar döden... Mars äger således även här det första triangulära och angulära huset och det är häpnadsväckande att dessa andra ägarskap faktiskt är över det sjätte huset som fastän ont är ett klart mindre ondskefullt hus än det åttonde som Vädursascendentens Mars ägde!

Men tänk så här: dödens tecken redan som ascendenttecken - för den nya kropp själen tar på sig, och så Mars även ägare över 6e huset för denna kropps hälsa. Det kanske bara blir en neutral Mars. Väduren lever till hundra procent med sin eldiga och utåtriktade Mars och åttondehus-dör sedan. Så ser en god Mars ut som gjort sitt jobb under ett människoliv, inget defensivt Skorpionvägrande med påföljande negativa bindningar till hälsosymptom som kanhända är somatiska yttringar av en underliggande negativitet. Jag bara spekulerar nu...


Opposition 3: Tvillingarna/Skytten

I det här komplementparet ställer sig åter Mars i varsin ringhörna, som kraft för det onda respektive det goda. Det förvånar på ett sätt inte att det är i neutrala Merkurius tecken Tvillingarna Mars är verksam illgärningsman och i den goda Jupiters Skytten krigaren verkar för det goda. Merkurius är visserligen gudarnas budbärare men i sig något av en negativ hårklyvare och kritiker. Men nu är det i första hans Mars ägande över husen vi tittar på:

Tvillingarnas ascendent ger Mars ägandeskap över onda 6e och 11e husen, det kanske tydligaste fallet så här långt. Men en ond planet i ett ont hus borde väl kvittas, så att Mars agerade mer neutralt? Det finns helt klart fler faktorer som spelar in än de bloggen redovisat från indisk astrologi. I fallet med de två venusianska ascendenterna var t.ex. Venus en planet neutralt inställd till Mars enligt listan över planetära vänner och fiender. Merkurius, däremot, har en fiende i Mars när den gästar Merkurius två tecken, vilket vi här ser en återspegling av när Tvillingarna stiger i öster!

Det nyss sagda förklarar emellertid inte varför den till Venus neutralt ställda Mars förvandlades till verksamt ond hos Vågen men förhåll sig neutral hos Oxen! Ytterligare ett tecken på att läran om planeters verksamma natur är en sammanvägd bedömning som inte simpelt kan ledas tillbaka till en eller annan enkel käpphäst.

Skytten stigande i öster låter Mars äga 5e och 12e husen, där det första är ett triangulärt dharma-hus, horoskopets nästbästa efter det nionde, och det 12e återigen är ont, men så att säga ur synhåll ur Skyttens perspektiv. Det verkar vara så att det utomordentliga femte huset dominerar bedömningen här. Dessutom är det naturliga femte husets ägare Solen planetär vän med Mars, och det femte husets karaka/signifikator är den stora välgöraren Jupiter - härskaren över den ascendent vi nu tittar på. Det finns ett tydligt "case" för att Mars höjer sig till en sann hjälte i fallet Skytten.


Opposition 4: Kräftan/Stenbocken

I fallet Kräftan är fallet enkelt. Mars äger återigen det goda femte dharma-huset samt det angulära tionde, i vilket naturliga illgärningsmän som grundregel trubbas av och blir neutrala. Kräftan är tecknet som i vilket fall har problem med Mars aggression och tycks kunna dra nytta av planetens ägande över det femte individualistiska kreativitetshuset. Mars i tionde, ärans och hederns hus, håller sig tydligen i schack när rollspelet Kräftan i grunden inte vill mer än materiell och emotionell säkerhet på sin egen bakgård.

För Stenbocksascendenten är Mars en verksam illgörare, och jag vill påminna om bloggens tidiga brottningsmatch med vad Mars "upphöjelse" i Stenbocken kunde innebära. Först var jag inne på att krigaren lugnar sig när Saturnus äger tecknet - stengeten i det påtagliga Jordelementet har det annars i sig att stånga vilt med hornen. Men med tiden har jag mer och mer insett att denna upphöjda Mars kan skada något oerhört, det är som att sätta en simpel krigare på tronen så att våld och makt kommer samman.

Mars äger här tillfälligen 4e hörnhuset och dess brutalitet neutraliseras därmed i teorin. Men den äger också det 11e huset där de indiska spelreglerna gör ägaren till en ond kraft. Givet att Stenbockens härskare Saturnus alltid söker begränsa och reglera, finner vi i det planetära vänskapsschemat att Mars är en fiende till denna ascendent. Fallet tycks ganska så klart. Stenbocksascendenten gör väl i att inte identifiera sig med några krigiska tilltag eller åsikter, för då kan den bli en rejäl skadegörare.



Opposition 5: Lejonet/Vattumannen

Lejonascendenten är en dramatiserande och rent ut sagt ambitiös ascendent, och här är Mars verksamhet som välgörare ytterligt tydlig: en naturligt ond planet i fjärde hörnhuset neutraliserar nu krigaren - minns att krig i hemmets trygga vrå är en missprydsam placering: Lejonascendentens pondus förhindrar kanske Mars från att visa sina värsta sidor i fjärde huset. Men det är framför allt Mars som ägare över horoskopets bästa hus, det nionde triangulära plikthuset (dharma) som visar att en viss krigisk utlevelse ingår i Lejonets anspråk på att vara Guds lejonkung på jorden. Det är faktiskt Lejonets religiösa plikt att kriga!

Och där gick kanske både luft och välvilja ur sekulära personer, som vant sig vid att smutskasta andra kulturer för deras religiösa krig. Den indiska astrologin lär tvärtom ut att krig måste uppstå i denna onda värld, men det är viktiga att låta rätt personer utkämpa dem! Lejonkungen är den enda som har Solen på sin sida.

Det är intressant att Stenbockens Saturnus och Lejonets Sol är ömsesidiga fiender, och att det därför tycks extra tydligt att den förra bara får problem med Mars medan Lejonet med lätthet kan använda sig av krigiska energier - i det godas sak.

Vattumannens ascendent låter Mars äga onda (men reformbara) 3e och 10e. Det tionde hörnhuset borde dämpat Mars till neutralitet men tydligen dominerar det ogynnsamma tredjehusägandet. Vattumannen kan tyckas ett oklart fall, men återigen påminns man om att Vattumannens härskare Saturnus ser en planetär fiende i Mars! Saturnus implementerar den kosmiska Lagen (Jupiter) i vår värld, den som säger att ingen människa bara lever för sig själv allen. Det är Mars själviskhet som bryter mot Lagen.


Opposition 6: Jungfrun/Fiskarna

Zodiakens avslutande axeln är den mellan den extrema självmedvetenhetens Jungfru och den lika extrema självuppoffringen i Fiskarna (martyriets tecken). Kan denna diametralt motsatta egoorientering spela in eftersom Jungfruns Mars är ond medan Fiskarnas Mars verkar för det goda?

Fredrik Reinfeldts krigare - i hans egohus därtill - kämpar bara privata krig - medan Fiskarnas ascendent har nytta av en Mars som med kraft kan befria (moksha) själen ur den förnedring självmedvetenhet leder till (de höga själarna ser ner på oss och vet vilka som gjort sig små och fula).

Jungfruascendenten gör Mars till tillfällig ägare av det onda (men reformerbara tredje intellektshuset) och det mycket onda åttonde. Ett ganska glasklart fall.

Fiskarna stigande låter Mars äga det neutrala andra huset (födoämnen och pengar som behövs för att hålla kroppen vid liv) men också det triangulära och ytterst goda nionde religiösa huset - över vilket Fiskarnas härskare Jupiter själv härskar i den naturliga zodiaken samt är karaka för.

Fiskarna i öster kan kontrasteras med Vågen där Mars också ägde andra ekonomi- och födointagshuset. Också Vågen har en naturlig välgörare (Venus) som härskare. Men ändå dömdes Mars ut som en källa till ont. Zodiakens sjunde tecken stigande i öster är det enda tecken där jag inte riktigt förstår varför Mars klassas som verksam illgörare. Kan det vara så enkelt som att Vågen vill ständig jämvikt och Mars vill det motsatta? Men då åter: varför är inte Mars verksamt ont för venusianska Oxen? Här pågår en komplex avvägning av flera faktorer...


*****




Till sist bloggarens eget fall, som exempel på hur sekundära faktorer kan trubba av en verksamt ond Mars.

Tvillingarna stiger i öster vilket gör Mars till inte bara en naturlig bråkmakare utan också aktivt eller verksamt så. Men jag har aldrig kastat bomber eller terroriserat. Visserligen var bloggen tydligen så pass kärv i ordalagen om statsministerns vanstyre att megafonen DN ringde sin censurfirma och lyckades tysta bloggen i några månader. (Hittade sedan en enkel lösning för att neutralisera svartlistningen.) Och jo, bloggaren satt i fängelse en månad som ung för vapenvägran, dvs. vägran att spela med den "verksamt onda" krigaren Mars.

Det kan därför vara intressant att se hur indisk astrologi kan förklara en som åtminstone delvis har fått bukt med Mars tendens - som så tydligt syns hos Fredrik Reinfeldt - att agera själviskt och bli en fiende till civilisationen.

Hans omdöme är så dåligt att han t.o.m. kallat näringslivet ett "särintresse". Av andra skäl har den här bloggen visserligen sett Svenskt Näringsliv som ett lobbyorgan för en ond och separatistisk kraft. Men Djävulen är en integrerad av vår västerländska kultur och således ingen civilisationsfiende i sig (även om västerlandets oerhörda destruktivitet sedan materialismen slog fäste i oss tydligt kan kopplas till vad antika filosofer sade om materialism och ren, ontologisk ondska).

Reinfeldts dumhet ligger i att hans lögnretorik är så korkad att han klistrade ordet "särintresse" på det som marknadskapitalisterna betraktar som hela spelplanen, samma grupp som ju faktiskt köpt den lättkorrumperade Reinfeldt. Mannen bet den hand som gödde honom, och för det krävs det en särdeles låt intelligens. Själviskhet brukar kunna ge riktigt låg intelligens, men i egodyrkande väst är forskarna knappats benägna att studera den korrelationen - det skulle vara som att erkänna att vår konkurrenscivilisation framkallar människor som är idioter.

Det finns som sagt INGA förmildrande omständigheter i Reinfeldts horoskop: Mars är verksamt ond och den verkar inifrån hans eget ego (1a huset) !!!

Undertecknad har däremot sin Mars i det femte dharma-huset, horoskopets nästgodaste sektor för kreativitet, lek och barnkärlek. (Barn gillar mig i allmänhet direkt - flera föräldrar har påpekat hur märkligt t.o.m. annars skygga ungar reagerar första gången de ser mig. Tyvärr är jag inte lika intresserad av barn själv, har inte ens skaffat några.)

Jag tror ett bra hus kan leda den annars onda energin i god riktning - det är som om själva femte huset hjälper Mars till åtminstone en "neutral" yttring snarare än att vara "verksamt ond". Men dessutom "bränner" Solen, låt vara svag i Vågen, Mars genom en tät konjunktion. Likt en livvakt kastar sig Solen mellan Mars och planeten jorden, suger upp dess råa energi och transformerar den i linje med sin natur.

Lyckligtvis står också Solen i det triangulära dharma-huset för andesjälens innersta plikt och femte huset är dessutom Solens eget hus i den naturliga zodiaken. I Vågen är som sagt Solen "fallen" - den behöver ett partnerskap eftersom den inte längre vill eller ens kan hävda sig själv - men de två förra faktorerna, ett gott hus och den brända Mars, är synbarligen tillräckliga motbud för att göra Mars direkt ovillig att skada andra.

Att det femte huset verkligen är bloggarens viktigaste sektor märks också av att Tvillingascendentens härskare Merkurius befinner sig här. Men så tydlig är indikationer på en reinkarnerad "krigarkung" att den kinesiska Ho Lo Li Shu-metoden från Ming-dynastin påminner föräldrarna till det nyfödda barnet att han måtte lära sig att kriga mot den Verkliga Fienden, och välja sina strider.
Top six:
The great Prince has [received] the Mandate.
Opening up the City [besieged, and thereafter] receiving the House.
Insignificant persons [should] not be included [lit: used, employed] [in this endeavour].
(källa)

Den kinesiska metoden tycks inte anse att en Sol/Mars-konjunktion bränner bort Mars förmåga att hävda sig själv. Eller också är det Solen med en underton av Mars som kommenteras. En varning för att luras av bedrägliga eller "insignifikanta" individer är utfärdas. Vågen har ju en tendens att tro alla är en vän, och faktum är att i frågan om arbetsgivare (Solen) har jag råkat ut för flest bakslag (Mars = olyckor, svek, m.m.). Är jag då själv en svikare? Jag hoppas inte det.

Ingen vet hur tankarna bakom det kinesiska systemet gick. En tradition ger 1100-tals filosofen Chu Hsi är för systemet, men det är troligen fel. Det finns inget i Chu Hsis övriga författarskap som tyder på att han modifierade den klassiska 60-årskalendern.

Det som är intressant med Ho Lo Li Shu-metoden är att födelseominat - utan vare sig astrologiska faktorer som zodiaktecken, ascendent eller planeternas positioner bestämmer sig för att detta är timman för en SHIH, en generals födelse, men en general som måste lära sig värva folk av det rätta virket. Skrivtecknet SHIH kan också betyda hären och ytterst sett är en general och armén en och samma sak - precis som undertecknat föddes just då ledaren - Solen - låg i tät konjunktion med - krigaren Mars. Mars står för olyckor, bakslag och nederlag i strid och detta är förstås alltid en risk i fälttåg.

Två andra och mer kända SHIH som båda föll på fältet var Olof Palme och John F Kennedy. På ett sätt kan man också kalla Marilyn Monroe en general eftersom hon med beslutsamhet vände en långt värre barndom än den jag, Palme eller Kennedy hade till åtminstone några års segrar.

Skall tilläggas att ingen av dem här var födda med ovanstående varning för att rekrytera fel mannar. Bara det faktum att jag sitter här arbetslös och skriver en astrologiblogg kan antyda att det här livsödet föll kort om en verklig seger. Men jag ser det inte så. Jag var i näringslivet några år - och stod inte ut med den primitiva människotyp som florerar där. Reinfeldtar hela högen, själviska människor som lever i någon slags världsbild jag inte vet från vilket gutturalt helvete den kommit. Folk som inte har en susning om färdplanen för planeten jorden eller Projekt Mänskligheten.

Men nu är Vattumannens tid snart här. Då skapas gudamänniskan. Det är så uppenbart att vetenskapen kommer att hitta en ingång till det mänskligheten tidigare uttryckt i religiösa eller filosofiska termer.

*****

Skrivet och publicerat medan den goda Mars i Kräftan och Lejonet var i stigande över Stockholms östra horisont! (Med reservation för att Mars samtidigt är "fallen" i Kräftan vilket tar musten ur den...)
 

Inga kommentarer: