Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 12 februari 2012

Saturnus, förmågan till ansvar




DN har skärpt tonläget mot regeringens politik och visar överlag större vakenhet på problemet med en insmygande korruption och rovkapitalism i samhället än de övriga stora borgerliga tidningarna. I dagens ledare noteras hur både Fredde och Filippa skjuter saker från sig som de båda borde kunna svara på.

Låt oss titta på hur ansvar, ett ord Fredde tidigare gillat att ta i sin mun, ser ut på hans födelsehimmel. Är han rätt man att likt jätten Atlas hålla uppe himlavalvet så att inte allt störtar samman runt oss?

(Begreppet och realiteten ansvar måste naturligtvis diskuteras parallellt med frågan om sanningsenlighet. Freddes förhållande till lögnen fick sin senaste tekniska diskussion här. Bara några veckor senare var ETC på hugget med sin lista av alla...glidningar i statsministerns mun - länk till listan i detta inlägg.)


Mest ansvarstagande blir Fredde när han stirrar penningen (Venus) i vitögat och med förfäran ser hur den här planeten är knuten till det 12e livsområdet i människans liv, det som tecknar människans hjälplöshet - dvs livet långt bort från Solsidan. Tolfte beskriver vår hjälplöshet som handikappade, när vi behöver vård som sjuka eller helt tappat förståndet och måste institutionaliseras. Fängelser hör också till 12e sektorn.

När Freddes ansvarstagande Saturnus ser alla dessa ting blir han förfärad över att det går åt pengar (Venus) till sånt! Fredde har själv sitt intellekt (Merkurius) inburat i olyckans 12e hus, så han börjar räkna med sin miniräknare på alla dessa ting. Han finner, likt sin sort, att man måste vända den här olyckliga trenden, att svenskarna korkat skapat sig ett gott samhälle där människan får stöd vid behov.

Fredde menar tydligen det vara ansvarsfullt att slumpa bort alla dessa institutioner till människor som har känsla för att göra profit, såna som instrumentaliserar och försämrar för gamla och svaga för att därigenom tjänar mer pengar. Fredde subventionerar privata profitörer genom sin politik och låter svenska folket betala för att de få hopar rikedomar!

DET är att ta ansvar, enligt Fredde. Han kommer från en mycket annorlunda planet än de flesta av oss andra. Han har på något sätt en förkrympt hjärna som är helt fixerad vid pengarna på bekostnad av det fullvuxna, mänskliga perspektivet.

Saturnus, ansvarstagaren, kan urarta och bli till rena fixeringar i olyckliga fall. Här hittar vi axeln Saturnus/Venus i just ett olyckligt läge, mellan två sektorer som båda klassificeras som "onda". Och svärdet skär åt bägge hållen, så det elände Reinfeldt upplever i en stat som faktiskt lägger ut pengar till stöd för befolkningen - som ju betalar skatt för detta stöd inte om utan NÄR det kommer att behövas - samma ondska slår inåt, mot Freddes eget psyke och karaktär.

Och Saturnus, ansvarstagaren, i sjätte huset för hälsofrågor, är nog det området där hans brist på ansvar mot människor nu blivit tydligast. Han och Filippa representerar båda vänskapskorruptionen som frodas bland människor som ansvar att skatt är något ont.

Människor så själviska att de borde flytta ut i obygden om de inte har någon social mognad och medkänsla med samhället. Naturligtvis drar vi in Freddes nätta lilla månadslön på 144.000 och låter honom klara sig bäst han kan. Hoppas han kan jaga och spika ihop ett skjul mot vinterkylan. De själviska högermänniskorna vill inte vara med om välfärdssamhället. De kan överlag ha problem med sin ansvarsplanet Saturnus.

*****

Ett särskilt tydligt område där man märker att Reinfeldt hatar ansvar är hans tredje kommunikationshus: hur ofta har han inte under alldeles för många år vägrat svara på frågor eller sagt att han inte ansvarar för den eller den frågan? Notera hur Saturnus kastar en aspekt mot tredje kommunikationshuset, där vi hittar "minimeraren", den avhuggna Draksvansen och därtill i mörkläggaren Skorpionen.

Bara denna detalj på födelsehimmelen väcker frågor om vad han säger och inte säger. Jag har i äldre inlägg tittat på hans ytterligt komplicerade förhållande till Merkurius/kommunikation och den illvilliga och omoraliska Mars i första huset för den egna personen, och när man börjar lägga minus till minus i genomgången av denna "statsman", börjar man så smått fråga sig vad katten egentligen släpat in ... Ansvarstagande? Det här liknar mer ett sol-och-vårarhoroskop! En bona fide "confidence trickster"!

Varför tror nu tibetanerna är så noggranna när de söker en ny Dalai Lama som folkets andliga inspiration och ledare? Det är just för att undvika sånt här. Sätt en korrupt natur på toppen och hela samhället bryter samman på några år!

Platon skrev visserligen inte Epinomis själv (ett bihang till Lagarna), men forskarna tycks ense om att detta kan vara den äldsta text från Platons akademi som inte författats av mästaren själv. Det som bara antyds i Platons egna skrifter sägs i klartext här: lämna styret till de enda som kan göra anspråk på att äga vishet - astrologerna! Bara de som i djupet studerat den kosmiska morallagen, såsom den uppenbarats för människan genom "den kosmiska kretsen", är i stånd att välja ut de bästa att styra ett land. Det var precis det de judiska munkarna i Döda havet gjorde och som gav världen konungen (messias) Jesus.

Hans liv blev kort och det judarna förlorade sitt hopplösa krig mot ockupationsmakten Rom (den tidens Globala Marknadsliberalism), men astrologerna gjorde uppenbarligen ett gott jobb, för Jesus öde blev en bestseller i hela världen under 2.000 år! Bara det får en att fundera över gudomliga interventioner när människan ställt till det för sig och behöver påminnas om vad livet handlar om.

Se även etiketten esséer / ebioniter / judekristna.



Saturnus och Jupiters inbördes balans

Enligt läran om planeters verksamma natur är Saturnus neutral för horoskop där Jungfrun stiger i födelseögonblicket. Enkelt uttryckt kvittas Saturnus tillfälliga ägande av det goda femte huset med att det äger det onda sjätte.

Men i detta fall ligger tyvärr Freddes Saturnus just i det onda sjätte och trots att astrologin är en delikat balansgång mellan olika tolkningsförslag, har jag svårt att se annat än att Saturnus här tippar över mot sin naturliga karaktär som är att vara en illgärningsman. Ja, den tar ansvar genom att dra gränser, men för mycket Saturnus leder till rent armod och ett liv inte värt att leva. Och det är just den effekten alla sjuka och arbetslösa fått uppleva under den här hemska människan.

Hans Saturnus i sjätte hälsohuset och huset för arbete blir ett enda "overkill". Arbetslinjen var ett fiasko och dess pennalistiska drag alltför påfallande. Medelklassen har inte märkt något eftersom högerpressen tiger om cynismen i politiken. Medelklassen VILL INTE VETA, eftersom den tydligen inte tänker värst mycket kring hur ett gott samhälle måste vara designat. De gladde sig av 500 mer i månaden och att de äckliga hamburgarna nu är fem spänn billigare. Det är ett sorgligt sakernas tillstånd om folk verkligen är så här dumma - mitt i en högcivilisation!

Kan då Freddes välgörenhetsplanet Jupiter balansera ut Saturnus. Naturligtvis inte - då hade inte hans politik sett ut som den gör. Men för astrologins trovärdighet är det naturligtvis tacksamt att Jupiter, bl.a. symbolen för "lätta förtjänster" eller "pengar som förtjänar sig själva" intar rollen av en ond kraft på denna födelsehimmel. Jupiter äger hörnhusen fyra och sju och den indiska läran säger att naturliga välgörare då vänder på kappan! Vi har därför en suspekt planet för "lätta pengar" som därtill ockuperar zodiakens mest favoriserade hus, det nionde.

Det torde vara uppenbart för var och en att husplaceringen inte återställer ordningen och gör Freddes Jupiter till en genuin välgörare, en "allt åt alla". Istället har han tagit från de fattigaste och givit åt de som redan hade mer. Medelklassen fick sin lilla muta, men de stora vinnarna på Freddes politik var de redan stormrika.

Själva den empiriska verkligheten visar således att denna Jupiter visserligen är en "stor välgörare" som astrologisk teori säger, men samtidigt sjukt korrumperad! Många människor föds med en så här dålig Jupiter men eftersom de aldrig i sina liv kommer i närheten av stora summor pengar märks inte deras moraliska blindfläck. Och det ska de tacka sitt goda karma för, att de inte gavs chansen att spela en huvudroll. Det hade fallerat lika miserabelt som mannen som älskade själva ordet "ansvar".

*****


Se även en tekniskt något krävande studie av Filippa Reinfeldts födelsedag, vars centrala tema, likt makens, är den hunger som innebor i Kräftans eller cancerns tecken. Cell efter cell tas över av detta monstrum som de gamla grekerna kallad den vegetativa eller irrationella själen. Moder Natur är som en girighetens sjukdom om inte den rationella själen bjuder den motstånd!

Inga kommentarer: