Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 5 februari 2012

Oförmågan att förstå orättfärdighet

DN-producenten av högerpamfletter, Peter Wolodarski, har min sympati. Han kan inte riktigt förstå Allt åt alla-evenemanget, alltför djupt rotade partsintressen skiljer honom från verkligheten utanför Solsidan. I sin söndagskrönika skriver han:

...den som väljer att förvandla ett engagemang mot klyftor och fattigdom till en safari har med sitt språk också signalerat en syn på andra människor. Det är inte individer man talar till. Det är vilddjur som man studerar med hjälp av fordon och kameror. Reaktionen från de avhumaniserade blev den förväntade: ...äggkastning och invektiv. 

Vad han inte förstår är att som man bäddar får man ligga. Ta Fredrik Reinfeldt som exempel. Han har totalt inbjudit till avhumaniseringen genom att likt de grindinhägnade överklassgettona helt gått och gömt sig - inte intresserad av att möta en verklighet som inte motsvarar hans simplistiska och odugliga politik. 

När han någon gång visar sig utanför Rosenbad är det för att mässa repliker eller tankemönster förberedda  av hans propagandachef. Han formligen inviterar den stilistiska reduktion all god satir bygger på men som Wolodarski med sin agenda kallar avhumanisering. Det är den negativa rymd den här typen av människor som inte vågar stå för sin orättfärdighet skapar som den påpasslige konstnären ger ett ansikte åt. Men jag förstår att Wolodarski - del av denna negativa rymd - inte förstår sammanhangen.

Hycklare på solsidan är inte ens värda satir, men anmodas ta till sig den storslagne romerska filosofen Plotinus ominösa varsel om vart deras själar är på väg i det ändlösa kretsloppet. Se Pltoninus tredje traktat, om Gud försyn och själavandringen.

Efter en sådan här krönika, en studie i tillgjord omskrivning av verkligheten, borde krönikörens astro-betyg sänkas ett snäpp. Det är bara det att det inte går, det tidigare omdömet framstår som allt sannare.

Mest alarmerande är att Wolodarski mästrar och pratar på utan att ens korrekt ha lyckats genrebestämma vad han gör utfall mot! (Se vidare inlägget Mästerlig lajv-satir.) Och se hur han i ena stycket tar Sjöstedts tillfälliga bostad på fina Östermalm till intäkt för "frågans komplexitet" bara för att redan i nästa stycke angripa samme Sjöstedt för att tillhöra vänstern! Så här illa tänker, ursäkta franskan, puckon. Sådana som högern alltmer under Reinfeldt kommit att framstå som. Ohederliga människor helt enkelt, och totalt hemmablinda.
  
*****

En sökning av 5.900 horoskop med den kritiska signaturen upphöjd Sol men skadad disponent tillsammans med sinnet i Kräftan, ger, som man kunde misstänka, inga intressanta celebriteter alls.
  • Candice Bergen; 8.5.1946
  • Anonym 1; 24.4.1961
  • Anonym 2; 29.4.1963
  • Peter Wolodarski; 15.4.1978
  • Anonym 3; 30.4.1993

Aktrisen Candice Bergen föddes med silversked i hand och fick kämpa för något som helst erkännande som skådis. Har aldrig sett henne i något annat än  elaka kvinnoroller, liknande Wolodarskis fjompiga påhopp på allt som luktar vänster. Som kvinna kan man skratta åt hennes studier i "satkärring", men vad säga när det är en man som skriver från nivån av försmådd kvinna?

Anonym 1 var ett barn av ett stört hem och som arbetade som fängelsevakt i många år för att senare övergå till servitrisjobb på en liten sylta. En kall och emotionellt tillsluten människa, precis som jag föreställde mig Wolodarski vara i det tidigare inlägget (skrivet utan att ha gjort denna koll mot andra med samma signatur).

Anonym 2 är ett ännu värre fall. Institutionaliserat mentalfall med multipla, delvis mycket aggressiva sidopersonligheter. En känd person, författare. Jag kan inte uppge namnet.

Anonym 3 var ett barn i riskzonen, avkomma till en dominant och psykologiskt hämmad svensk far som tog en lågstatushustru från öst och lämnade familjen efter några år. Inga uppgifter om hur det gått med Anonym 3, men av de övriga fallen kan man misstänka att han för sin "familjeförbannelse" vidare...


2 kommentarer:

Anonym sa...

Att kalla Wolodarski mästrande är passande tycker jag, för han satt i tv när Juholt hade avgått och uppmanade socialdemokraterna att nu måste de driva en politik som inte skrämmer bort "medelklassen i storstäderna", vilket underförstått Juholt hade gjort, annars var det kört på allvar för dem... och KG Bergström instämde gillande.

Det där med "safari" i rika bostadsområden förekommer ju redan, t ex i Hollywood där folk får en skymt av filmstjärnornas villor, OCH dessutom i flera fattiga länder, där välbeställda turister bussas runt för att få se en glimt av slumområdena. Men det är nytt i Sverige...
S

Seaward sa...

En bekräftelse från tv-sofforna, minsann! Jag har kanske läst två W-krönikor totalt, och båda har lämnat mig med den här känslan av någon som i fantasin tror sig vara den Stora Opinionsbildaren. Men som jag noterar i inlägget är tankeflödet simplistiskt och att återanvända Sjöstedt två stycken efter varandra men som redskap för två helt olika tankar, det är bara urdåligt författarskap.

Jag skrattade högt när jag läste devisen "Allt åt alla", för den är genial! Samtidigt retar den högern som fnyser åt vänsterns bristande realism medan den samtidigt är gravallvar (marxistisk teori) och dessutom på ett tredje plan är en Andlig Sanning: i andevärlden är Alla Allt I Alla, dvs det finns inget sådant som egoism eftersom själarna har så öppna medvetanden.

Det är i den meningen - som perfekt satir - överklassafarin får ett helt annat bett än turistresorna i Hollywoods innanmäten. I det fallet är det ju bara dräglande lägre medelklass som naivt stirrar på de rika och berömdas gator medan hela den här turen till Solsidan var ett koncept, ett perfekt medialt argument, från början till slut.

Kul med så mycket reaktioner, tyder på att påfundet bär ett plågsamt korn av sanning. "Klasshat" är ju ett så laddat ord (som Wolodarski dock är medveten om), så den detaljen kanske inte når lika höga stilpoäng som det satiriska upptåget som helhet...