Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 9 februari 2012

Moderaternas historierevisionism

[Den som inte alls är bekväm med klassisk bildning kan med fördel läsa Kildén & Åsmans skrämmande krönika om vad Regeringen Reinfeldt sysslar med. Det författarteamet bjuder på mer hårda data än någon annan blogg kring ondskan - den mänskliga ondskan! - som sittande regering ägnar sig åt. Den här bloggen är och förblir "lyxstudier" långt bortom den politiska överkursen. Astrologin är vad Platons akademi hävdade att varje styrande måste kunna på sina tio fingrar. Det går inte att leda ett land utan den moraliska bäring som enbart kan fås genom personlig kontakt med den universella lagen och alla dess implikationer för människan.]

*****


Här en länk för dem som missade den viktiga artikeln i Fokus i oktober 2011 om hur moderaternas propagandaminister fick vittring på två högerhistoriker som sökt skriva om Sveriges 1900-talshistoria så att inte det socialdemokratiska bidraget ska vara fullt så tydligt. 

Schlingmann blev så eld och lågor att han sökte designa en egen ny - och trevligare - historia om Nya Moderaternas förflutna. Det avslöjade bara ännu en gång vilken bristfällig moral penninghungriga egoister har - vare sig de är obalanserade näringsidkare eller verksamma som privatismens ideologer. Moderaternas skrivningar från partistämman hösten 2011 blev utskrattade av varje något så när vettig svensk.

Likväl minglar Fredrik Reinfeldt i dessa dagar med andra europeiska politiker (SvD, DN, AB) och har väl med sig den nya lögnbilden av Välfärdssverige som en alls icke socialdemokratisk uppfinning. (Jag röstar inte s men jag hatar att se lögnare och faktavinklare!) 

Englands Cameron skulle bara veta - eller också vet han - vad regeringen Reinfeldt ställt till med för lidande för sjuka och arbetslösa i en helt förfelad och enbart galet ideologisk arbetslinje. Att (s)-modellen faktiskt flög måste ha gjort Reinfeldt hatisk redan i unga år. Mannans oärlighet är värre än något annat jag sett i politiska sammanhang. Han formligen lever sin egen lögn.

Detsamma gäller moderaten Ulf Kristersson - han som fifflade till sig en lägenhet öronmärkt för utsatta kvinnor i Stockholm. Nu låtsas han att hans förstörelse av den sociala tryggheten skulle vara en del av en "100-årig svensk tradition"!

Märk väl att en lögn är en lögn. Lögner kan inte viftas bort med ett drängigt "så ser inte jag på saken" eller någon klyscha om värdesubjektivismen och alla perspektivs likvärdighet. Läs för bövelen Platon så vi vet vilken position vi i den västerländska tanketraditionen BÖR stå på för att ens kunna diskutera vad det goda livet är. Jag rekommenderar varmt Platons argument för att SJÄLEN kom före materien - och vilka förödande konsekvenser det har att sätta materie före själen! (Lagarna, bok 10. Börja t.ex. vid 891c och följ den kosmologiska diskussionen nästan fram slutet på boken/kapitlet.) Det säger sig självt att historielösa tölpar av idag bara kommer att fnysa åt en 2.300 år gammal text. Deras förlust...

*****

För det här inlägget har jag dock letat reda på de två konservativa historiker som velat minimera den socialdemokratiska delen i 1900-talets historia. Efter att ha läst Lars Trägårdh lägga ut texten i New York Times strax efter Moderaternas valseger 2006, verkar inte historierevisionismen lika graverande som i Fokus redogörelsen, men å andra sidan har jag inte läst någon bok av Trägårdh. Läs den amerikanska artikeln - alltid fascinerande att se hur en USA-svensk som Trägårdh beskriver svenskarna.
Inte ens hans födelseår finns angivet någonstans på webben (och jag letade ändå i gott och väl tio minuter). Men då hans författarkollega Henrik Berggren har en artikel på Wikipedia, visar sig dennes födelsedag utmärkt matcha horoskopet för en Trägårdh med adress i Stockholm och där åldersskillnaden bara är några år. Jag gissar därför att detta är amerikasvensken.

Jag bygger detta på att den minsta gemensamma nämnaren för båda horoskopen är Tvillingarna, informationens eller desinformationens tecken! Vad bättre tecken om frågan rör en historiker som söker vinkla fakta om Sverige på ett nytt sätt för att utplåna kopplingarna till socialdemokratin? På detta sätt kan man förstå hur många idoga högerman arbetar var och en på sitt håll med att söka krossa Sveriges självmedvetenhet och så slutgiltigt bevisa att det är Moderaterna och inte Socialdemokraterna som motsvarar Aldous Huxleys vädervärdiga berättelse "1984" om den falska staten.

Det intressanta är att Trägårdh nämner just den här boken av Huxley i intervjun i New York Times. Det är inte svårt att förstå varifrån han - och Per Schlingmann i hans efterföljd - fått idén om ett Propagandaministerium som enbart har till uppgift att förvränga befolkningens minne (eller uppfattning för de som inte var med) av hur historien sett ut och vem som är vän eller fiende.

Fy fan svenskar, hur ni blev blåsta av Moderaterna. Och det bara för att det här landet inte är intresserat av bildning och kunskap annat än banalt tekniskt kunnande eller en platt politiserad världsbild. Så smala människor är lätta offer för de som konspirerar i flera dimensioner!



Storkorset i Tamas guna - okunskapens eller den medvetna mörkläggningens kvalitet! Vi har sett storkorset hos Anders Borg och Fredrik Reinfeldt, två män som helt enkelt inte går att lita på. De använder ord och säger en sak medan de avser driva motsatt politik. Den indiska filosofin ger visst fog för att utfärda varning för människor med extrem överbetoning Tamas - de står med båda fötterna långt inne i Lögnens Ande - vad de gamla platonska filosoferna kallade den "andra själen", något ont, något sämre, som verkar i universum.

Grekerna var troligen bevandrade i hinduiska tankar, för här associeras just Tamas med helvetesvärldarna som ligger under den mänskliga värdigheten, precis som de himmelska världarnas ljus och förståelse betecknas av Sattva guna. I spänningsfältet mellan Sanning och Lögn befinner sig då det kvalfulla människosläktet vars kvalitet är Rajas - lidelse eller passion, än för det goda och än för det som skadar.

Nu känner jag människor med storkorset i Tamas som visserligen är trevliga som personer, men utan undantag har en del märkligheter för sig som jag valt att bortse från. Man är ju inte kallad att börja missionera inför var och en och till sist stå med enbart avslöjade och därmed fientliga människor!

I fallet med historikern Berggren ser förvisso den faktaorienterade Tvillingarna felfri ut. Med Oxen utbyter den t.o.m. härskare så att Merkurius och Venus knyter samman Oxens jordnära realism med Tvillingarnas förmåga att röra sig fritt över det konkreta fältet och fälla sina kommentarer.

Men se nu vad som händer i den extremt partiska, skeva och vinklande Kräftan - den som alltid favoriserar sin egen position. Här ligger aggressiva Mars och den anses "fallen" och därmed akut illvillig. 

(Ateisten Christer Sturmarks fallna krigare märks tydligt när han är på och hackar på den ena företeelsen efter den andra som inte faller honom personligen i smaken. Vi minns också polisen Kapten Klänning som låtsades vara feminist men bar Mars agg mot Kvinnan i det subjektivistiska kvinnotecknet Kräftan - bakom låsta dörrar förvandlades den feminismen till brutalt sex mot prostituerade!)

Tyvärr ramponerar en sådan här Vattenplacering ganska omedelbart trovärdigheten. Man vet nu att det finns ett subjektivt intresse bakom Tvillingarnas förment objektiva faktaförmedling/historieskrivning (notera åter Oxen: ett klassiskt konservativt tecken som har mycket med historia att göra).

Men hela den mentala skutan springer läck när man noterar hur Mars slungar sitt instinktiva och klaniskt ovilliga Vatten bort mot partnerskapets Våg. Studera vilken smörja denne historiker skrivit om den svenska synen på äktenskapet, så ser du vad jag menar! Han producerar här bara sin egen ohöljda själviskhet och tillskriver svenska folket detta privatistiska drag. 

Sannolikt har han aldrig haft en tillfredsställande relation, vilket är ganska typiskt olycksplaneten i känslighetens och kvinnlighetens tecken. Dessa är människorna som aldrig vågar komma ur skalet och bjuda på sig själva. Men att sedan "forska" i svenska folkets relationsbeteende och nå de resultat han gjort, det är bara löjeväckande.

(Se Chandra lagna-horoskopet för diplomaten Engfeldt. Där började jag med att notera hur välviljans Jupiter i sjunde partnerhuset tycktes som en tillgång, bara för att längre fram i analysen konstatera att Jupiter faktiskt spelade en ond roll för dem med sinnelaget i Vattumannen. Och då var det horoskopet ändå inte belastat av ett storkors i Mörkret.) 

Vad som händer när det partiska/skeva och falska bottenslammet från Kräftan når Vågen - bilden av jämlikhet/partnerskap - är förstås att också det socialdemokratiska jämlikhetsprojektet måste gå! Något sådant vill han inte ha med när han skriver SIN historia! Och eftersom Vågen huserar den giriga och förvrängande demonen Rahu kommer Vågens härskare Venus att demoniseras eller framstå som en vulgärbild, något man ser i Lustiga huset i den buktande spegeln. 

Nej, detta är inte ett bra ämne för en historiker - däremot som en karikatör. Har inte historikern förstått vad han håller på med borde han byta bransch. Men som med Per Schlingmann och hela byken av Moderater misstänker jag att han är väldigt politisk i sitt "historieskrivande". Han tillhör den inre krets som söker mind-fucka svenska folket och snuva dem på deras historia och sunda perspektiv. 

När Reinfeldt häromdagen sade att man med jobba-till-75-utspelet ville möblera om i eller rita om svenskarnas "mentala karta" var det precis vad den här nya horden vampyrer sysslar med! De söker hjärntvätta svensken att Moderaterna är framtiden. Låt det inte ske - alla märker ju hur skutan redan börjat springa läck.

Historikern och sociologen Trädgårdh då, han med alla år i USA. Ja, vågar man lita på att den här kartan är korrekt, hittade han en perfekt författarkollega i Henrik Berggren, för han är också född i Tvillingarna, och därtill under nymånen och där Mars indikerar en reslysten och ytterst mental natur.


Man ska inte överdriva Merkurius sjunken i Vatten, men här är ännu en indikation om en subjektivistisk och partisk prägel på alla utspel! Nymånens disponent Merkurius håller absolut inte måttet som opartisk faktaförmedlare utan hänger sig på Kräftans totalt fantasiskapande. Jättebra för poesi (som nämnt tidigare på bloggen) men ännu en som producerar skrönor och påstår att det är historieskrivning!

Återigen tung betoning på Oxen, som är "jorden vi ärvde", "hemmaplan" och den konkreta traditionen/historien (årtalen, kungarna, krigen).

Jämför t.ex. historikern Peter Englund eller idéhistoriens fader Arthur O. Lovejoy - den senare hade Solen i Jord, Månen i Oxen/Jord och Kronos/Saturnus i Jord! (Jag hade fler exempel i huvudet när jag började skriva, men de har jag glömt nu!) 

Min vetenskapsfavorit, matematikern Wolfgang Smith är också filosofihistoriker, och trots massiv betoning på Luftelementet, noterar jag minsann även där en Jupiter i Oxen, låt vara illa placerad (verksam illgörare och i åttonde onda huset). Han är katolik och har inte ett gott ord att säga om t.ex. C-G Jungs djuppsykologi. 

Trots hans oerhörda skarpsinne i andra frågor tyckte jag hans Jung-kritik var orättvis, han tycktes inte helt insatt i Jungs hantering av platonismen. Framför allt hängde han upp sig på att Gud verkar vara "bara" en arketyp bland andra i den analytiska psykologin. Jung var djupare än så! Där röjer Smith den inskränkthet och begränsade revirmentalitet som bl.a. Oxens tecken står för. Kristendomen saknar öppenheten hos en del andra religioner. Till all lycka är bara en del av Smiths (begränsade) författarskap av den här debunker-typen, närmare bestämt några kapitel i hans första bok, Cosmos & Transcendence.

När jag söker Ox-placeringar i de 46 horoskop som hade "historia" som kommentar (det finns fler i datasamlingen, det vet jag), hade emellertid bara 20 någon av de sju planeterna i Oxen, något färre än förväntat. Men det finns naturligtvis många sätt att bli historiker på! Saturnus för intresset för tidens, t.ex.

Inga kommentarer: