Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 10 februari 2012

Mannen som inte kunde skilja på ego och individ

Att tala intelligens är ett lika effektivt sätt att skapa klyftor mellan människor som att föra politiska åsikter på tal. Men här är ett strålande exempel från kommentarspalten i SvD på låg intelligens. Att vid 43 fortfarande inte förstå skillnaden på egoism och individualitet tyder inte på någon större begåvning. Jag syftar på läsaren David som besvarar lajen:


  • lajen 9 minuter sedan
    Reinfeldt har hela den mediala och ekonomiska makten bakom sig. Ändå ledde de blå med bara 2 procentenheter över de rödgröna när förföljelsen av Juholt pågick som värst. Det stämmer till eftertanke. Reinfeldt står för ett bländverk. Hans politik kommer inte att hålla i längden. Den bygger inget samhälle utan bolstrar bara upp enskilda individers plånböcker med pengar till kaklade badrum och lyxkök. Men vi kan inte leva så i längden. Vi måste bygga på vårt gemensamma samhälle. Detta har de rödgröna klart för sig och därför är framtiden deras.
  • David_Hertl 1 minut sedan som svar till lajen
    Du är precis som alla andra socialister  -  förväxlar individualism med egoism. För övrigt, regeringen styr inte media i Sverige. Media styr sig själv med allt vad det innebär.

Tack vare att David generöst lämnar han ut sitt namn ges tillfälle att studera hur en så här begränsad förståelse ser ut, astrologiskt.

Född fyra dygn efter Per Schlingmann (m)
- Sveriges värste lögnmakare

Jag vill först påminna om en triad som onekligen ligger inbyggd i zodiakens ursprungliga konstruktion: tredelningen som skiljer ut person (ego-ism), individualitet och allmänbegreppet eller universalien som det kallades under medeltiden. Jag förnyade tankarna om den här tredelningen i inlägget om postkapitalism och moderat mentalitet. Illustrationen kan återanvändas här:


Hos den stackars David hittar vi Saturnus fallen i nybörjarens tecken, Väduren. Han har således som så många andra födda under några år till syvende och sist Själens Form placerad i ett mycket begränsat och tunnelseende tecken. 

Har du förresten tänkt på vad talesättet "syvende och sist" står för? Den sjunde (syvende) och sista eller yttersta planetkretsen Saturnus naturligtvis! En äldre tids kunskap lever kvar, fast inte längre medveten utan i det mörklagda Tamas guna där bara ordens former bevaras via Oxens orala tradition, men där ingen förstår varför de säger som de gör förrän Ljuset eller Sattva anländer på arenan och informerar Mörkret med dess Intelligens. Faktiskt, upplöser Mörkret och låter oss se att materia bara är en villfarelse, en stupid livsform för själar vars girighet (i tidigare liv) dragit dem ner till botten av tillvaron.

Detta är "den gamla världsbilden", att ett logos, en levande och intelligent förnuftsprincip - ett andeväsen - sänker sig ner som en avatar i den Onda Materiens beckmörker och ingjuter en form i mörkret. Så uppkommer mellantinget: våra människoliv i Rajas guna eller den passionerade (lidande) kvaliteten, vi som har att välja mellan Gud eller Satan, Ljuset eller Mörkret. Zodiakens är inte en dåres design, den vittnar om djup insikt i tillvarons väsen!

Saturnus, själens Form, är en kuriös planet eller symbol. Indisk astrologi klassificerar den som tamasisk, dvs den är "mörk", "okunnig". Saturnus tillhör de lägre helvetesvärldarna. Kanhända är det därför Saturnus också beskrivs som "materiens princip" vilket naturligtvis bara blir begripligt om man påminner sig att Saturnus härskar både över Luft (Vattumannen) och Jord (Stenbocken). Den är verksam både som den själens "blueprint" eller Form som är osynligt för det materiella ögat och också som det fullständiga kaos som urmaterien själv är, innan den avgränsats och definierats genom att mottaga en "Luft-Form". Vi talar bara om myntets två sidor, här.

Att Saturnus dock essentiellt tillhör Luftelementet samtidigt som dess kvalitet är Tamas, beror naturligtvis på att den som fällde detta domsord över Saturnus talade från de högre, himmelska världarna. Den andliga varelsen är något annat och något mer (men också mindre) än det vi vanligen menar med "själen". Tamas guna minner om helvetet, materien, medan den komplexa symbolen Saturnus också är Luft och därmed besläktad med högre verklighetsplan än livet på jorden. Det är vid den sjunde och yttersta gränsen den reinkarnerande andevarelsen eller logos - det rena förnuftet som är en andegnista från Gud tar på sig sin själsliga yttre klädnad. 

Hos den stackars mannen David som inte ens förstått skillnaden mellan person och individ, noterar vi således att den individuella Själens Form har "fallit" i Väduren, det första av de tre tecken som vittnar om andevarelsens kognitiva kapacitet. Väduren tillhör den första, den personalistiska, sträckan i zodiaken. Det är på den här vägsträckan vi svarar på Microsofts inbjudan att slösa bort vår tid på att "personalisera" våra skrivbord på datorskärmen. 

Vi kan ägna liv efter liv på jorden åt att bara stuva om och organisera vår "personliga miljö". Alla de fyra första tecknen är mer eller mindre drabbade av den här villfarelsen, som ju ytterst kommer ur det indierna kallar ahamkara, "ego-skaparmekanismen". I astrologin motsvarar denna födelseögonblicket och horoskopets ascendent. Och första horoskophuset korrelerar ju naturligen med just Väduren, ego-principens symbol!

Att ha själens Form Saturnus "fallen" i Väduren indikerar således att själen, som är transpersonell, den överlever sina skilda personifieringar, sina olika enskilda framträdanden på jorden i nya tillfälliga slit-och-släng-personer, lider av den värsta sortens villfarelse. Den förväxlar t.ex., som David Hertl har gjort, individen med egot. 

Det är således han själv som inte vet vad han pratar om när han söker huta åt föregående kommentator och påstår att socialister inte fattat att han - en högeregoist i själva verket är en "individualist". Davids horoskop avslöjar att hans sjunde krets satt en gräns för hans intelligens så att han inte kan se hur det här hans själva som bär den djupa egoismen! 

Man kan säga att Ödet är barmhärtigt som låter de verkligt stupida leva lyckligt ovetande om hur begränsade de är! Tyvärr är det också de som hämtar kraft ur sin dårskap och ofta driver hela världen in i galenskap och hopplöst usla samhällslösningar. 

Denne David har även Saturnus i direkt opposition mot Solen i rättvisetörstande Vågens tecken och blir därmed (med hela denna årgång) en skam för detta tecken. Vågens naturliga känsla för rättvisa mellan alla individer når inte fram till medvetandet eftersom den tamasiska och därmed i det undermedvetna vilande själsformen Saturnus "snöat in" eller fallit ända ner till det personliga tunnelseendet.

På goda grunder kan man beskriva Saturnus i Eldtecknet Väduren som "helvetet är här på jorden". Fast Eldtecken i opposition mot Lufttecken brukar kunna ge en inspirerad andegnista, gäller detta inte när Saturnus från egoperspektivet låser upp Solen, symbol för den levande andesjälen här i världen och därmed för intelligensens närvaro bland människor (Solen tillhör Sattva guna, ljusets och transparensens kvalitet).

Nu är astrologin så oändligt komplicerad att inte heller själens Form i ett avancerat och universellt läge alltid fungerar. Fredrik Reinfeldt föddes 1965 då Saturnus tycktes fenomenalt stark i sitt positiva härskarläge i Vattumannen. Det här betyder att han är en "riktig typ", för Saturnus saknar potential, saknar bakomliggande disponent som kan föra den i någon ny riktning. Saturnus i härskarläge i ideologins tecken bara står där som en cementstod och "vet" precis hur samhället måste vara organiserat.

När man, enligt nyliga blogginlägg, sedan studerar hur "uppfyllaren" eller expandören Jupiter förhåller sig till denna Reinfeldts "blueprint" för samhället, inser man hur liten statsministerns intellekt är. Jupiter i Oxen fyller inte alls ut kostymen. Jupiter vill bara uppfylla Oxens snitt av den totala verkligheten och Oxen står bara för mat och pengar! 

Således: "5,4 miljarder rakt till McDonalds och hans kompisar" men ingen som helst vision för framtiden annat än att alla ska bereda sig på att som arbetsoxar (slavar) jobba till 75 för att slippa ett "tapp i pengar räknat". Jag noterar den förste SvD-läsaren som hånar högern för att på andras bekostnad leva enbart för sina egna "lyxkök". Här träffar han huvudet på spiken. För pengar och oral mentalitet blir just "lyxkök"! Han har sett exakt hur primitiv och elementär Reinfeldts framgångsvision är. (Reinfeldt har dessutom Solen i Kräftan som sätter fokus på elementär behovstillfredsställelse ur magens perspektiv!)

Ja, det är faktiskt sant: astrologin visar att vi har en statminister så efterbliven att de flesta svenskar faktiskt skulle sköta planriktningen bättre! Att enbart studera Saturnus som "kartritning" eller "själens form" (som också är en slags kartritning) räcker alltså inte. Man måste med allt förstånd söker förstå hur långt denna plan låter sig uppfyllas och då kommer en planets underliggande disponent in, och i Saturnus fall, dess eviga komplement Jupiter.

I David Hertls fall finns tillväxtmöjligheter: Saturnus är visserligen fallen i egots eller personens tunnelseende och förstår inte vad individualitet är. Likväl arbetar den här begränsade själsformens disponent Mars från det universalistiska tecknet Skytten. Men är det bara för att sprida egots förvirrade uppfattning om allmänbegreppen (som i ovanstående läsarkommentar)? Eller jobbar Mars i Skytten på att nå en ny och mer universellt giltig utblick?
Här är tyvärr hans chanser små: Saturnus har bestämt att hans intelligens (Solen) inte är av högsta snitt. Solens disponent Venus är dessutom fallen i den privatistiska Jungfrun, som väl är individualistisk lik Vågen men något så in i norden självisk pga av "lätta pengars" Jupiter i samma tecken. 

Och här någonstans anar man individens problem med att förstå skillnaden på egoism och individualism! Jag tror många läsare lyckats följa den här vindlande berättelsen ända hit. Astrologin är grym, den har tusen och ett sätt att höja förväntningarna på något stort, bara för att till sist visa att nästan alla människor tillhör det enorma mellanskiktet av kämpande själar som är på väg, men långt ifrån har fattat varför de är här på jorden! Inte för att privatistiskt bygga sitt eget lyckorike på andras bekostnad utan för att göra världen till en bättre plats för alla.

Först med de avslutande fyra universlistiska tecknen avslöjar zodiaken de två stora Ödespenslarna, Saturnus och Jupiter. Tills dess man fått styr på dessa, Fredrik Reinfeldt, bör man hålla sina planer för världsherravälde kvar hemma på pojkrummet.

Inga kommentarer: