Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 20 februari 2012

Kampen mot tiden skördar döden


Ingen ironi eller sarkasm i detta inlägg. Kunde bara inte motstå en snabb granskning av horoskopet för ett stycke kompisreklam i DN för David Stiernholm som söker etablera sig som "strukturist" genom att prata lite löst om appar som hjälper honom att organisera livet. (Som om vi behövde ha ännu mer av denna Dödens filosofi som tänker att "tid är pengar"...) 

Nej, jag tar tillbaka det där om sarkasm. Det går inte att undvika. Det är så totalt intelligensbefriat, hela DN-upplägget. Köpt textreklam smyger sig in i tidningen alltmer.

Det förvånar inte att hitta Solen i dödens Skorpion i kamp mot just Kronos - tidens herre. Solen mot hämmaren Saturnus är händelsevis också regelbundet en indikation om långsamhet, klantighet, stupiditet eller bara allmänt fixering vid perifer formalia: just en sådan läggning som kan behöva bli lite mer effektiv!

Den som studerar många horoskop kommer efter en tid att upptäcka att "den som sa´ det va´det", dvs. själar föds förbluffande ofta till jorden för att ta sig an just sådana saker de inte behärskar. Jag föddes Våg och partnerskap visade sig var det jag var sämst på här i livet! Jag kommer nog att få återfödas minst en gång till för att fatta finliret i tvåsamhetstanken...

Horoskopet ger så att säga ingångsvärdet, och den med ögon att se kan ibland skönja om någon progression är förutspådd eller om individen är här för att trampa vatten en livscykel i väntan på en milstolpe.

De sju klassiska planeternas verksamhet
genom kvaliteterna: 4 Tamas / 1 Rajas / 2 Sattva


Det går utmärkt att blanda tolkningsparametrar. Här har vi ett betydande mått Eld (levande, aktiv ibland rent ruschig) i kombination med en verklig energitjuv i formen av dominant Tamas guna, Mörkrets eller tröghetens kvalitet. I fall med storkorset i Mörkret, exempelvis män som Fredrik Reinfeldt eller Anders Borg, ser vi hur de kanske bättre fungerar som förvaltare än entreprenörer eller nytänkare. Enligt sorgebarnet Reinfeldt är det t.o.m. "farligt" att ha visioner!

Mörkrets kvalitet kan bli så rigid att den helt låser sig i ismer och tappar kontakten med en värld som ständigt förändras. Det finns en tydlig tendens hos Tamas att hamna på efterkälken om den söker spela "landsfadern" eller inta rollen av ett pelarhelgon istället för att gå i bräschen och leda livet mot högre intelligens (=kompetens). Att organisera och strukturera är för människor som vill gömma sig i mörker och schablonmässighet. (Notera hur Reinfeldt snabbt gjorde sig oåtkomlig i Rosenbad och blev en icke-figur i svensk politik.)

För en del är den rigida nivån en grundlektion som måste läras in innan individen är redo att leva fullt ut. Tamas guna kan associeras till trygghetsnarkomani.

På strukturistens karta finns dock f.o.m. klockan sju om morgonen en Måne i Väduren för ett projektlystet och linslusande sinnelag. På grund av det omgivande Mörkret ser dock inte "strukturisten" hur måttligt imponerande hans insats för mänskligheten ter sig. Sinnet i Väduren är helt tunnelseende men disponenten står i ultrastrukturerade Vattumannen.

Detta hade kunnat bli något stort ett annat år, men 1971 står strukturens Saturnus själv i Oxen för en vardagspraktisk läggning. "Strumporna i översta lådan och skjortorna i den under." Nå, det finns säkert en publik för den här typen av tips också. Byfånar och debila hönshjärnor kanske det går tretton på dussinet av i Sverige.

DN, gör reklam för min verksamhet också! Vad kostar en sån här "artikel"?

Inga kommentarer: