Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 23 februari 2012

Extremmigrän och somatiskt karma

Läser i AB om en sjukdom som får folk att ta livet av sig, en intermittent återkommande extremmigrän. Naturligtvis väcks nyfikenheten om den här åkomman låter sig mappas mot stjärnhimmelen och några slutsatser dras. 

Enligt birthday.se finns det finns bara en Christian Nyquist i rätt ålder - om man accepterar stavningen Nyqvist och att AB i så fall avrundat åldern uppåt (den här personen fyller inte 38 än på sextio dagar). Horoskopet är i vilket fall så extremt att man måste misstänka att det är rätt person.


Det är en nymåne i Vädurens tecken, känd för att råda över hjässa och hjärna. Vädurens härskare Mars är som krigets och spjutens planet känd för att orsaka febertoppar och extrema smärttillstånd. Så långt verkar vi vara på rätt spår.

Hur mår nu Mars? Enligt Chandra lagna-horoskopet som fokuserar världen ur sinnets perspektiv landar Mars i det tredje intellektshuset för vilket Mars också är signifikator. Intellektet och det skarpa svärdet har något gemensamt.

Men här står också hämmaren Saturnus och råkar nu ha ett annat fall med Mars i Tvillingarna och där kvinnan led av helvetisk migrän i samband med mensen. Där befann sig fertilitetsplaneten Venus i just "hjärnans" tecken Väduren men under kontraktiv attack från just de kroniska eller utdragna tillståndens Saturnus. Det är sammantaget närmast ett identiskt budskap!

Och det finns fler paralleller (kvinnas födelseår är ett helt annat). För se vilka märkliga turer de svårförenliga Luft- och Vattenelementen tar sig här: Den hämmade aggressionen (Saturnus håller Mars under lock) leder troligen till att Mars på givet tecken (kanske med Mars transiter på himlen) revolterar som ihärdig smärta: plötsligt vänder Saturnus från undertryckare och blir en förtryckare genom att långa ur sin förmåga till varaktighet till Mars.

Men denna i sig krångliga förening av båda illgärningsmännen stärks knappast av att de disponeras från intellektets Merkurius som här står skadad och fallen i Vatten, i Fiskarna. Detta är således en sårbar och försvagad Merkurius som förfogar över hela det här hämmade vålds- eller aggressionskomplexet (han trummar i ett band, gissningsvis som spelar aggressivt hård rock).

Men gästerna, Saturnus/Mars är knappast tacksamma för att de huseras i intellektets och den vitala kämpens sektor utan kastar en förödande Luftaspekt som söker undertrycka Merkurius kontakt med det vattniga (biologiska) substratet. Artikeln berättar att Nyqvist helt skippat alkohol eftersom den direkt utlöser värken. Således en dörr stängd mot den vegetativa själen, men det har inte undanröjt problemet eftersom värken återkommer ändå. 

Det ser ut som det finns en lönndörr här, för nu visar sig den försvagade Merkurius i sin tur disponerad från Jupiter i Luft, och en Jupiter därtill i kombination med harmoniska Jupiter. 

Men dessa två välgörare får inte sista ordet, för de disponeras båda från kombinationen av båda illgärningsmännen! Vi bara slirar runt, runt i samma bortstötningstendens mellan tankar (Luft) och attityder (Vatten) och mellan en märklig klyvning mellan de båda onda "männen" (Mars och Saturnus) och de båda goda "kvinnorna" (Venus och Jupiter). 

När dessutom Sol och Måne står kombinerade i nymåne är det som om man ser en illustration av Boyes dikt, "visst gör det ont när knoppar brister". Ville den här själen egentligen födas kvinna? Är det i förnekande av detta, så mycket agg lagras upp att den slutligen slår över i extrem huvudvärk? Eller är horoskopet en indikation på något riktigt uselt karma från ett tidigare liv? Saturnus är ju kronisk till sin natur och brukar kunna tipsa om var själen sitter fast som värst, även om naturligtvis inte årtal och namn finns med på kartan.

Chandra lagna eller månascendenten är en klen ersättning för den verkliga, men tittar man på femte huset för "tidigare liv-kredit" indikerar Lejonet, det vill säga Solen, att åkomman är karmisk. För Solen i Väduren i det psykiska jag-huset säger att individen har en merit (god eller ond) som den här gången knyts till hans första hus, definitivt på psykologisk nivå enligt månhoroskopet som just begränsar synfältet till kvaliteten på sinnelaget (utan ett ord om man handlar bättre eller sämre än sinnestypen anger).

Det är också ett märkligt horoskop eftersom alla de klassiska sju planeterna befinner sig i Eld och Luft förutom den försvagade Merkurius i det "biologiska verklighetsskiktet". Det kan vara så att den här anden (denna återfödda varelse) är för starkt för sitt kroppsliga värdfordon. Här finns motiv i den blå andevärlden som pressar hårt in i den tredimensionella fantasivärld som vi kallar verkligheten. 

Men det skulle vara intressant att se några dussin andra horoskop med Hortons sjukdom. Man kan misstänka att inte alla kommer att se så här extrema ut. För vad är många sjukdomsetiketter egentligen förutom tafatta summeringar av diverse symptom. Astrologin påminner om det finns många tillfartsvägar till ett givet problem, och extrem huvudvärk kan vara effekten av många felsteg i tidigare liv. 

Karma tycks ofta vara av symbolisk natur, så att det som en gång kan ha varit en intellektuell förtryckare återvänder till jorden förtryckt av sin egen biologiska hjärna. Det märkliga mediet Edgar Cayce, som kunde diagnosticera sjukdomar i trance, fick ett fall av våldsam astma där han till att börja med konstaterade ur djupet av sitt omedvetna att själen sökt "pressa livet ur andra" och nu bokstavligen bar den upplevelsen i detta liv. 


I ett annat fall kontaktades han av en arrogant ung man i 20-årsåldern, som kört bil som en vettvilling, krockat och blivit totalförlamad med en förstörd ryggrad. Arrogansen märktes i brevet där han utmanade den ödmjuke Edgar Cayce på en större summa pengar. Lyckade inte den beryktade helaren åtgärda skadan skulle alltså han betala olycksoffret! 

Cayce gick ner i trance och kunde med sitt fjärrseende se hur förstörd ryggraden var (hans medicinska trancerapporter här häpnadsväckande, för han besitter plötsligt förmågan att tala med perfekt läkarterminologi). I tranceläsningen konstateras att det inte finns något att göra för denna "body physical" - Cayce åtskilde alltid det fysiska ytterhöljet från inre subtila kroppar. Precis när trancediagnosen var färdig, sänkte han rösten och mumlade, "You see, this is Nero...." 

Kejsar Nero, den grymme och vansinnige, återföddes i början av 1900-talet i USA till ett kort liv bara för att lemlästas i en bilolycka som återbetalning - delbetalning eller till fullo? - för sina forna synder. Hade Cayce rätt? Det finns några dokumenterade fall där individer lyckats hitta evidens på att de varit där Cayce sa att de varit i tidigare liv. Men det var alla ganska näraliggande amerikanska liv, där personerna fanns antecknade i mantalslängder, kyrkböcker eller liknande.

Cayce hade ett dagjobb som fotograf och hade knappast rest runt i hela USA och memorerat kyrkböcker! Minns Kim Peek, verklighetens Rain Man, vars minne tycktes oändligt rymligt. Hela 97% av allt han lagt blicken på kunde han sedan återkalla i detalj igen. Om man sedan tänker att man precis under medvetandetröskeln har åtkomst till denna enorma lagringscentral... Minnen sitter inte i hjärnan, det insåg redan romaren Plotinus på 200-talet. Men materialister har påfallande svårt att komma någonstans i sitt tänkande. Materialister är en slags strykklass som alltid finns på jorden.

Cayce-stiftelsen höll fortlöpande kontakt med dem som genomgått kurer föreskrivna av mediets undermedvetna "doktor". I den sparade dokumentationen angav sekreteraren några år senare att den person som Cayce identifierat som den grymme Nero var avliden.

Men karma från tidigare liv och hälsa verkar på något outgrundligt sätt hänga samman, och jag tror att ens öde blir somatiskt eller kroppsligt först sedan man vägrar hörsamma varningssignaler på "högre nivå". Felaktiga tankemönster kan bli fysisk smärta om de tillåts fortgå i många hundra år. Det är just därför Saturnus tecknar det långa perspektivet, vilket ur ett enskilt liv kan upplevas som en mer eller mindre kronisk åkomma, möjlig bara att lindra.



Det inlägget har den torftiga indiska karttypen så jag inkluderar en ny karta här. Det kan tyckas osannolikt att ett horoskop från första århundradet har ett känt klockslag (och så exakt som halvåtta), men Astrotheme.fr har några romerska kejsare med tidangivelser och några utan. Tyvärr anger de inga källor och de har fel födelsetid på kejsar Augustus, så ta den här Skyttascendenten med en nypa salt. Jag misstänker att att horoskopet helt enkelt tilldelats en tid som ungefär matchar soluppgången.





Anmärkning. Episoden med den ryggskadade mannen finns förstås i de över 14.000 bevarade tranceföreläsningar, stenograferade av Cayces sekreterare (numera tillgängliga på en köp-cd via Cayces-stiftelsen). Den förekommer dock inte i någon av de mer kända biografierna om den märkliga andeskådaren utan i en obskyr bok, skriven av en kvinna på ålderns höst av en kvinna som känt Edgar Cayce väl. Den handlade helt om karmas spelregler, så långt de kunde skönjas genom Cayces tusentals sketchartade skildringar av individers tidigare liv och hur dessa relaterade till det nuvarande: 

Mary Anne Woodward: Edgar Cayce's Story of Karma (1971). Det är en liten och kortfattad bok men som andas av genuin spiritualitet.

Inga kommentarer: