Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 24 februari 2012

Estelle - men vilken stjärna?

Estelle, gammalfranska för stjärna - vilket vackert namn på en dotter född under säregna himlaljus! (SvD, DN, AB, Expr, GP)

Föräldrarna har naturligtvis inte tänkt så långt, man det kan vara intressant att leka med tanken exakt vilken stjärna den nyfödda prinsessan skulle kunna ha som sin eller snarare representera här på jorden. (Föräldrarna kunde knappast ha tänkt så långt eftersom vilken stjärna som är den viktigaste skiftar närapå varje minut!)




Eftersom man i antiken ofta kallade även planeter för stjärnor är det inte helt lätt att reda ut vad som kunde vara mest passande här. Den ansenliga mängd flugskitar runt kartan är de faktiska stjärnor vilka klungat sig i närheten av någon av planeterna i vårt solsystem. Det vill säga, stjärnor på rak linje ut i universum och i tät konjunktion med någon planet. För det är ju så teorin går: stjärnan behöver en förmedlare som så att säga bäddar in den i sin egen natur och "skickar vidare". (Detta är en primitiv beskrivning, du vet väl att tid och rum bara är själens projektioner mot den vita duken?)

Här nedan en lista på de främsta kandidaterna (många stjärnor ingår i hela system, men här nämns huvudstjärnan. Tillåten avvikelse från en rät linje mellan planet och stjärna är den antika tumregeln 7½ grad, vilket många nutida astrologer anser vara för generöst. Minskar man till exempelvis ±3° blir det något färre stjärnor i nyckelpositioner än de som syns på kartan. Och bland de kvarvarande är följande viktigast:


Inte alla är särskilt ljusstarka. Kräver man en magnitud på mindre än 1.5 (0 är maximal ljusstyrka) återstår följande:


Få av dessa har några betydande gamla traditioner knutna till sig, men intressant nog gäller det inte stjärnan invid andesjälens symbol Solen. Fomalhaut är en av de gamla persernas fyra kungliga stjärnor och är också känd under namnet Alpha Piscis Austrini - en del av Södra Fiskens stjärnbild (ej Fiskarna!) som alltså faller inom den sideriska Vattumannens domän, närmare bestämt i 9°59'54'' eller för enkelhets skull 10° Vattumannen. Det är försumbara 7 bågminuter från Solen, en i princip snörrät linje!

Bilden nedan dock för en födelse vid ekvatorn klockan 10.00 - för att få stjärnan synlig och se hur den har en sydlig latitud i förhållande till den himmelska ekvatorn:

Den enda andra kandidat till "Stjärnan" jag kan tänka mig är Shaula, som i 0°44' Skytten just stigit i öster. Fastän inom Skyttens domän i den geometriserade sideriska zodiaken tillhör Shaula Skorpionens giftgadd, vilket skulle kunna låta som ett olyckligt omen! Wikipedia noterar bara att de gamla babylonierna noterat det kluster i vilket Shaula ingår, men säger inget om eventuella myter.

Nu vet bloggens återkommande läsare att fixstjärnorna inte studeras här (undantaget Algol som jag valt ut som ett stickprov till närgranskning). Men nätet är helt säkert nedlusat av berättelser om de gamla stjärnorna för den som vill forska kring endera av de här två kandidaterna till Estelles stjärna. Länken till Stora Fisken ovan är den bästa webbplats jag hittat.

För egen del nöjer jag mig med den minst sagt häpnadsväckande perfekta konjunktionen mellan Solen - andesjälens symbol - och en av de persiska "kungliga stjärnorna". Ett mäktigare omen får man leta efter. Jag noterar att av dem som skickade in sina uppgifter om förlossade barn till Aftonbladet var det  ingen som hade en förlossningstid i närheten av prinsessans. Det vore intressant att dels veta om det ens föddes någon mer i Sverige medan Skytten var i stigande, och om så, någon föddes i nära kontakt med någon "kunglig stjärna"! Estelles Sol/Fomalhaut är en exceptionell tilldragelse.

Och så Herman Lindqvists groda om namnvalet: SvD

11 kommentarer:

Anonym sa...

Förstår att du gillar namnet ;-) Jag gillar det också. Men inte nog med att namnet betyder stjärna - det är släkt med Ishtar! I alla fall enligt min namnbok som anger att Estelle är en fransk diminutivform av det persiska namnet Ester som betyder stjärna, och Ester motsvarar det babyloniska Ishtar. Så det är nästan kusligt att den stjärna du anger har ett persiskt namn!

Angående stjärntvillingar så fanns den här artikeln i min morgontidning: http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.4414235-fick-ocksa-en-flicka-i-morse En sorglig historia, men i alla fall än så länge finns inte barnet med bland sjukhusets "webbisar" där födelsetiden står (det är ju frivilligt och föräldrarna som bestämmer om det ska läggas ut)så vilken ascendent är ju oklart.

Ett påpekande: Barnet heter inte Estelle Bernadotte utan bara Prinsessan Estelle. Kungahusets medlemmar använder inte efternamn. Man ser Bernadotte angett som efternamn på de kungliga i mindre nogräknad press ibland på grund av journalisterna okunnighet.
Det har f.ö. funnits en Estelle Bernadotte tidigare, en grevinna gift med Folke Bernadotte.
S

Seaward sa...

Jag skriver naturligtvis detta från framtiden, när Estelle kommer att ha ett efternamn som alla andra. Du missade väl inte att hon föddes under Vattumannens nymåne - det enade, jämlika folket? :-)

Anonym sa...

Estelle är ett underbart namn. Detta tycker jag, inte bara för att jag bor i Frankrike, utan för att namnet passar denna själ ypperligt. Jag är övertygad om att hon så småningom kommer att ha en ha en viktig uppgift i Sverige och på Jorden, när det handlar om att förmedla altruism, medmänsklighet och broderskap. Mitt hjärta flödar över av vetskap om detta...

Cecilia

PS Jag hade svårt att få kommentaren publicerad och insåg när jag granskade den att det låter som om jag tror att det är frälsaren som fötts. Men jag bjuder på det!

Anonym sa...

PS stycket skulle inte med, eftersom jag skrev om kommentaren...

Cecilia

Seaward sa...

Korrekt C, men hon måste akta sin person och inte, som naiva dårar säger, gå i skola som en vanlig svensson. Det kommer att finnas mordiska krafter i hennes värld. Oppositionen från Mars mot både Sol och Måne är inte att leka med.

Anonym sa...

Har du kommit ut som republikan nu, jag trodde du var rojalist... ;-)Och om hon nu kommer att han ett efternamn som alla andra och bli jämlik så är det väl bara bra om hon går i skola som en vanlig svensson...
Men skämt åsido så synkar ju hennes horoskop väldigt mycket med Sveriges. Men Sveriges mars i oxen mot hennes egen lejnonmars... förutom hennes egen opposition som du nämner... ja den som lever får se hur det går med tronföljden...
Själv är jag förresten lite mallig just nu, för jag har ju själv sol/måne i Vattumannen i mitt navamsha...:-)
S

Anonym sa...

PS: Angående stjärntvillingar så står det i pappers-AB om en pojke på Gotland som är född en minut före prinesssan.
S

Seaward sa...

Nja, ska sanningen fram förväntar sig astrologiprogrammet ett efternamn också, och det är så bekvämt att kunna sortera familjer med hjälp av ett...

Att släktnamnet hänger med i visningen med mindre än man manuellt raderar det varje gång är en sådan där detalj bara Jungfruns tecken skulle bry sig om att kommentera. :-)

Oppositionen republik och monarki är, som du antyder, akut i horoskopet. Vattumannen och Lejonet...

Det skulle vara högst intressant att följa båda barnens öden, födda så nära varandra i tiden! På Gotland rasade nyss en del av stadsmuren, om det nu är något omen...

Obs. För sådana extrema tidstvillingar gäller en precision som inte ens antiken föreställde sig. Vi ser träden men missar skogen, de såg skogen men på bekostnad av detaljskärpan.

Jag har bara höftat till prinsessans koordinater på båda kartorna (ascendenterna skiljer sig marginellt). Använder man Karolinska Sjukhusets exakta position, är prinsessans ascendent 1°04'34'' Skytten eller 2a graden. Men att tro att två födslar med en minuts mellanrum på olika orter båda mättes på samma sätt och med exakt rättvisande klockor är nog bara en from förhoppning....

Anonym sa...

Bara en liten fundering om det där med namn kontra programmet: du har inte tänkt på att sätta "prinsessan" el annan kunglig titel som förnamn.... el titeln sist och namnet först, om det nu är så att det automatiskt sorteras med förnamnet först, som i listan till höger...
Ligger inte KS i Solna förresten... ;-)
S

Seaward sa...

"Solna." Det är just det jag säger: jag höftade till med Stockholms koordinater för att jag hade dem enklast till hand (och i ett fall skrev jag in 18 grader jämnt i ren lättja). Se upp med ordmärkarleken - Jungfrun har det i sig att förringa sin bärare om arketypen tar kontroll över själen. :-)

Det var ju därför de kristna gnostikerna hävdade att astrologin beskrev ett demoniskt system som hämmade den "verkliga" levande varelsen. Och att så är fallet omvittnar den här bloggens försök att säkerställa de antika tecknens dispositioner!

Jag designade informationslagringssystem i flera år och alla hade olika sätt/konventioner för datalagring och sortering. Hittar man materialet fungerar det vad mig anbelangar. Sen må formalister sucka över att ü förenklas som u i t.ex. Googles sökrutiner eller av artister som vill underlätta för andra - Malin Akerman som svenskt exempel.

Anonym sa...

Sverige kommer, gud bevare mig väl, knappast ha monarki den dagen Viktoria är beredd att låta kronan gå vidare. Monarkin kan bara bekämpas genom politiken i det här landet. Det är framtidens politiker som kommer att skrota det här fåniga statsskicket som vi har idag, men inte dagens politiker, för det är fler än en av dem idag som medvetet bordlägger denna fråga eftersom den inte anses vara "viktig" idag. Som en politiker sa: det finns viktigare saker att göra (än att låta monarkin bli en stor och viktigt fråga).

Själv så anser jag att det är ett bra svar för den som vill stoppa huvudet i sanden om inte annat.