Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 19 februari 2012

En mycket obehaglig tv-journalist

Politiska bloggaren Jinge gjorde nyligen en psykologisk observation av hur högerjournalisten Mats Knutson i tv-programmet Agenda placerar sig på hög stol så att (s)-ledaren Löfven i underläge tvingas titta upp mot honom. 

Sedan slänger Jinge in sitt ogillande mot Knutson: "Han har gjort sig känd för att alltid hånle mot sina intervjuoffer om de kommer från den rödgröna sidan." Märkligt nog samma invändning som Jinge tidigare anfört mot Annie Lööf. 

(Minns för övrigt mitt inlägg månader tidigare, som kommenterade Reinfeldts hånfulla min - har jag satt en olycklig trend här som lämnar sak och går på person? Nej, den här bloggen studerar de astrologiska byggstenarna i skenet av deras utfall i verkligheten, via människor och händelseförlopp.)

Men i båda fallen har Jinge rätt, Lööfs världsbild med Thatcher och en kallsinnig egoist som idoler vittnar om en vidrig och vanställd inre själ. Då jag sällan ser på tv vet jag inte vem Mats Knutson är, men horoskopet ger skäl att anta Jinges rapport för att vara sann.

Arrogans kan härledas ur flera astrologiska symboler. En svag människa kan uppleva ett starkt Lejon som arrogant fast det mest beror på iakttagarens egen klenhet och överkänslighet mot dem som tar för sig. Dock är Lejonet en potentiell problemkälla till arrogans! Samma svaghet som ofta tecknas av för mycket av det iskalla Vattenelementet kan själv framstå som arrogant om det - som Vattenelementet, som parasiterar på den andres Eld och empatiserar med och reflekterar den, finner den andre utstråla en eld med ett budskap man inte själv skriver under på. Då visar sig Vattenelementet istället som en iskall sociopat. 

Det är till den kategorin vi ska sortera extrema horoskop som t.ex. det för massmördaren Ted Bundy, vars enorma Skorpionkomplex (dödens tecken) uppenbarligen inte fungerade väl med mannens egen persona, eldiga Lejonascendenten. Spelade varm på utsidan men hatisk och kylslagen på insidan - hans Skorpion ville död medan rollmasken, det hjärtevarma Lejonet, signalerade något annat!

Ett snarlikt fenomen hittar jag i Mats Knutssons horoskop!



Hade det här varit en musiker eller skådespelare kunde detta horoskop ha producerat stora ting! Jupiter hemma i Vatten i Fiskarna i härskarläge. Välsignar sinnet i ombytliga och passionerade Kräftan. Välsignar Solen i Skorpionen. Vatten är astrologins "naturligt patologiska" tecken eftersom det behöver bränsletillförsel utifrån - i formen av eldsjälar som faller från skyn och som värmer och ger liv åt den dolda Naturen (Vatten). Därför klassificeras Solen och Lejonet som livgivarna i astrologin. Månen och Kräftan är bara det naturliga kärlet (mater/matris) i vilket livet förlänas en biologisk form. 

Att sedan Ranelid kallar kvinnan "det första könet" i sitt uppmärksammade schlagerbidrag är naturligtvis bara nys - sånt som teutoniska andar som kommer från det helt döda Jordelementet skulle kunna förirrats att påstå (se här Ranelids extrema bindning till denna världens herre - den enbart fysiologiska Satan).

Högerjournalisten Knutsen ser nu ut att ha en liten eld som värmer den vanligen kalla, hemlighetsfulla och reserverade Sol-Skorpionen. Illustrationens "läckage" av orange Eld söker beskriva hur Solens herre och disponent (Mars) själv verkar från en annan nivå - från Eldens eller kognitionens element. Mars ligger som en spejare ett steg före det solära livsuppdraget som för Skorpionen är det svåraste: att dö bort från sitt krampaktiga tag om detta livet och bli något större, noblare och mer gudalikt. 

Men hur omöjlig måste inte en sådan uppgift te sig för en människa så dränkt i den sublunära sfärens protektionistiska Vatten! Inte ens denna Mars förråade ljus är ett äkta ljus (ett äkta seende) för dess disponent störtar ånyo ner i den sublunära sfärens kyliga Vatten. Skenbart är Skytten välfylld och tolkningen skulle kunna bli: hjärtevarm människa, eller med hänsyn till det myckna vattnet: en strid mellan Eld/Vatten som får vattnet att koka. 

Men på denna himmel släcker Vattnet ut Elden, och det faktiskt drivande i horoskopet är i själva verket den exceptionellt egoistiska och konsumtionshungriga axeln mellan Stenbocken (hackordning) och Kräftan (det låga folket). Och det var ju det Jinge noterade: Den fule högerjournalisten har identifierat sig med Överheten (Stenbocken) som den jubelidiot han troligen är, och står i känslomässig strid med sitt eget simpla och naturliga sinne: Månen i Kräftan. 

Den här axeln som jag vid ett tillfälle kallat "Satans högborg" eller instinkten att liera sig med herrarna, ses i all dess prakt i NASDAQ-börsens horoskop. Den har kommenterats flera gånger som en typisk axel hos simpla materialister med extremt privatistisk livssyn. Det är Månen i skyddade hemmets Kräftan som är sinnelaget, och ett sådant protektionistiskt sinne favoriserar och lägger sig platt för varje makthavare som kommer och talar ord efter dess kynne. 

Jag är inte riktigt säker på vilka astrologiska sidoinfluenser som skulle kunna "öppna" ett sinne så här fixerat vid det egna hemmets säkerhet och välstånd. Kanhända ser vi i axeln Kräfta/Stenbock den grundläggande frågan om privat hushåll och staten. En fråga individen verkligen går igång på.

Som jag tidigare sagt är Månen i Kräftan visserligen i härskarläge, men det är ett handikapp att Månen inte tar order från någon planetär disponent. Här åtgärdas den saken via oppositionen till övermakten Saturnus, men det är knappast en karaktärsdanande opposition då den utspelar sig i den negativa polariteten. Måne och Saturnus i plusladdade tecken ger ett sinne som är mycket mer alert och intresserat av att syna makthavaren Saturnus. 

Se bloggarens Mån-Saturnus-opposition som ett bra exempel. Månen hinner många, många varv runt zodiaken under det att Saturnus bara rundar kretsen en gång. Det betyder att Månen som sinnesintryckens och assimilationens härskare, hämtar in, smälter och bygger upp en inre sinneskarta, många gånger om medan Saturnus - själens Form - knappt rört sig alls. 

När denna Månens näringskonsumtion utspelar sig i negativ polaritet och mot en negativ Saturnus innebär det att den här människans sinne är i princip ohjälplig fast. Whitney Houston vittnar hur kört det var för en Måne i Vatten som hamnade på dåliga vägar. Det behövs inget direkt direktiv från Saturnus, Månen i Vatten ger en missbrukarpersonlighet, en av de tärande. 

Nu sålde Whitney enorma mängder musik men hennes behov var ändå större och hon sägs ha dött utfattig. Hon var född 1963 med Månen nära Jupiter i kalla och behövande Fiskarna ("samhällets olycksbarn"), samma Jupiter som dikterar hela den här högerjournalistens begärande och konsumistiska Vatten-natur.

Om någon tycker sig ha märkt hur bloggen under tre år börjat svänga lite från Vatten som "moderligt och närande" till något kallare och mer problematiskt, stämmer detta. Jag började med en naiv schablonbild av Vatten som det moderliga och NÄRANDE elementet, men hade då inte förstås de högre sanningar som begränsar Vattenelementets roll i det större sammanhanget. 

Det är denna begränsning som t.ex. biologen och ateistiska Humanisten Patrik Lindenfors lider av (3 taggningar). Men då jag i bloggens begynnelse kommenterade hans horoskop för första gången, fattade jag ännu inte vilken kyla Vattensinnet lider av då horoskopet saknar vettig Eld, hur det hela tiden måste konsumera konkreta ting för att hålla värmen uppe. Ateistbiologen, som skurit av sig från den livgivande anden (Eld) blir en kall och arrogant natur, och det faktum att t.ex. högerjournalisten Mats Knutsson fötts så otroligt starkt under Vatten tyder på att hans själ nu har samlat många dåliga liv bakom sig för att meritera en så här relativt låg förståelsehorisont. 

På kartan ovanför finns det INGET som fungerar som en sporre att höja sin förståelse. Saturnus i Jord har satt gränsen för den här omgången själar och Knutson är den lägsta av dem alla i denna omvända värld där de minst lämpade är de som kämpar hårdast för att nå kändis- eller maktpositioner. Som att sitta i tv och leka maktens ställföreträdare, till exempel.

I Jinges kommentarfält hittar jag en beskrivning av Agenda-intervjun:

Jag tyckte Stefan Löfven klarade sig utmärkt!
Den moderate reportern Mats Knutsson försökte febrilt klistra en massa gegga på honom men fick till slut ge upp.. ingenting fastnade!

Jag har på nära håll haft förmånen att kunna studera två fall av Månen i Kräftan, ett manligt och ett kvinnligt. Båda med tydlig benägenhet att veva på med armarna och söka kasta smuts i frågor där de hamnar på defensiven. Otäckt och primitivt beteende och en perfekt beskrivning av att den irrationella djursjälen är stark i dessa människor.

Engelska språket har t.o.m. något som kallas "crab fights" - kräftor slår ihjäl varandra eftersom båda drivs av ren instinkt och ingen kan dra ett streck! Mönstret går igen även med Kräftan som ascendenttecken och av de tre person med våldstendenser jag känt under hela mitt liv hade den ena just Kräftan stigande i öster och både de andra den hetlevrade Vädursascendent och Månen i Kräftan!



Bonusspaning. 

Att genomsöka drygt 5900 kartor efter den i och för sig intressanta "vattentrippeln" från Knutsons himmel gav mager utdelning. Detta tyder på att den "välsignande" Jupiter, när den ligger i Vatten, inte i sig ger någon ambition att påverka en Vatten-Sol till karriärism som leder till sådana resultat och rubriker att personen slinker in i min växande datasamling. Bara två "celebriteter" hittades.

Jag har tidigare nämnt den tidiga Bondbruden Honor Blackman, och den andra "kändisen" är Cecilia Daun Wennborg, fd Carema-vd och en "tärande" människa som profiterade på de sjuka! 

Det senare visar att de som klagar på den "tärande" sektorn (typ: statliga jobb) själva kan vara parasiter, och jag ska återkomma i ett annat inlägg till horoskop för sådana som i debatten särskilt gått ut och predikat att vården ska vara öppen för privata vinstintressen.

Och för att understryka allvaret i Jinges (och min utvidgade) tes om von Oben-beteende och hånleende och sociopatisk känslokyla: Cecilia Daun Wennborg och högerjournalisten Mats Knutson föddes båda den 5 december 1963!



2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag såg intervjun, och det var precis det intryck jag fick av Knutsson också. Jag har ju sett honom på TV förr utan att direkt reagera, men den här gången fick jag ett krypande obehag när jag såg och hörde honom. Han lyckades ändå inte, precis som kommentatorn sa, sätta dit Löfven. Och den sistnämnde har ju solen i kräftan, kanske just därför lyckades han parera Knutsson så pass bra; sol och måne harmonierar, ingen sammanstötning :-)
S
S

Seaward sa...

Eller att hela Sol-Kräftans "mission statement" lyder: Överlev till varje pris! :-)

För att spinna vidare på det du säger, kan det vara så att Solen dock är den mer intelligenta planeten av de två Ljusen, och att Löfvens Sol därför kunde läsa vad journalistens Måne hungrade efter och leverera något annat än de dödande Skorpion-hugg SVT-mannens Sol utdelade och därför räknat med bara gutturala läten i retur...

(Ett spännande ämne du tar upp där och för bara några dagar sedan noterade jag en liknande sak mellan Bildt och Sjöstedt - två diametralt motsatta positioner i samma fråga: Etiopiensvenskarna.)