Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 21 februari 2012

Duscha när du bedragit din livsvän!


Duscha ordentligt efter varje gång du haft sex med din älskarinna. Lukten sätter sig på huden och sannolikheten att din partner blir glad över en annan doft är inte så stor. (Expr)

Man ska inte driva med människor som har så svag distans till det de säger att varje vettig förläggare borde refuserat manuset. Så skedde inte här. Om min horoskoptolkning stämmer kommer den den 21-åriga småflickan Frida Tinglöf som skrivit en "skämtsam" bok om hur man bedrar sin livsvän utan att bli upptäckt, att ligga på terapisoffan inom tio år. Horoskopet är den typiska missbrukartypen.

Först står vi inför ett problem med sinnelagets position. Månen i Vattumannen eller ganska exakt vid lunchtid entré i Fiskarna? Det är rimligen Vattentecknet Fiskarna - varför annars denna fixering vid renlighet sedan författaren vet att hon besudlat sin innersta själ genom att svika sin partner! Att duscha handlar inte om att dölja sveket utan är hennes eget patetiska försök att två sig ren från sina synder. Och vad handlar Fiskarnas tecken, Vattenelementet i dess strömmande fas, om inte just detta?

Det ringer inga klockor alls kring Vattumannen som sinnelagstecken här. Tvärtom företer kvinnan alla tecken på "Luftbrist" och hon har troligen inte heller ascendenten i Luft. Ett ytterligare skäl för Månen i Fiskarna är den ömsesidiga reception som då uppstår mellan Månen och Fiskarnas härskare Jupiter, som å sin sida ligger i Månens tecken Kräftan. Expressens foto visar en kvinna som uppvisar den mest skrämmande ansiktslikhet med en bekant som har Solen i Fiskarna och Månen i Kräftan! (Inga jämförelser i övrigt.)




Trots meningslösheten i att söka röd- eller grönfärga aspekterna - förenklingar som leder vilse oftare än de hjälper - känns det nödvändigt i detta fall. En ömsesidig reception här betyder ju att Jupiter dessutom är "upphöjd" i Kräftan. Teoretiskt skulle detta vara den mest fantastiska känslovarelse! Och det kanske just är det som är grejen. Den vegetativa eller irrationella själen dominerar henne så totalt att prostitution kanske är det yrke som lämpar sig bäst om nu de traditionella vårdyrkena inte lockar. Som synes av den "lätta framgångens" Jupiter är den avskuren från lycka och framgång genom att halshuggna Draksvansen eliminerar den kraft som egentligen borde ha kommit genom en ömsesidig opposition.

Och nu måste vi åter brottas med Vattenelementet som i antiken kallades kallt och glädjelöst, i behov av en värmande Sol som hettade upp det. Till det kalla Vattnet hör girigheten och av den rad sexmissbrukande horoskop med dominant Vatten bloggen mött råder ingen tvekan om att antiken korrekt identifierade Vatten som ett irrationellt element, som lätt blir ett problem.

I den mån kvinnan får bedrägeri och otrohet ur hjärnan genom att ha skrivit den här boken, är det gott, men min upplevelse är att missbrukspersonligheterna bara går från en last till nästa. De är de fallna själarna. Jämför nu avlidna missbrukspersonligheten Whitney Houston och se likheterna. Nu Månen med Jupiter i Fiskarna (utan någon hämmande Draksvans) och därav hennes formidabla succé som sångerska. Och Solen med pengarnas Venus i Kräftan för både skönhet och rikedom. Tekniskt sett är ju allt perfekt, men såå svag karaktär hon hade!

På ovanstående himmel är det ännu värre eftersom Solen i Skytten AGERAR på den negativa kyla och det ständiga behov som uppstår när Jupiter pga. den dämpande Draksvansen inte känner behovets natur. Solen löper iväg på basis av en totalt bristande förmåga att verkligen njuta - därav kanske otrohetstendensen. Kvinnan är de facto helt alienerad från sitt känsloliv och både Sol och Måne disponeras från denna avskurna Jupiter.

Horoskopet är viktigt för att studera hur en bas av Vatten helt saknar inre tillfresställelse: Solen i Eld brinner PÅ GRUND av girigeten eller otillfredssställens i det kalla Vattnet. Ur detta perspektiv är Jupiter i Kräftan inte alls så bra som man kan tro, med tanke på dess "upphöjelse". Visserligen finns en harmoni eftersom också Månen står i Vatten men kan man inte tänka sig risken att för hela livet bli fast i detta tröstlösa konsumtionsleverna som föds ur en kall inre själ? Minns att disponenten väger lite tyngre än planeten den förfogar över. All denna Sol-Skytts rännande hit och dit är alltså orsakat av Jupiter enorma önskan att bli uppfylld av något som skänker värme. Sexmissbruk är nog inte mer än jakten på lite tillfälligt kroppskemiskt rus. Det är en sorts narkomani.

Vad den här rackaren Algol eller Satans huvud har för sig från fall till fall, blir jag inte riktigt klok på. Men uppenbarligen är det något "tokigt" med livsödena varenda gång en planet ligger verkligt nära fixstärnan. Den här gången har vi omoralens Mars, retrograd (backande) och därför på ingång mot en exakt konjunktion.

Senast jag såg en så nära konjunktion med Mars var det i fallet av en kroniskt otrogen man och ekonomisk fifflare!


*****

Varför inte ta tillfället i akt och genomsöka 5.900 horoskop efter riktigt täta konjunktioner mellan Mars och Algol! Mars mellan Oxens första och femte grad (med Algol i mitten i tredje), det är en mycket snäv och "akut" orb. Men 67 träffar är för många att redovisa och kommentera här, så jag summerar bara intrycken.

Uppenbarligen var den kroniskt otrogne fifflaren en "lyckträff" som påminde om otrohetsförfattarinnan, för alla är inte likadana. Vi har t.ex. fallet med kronprinsessan Victoria, där Mars/Algol tycks ha yttrat sig som ätstörningar i ungdomen, kärleken till en gymtränare som knappt var livsduglig med mindre hans far donerade ett organ och som likt sin far lider av dyslexi.

Just dyslexi höll inte statistiskt som någon stadigt återkommande effekt när detta testades, och av det kunde man dra slutsatsen att Algol inte har någon enkelt sammanfattad effekt. I ett fall rörande fall av andningsvägarnas Merkurius invid Algol handlade det om en hatisk styvmor som tog hand om den tbc-sjuka flickan (lungsjukdom) och som bannade henne för att hon andades ansträngt!

Det finns gott om sorgliga olycksöden och sagda fifflare höll på att dö som ung i en njursjukdom, låg flera år i sjukbädd och blev ohjälpligt efter sina jämnåriga i skolningen. I ett tredje fall, Måne och Algol, påfallande svårigheter att bli gravid. Men hälsoeffekter är inte de enda.

I den här gruppen med aggressorn Mars och Algol har vi faktiskt en del våldsamma naturer, med känsloliv som definitivt drar mot det störda. Osama bin Lain, Salvador Dali, den fantastiska fd Weeping Willows-sångaren om vilket jag hört berättelse om en sinnessjuk svartsjuka - och äganderättsvansinnet är ju typiskt Oxen och kanhända en generell problematik när trickstern Algol kopplar till Mars. Många har nog reagerat på hur ond och vred Robert de Niro lyckats vara i åtskilliga filmroller från hans krafts dagar, och det är säkert Mars/Algol han hämtat sin demoni ifrån!

Jag noterar att Tom Cruise har den, och han kan förvisso "blänga" och ge onda ögat! Hans sägs ju också vara ett kontrollfreak och många beklagade när hustrun Katie snärjdes i hans fundamentalistiska scientologiväv. Oxen är en naturlig fundamentalist, Oxen symboliserar ju jorden som själv den ultimat negativa laddningen som okloka själar graviterar mot! Edens lustgård ska visa sig en kort tjusning, har man smakat dödens element Jord är man fast i kretsloppet tills ansträngningar görs att rena själar.

Homosexuelle rocksångaren Lou Reed är ett annat mest olyckligt öde - föräldrar som tar honom till hjärnskrynklaren och försöker elchocka hans homo tendenser ur honom. Han blev sedan tung heroinist under många år. På temat homo kan också noteras dragshowartisten Babsan samt norske blackmetal-sångaren Gaahl, båda med Mars och Algol. Vilken kontrast mot den närmast debile sångaren Jonathan Richman (satt i trädet och sjöng att, "det är nåt med den där Mary" i den roliga komedin med Ben Stiller och Cameron Diaz.

Och det finns faktiskt en hel del figurer i träfflistan som jag skulle vilja klassa som "på den mörka sidan". Helena Bonham-Carter tycks älska att spela mörka och extrema roller, vi har allmänna provokatören Dan Park som satte upp rasistaffischer i samband med den beramade "negerslavunderhållningen" på Hallands nation vid Lunds universitet.

Psykologen James Hillman ansåg att amerikanska medborgarrättskämpen Andrew Jackson ingav fruktan (inte respekt utan fruktan), och så vidare. Ja, ett fall till ser jag på temat biologiska avvikelser: löperskan Caster Semenya som man inte visste om hon var man eller kvinna, vilket vållade henne stort besvär och sinkade karriären i säkert ett år och ett tragiskt fall med ett barn som föddes med cancer i ögonen, en cancer som sedan kom tillbaka senare i livet.

Och här finns aktrisen Charlize Theron vars mor mördade sin våldsamma far (om inför hennes ögon vet jag inte). Och den miserabla porrmissbrukaren och författaren Franz Kafka. Den redlöst omdömeslösa moderaten Anna Kinberg-Batra som inte ens kan redovisa statistik om att kvinnor fått det sämre under Reinfeldts tid utan presenterar siffrorna som en riktig djävul för att få det att se bra ut!

Men mellan dessa spektakulärt distorderade livsöden också många namn som åtminstone i brist på djupare biografiska kunskaper förefaller ha levt harmoniska liv - trivselgubben Albert Finney t.ex. som gjorde en så sympatisk arbetsgivare när Julia Robers spelade miljöaktivisten Erin Brockovich. Men vad vet man, han kanske har lik i garderoben han med...


4 kommentarer:

Anonym sa...

Är det månne mig du syftar på när det gäller fallet med månen/algol? Ett litet tillrättaläggande i så fall: Jag hade svårigheter att behålla fostren, inte att bli gravid.
Jag kan bidra med ett fall av venus en grad från Algol som jag nämnt nån gång tidigare: en kvinna med svåra nacksmärtor efter diskbråck, och som opererades för det, men nåt gick snett och hon drabbades av nya värre smärtor, nervskador som yttrar sig som en kramp runt halsen och gör det mödosamt att tala, och sjunga kan hon inte alls längre, fast hon sysslat med sång o musik (även yrkessmässigt) i hela sitt liv. (11/6 -55)Och Oxen styr ju just hals, nacke och röst...
S

Seaward sa...

Ja, ditt "case" har fastnat i bakhuvudet (halvt om halvt tydligen) som ett av alla de fall där Algol tycks ge sig tillkänna rent fysiologiskt. Ditt ytterligare exempel är värdefullt, för minna hur jag tidigare noterat hur kuriöst illröd Mona Sahlin brukade bli på halsen när hon var det minsta affekterad i debatt! Jag orkade inte nämna henne en gång till här ovan, men det var också en Mars/Algol ±2 grader.

Anonym sa...

Förlåt min petighet, men jag kom på efteråt att även min formulering var lite missvisande; problemet var egentligen att fostren var svårt kromosomskadade och därför inte livsdugliga. (Har månen i 8:e dessutom... men trots att en professor i genetik dömde ut chanserna har vi smått mirakulöst lyckats få två friska barn.)
S

Seaward sa...

Det sorterar hursomhelst under Algol som "Trickster", den som drar en vid näsan - kanske är det främst genom det fysiologiska Djävulen spelar sina spratt. Den här tål att studeras under många år och med mängder av exempel.

Stjärnan ses ju genom Oxens glasögon, och Oxen står för så kallad "naiv realism" eller identifikation med den verklighet som kallas materiell. (Att den så inte är, kan alla intygad som provat vissa droger eller vidgat medvetandet på andra sätt.) Verkligheten är en föreställning, Platon kallade den ett inbillningens fängelse, men designat att se och kännas verkligt för dem som ännu är på jorden för att upptäcka vad som här finns att lära. En sluten liten skokartong som är verklig bara utifrån sina egna villkor. Men änglar ser rakt genom våra solida väggar och Gudomen ser rakt igenom alla upptänkliga Världar och dimensioner. Medvetandet är Ett men fragmenteras och fastnar i fickor av olika täthetsgrad.

Jag förmodar att Algol har sin mystiska signifikans just som jag beskrivit den: som mittpunkten mellan Vädur och Oxe. Att Gud bor granne med Kaos har aldrig varit så sant som i zodiaken där Eld alltid följs av Jord. Och för att ingen ska missa berättelsen startar zodiaken ut med Solen upphöjd i första Eldtecknet och Månen upphöjd i första Jordtecknet!