Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 16 februari 2012

Diplomat Sjöstedts egentliga fond

Det förvånar inte att Jonas Sjöstedt nästan omedelbart får stora rubriker som aktivist bakom ridåerna för de fängslade svenska journalisternas sak (DN, SvD, AB, Expr). 

Som noterat (här och här) vid hans partiledartillträde föddes Sjöstedt med den magnifika triangeln i Eld - ett vittnesbörd om något helt annat än den flegmatism vi skådat i nästan samtliga borgerliga ledare som studerats så här långt på bloggen. Det är mot denna beklämmande fond av kraftlösa högerpolitiker man måste förstå vänsterledarens aktivism, så mycket gör också tidningsrapporteringen klart.

Att Sjöstedt nu gör sig förmärkt i ett problem av internationell natur, förvånar inte: hans soltecknet är dock internationalistiska Skytten, kanhända det mest expansiva, utåtriktade - och tursamma! - i hela zodiaken.

Bloggen har upprepade gånger använt Skytten som markör eller synonym för utlandet. I fallet med regeringen Reinfeldts obegripliga tillsättande av en främlingsfientlig människa som migrationsminister, noterades t.ex. hur hans utlandstema var klart suboptimerat. Solen bör betonas något mindre än den dolda disponenten som i indisk astrologi anses vara "solens själ" - den verkliga primäre röraren. 

På Tobias Billströms födelsehimmel befann sig Skyttens härskare i sitt "fallna" tillstånd i tecknet som motsätter sig utland, generositet, religion, filosofi och alla de goda ting den nobla människan välkomnar! Jupiter fallen i Stenbocken blir istället en människa som söker lyckan i hierarkier, "byråkratmentalitet" och liknande. Åtminstone Billström stämmer in perfekt på den dolda soldisponentens beteende, och då särskilt problematik som uppstår då Eld (hopp, liv, kognition) möter Jord (död, kortslutning, ondska - antikens stora tänkare såg med hög samstämmighet materien som roten till allt ont).

Jämför nu denna sorgliga indikation om en själ vars vilja att expandera imploderat i en defensiv och negativ ambition att hålla utlandet borta med Jonas Sjöstedts alltigenom livsbejakande Sol i utlandets tecken, disponerad av välviljans Jupiter i en mycket harmonisk eldplacering, i "personliga Väduren".

Och här är nyckeln: Personliga kontakter, Afrikas sätt att göra politik. Människor som möter människor och resonerar rakryggat.

Ingen säger det rakt ut, allra minst Sjöstedt själv, men låt oss jämföra hans horoskop med den korrumperade Carl Bildt, en av moderatregeringens tallösa skamfläckar. För det är naturligtvis Bildts fisljumma insats allt handlar om.

Jag hade bara en känsla av att Sjöstedt opponerade sig mot Bildts sätt att sköta utrikespolitik men inget direkt minne av var Bildts planeter befann sig vid födelsen. Men så här märklig är astrologin - den bejakar varje korrekt föraning:

Bildts planeter innerst, Sjöstedts ytterst
Klicka för bättre läsbarhet

Carl Bildt upprepar Tobias Billströms generande snålhet - hela hans person och kommunikativa stil påminner om en stansmaskin som spottar fram snävt måttade ord. Jämför aktören George Clooney som excellerar i lakonisk och torr kommunikationsstil - han föddes efter Bildt, när Jupiter på sitt nästa varv åter "föll" i Stenbockens frigida och maktorienterade tecken.

Jonas Sjöstedt har en helt annan förutsättning med sin expansiva Jupiter: planeten är varm och ska därför inte hålla till i iskylans saturniska klimat (Stenbocken, Vattumannen). Faktum är att Bildts segersaga är nästintill noll - har mannen egentligen lyckats med något överhuvudtaget i hela sin långa utrikespolitiska karriär. Var han bara ute i världen för att berika sig själv?

Det är inte konstigt att Sjöstedt med en sådan här driftig och framför allt personlig Jupiter hittar just personliga kontakter som en möjlig väg att komma framåt. (Väduren inleder zodiakens tidiga, personalistiska tredjedel).

Och skillnaden i metod mellan Bildts och Sjöstedts Jupiter är just skillnaden mellan en byråkratkultur och en mer direkt, där människa ännu kommunicerar med människa. PÅ RIKTIGT, inte pseudoliv genom Facebook. Sjöstedt mäter sig mot den ädle afrikanen - han förstår precis spelreglerna som gäller för levande folkslag snarare än döende kulturer som den europeiska.

Det visar sig att Sjöstedt föddes under det till Bildts soltecken motsatta. Mot Bilds "korta dagresor" - notera hur han hängt vid baltstaterna och en bit bort för att göra sina privata oljeaffärer. Tvillingarna representerar förvisso kommunikation men lika mycket affärsverksamhet och den är inte global eftersom de långa resorna och de stora idéerna tillhör motsatta Skytten.

Märkligt nog opponerar sig Sjöstedt mot Bildt på både den solära dagsidan, visionen, målet, och på den lunära nattsidan, instinkten de omedvetna böjelserna. Här är skillnaden inte lika lätt att redogöra för eftersom Bildts Måne (sinnelag) i Fiskarna har en charmerande kvickhet medan Sjöstedts Måne i Jungfrun är betydligt mer tillknäppt. 

Men intuitionen tycks besannad: Sjöstedt ämnar göra - och gör - det här på diametralt motsatt sätt Bildts! Bildts handfallna och oengagerade insats - och egna monetära engagemang i hela Etiopienfrågan - är den verkliga skandalen. Att han här lyser fram som ett under av otillräcklighet jämfört med Sjöstedt bara belyser korruptionen i dagens högerpolitiska Sverige. "Särintressen", som Fredrik Reinfeldt brukar säga, fast den familjen borde vara den sista att uttala sig om maktmissbruk.


1 kommentar:

Unknown sa...

Fråga stjärnorna

Kul analys. Visst ligger det ett korn av sanning i stjärnornas förutspåelser.