Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 8 februari 2012

Aftonbladets monetära arbetsmyra

Ja, den officiella titeln hos AB är förstås "Årets säljare". Jan Helin är en enkel populist och kommersiella intressen äger 91% av Aftonbladet. Därför skriver han sånt här irriterade nonsens, "poesi av det prosaiska" - ord som riktar sig direkt till banala och obildade människor som lever i en värld bestående av enbart lättuggade floskler: 

"Att göra bra journalistik kommer först. Att sälja måste dock komma lika först. Annars uppstår inte den nödvändiga och kreativa dansen mellan siffror och bokstäver i ett tidningshus."

Vi lämnar den stackars redaktören åt sitt öde och gör istället en kort och rätt neutral granskning av ett säljarens horoskop. Tydligen omvittnar det förmågan att kränga annonser eller vad nu en säljare på Aftonbladet fyller sina dagar med. Säljarens efternamn, Bolter, ser närmast taget ut! Bolter - "han som dunkar in bulten, spikar affären" - you name it!

(Jag tror faktiskt våra öden lyser igenom t.o.m. våra namn. Den som heter Lars Larsson eller Per Svensson har, tyvärr, inte mycket till öde - själva namnet tycks vilja försvinna i myllret.)



Först kunde man tänka att den totala bristen på Eld skulle leda till en oförmåga att smitta andra med entusiasm. Men social kompetens ligger till stor del i Luftelementet, de motsvarande husen (3, 7, 11) betecknas med sanskritordet kama, vanligen "lustfull njutning" (som i boktiteln Kama sutra) men här snarare "social instinkt" eller till och med "social kompetens". 

Och vad hittar vi om inte ett "mission statement" i Vattumannen (soltecknet) - verksamhet riktad mot tankens landskap som sådant, mot stora människogrupper, mot anhängare av en ideologi. Det är aldrig fel att veta hur "landet ligger" på den mentala nivån innan men sedan sätter igång pratverket: Månen/sinnet i kommunikativa Tvillingarna! Jag känner en enda person som arbetar med copy på en PR-byrå - typiskt nog född i Vattumannen, han med. En mycket intelligent man som har det stora sinnet - Månen i Lejonet. Lyckligtvis inte samma årgång som Anders Breivik, vars fullmåne var något i hästväg!

Månen i Tvillingarna är också ett av handelsmanna- eller försäljartecknen eftersom handelsmannen Merkurius är dess herre. Så här mycket Luft ger obehindrad snacksalighet! (Jfr bloggaren. Sol och Måne i Luft. Han var faktiskt radio- och tv-försäljare under några års helgarbete i ett annat liv, innan livets mening klarnat...)

Jag noterar hur det kommunikativa sinnet har sin disponent (Merkurius) i samma tecken som Solen. Detta ger en mycket rask tankeverksamhet, tänka odrägliga försäljare som producerar ett nytt argument i samma sekund du hittat på ett skäl att avböja köp! Här har vi också krigaren Mars som inte ger sig! Hu! (Undertecknad upprepar exakt denna signatur men i Vågens tecken - jag måste vara en pest!!!)

Trots kända krämare som den extremt Tvilling-betonade Bert Karlsson har jag misstänkt att säljandet i ännu högre grad ligger under Merkurius i dess konkreta, materialistiska aspekt i Jungfrun. Merkurius anses "upphöjd" i Jungfrun för att kommunikationens syfte är att något ska realiseras, något ska hända - och ultranegativa Jordelementet är där de fallna människosjälarna tycker att verkligheten befinner sig. Det är här de fallna själarna "samlar sina skatter på jorden" - totalt tvärtemot läraren Jesus uppmaning att istället investera i "himmelen". 

Och i det negativa Jordelementet som girigt som Döden själv drar allt till sig hittar vi minsann framgångens Jupiter! Här är Jupiter långt från dess yppersta uttryckssätt, filosofi och religion och fördomsfri grundforskning. Här är det krämaren Merkurius som äger framgångsplaneten. Därtill indikerar Saturnus som Själens Form - att det är just åkerbrukaren Jungfruns vilja till vinst som är den här själens innersta natur - i detta liv eller sedan många föregående?

Läs gärna föregående inlägg om relationen mellan Saturnus/Själens Form och Jupiter/uppfyllelsen av Formen! I den texten utelämnade jag den intressanta varianten där ingen av planeterna ligger före eller efter den andra, utan Form och Innehåll delar samma tecken. Vi har några extremt tydliga exempel från 1961 då Form och Innehåll möttes i Jordelementet/Stenbocken och där frågan är om inte Formen har blivit Innehållet. SPOT ON. För en konstkritiker kan den här kombinationen vara perfekt):

  • George Clooney - maj 1961, urtypen för en stilig (och livsstilsfixerad) man (Solen i personalistiska Väduren).
  • Lloyd Cole - den en gång så snobbistiske, klädfixerade och framgångshungrige brittiske popsångaren föddes i januari 1961, när ännu Saturnus/Jupiter-kombinationen låg i slutet av Skytten. Nu äter han antidepressiva, sjunger fantastisk lågmäld singer-songwritermusik om den ytliga framgångens intighet.
  • Alexander Bard - född två månader efter Cole. Uppfinnare av stajlade popgrupper och som nymåne-Fisk en allmän kameleont (går dit det finns pengar att tjäna).
  • Susanne Ljunggren - dagen efter Bard, skapare av modeprogrammet Stil och dessförinnan chefredaktören på damtidning.

    Uppfyllelse av Formen!

Årets säljare på Aftonbladet har en kombination av Saturnus och Jupiter av lägre dignitet, helt enkelt för att Merkurius spelplan är mindre än Saturnus. Precis som med den märkliga Skolchefen saknar livsuppdragets Vattuman fullt stöd från soldisponenten Saturnus för att realisera Vattumannen på dess högsta och ädlaste nivå. 

Vi får en Jungfru som jagar vinster och i detta värv vänder sig mot Vattumannen, grupper, intressen, organisationer, företag - varhelst flera kommer samma med en plan. Och Jungfrun är som alltid osolidarisk, ute efter sin egen vinning! :-) Lycka den född i Jungfrun som har ett horoskop som späder ut den här distinkt självtjänande tendensen. Annars slutar man sina dagar som en Fredrik Reinfeldt, ett i sanning nedslående öde trots att ytan och månadslönen kanske imponerar på dem som saknar tankens gåva.

På morgonradion hör jag att amerikaner nu säger "fuck det här" och flyttar ut på landet och börjar odla själva - en protest mot skräpsamhället, och den skräpmat Reinfeldt öste fem miljarder över!!! Den här reaktionen bland amerikaner representerar då den "goda Jungfrun" - den sida som har mer med naturkärlek och en vilja till det naturliga, icke-artificiella livet att göra. 

Varje zodiaktecken är som ett spektrum: för landodlaren måste naturligtvis också han gå till lanthandlaren eller marknadsplatsen och söka sälja sin skörd. Och därifrån är vi redan inne på den sämre sidan: den osolidariska profitören som varken känner någon solidaritet med idén om en stat eller vill betala något (i skatt) för en inrättning som inte är till någon direkt nytta för honom/henne själv. 

Jungfrun är till syvende och sist bara ännu ett ofullkomligt steg i zodiakens berättelse om den själviska själens omvandling till en gudomlig och storsint varelse! Årets säljare på Aftonbladet befinner sig någonstans i denna kosmiska transformation av skit till något storslaget. Valet av arbetsgivare tyder på att det är en lång väg kvar.

Inga kommentarer: