Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 30 januari 2012

Varför liknar sig Robert Gustafsson vid Bert Karlsson?




Komikern mår fysiskt lika illa som hans dysfunktionella karaktärer inför dräll med pengar. Han har köpmän i släkten. (AB)

Men hur går hans tankar när han liknar sitt sexåriga jag vid krämaren Bert Karlsson?

Jo, astrologin visar återigen hur vi bara tror vi sköter våra liv, och i Gustafssons fall, vår plånbok. I själva verket är vi mer eller mindre våldtagna av de planetära gudarna och intvingade i sådana tvångsmässiga mönster som jag tror Björn Gustafsson vet mer än de flesta om...



Förutsättning: Gustafsson är inte en man av stor kultur. Han köper Andy Warhol att hänga på sin vägg. Han kan inte ägna sig åt stor kultur eftersom han enligt den yttre planetkretsen i kartan vill leva stort och lyxigt. Då får man se till att ligga på en låg buskisnivå för att fånga upp så mycket publik som möjligt.

När därför Gustafsson söker någon rik knös på nära håll att jämföra sin egen girighet med, då finns det inte så många. Bert Karlsson kommer i hans tankar.

Men hur kan Skara-Bert anmäla sig? Jo, pga. kosmiska sympatisvängningar enligt den antika världsbilden. 

Hur väl stämmer då Bert och Robert?

Till att börja med har Bert Karlsson de "lätta pengarnas" planet Jupiter i Lejonets 27 grad. Lejonet motsvarar också ett horoskops femte hus som har med spekulation på börsen och lek att göra. Bert har vidare en gränslös självgodhet och en banal estetisk smak (att döma av ett hemma hos-reportage) och hans lycko- och förmögenhetsplanet välsignar den överhettning på pengar och risktaganden som synes i egotrippade skrytartecknet Väduren. (Lyssna på Vädurar - de skryter så det räcker för alla de andra elva tecknen! Det är detta drag som tar sig uttryck i Berts famösa "frispråkighet".)

Berts Jupiter i Lejonet står med andra ord som en blinkande fyr i Nöjes-Sverige och säger: Här är jag Lejonkung och enormt framgångsrik. 
Gustafsson har också en planet i Lejonets 27e grad och det är konkurrenslystna Mars. Jag skulle tro att det där var mer än ett infall: Bert Karlsson har varit en person denna skenbart beskedlige komiker haft som en fantasins sparringpartner under många år! Han vill bräcka eller åtminstone söka nå samma förmögenhet själv som Sveriges bondtölp nummer ett. 

Dygnet då Gustafsson föds ser också Månen i ett handelsmannatecken, Tvillingarna. (Har själv samma Mån-Tvilling - i första huset - och min salig far alternerade mellan roller som försäljningschef och vd. En bekant med Månen i Tvillingarna, också han i första huset, kom från rejält profithungrig handelsmannafamilj. Även härskaren Merkurius kan ge krämarfasoner.)

Gustafsson är troligen inte född exakt vid midnatt men det är intressant att dygnet som sådant öppnar (i Sverige) med en Måne i Tvillingarnas 17e grad. När Berg Karlsson föddes stod girighetens demon Rahu just i den 17e graden, tätt omgiven av krämaren Merkurius och imperiebyggaren Saturnus!

Ännu en gång står Bert Karlsson där som ett blinkande fyrtorn i den högre andliga verkligheten och mot vilken Robert Gustafsson handlöst dras som malen till nattlampan...

Sedan kan man förstås anföra Gustafssons egen fullmåne, Solen i "tursamma" Skytten mot Månen i opportuna Tvillingarna. Den har vi sett hos en riktig guldgrävare: före detta Elin Woods! 

Tyvärr ledde den här snabbstudien till att jag tappade mycket av respekten för Björn Gustafsson... Men hans myckna Eld glädjer andra så naturligtvis har hans liv fyllt en funktion åtminstone på det planet. Och hans barn kanske tycker om att titta på en svindyr men intellektuellt helt ointressant Andy Warhol-tavla på väggen...

Horoskopet påminner mig om att girighet inte enbart kommer ur Vattenelementet, det kalla som längtar efter bränsle och en eld. Lejonen blir rika som de spekulerande naturer de är, men medan de blir rika har de roligt. Att detta ändå till sist är ett horoskop som skriker av själslig smärta - han mår dåligt av slarv med pengar - beror dock på en helt annan sak.

Vänder man enbart Gustafssons karta rätt och lägger Mån-Tvillingen som en månascendent syns genast den fixerade Saturnus i Vattumannen (låsningar i vissa tankemönster/ideologier) och dess "onda kontrollaspekt" mot pengarnas Venus i Skorpionen. Venus skadad i Skorpionen kan läsas som "kapitalförstöring" och det är just detta Gustafssons mentala störning handlar om: han står inte ut att se pengar glida ifrån honom. 

Således är jakten på pengar en kombination av de positiva faktorerna vi såg, PLUS det här närmast psykopatiska kontrollbehovet. Eftersom Venus också på ett mer normalt plan står för äktenskapslycka, finns nog ett och annat hemligstämplat på den punkten. Han har en hustru som inte alls delar hans mentala egenheter, och som väl mest finns där som någon överseende modersgestalt. 

Jag har sett människor med horoskop helt dominerade av Vattuman och Skorpion offra familjelivet för att de så åtrår pengarna! Det finns en tydligt separativ effekt eftersom Vattumannen står för folkumgänge och Skorpionen blir den som hamnar utanför vimlet. När Venus ingår i en sådan här kombinationen tar äktenskapet stryk eller är i värsta fall bara ett konvenansparti.

Om någon undrar hur Vattumannen och Skorpionen kan ge en så befängd hunger - förutom att Skorpionen tillhör det kalla och hungriga Vattenelementet, så glöm inte Vattumannen och dess indiska koppling till 11e huset, det andra räknat från det tionde karriärhuset - ett hus för förmögenhetsansamling mer än ett "vänskapshus" som i den västerländska astrologin. Det är kanske ingen slump att 11e huset anses göra dess tillfälliga härskare till "ond" i sin verksamhet. Vattumannen i Indien avbildas ibland som en potta med pengar!

Det är förvirrande att gå från västastrologin till den tydligare och bättre fungerande indiska. I Indien hittar vi nu vänner i tredje huset, det som naturligen motsvarar Tvillingarna. Det elfte (och Vattumannen) ska bättre förstås som människor ett steg bort från dem vi kallar vänner. Elfte onda huset i horoskopet motsvarar den dårskap som i väst nu haussas under namnet "sociala nätverk" - ett fenomen som i utföranden som Facebook skapar psykopater i miljontal. Oärliga människor som hela tiden lägger sina repliker tillrätta för att vara "säljbara" i "nätet". För tänk på saken: i den naturliga zodiaken ligger Vattumannen här och med den Saturnus. Saturnus saknar känslodjup och representerar den enbart rationella planläggningen. Hur kan någon kalla detta vänskap? 

*****

Indiens astrologin är mer genomtänkt i sitt hussystem. Här är dessutom Tvillingarna inte som det grekiska halvt homo paret bestående av två små pojkar utan en ung man och en kvinna. Därför har Tvillingarna i Indien en kärlekstradition knuten till sig som helt saknas i västtraditionen. Jag tror detta stämmer. Sex är inte kropp utan intelligens. Oerhört obegåvade människor tror sex har med bröstförstoring eller penisförlängning att göra och kräver därför också "kroppar av viss typ". Dessa har inte förstått ett dugg av hur intellektet spelar in i sexakten men är desto nyttigare idioter för den kommersiella industrin. 

Svenskt Näringsliv vill inte att befolkningen läser filosofi på högskolan - ämnet är "olönsamt". Tacka för det! Den som lär sig tänka är inte längre ett lika enkelt rov för konsumtionssamhällets försök att hålla medborgaren på imbecillens nivå.

Den brittiske komikern Ricky Gervais blir bara bättre och bättre sedan sin första och rätt enkla figur i The Office. I den tänkvärda "The Invention of Lying" (2009) hade han skapat en extrem nidbild av vår samtid, där allt bara handlade om fakta och yta. Det fascinerande med den här världen (fast det vet inte dess innevånare) är att de är så ytliga och "socialrealistiska" att de inte kan tala annat än sanningen. De kommenterar varandras yttre helt utan omskrivningar eller omtanke. 

Jennifer Garner

Gervais karaktär förtjusar sig i vacker men frankt talat helkorkad kvinna, spelad av Jennifer Garner. Hon är kroppsligheten personifierad som alla andra i denna ytliga värld. Det enda hon ser i Gervais figur är en genetiskt olämplig match, en småfet och trubbnäst figur. I ett desperat ögonblick upptäcker så Gervais att han kan vinkla och ljuga i en värld så naiv att den inte äger den reflektiva gåvan. Plötsligt är det han som via vissa finter blivit dagens hjälte...

Vad har detta med Gustafsson eller något att göra?

Jo, dels är den brittiske komikern född precis som Bert Karlsson: Månen i Vågen (troligen) men framför allt Solen och Merkurius i Tvillingarna - tecknet med förmåga att vinkla informationen (horoskop här). I "The Invention of Lying" har Gervais ännu en gång skrivit en historia som utgår från symbolerna i hans eget horoskop. 

Och jag vill gärna se en beskedlig Mån-Våg i honom eftersom Venus (disponenten) så hamna i osynk med känslolivet mittöver i egoprincipens Vädur. (Se bara hur hans kontorschef i The Office fungerade, eller rättare sagt inte fungerade!) 

Skulle Gervais Måne ha hunnit in i Skorpionen går mycket av hans extremt lätta intellektuella handlag förlorat. För han är en kommentator av människan på Luftnivån och inte den djupa förgrämda Skorpionsjälens mer svårartade besatthet. Att han var vara elak så det står härliga till kräver inget i Skorpionen, Tvillingarna är ett vasst tecken och dessutom har han Mars/Rahu i Lejonet - vilka attacker mot uppblåsta Hollywood-divor det kan ge!

Men ytterst sett är det Gervais tecken Tvillingarna - ett relationstecken i Indien - som föranleder denna tankeflykt till filmen ifråga.

Jag tror det är Gervais själv som castade Jennifer Garner som den korkade men vackra fysiska kropp som bara pratade fysiska företräden med hans karaktär. För se här hur perfekt hon förkroppsligar det nazistiska "ariska" tänkandet. Hon har Solen i Aries (Väduren) som Adolf Hitler själv men hela cirkusen styrs i själva verket från den i biologi och rasmässighet helt försjunkna Oxen. Det är häpnadsväckande att den inte tittat fram i studiet av rasism. Dock visade sig tre av de fyra skandinaviska PARTILEDARNA vara födda i Oxen och det kanske är gott nog...

I vilket fall har Gervais lyckats hitta helt rätt kvinna att förkroppsliga den dummaste av alla tänkbara världar - vår pågående nutid i västerlandet - där folk totalt har reducerat sig till kropp och ingen intelligens alls finns kvar. Det stycke i filmen där Gervais - den enda som hade upptäckte förmågan att formulera abstrakta tankar i en värld av naiva realister - kallar sig världens ensammaste man, var knäckande! (Tvillingarna/Merkurius står just för det operativa intellektets uppvaknande och mognad mellan 5-14 år.)




Hur passande med en motspelerska till den Eld-Luftige kreatören Gervais som bara är FYSIK (Jordelementet) och nativa kommentarer kring den YTA hon SER (Eld = vision)! Fascinerande nog gör alltså Gervais "det uppvaknade intellektet", dvs nästa steg i zodiaken efter Oxen, och väljer som närmaste motspelerska en typisk Oxe för det "för-psykologiska" stadium som naivt tar materien som den enda verkligheten. (Ja, även på hans arbetsplats gör Tina Fey, Oxe, rollen som en kvinna som avskyr honom. Dessa är inte slumper utan visar vilken hög intelligens som ligger bakom Gervais manus.)

Sanningen är att jag fångat Garner i några roller. Hon gör aldrig några intressanta figurer utan begränsar till att gestalta "kvinnor i sorg" och liknande. Egentligen tycker jag horoskopet ser mest lämpat ut för en idrottskarriär, eller något som kräver att man tar i.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Är inte Björn Gustafsson och Robert Gustafsson två skilda personer?

Seaward sa...

Korrekt. Den som nått högskolestudier vet också att den "akademiska välvillighetsprincipen" vid disputationer ser mellan fingrarna med felskrivningar när det inte är någon tvekan om vad som avses - som i det här fallet.

Anonym sa...

Tänkte jag skulle tipsa om Robert Gustafssons (troliga) ascendent. Kollade hans jubileumsshow på tv igår, och där framkom att hans "mamma öppnade bogvisiret" som han sa, klockan 08.05. Tänkte då att det antagligen är skytten som är stigande, och tyckte det passade, men ser nu att om tiden stämmer är ascendenten i skorpionen. Och vid närmare eftertanke... Då har han sol/måne i "satansaxeln" och eldtrigonen hamnar i resurshusen... multimiljonär var ordet.
Apropå RG:s själsliga smärta så är ju hans hypokondri välkänd (och det skämtades om den i showen också). Den bottnar förstås i att hans bror föddes svårt hjärtsjuk och dog ung (RG har Saturnus i 4:e och månen i 8:e.) Dessutom drabbades hans fru av hjärtsjukdom, något som enligt RG själv triggade hans dödsångest och gjorde honom otrogen. (Jag ser här symboliken med Mars i hjärtats tecken lejonet i attack mot både ascendenten och Venus.) Han berättar i sin självbiografi även om panikångest och tablettmissbruk. (http://www.unt.se/fredag/robert-gustafsson-avslojar-otrohet-1055224.aspx)
Så allt sammantaget - nog kan man tänka sig en skorpionascendent...
S

Seaward sa...

Oj, vilken dramatik! Ja, detta måste vara Skorpionen i öster. Jag har några anonyma fall med samma asc och formidabel dramatik (och tragedi) inom familjen, så de "fysiska" tecknen i öster är verkligen något helt annat än månascendenten... Tack för detta klockslag, det tar jag som trovärdigt.