Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 31 januari 2012

SvD:s ledarskribent saknar förståelse

Följande 2000 ord ämnar synliggöra hur människan själv inte är verklig utan blott ett redskap för och ett synliggörande av underliggande transpersonella krafter kallade logoi, förnuftsprinciper, hos de gamla grekerna. Förutsätter förkunskaper i den antika naturvetenskapen och hur Platons idélära kommit att omtolkas runt vår tideräknings början.

Någon i medierna kallade den guidade bussturen till Solsidan en pr-mässig snilleblixt. Privategoismens fanbärare Johan Ingerö på SvD är förstås inte lika förtjust. Problemet är att hans motdrag inte är i närheten av den slagkraft den lilla gruppen entusiastiska aktivister gav prov på. Vällevnad gör människan däst och trögtänkt?

Ingerö: "Överklassafari. Så löd namnet på den bussresa genom Saltsjöbaden som ett nätverk med det kanske lite för avslöjande namnet ”Allt åt alla” genomförde i lördags."

"Lite för avslöjande"? Aktivisterna har kanske inte idéhistoria ens som hobby, men devisen är en variant på en av mänsklighetens allra mest grundläggande tankeformer. Bara en avsnörd övre medelklassgettoit som Ingerö kan vara så okunnig att han anför besvär inför formuleringen.

Fast tanken om alltings närvaro i allt, som återkom under 60- och 70-talets tankekittlande holografiska fototeknik, är gammal som gatan, kan vi hoppa in i det första århundradet för ett tydligt avtryck i den västerländska traditionen. 

Det är den kristna missionären Paulus som röjer sin insatthet i detta metafysiska antagande, som väntar på sin realisation i mänsklighetens sätt att bygga sitt samhälle. Det är förstås det klasslösa samhället eller samhällsteorin kommunism som, så gott det låter sig göras i en tillvaro av fysiska kroppar (vilka var och en upptar fysisk volym) förverkliga tanken om alltings närvaro på alla ställen. Paulus formulerade denna föregångare till Karl Marx och andras tankar så här:
Men nu har Kristus uppstått från de döda som den första av de avlidna.... Då han förintat varje välde och varje makt och kraft [inkluderande de sju planeterna!], ty han måste härska tills han lagt alla fiender under sina fötter. ... [N]är allt har lagts under honom, skall Sonen själv underordna sig den som har lagt allt under honom, så att Gud blir allt, överallt. (1a Kor. 20-28)
I den här världsbilden råder absolut spänning mellan Ljusets värld och Mörkrets, eller hos Platon: Idévärlden eller "Det Levande Tinget" och avbilden, det fysiska universum. Det senare, vårt kosmos, är en fallen världen, en gnostisk dystopi där "makter" håller människans själ i ett strypgrepp och förmörkar hennes förestånd. Världslig klokskap är den värsta dårskapen inför den gudomliga intelligensen. 

Paulus var medlem av den judiska gruppen esséerna eller ebioniterna ("de fattiga"), vilka historien lärt känna som de första kristna. Den talrika gruppen var spridd i hela Palestina och praktiserade just kommunism eller tanken på att Gud är allt i alla och därför ger allt åt alla - om människorna kommer samman och genomskådar Satans bländverk som är materien - illusionen att människor är av olika slag och att vissa förtjänar mer än andra.

När aktivisterna därför kallar sig "Allt åt alla" hakar de på den mäktigaste metafysiska tanke mänskligheten någonsin formulerat om hur verkligheten är beskaffad, klar och tydlig för var och en som höjer sig över den materialistiska blindheten till ett beskådande av den underliggande, eviga spelplanen.

Naturligtvis kan inte SvD hålla sig med alltför skarpa hjärnor - som näringslivets megafon handlar det just om att hålla rullgardinen neddragen och vädja till andra att också fortsätta leva genom den materialistiska dimslöjan. De som blivit privilegierade har blivit det genom vissa insikter i spelets mekanismer och de vet att "allt åt alla" är den kosmiska grundlagen. Men likt Lucifer är de fallna själar, som valde att tjäna den mörka sidan. Att återvända till mytologins kartor gör det ofta lättare att se vad man faktiskt håller på med i detta nu!

Som Djävulens barn kastar de därför ut omvända budskap. Satan älskar att spegelvända berättelsen eftersom han har allt att förlora på en illuminerad och insiktsfull mänsklighet. Människor som genomskådad Satan - och propagandister som Ingerö - skulle genast sätta åstad att bygga sig en civilisation baserad på denna sanning om alltings ultimata enhet.

Ingerös plumpa moderatperspektiv har redan föranlett två inlägg, men låt oss titta en gång till på hur egoistisk privatism - en falsk synvilla baserad på den materialistiska filosofin - synliggörs via just de "makter" som Paulus tänkte sig skulle rullas tillbaka eller upphävas när själen nådde upplysning och såg att en gudomlig plan verkar genom till och med de onda planeterna:




De avvikande färgfläckarna inom tecknen antyder det dolda inflödet från det element i vilket planetens disponent befinner sig. 

Här har vi t.ex. den separatistiska Månen i Jungfrun, ett sinnelag som i linje med Sattva guna jobbar oförtrutet på att klarlägga mer och mer av den materiella världens falska sanningar. Det här sinnelagets överrepresentation bland rasister tycks gå hand i hand med rapporten att främlingshatare har lägre intelligens och högervärderingar, så Ingerö är ett lysande exempel på just att egoism och dåligt förstånd går hand i hand.

Att Månen i detta Jordtecken har ett inflöde av grönt Vatten beror på att sinnets disponent, den intellektuella Merkurius befinner sig i den giriga Vegetativa Själens våld: i Skorpionen kämpar intellektet för sitt individuella liv och Ingerö befinner sig alltså just i det kritiska läge där Paulus berättelse tog sin upptakt: att de separatistiska och egoistiska resonemangen måste dödas innan man kan se att allt faktiskt hänger ihop, att mänskligheten faktiskt är på väg mot ett "allt åt alla" eftersom mänskligheten då förstått hemligheten med den Kosmiska Människan (Vattumannens tidsålder), den varelse indisk filosofi kallar Purusha eller Gud-i-Världen.

Det kunde tyckas som om Ingerö redan besegrad Döden och det falska egots propsande på sin egen privata förmögenhet: Merkurius (handelsmannens) dödskamp i Skorpionen disponeras ju från det tecken som står bortom döden: Skyttens nystart som universellt medveten! Så varför märks inga tecken på att Ingerö skulle ha gjort upp med Djävulens mörker?

Här kommer vi in på den antika tanken om potential och aktualitet, vad vi har i oss att bli kontra det vi föddes som. Ingerös Måne i Jungfrun med en underliggande Merkurius i Skorpionen visade att han föddes som ett själviskt väsen, utan en tanke på några större sammanhang, bara en djupt liggande fruktan för att hamna på bar backe. Hela hans irrationella instinktsliv ropar efter själviskt roffande. 

Hans horoskop är lika fattigt i grundbyggnaden som Zlatans horoskop - också baserat på stark Jungfru och stark Skorpion. Gettobarnet Zlatan bor nu som en katt bland hermelinerna på "fina gatan" någonstans i Skåne och har erövrat "fina flickvännen" och det är egentligen ohyggligt tragiskt att en påver barndom begränsar en människa att sätta sin ambitionsnivå så lågt som både Zlatan och Ingerö vittnar om. Jord och Vatten ärver aldrig Medvetenheten. Dessa är människorna fångna i illusionens snaror.

Men Ingerös Skorpionen disponeras ju från Mars i Skytten? Har han då inte övervunnit döden och det falska egot? Nej. Har vi gått så här långt måste vi också ta ställning till vad slags Skytt detta är. Och nu sjunker potentialen: för Skyttens härskare Jupiter (altruism, kosmisk medvetenhet) befinner sig i ett ömkligt begränsat tecken jämfört med vad Skytten som sådan symboliserar. 

Med det grindsomgärdade privata kvarterets Kräftan är vi återigen nere i den Vegetativa Själens instinkt att bara vårda sitt eget fysiska liv och tryggheten för sin närmaste klan. Kräftan saknar helt Skyttens öppenhet mot nytänkande. Söker vi denna generande inskränkta typ av välvilja har vi gått ett fullt varv: för bakom denna klanbegräsning väntar Kräftans disponent Månen i privatprofiterande Jungfruns tecken. 

SE KRETSLOPPET SOM MÅSTE BRYTAS!

Ingerös "universalistiska" Skytt blir därför bara en gapig megafon som egentligen enbart talar egoismens evangelium: alla de viktiga planeterna - Måne, Merkurius och Jupiter befinner sig i zodiakens egorelaterade första planhalva. Den större planhalvans Skytt är här bara substanslös och tom megafon: den söker sprida som allmän sanning en djurisk instinkt som är falsk i så måtto människan äger högre väsensled, ett djurbeteende som aldrig kan leda världen i rätt riktning.

Ingerö talar privat egoism som om det vore lösningen på världens våndor. Han är med andra ord Satans redskap: Fördärvaren som kastar käppar i hjulet på den snubblande mänsklighet som till del föddes som en apa med den Vegetativa Själens alla begränsningar. 

Men Människan är en helt annan art, en farkost genom tiden för en annan sorts varelser: de odödliga själarna. Denna högre art använder det förgängliga biologiska materialet och alla som är ateister eller inte har funderat över dessa ting kan alltså med rätta kalla sig besatta! De har någon annan inom sig, men som de inte känner till. De själva är bara det ego som den fysiska naturen framskapat och som indisk astrologi kallar ahamkara eller jag-skaparmekanismen, dvs. ascendenttecknet som indikerar en punkt där individen förefaller stå skild från övriga världen i den mån man enbart är en naiv materialist.

*****

Angriper man Ingerös horoskop med hjälp av månascendenten och läran om planeters "verksamma natur", är historien precis lika sorglig.

Månen som ascendent leder i just Jungfruns fall till att sinnelaget blir verksam för det onda - det är nämligen det 11e förmögenhetshuset som matchar måntecknet Kräftan i sådana här horoskop, och 11e förmögenhetshuset är en källa till allt ond. "Pengar är roten till det onda."

Med detta liknar Ingerö med ens Fredrik Reinfeldt, som med "äkta" Jungfruascendent får en ond Måne i Vågen och där det begärliga sinnet därtill avslöjar sig genom sin placering i 2a huset för "egen ekonomi".  Ingerö på Månens, psykiska nivå, precis samma känslor: pengarnas Venus i 2a huset!
Och där Reinfeldt med Solen i giriga Kräftan i 11e huset för förmögenhetsbyggande, där placerar Ingerö sin "förmögenhetsplanet" Jupiter i samma 11e sektor! Inte undra på att Ingerö bekläder posten som en av näringslivets (gömda bakom täckmanteln Moderaterna) huvudsakliga megafoner. 

Man kan faktiskt utifrån Ingerös och Reinfeldts närmast identiska horoskop (vi talar nu djup förståelse för motiven och inte ytans tecken hit eller dit) kalla dem båda för köpta megafoner för en bakomliggande uppdragsgivare: Ägandets demon. Alla de zodiaktecken som nämnts som verksamma är undersätsiga ordertagare. Båda männen horar för de dolda Kapitalägarna och deras rätt att fortsätta hålla den Ofrånkomliga Framtiden stången. 

I Vattumannens tidsålder kommer inte Rovkapitalism och Bankvälde längre att styra världen! Ekonomiska Modeller kommer i sin tur att styras via andra överordnade Målsättningar. Detta kan tyckas som en utopi idag, men det är högst hundra år kvar. Det är inte ens säkert att det är Kinas nuvarande statskapitalism som kommer att ersätta de västerländska staternas hegemoni. Det kommer ett helt Nytt Paradigm. 

Paulus talade om att mänskligheten skulle förstå att det gudomliga är allt i alla och med det skulle skrankor - sådana som privatism och egoism - bryta samman. Men kan anse att han beskrev en utopi, men faktum var att ebioniterna redan praktiserat kommunism i flera hundra år i Palestina när han skrev dessa ord. Historikerna har just börjat ana vad som tilldrog i sig i landet före Titus brände ner Jeruslam år 70 och judarna drabbades av kollektiv förträngning över sitt uppror mot Rom (den kristna utlöparen av judenheten var lika angelägna om att glömma).

Inför dessa gigantiska penseldrag som berör Mänsklighetens väg mot den enda och självklara civilisationsformen, förädlad och befriad från den Vegetativa Själens omättbara hunger, står då pajasen Reinfeldt som svenskarnas representant och vill dra Sverige djupare in i EU och valutasamarbete. Han förstår överhuvudtaget inte vilken roll han spelar i sin kamp FÖR nyfattigdom och försämringar för de fattiga (ebioniterna!) och sitt rövslickande Rom.

Han, som många andra aktörer på den internationella politiska scenen återuppför bara ett spel som setts på jorden flera gånger förr. Själavandringen för individer tillbaka till de vägskäl där de misslyckats förr. Reinfeldt ser ut att misslyckas förstå Livet även den här gången.

I ett försök att förstå Djävulens redskap, människor som Ingerö och Reinfeldt, kan man citera de gamla grekernas närmast plattitydartade insikt: Du ser bara det du har en inre potential att se. Det vill säga, de här horoskopen är så ohyggligt begränsade att man måste anta att de dolda själarna är lika omogna. De har inte kommit längre än så här, och Ingerö är som vi sett fången i ett kretslopp av disponenter som bara inte vill lyfta. Han är förutbestämd till döddagar att tillhöra de onda som splittrar världen i x antal egon som inte tror det finns några inre band som förenar mänskligheten, någon inre värld överhuvud. Med mindre än en gudomlig intervention inträffar kommer han att dö i Ondska och hänvisas till "Det Yttre Mörkret där Ormen aldrig vilar."

Planeterna beskriver en människas naturliga potential, dock inte den övernaturliga världen vari den Frihet befinner sig som människan i sin dumhet tror sig äga här nere i Grottan!

Dessa två män, Ingerö och Reinfeldt, med deras snarlika monetära hunger, hade sina "femton minuter" i en tid när världen mådde dåligt. Vårt solsystem är ett gigantiskt självspelande piano, och ytterst sett kan inte Ingerö eller Reinfeldt klandra sig själva för sin skeva förståelse. Vilka val hade de, givet sin inre fattigdom? Dessa döda gycklare är bara skådebröd för De Levande som ser och begrundrar och i sina Tankar bygger Nya Nät vilka kommer att utgöra morgondagens sammanhang och skäl till verksamhet.


1 kommentar:

Anonym sa...

Hur länge ska Reinfeldt få hålla på?

http://annarkia.se/politik/hur-lange-ska-reinfeldt-fa-halla-pa.htm