Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 29 januari 2012

Strindbergs inre djävul & korruptionens hus

Från Nathan Shachars genomforskade synliggörande av nationalskalden Strindbergs instabila karaktär i DN, väljer jag följande stycken som illustration på den antika astrologins (inte den samtida!) skrämmande pregnans.

Den unge radikalen Oscar Levertin ser med ogrumlad blick på mästaren (han ådrar sig sedermera Strindbergs eftermäle, "min störste fiende") och noterar hans förkärlek för blott "livets skugga" och oförmåga att se tingen genom "dygdens ljusa hållning".

Ävensom:
  • "Sven Delblanc sade om Strindberg, han kunde inte bära skuld."

Till Siri von Essen, författarlärling under Strindberg:
  • "Ta fram osynliga fiender, dikta motståndare … säg vad Ni vill – var ’galen’"

Ett offer för Strindbergs litterära attacker får på frågan "varför" till svar: 

  • "Jamen, det vet du väl, att när jag får pennan i handen, så får jag fan i kroppen."

Strindbergs födelsetid, åtta på morgonen enligt Olof Lagercrantz biografi stämmer uppenbarligen eftersom Strindbergs krigsrop, "min eld är störst i landet", helt rimmar med Eldtecknet Skytten som stiger i öster vid denna tid. 

Men märk väl: Enbart om man kastar den korrupta västerländska zodiaken och återvänder till det babyloniska originalet, än i denna dag i bruk i Indien. I väst skulle istället Strindberg ha till Elden diametralt motsatta Jordelementet stigande i öster, Stenbocken.



Att hitta ett sinne (Månen) i brand stigande i öster tillsammans med den svarta eller tamasiska eldens Mars (Solen är den ljusa, sattviska elden) är dock bara ena halvan av den berättelse stjärnorna målade upp vid författarens födelse och vilken perfekt förklarar samtliga fyra citat från DN-artikeln.

När Herakleitos runt 500 fvt sade "de dolda sambanden är de viktigaste" är det väl ingen klassicist idag som ens tänkt på att han kunde ha talat astrologiska, trots att det finns ett fragment som visar att den mindreasiatiske filosofen är förtrogen med det femte elementet, Eter - så viktigt i indisk astrologi och därtill Jupiters essentiella natur.

Men om man väljer att se Herakleitos som en tidig missionär i väst av österländsk kosmologi och kanske också indisk astrologi (direkt övertagen från Babylon?) så utgörs detta dolda samband av Skyttens innehåll och dess planetära disponent Jupiter, verksam i bakgrunden som "själen" bakom ytan.

I fallet Strindberg är således det krigiskt eldfängda psyket (Mars/Månen) regisserat genom ett "dolt samband" t.o.m. viktigare än den simplistiska skolboksbeskrivningen av Mars beteende när den stiger i öster, eller Månens beteende i samma position.

De fyra DN-utdragen förklaras helt och hållet av Jupiters sätt att interagera med dess frontman, det aggressiva och ombytliga sinnelaget i Skytten (samma Måne, fast utan Mars, kan också beses i Adolf Hitler när han eggar sig till raseri i talarstolen). 

Men en stor del av förklaringen tillkommer Jupiters husplacering, det åttonde huset för korruption och död, den indiska astrologins kanske ondaste livsområde. En annan del av förklaringen ligger i att Månen i Strindbergs personliga jag (1a huset) och disponenten Jupiter också utväxlat härskarpositioner med varandra, en ömsesidig reception.

Men det är lika uppenbart att det här bandet mellan två "furstehus" är patologiskt instabilt, för det enda huset är expressiv, het Eld och det andra kallt och begärligt Vatten. Den ena har och den andra saknar men ändå kan elementen inte mötas i den naturliga världen utan reagerar explosivt när de förs samman. Detta är de två mest direkta fienderna.

"Strindberg kunde inte bära skuld." Nej, Jupiter som här expanderar och fördjupar kärilet eller modersmatrisen Kräftan förfogas av Månen som är extremt utagerande! Minsta lilla kommentar som når den i åttonde huset korrupta fotoplåten (Kräftan) leder till att taggarna vänds utåt eftersom den underliggande förfogaren Månen-med-Mars bara väntar på en anledning att starta krig! 

Hitlers horoskop innehåller samma konfiguration: Saturnus (envälde) i tionde härskarhuset i Kräftan (Vatten) och Kräftans härskare i Skytten (Eld) tillsammans med den expansionslystna Jupiter!

"Ta fram osynliga fiender" (i din dikt) - Strindbergs Jupiter, ägare av psyket och därför enormt viktig anses verksamt neutral eftersom dess båda tecken äger hus som till del utsläcker dess naturliga godhet. Men här tillstöter problemet att Jupiter som blott neutral "förstärkande kraft" färgas av sin faktiska position i det uttalat onda och korrupta åttonde huset. 

Hur Månen, tillfällig ägare av åttonde huset, alltjämt kan klassificeras som neutral i indisk astrologi förstår jag inte, men sådan är den gamla indiska traditionen. Men redan förnuftet säger att det här är en högst instabil och underlig kombination: Eld/Vatten-kriget mellan egot (1a huset) och döds- och korruptionshuset. Jag vill föreslå att Jupiter i det åttonde är Strindbergs "osynliga fiender", vilket är en paradox eftersom Kräftans tecken normalt representerar trygghet inom den "inre vänkretsen" - som DN-artikeln visar var det just de nära och kära som fick smaka på Strindbergs dårskap.


"Penna i handen flyger Fan in i kroppen" - Merkurius är skrivkonstens signifikator. Redan tidigt tecknade bloggen paret Oxe och Skorpion som "den sataniska axeln" i zodiaken och här upprepas denna, inte genom tecknen men väl genom deras hus, Oxens andra och Skorpionens åttonde. Och om den dolda fienden har fastställts som Jupiter i det mörka och tillslutna korruptionshuset (och dessvärre också den som förfogar över Strindbergs aggressiva sinnelag), då räcker det med att notera hur skrivdonet Merkurius befinner sig i opposition till denna fiende, denna kraftfulla Jupiter som färgas mot det onda genom vistelsen i Syndens och Skuldens åttonde hus. "Strindberg kunde inte hantera sin egen skuld..." 

Jag har en handfull horoskop med viktiga placeringar i åttonde där individerna blir helt paranoida närhelst deras ansvar för en situation förs på tal! Det är inte bara indierna som vet att detta är det dåliga karmas sektor, den brittiske 1900-talsastrologen Charles Carter noterade också besynnerliga humörrubbningar hos britter som hade många planeter i den här sektorn. Idag skulle detta kanske kunna korreleras med biokemiska störningar eftersom åttonde huset och dess naturliga tecken Skorpionen representerar förgiftningstillstånd och allmän dysfunktionalitet.
Det åttonde huset rymmer alltså den dolda strategen som också råkar vara ascendentens härskare och därmed horoskopets viktigaste planet. Och Oscar Levertin såg snart att Strindberg var fixerad vid det onda, ur stånd att verka genom dygdens åskådningsform...

För ett andra omdöme brukar jag den Mingdynastiska Ho Lo Li Shu-metoden som med sitt 24e omen FU, "Återvändandet" beskriver Syndarens mödosamma väg tillbaka till en neutral sinnesförfattning som, när den etablerats, leder till en rörelse i harmoni med TAO, "Den långa landsvägen".

Strindbergs liv syftade enligt kineserna till att söka sig tillbaka till rötterna för livet - därav hans alkemiska experiment som naturligtvis är en psykologisk verksamhet och inte en pseudovetenskaplig som Shachar schablonmässigt föredrar saken i DN-artikeln. En stad på resa tillbaka till ursprunget kan förklara hans ryckiga livsfaser. 

Notera Jupiter i moderskötets Kräfta - Ur-Springans eller ursprungets tecken! Hans beklämmande dåliga förhållande till kvinnor skildras perfekt av denna Jupiter i ett mörklagt problemhus och hans utåtriktade Eld som inte kan hantera denna djupa svarta kärna.

En på väg hem - i kinesernas mening - är således långtifrån "homefree", men Shachar tycks å det judiska folkets vägnar ha en gås oplockad med nationalskaldens antisemitism, och ser inte det större perspektiv de gamla kineserna hade när de lovordade t.o.m. en som vacklande söker spåra sina steg tillbaka. 

Men visst var Strindberg fullständigt psykopatologisk när hans sinne bottnar i den sublunära vegetativa själen (Kräftan) och därtill orena vatten (åttonde korruptionshuset). Att 3e vänskapshuset (enligt indiskt synsätt9 rymmer "verksamma illgärningsmän" bara understryker hur löst till vänner satt! (Tredje indikerar också kvaliteten på hans författarskap, vilket enligt Shachar var ojämnt.)

Som kontrast och delvis parallell kan nämnas den dystre musikern Curt Cobain, som stack gevärspipan i svalget och sköt huvudet av sig också han enligt kineserna född som Strindberg, som en av de Förtappade med betinget FU - "att återvända". Men för honom såg det skrämmande deterministiska systemet inget hopp, utan kallade honom en som gått vilse alltför långt ut i vintermörkret. Ja, de med svåraste karman föds fördömda och är enbart här för att återbetala. Nästa liv blir soligare.

Eftersom vishet flödade fritt längsmed handelsvägarna i antiken saknade heller inte judendomen vetskap om de bortreorientaliska sanningarna. Den helt säkert efterhandskonstruerade dialogen om natten mellan judiske läraren Jesus och Nikodemos, kanske, kanske inte, återknyter till Ebioniternas hemliga läror. I vilket fall är det inget annat än den kinesiska doktrinen om FU, att Återvända till den Kosmiska Moderns vagina och återfödas som andevarelse det nattliga samtalet handlar:
Jesus: Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike.

Nikodemos svarade: Hur kan någon födas när han är gammal? Han kan väl inte komma in i moderlivet och födas en gång till?

Jesus svarade: Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född av vatten och ande kan inte komma in i Guds rike. Det som är fött av kött är kött och det som är fött av ande av ande. (Joh. 3)

Ett vanligt moment i antikens mysterier var "skenbegravningar" - ett symboliskt återvändande in i moderlivet för en tid (jfr Jesus tre döda dagar i graven). Den kinesiska filosofin hämtar på en nivå sina sinnebilder från astronomiska data och talar i vändpunkten på den sjunde dagen och menar med detta att ögat uppfattar det första synliga tecknet på Ljusets seger efter vintersolståndet efter ungefär sju dagar. 

Strindberg hade således ännu inte nått fram till gravläggningen och sin egen skendöd, han kämpade mot allsköns demoner som vilseledde honom när det började bränna. I så måtto kan man tycka det är lätt tragiskt att en halvt psyksjuk människa är svenskarnas nationalskald. Men å andra sidan har även vårt nationalhoroskop Månens disponent i åttonde korruptionshuset. Vi lever i ateismens galenskap vilken vi därmed upplever som normaltillståndet. Därför kan sol-och-vårare som Reinfeldt vinna våra hjärtan, tills vi återigen, inser att vi hamnat snett.

Inga kommentarer: