Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 27 januari 2012

Perfekt horoskop för retorisk bedömning

Professorn i retorik på Lunds universitet kommenterar Löfvéns första tal som partiledare och är enligt stjärnorna betydligt mer lämpad att göra det än vissa andra underliga figurer som pressen anlitar som "retorikexperter".

Kartan är perfekt för att lätt kunna se den antika läran om den nästan allsmäktiga underliggande disponenten till den manifesta planetens bud om sin karaktär.


För en som bedömer formalistik är Saturnus A och O och och då den restriktiva har ett neutralt förhållande till den expansiva - Jupiter - är Saturnus passage genom öppensinnade Skytten inget större problem. Tvärtom, Saturnus som formalist tar sig här ett betydligt större uppdrag än t.ex. i Väduren där egoprincipen i många fall leder till att Saturnus bränner sitt krut redan på "livsstil"!

Som jag antytt har inte alla tecken lika bred förståelsehorisont och det är sannerligen ingen slump att diskussionen om den rika procenten i världen (orättfärdighet) satt igång nu när Saturnus gick in i sitt hyllade eller "upphöjda" läge i rättvisans tecken Vågen - raka motpolen mot Vädurens egocentriska tunnelseende.

Retorikexperten är född under den närmast perfekta kombinationen av Jupiter i sitt mest vidsynta och öppna läge för att ge den begränsande och definierande Saturnus en maximalt vid palett för sitt arbete.

När sedan gränsdragaren och metodstudiemannen Saturnus kastar sin första blick framåt blir detta mot sitt eget tecken Vattumannen, säte för all organisation i Luftens värld, den mänskliga kommunikationens värld. Jag skulle vilja placera grammatik under Vattumannen/organisatoriska Saturnus eftersom det talade ordet i Oxen mer är att hänföra till ljudandet, lätet.

Kommunikationens gud Merkurius intar som vanligt en vag position mitt emellan alla påståenden, och både talar och skriver och analyserar logiken i det sagda. 

Logiskt finner Merkurius i det indiska relationschemat indifferens från Saturnus sida (eller Stenbockens och Vattumannens tecken), medan Merkurius vänligt tar emot Saturnus som gäst i sina hus, Tvillingarna och Jungfrun. Dvs, Saturnus närvaro skänker Merkurius en större medvetenhet om kommunikationens systematik eller regelverk. 

Det är därför det lilla landet Sverige med Saturnus i tioåringen Tvillingarnas tecken är nästan rörande självupptaget i frågor om sitt språk! Informatorn Saturnus står just i det tecken där det unga intellektet just har börjat förvärva förmågan till abstraktion och där befinner sig sedan t.o.m. den mer begåvade delen av folket: låsta i en enda lång ringdans av fakta uppgifter och verifikation. Hade svenskarna varit mognare hade aldrig drevet mot Juholt bitit - då hade de hört det som var hans kärna. 

Men nu lyckades små skolfröknar förvandla hotet från Juholts progressiva samhällsvision till en massa småtjafs om oprecision i sakfrågor. Reinfeldt har inte rätt när han anser visioner vara farliga, men han det ligger något i att svenskarna, ju längre in i marknadskapitalismen de sugits blivit allt räddare för att tänka i andra banor än fraserna som serveras i Coca Cola-reklamen. Saturnus i Tvillingarna indikerar en mental hang-up på tioåringens nivå för det här landet.

Sen finns eliten, som Lundaprofessorn, med sin Saturnus i Skytten, mittemot den svenska intellektuella mognadsgraden. Och Saturnus första aspekt fram mot det integrerade intellektet (Merkurius två Luftsteg senare) injicerar här Eld i Vattumannen från sin bas i Skytten. Jag har med diskret färgläggning sökt illustrera denna "hetluft" eller inspirerade logik. 

Passande nog i samband med vältalighet har vi Venus som förmånstagare till denna ansenliga välsignelse från Jupiter/Saturnus. Venus för de högre konstarterna. Retorik tillhörde trivium i den medeltida utbildningen, inte essentiell för själen men väl ett viktigt hjälpmedel.

Lika intressant för en retorikexpert är den förhöjda energin i just kommunikativa Tvillingarna. Här är Mars, och vi känner igen placeringen från Håkan Juholts horoskop. Ingen kunde väl betvivla att hans mentala energi var dussintals gånger högre än t.ex. opponenten Reinfeldts. Och vart går energin? Rakt till kommunikationens Merkurius som har sällskap av Intelligensens Sol, här dock hård bojad av Saturnus konventionalism!

Man kan faktiskt fundera lite över de tre Lufttecknen och trivium: retoriken, grammatiken och logiken. Kan och i så fall hur ska dessa korreleras med Merkurius (Tvillingarna), Venus (Vågen) och Saturnus (Vattumannen)?

Månen är fallen i Skorpionen och har ett "läckage" från Luftelementet (disponenten Mars står i Tvillingarna). Det här bedömer jag som en blott svag skavank i sammanhanget och kanske en nödvändigt felfinnande och kritisk mentalitet för att motivera till ämnet retorik!

Se Expressen om retorikprofessorn

Inga kommentarer: