Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 24 januari 2012

Monopolspelet stals av ett skumrask


Skulle du köpa något av
den här hästhandlaren?
Charles Darrow uppfann inte "kapitalistspelet" Monopol där små barn skolas in i konsten att bli svin med vassa armbågar. Darrow var en arbetslös trashank som drabbats av depressionen men som tycks ha stulit spelet från andra. Ytterst skapades det av en kvinna under namnet "The Landlord's Game" (varav det enahanda spekulerandet i hus i Monopol). 

Darrow blev den första "spelkonstruktören" (läs: tjuven) som blev dollarmiljonär på sin sedermera patenterade grej. Spännande artikel i SvD om denna tragiska trigger för människans girighet och blivande girigbukar som handlar med fastigheter. Spelets ursprungliga "tänk" var rätt annorlunda.

Det är från spelet Monopol, som vi nu uppfattar det, alla dessa kulturfattiga Moderater kommer. Vissa spelar spelet och tycker det är kul men växer vidare. Andra hade inte mer gry i kroppen. De torskar på de små papperssedlarna. Säkert var moderata lokalpolitikern Filippa Reinfeldt en sådan, hon och hennes Moderater i Stockholms stadshus som nu polisanmälts för att ha slumpat bort ett stort sjukhus till vänner mitt över gatan från Stockholms stadshus. "Gå i fängelse", som regeln lyder...

Opportunisten Charles Darrow, som inte tvekade att köpa billigt och sälja dyrt som en sann kapitalist, har förstås ett vidrigt fult horoskop just exakt av den typ man förväntar sig:



Månen (känslor, hus, hem, fastigheter) står i just rätt tecken för att tända på "The Landlord's Game" - Stenbocken är husbonden, fastighetsägaren, vad du vill. Elementet är JORD och det tycker om att kontrollera solida ting.

Solen är den ständigt hungriga och begärsfyllda Kräftan. Detta är samma hem eller fastighet men nu studerad från insidan, som "Hemmets privata rum"! Indisk astrologin konstaterar också - träffsäkert - att Kräftan är associerad med "kapitalvaror" (som hus).

Och det är dessutom fullmåne så att Darrow får den här gyttjiga Jord- och Vattenblandningen som så ofta betecknar en kall och habegärig natur. Kräftan/Stenbocken är den axel som tecknar ägandebegäret.

Oxen/Stenbockens polaritet är enklare, den handlar bara om att Moder Jord äger människan - man identifierar sig med sin kropp och dess upplevda behov. I rättvisans namn borde en än råare titel än den "sataniska axeln" uppfinnas för Stenbock/Kräft-polariteten!

Faktiskt provade jag en beteckning när ett stickprov på börser - NASDAQ - gav vid handen just denna polaritet i ett skräckinjagande horoskop för den djuriska dödssynden Girighet. 

Men det intressanta är förstås den "kreativa" axeln, den mellan Eld och Luft. Just som jag noterat pengarnas Venus, förmögenhetens Jupiter och girighetens Drakhuvud i Disney-vd:ns horoskop (lön: 1 miljon dollar om dagen!) så droppar detta horoskop in. Pengarnas Venus plus giriga Rahu i sluga handlaren Tvillingarna.

Men vad om den halshuggna Draksvansen mittöver då, och där den verkliga förmögenhetens Jupiter ligger? Ja, enligt det jag sade om Disney-vd:n i förra inlägget stämmer det inte riktigt, med mindre man anser att vi i Skyttens tecken ser Charles Darrows lurendrejeri: den andra parten som förlorade en förmögenhet på Darrow stal hela idén - t.o.m. en felstavning från förlagan har följt med i Darrows plagiat. Och ja: Kräftan är känd för att plagiera och det är faktiskt Stenbocken i viss mån också.

Bristen på klockslag är ett hinder här. Det vore intressant att se i vilka verkliga hus de här två axlarna ligger, och om det går att se ett osunt förhållande till andras tillgångar (tjuveri). Så långt en månascendent sträcker sig, är Månen en tillgång för en Stenbock, medan både Solen, Mars och Jupiter tenderar att tala mot individens sätt att förvärva stora pengar! (Regler för analys av planeters verksamma naturer här.)

För Kräftan som en girigbuk, se också citatet från den romerske astrologen Manilius (1a århundradet) i detta inlägg om Sol-Kräftan Fredrik Reinfeldt. Mer om Kräftan som gränslös girighet i inlägget om lokalpolitikern Filippa Reinfeldt där tecknet också verkar som en central pusselbit och trolig förklaring till den katastrofala blindfläck som dragit in statsministerfamiljen i vad som liknar ren korruption. (Minns också historien om familjen Reinfeldts grovt underbetalda barnflickor från åren innan politikerdebuten på nationell arena - alla dessa missljud ekar av Charles Darrow, en suboptimal människa med brist på heder.)

Inga kommentarer: