Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 10 januari 2012

Kulturhöger, kulturvänster - astrologisk observation

I DN ger nu Sven Wollter kulturarbetaren till höger, Bengt Ohlsson, svar på tal. Jag orkade inte en bråkdel av Ohlssons tresidiga manifest och det var kanske lika bra det, oberoende av varandra når Wollter och Åsa Lindborg (AB) når samma slutsats: det var bara tomt fluff.


*****

För Wollters del gäller osäkerhet om Månens (sinnets) placering, men om någon minns den banala utmärkelsen "årets sexigaste man" för länge sedan, så passar det mycket bättre med en sen eftermiddagsfödelse när Månen hunnit in i den mystiska och sexiga Skorpionen än den ytliga charmör som Månen i Vågen representerar (och som vi har ett så generande ytligt och t.o.m. falskt exempel på i Fredrik Reinfeldt).

Dessutom favoriseras en normalt sett "fallen" och vresigt vrång Måne i Skorpionen av att vid denna tid disponenten Mars står upphöjd i Stenbocken, förvisso också den sträv som en gammal romersk kejsare. Och nu börjar vi komma Wollters magnifika närvaro på spåren! Tamejfan, han är en reinkarnerad storman. Den själens nästa återfödelse skulle det vara spännande att höra om redan nu!

Horoskopet är sällsynt, för hur ofta hittar vi Drakhuvudet som atma karaka, som själens signifikator? Den ledande principen för detta livet var således ambitionen eller "megafonprincipen" - hur väl stämmer inte det för en framgångsrik skådespelare som lånat sin röst och gestaltning åt ett manus, eller en sak?

Det blir inte mindre fascinerande att se vilken planet Drakhuvudet eller Rahu förstärker: Saturnus hemma i härskarläge i Stenbocken. Wollter har varit den objektiva gränsdragningens sanna röst och detta har förstås allt i världen att göra med rättfärdiga politiska system. Hans kärlek (Venus) i Vattumannen indikerar på samma sätt att det är människornas (i plural) väl han känner för, kanske t.o.m. djupare än kärleken till en individuell hälft. 

Den här fallna Månen i Skorpionen har visserligen berett honom sorg, som i hustruns kanske lite väl tidiga bortgång, men i huvudsak är detta ett så avancerat horoskop som någonsin går att uppnå i jämmerdalen (Jord och Vatten). 

Att jag inte fäster mig vid hans visionära Sol i Skytten beror inte på att den är verkningslös, men att den lika döende i tecknets 28e grad som dess disponent Jupiter i sitt teckens 30e grad inte är ett lika kraftfullt budskap som den solida Stenbocken, världshärskaren. Eller i det här fallet: en av Sveriges giganter på scen. En man man alltid lystrat till.

Här kommer Ohlssons pustande sin varmluft helt på skam. Wollter visar redan med elementen som signalerades på himlen vid hans födelse vad Substans är för något!

Bonusspaning

Jag noterar hur högerpropagandisten från Svenskt Näringsliv, Fredrik Segerstedt, söker demonisera AB:s Åsa Linderborg, bara för att strax försätta sig själv i situation av dummerjönsens tyckande (han har redan i upptakten lyckats ge en helt felaktig förklaring till Godwins lag):

"[Segerstedts upplevelse av kulturen som vänster] har skapat ett bisarrt mikrokosmos där varje artikel om Knut Hamsun måste ha med en obligatorisk ideologisk reservation, medan Jan Myrdal bemöts med beundran och respekt. (For the record: för varje demokrat och människovän bör bägge betraktas som avskyvärda.)" (Newsmill)

Segerstedt är född med samma irrationella Sol i Kräftan och efterrationaliserande Måne i Vågen som Fredrik Reinfeldt, om någon undrar varför den senare bara producerar myter!

 

Extrem, fanatisk irrationalitet här i Vattnets kamp mot motspänstig Luft -
minns hur jag tidigt kallade desinformationen (Vatten/Luft-störning) för
"förlorat i översättningen" eller "desinformation"? Segerstedt har varit översättare !!! Tydligen en inte originalet särskilt trogen sådan.

*****

Se även: För en tid sedan kommenterade jag en intressant kamp där en Sol-Skytt och en Sol-Tvilling for samman (inläggets "bonusspaning")!

Anmärkning. Vad om Wollter hade en födelse före lunch och en Måne i Vågen? Inga problem. Substansen från Stenbocken består, och den här periodens Måne i Vågen ska inte sammanblandas med Reinfeldts version. Hos Wollter skulle sinnets disponent, konstens och skönhetens Venus nu resonera mot Substans, den med. För Venus i Vattumannen ägs ju här av samma Saturnus i Jord som vi sett vara Drakhuvudets primära uppgift att ge röst och volym åt! Det är ett mäktigt horoskop, Wollters, både förmiddags- och eftermiddagsfödslarna.

2 kommentarer:

Susanne sa...

Jag ramlade in här efter att ha sett Wollter i "Min sanning" i tv och efter att just ha läst en resignerad, vemodig artikel av honom i dagens AB. Den grep mig. Hur som helst - det här gäller Bengt Ohlsson: Han är inte född 7/6 -63 utan 6/9 -63 - samma dag som Geert Wilders faktiskt. Jag läste om det där i samband med att han fyllde 50 förra året, att han uppgett en falsk födelsedag för att försöka förvilla folk. Men det höll ju inte när han fyllde jämnt. Så glädjande nog för dig har Ohlsson inget i Tvillingarna :-)

Seaward sa...

Tack för din uppmärksamhet! Ett felaktigt horoskop mindre och ett inlägg som blev kortare...

I Bengt Ohlssons korrekta karta verkar det vara Saturnus i stram och begränsande aspekt till Mars i Vågen som ger författaren krupp. Saturnus ramifikationer hämmar Mars självhävdelse och därmed den underliggande Venus koppling till Sol-Lejonet.

Kort sagt: Vänsterns påminnelse om de materiella villkoren och hackordningen (klass) synes beröva Ohlsson hans ohämmade tendens att dominera varje social situation.

Jag medger skamset att det här liknar mitt eget horoskop (kopplingarna mellan Vågen och Lejonet) - bara att höger-hedonisten är magnituder värre med Solen i Lejonet och Måne som resonerar och förstärker hans Ego... De Lejon som väljer den mörka sidan är sannerligen inte granna att skåda.