Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 25 januari 2012

Hollywoodhunkar & "look-alike"-frågan




På vissa bilder (om man kompenserar något så när för männens vitt skilda ålder) tycker jag att sin generations kvinnokarl Robert Redford och Brad Pitt, dito för en annan generation, liknar varandra väldigt mycket. 

Redford är f.ö. över sextio på filmaffischen ovan - branschens mest plastikopererade man eller en unik genuppsättning? Hans horoskop är verkligen extremt. En "fuktig" Vattenascendent välsignad av Jupiter och ett majestätiskt Lejon.

Det är förstås bara Hollywood som filtrerar fram rätt "typer" som de vet funkar på vita duken. Manlig käklinje och feminin, mild blick. Slår i alla läger!

Redford och Pitt är inte något 100-procentigt lookalike-par och i förstone tycks heller inte deras horoskop ha mycket att göra med varandra. Jag menar, Solen i samma tecken kan ibland skapa verkliga kloner, men när räckte det med att två män bara har en fallen Mars i kvinnliga Kräftan (för den där blida, sårbara blicken)? 

Dessutom är båda urstarka representanter för varsitt tecken som sannerligen inget vill ha att göra med varandra eftersom båda gör anspråk på ledarskap: Lejonet och Stenbocken!

Redford inre, Pitt yttre kretsen

Men jag har en liten teori här, fastän jag aldrig brytt mig om att systematiskt följa upp den. Tecken av den fixerade eller tamasiska kvaliteten sägs komma utrustade med väldigt starka hak- och käklinjer. Ibland gränsar deras huvuden till att se ut som rektanglar! Anders Borg med storkorset i Mörkrets kvalitet är en sådan, men hans födelsetid är inte känd. 

Samma mörkläggningskvalitet har också givit Fredrik Reinfeldt ett lådformat huvud - trots att hans Jungfruascendent skulle tala för ett mer äggformat huvud. Förklaringen kan vara att Jungfruns härskare Merkurius faktiskt ligger i "fyrkantiga" eller rigida Lejonet.

Som kan anas av dessa grundformer så hamnar den mellersta kvaliteten Rajas mellan alla ytterligheter och saknar tendensen till ett karikatyrartat utseende. Det är Ljuset och Mörkret som det är lättast att rita nidbilder på!

Teorin är just den som Reinfeldt hintade om: att det faktiskt är disponenten till varje astrologisk placering som är den hemliga dominanten! Och det stämmer för både Redford och Pitt som likt Reinfeldt har sattviska ascendenter vilket borde tendera mot ovala huvudformer, utan markerad käklinje. Men Redfords Fiskascendent och Pitts Skyttascendent har båda Jupiter som härskare och hos båda männen ligger planeten i tamasiska tecken, och därtill bara två grader från varandra - i respektive tecken.

En annan förklaring till deras snarlika yttre skulle kunna vara att Pitts Måne i Vågen har en underton av tamasiska Skorpionen eftersom Venus ligger där. Och där, fyra grader bort, har Redford sin ascendent- och utseendestyrande Jupiter.

Men, åter, tittar man noga på dem bägge, finns det mycket som skiljer dem åt. Helt olika utformning på näsan till exempel. Vid en dubbelkoll infinner sig inte den riktiga fullträffen utan det handlar mer om yttre konturlinjer och Hollywoods standardmall för en hunk...


Klicka för större visning

Inga kommentarer: