Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 26 januari 2012

Etta James - lust och ångest i helvetet

Etta James livsöde och sångröst matchas perfekt av hennes horoskop!

SvD har ett eftermäle till den svarta rhythm & blues-sångerskan som lyckades slå sig in i de vita amerikanernas medvetenhet. Horoskopet är närapå simplistiskt i dess järnhårda bindning vid olycka och ångest - det är nästan så man tror vissa är i förhand utvalda att, som SvD-skribenten skriver - bli tidlösa språkrör för allmängiltiga känslor!

Och så är det naturligtvis. Själens återfödelser innehåller även extremlägen. Jag ska minnas mitt svenska liv som ett värre bottennapp i en materialistisk och egoistisk kultur än det som livegen i North Carolina på 1700-talet. (Husbonde är svensk i det här livet, han med - nu en komplexfylld och ångestriden man! Skuld och Frihet alternerar beroende på hur Själen orienterar sig.)



Bristen på aktivitet i Luftelementet, som i Ettas horoskop, innebär inte att människor är ointelligenta. Däremot tycks inte tänkandet som sådant ha något egenvärde. Född som Etta var med Solen i ett Jordtecken, var det den brutala verkligheten som gällde från första stund. Med hela fyra placeringar i det mörka och sorgsna Vattenelementet är det här ett iskallt horoskop och som sådant fyllt av begär efter motsatsen. Etta var narkoman en tid och det är inte första gången under den är bloggens undersökningar missbruk och Vatten befinns gå sida vid sida.

Jord och Vatten är den sublunära sfärens signum. Själens syndafall fullbordas på det att en strävan upp mot Vision och Tanke (Eld och Luft) måtte födas. Det är symptomatiskt att hennes kanske mest kända låt, "I'd Rather Go Blind", leker just med temat blindhet. För blind är vad själen fallen i Jord är. Platon liknade våra kroppar vid gravar och våra liv som bundna fångar i en grotta med ryggarna trotsigt vända mot Solen därutanför. 

Människan väljer hellre skuggorna på grottväggen och detta för att den Vegetativa Själen har derangerat henne. Sedan återstår bara Jordelementets totala negativitet. Som bäst är de här människorna milt olyckliga. Ande och Eld äger de inte längre under den inkarnerade perioden.

Solen som den älsklige faderns symbol, och lyckans Jupiter har samlats i Jord. Men Jupiter är fallen i det tecken som den helt saknar samstämmighet med: Ettas 14-åriga mor visste aldrig vem av alla hennes förbipasserande män som givit upphov till dottern. (Sol = män, Jupiter = pluralism, Venus = amor) 

Man kan notera att den andra faderskapssymbolen, den stränga och fostrande Saturnus, förfogar över sin andra symbol Solen (ett antitetiskt eller destruktivt förhållande). Och Saturnus och den fallna Jupiter befinner sig i ömsesidig reception. Den senares minglande med libidinösa Mars mörkt brinnande i den vegetativa själens Vattenelement, ger oss en kronisk bindning till det fysiska så, jo, här måste en begränsad intelligens befaras. Men så själens essens ÄR intelligens handlar det om en kosmiskt vävd kropp som håller Ljuset förmörkat.

Den här bindningen mellan Jordens konkretism och Vattnets flyktighet visar mer än väl Ettas upplevelse av modernas ständiga partnerskiften. En moder vars egen symbol Månen också är i ett utsatt läge - fallen i sexualitetens och vämjelsens Skorpion och förstärkt av nidbildens Drakhuvud (en faktor som skapar girighet). Faktorerna sammantagna, påminner om bilden av en prostituerad. Enligt Wikipedia kallade Etta modern för "den mystiska damen", vilket både kan syfta på att hon hemlighöll sina förehavanden för dottern och att Etta aldrig fick något grepp om sin mor. 

Titta på den kolsvarta Månen i dödens Skorpion en gång till - överrepresenterad bland mördare enligt den här bloggens studie av 161 mördarhoroskop. Astrologin skapar här ett perfekt tydligt budskap genom kombinationen med det förstärkande (ibland t.o.m. vulgariserande) Drakhuvudet (norra månnoden).

Vad betyder nodens närvaro här? Jo, en ytterligare förstärkning av det mörker som höljer den här mystiska Månen. Det är exakt som Etta beskriver sin mor! Och när även hennes styvmamma dör från en då tolvårig Etta, då inser man hur kolsvart en Drakhuvudsförstärkt Måne i Skorpionen kan vara... (Se även om psykologerna Anna Freud, Melanie Klein och dödsdriften.)

Så klen är alltså astrologins omdöme om basen för Ettas framträdande i Tiden. Är det sedan konstigt att hon blir röst för allt detta? Notera Merkurius i ELD för det kommunikativa uttrycket. Där är hennes enda positiva kanal för att uttrycka en livscykel i helvetet.

Hur kunde hon då bli en känd musiker? Tja, alla normala laster blir ju dygder inom R&B och R&R, så naturligtvis är det här ett perfekt horoskop om man en legitim kanal. Och... Solen som det dagaktiva slitet för uppehälle, står faktiskt nära Venus, konstarternas planet och även framgångens Jupiter, som trots sitt fall, inte tappar all förmåga till välsignelser, särskilt inte så nära Solen. 

Däremot blev FORMALISERINGEN hennes bane. Sol plus Jupiter i stajlade Stenbocken påminner om hur hon "marknadsanpassades" till en vit publik. Alla hennes häftiga låtar gjordes tidigt i karriären, för en svart publik. Samtidigt är det just stiliseringen - närmandet till den eviga arketypen som SvD hyllar. Ett mycket tveeggat svärd det här.

Jag har ofta nämnt den fallna Jupiter i den ytliga stilistikens mentalitet: George Clooney - stil men väldigt lite substans - prisbelönta programmet Stils skapare Susanne Ljug - yta, yta och mer yta. Vi kan alltså sluta oss till att det är vreden, nederlaget och ohälsan i Mån-Skorpionen som är substansen i Etta James artistiska uttryck. Den Vegetativa Själen i sitt allra smutsigaste tillstånd men på väg mot en själens rening (katharsis)  genom att den mörka och onda Mars själv faktiskt ligger i Fiskarnas tecken där själen rentvås genom självförsakelse.

På det aristoteliska dubbeltemat Potential/Aktualitet kan således Etta James söndriga, trasiga och dysfunktionella känsloliv skildras som den medfödda karaktären. Hennes själ kom till jorden med rutten karma, men Månens inre (disponenten Mars) hade redan positionerat sig i Fiskarnas tecken och signalerade därifrån potentialen till inre rening. Etta James var på jorden bara för att "bränna karma", vilket hon verkar ha gjort med den äran!

(Enligt tanken om potential och aktualisering var Ettas placering bättre än t.ex. en födelse där den fallna Månen i Skorpionen kombineras med Mars hemma i härskarläge i Skorpionen! Mars är här enbart aktualiserad, visar sig i sin sanna natur, men saknar potential att välja en ny väg eftersom den inte har någon disponent. Detta drabbar förstås Månen/sinnelaget som kan bli stående och trampande i sina förgiftade, skorpioniska bakvatten!)


*****

PS. Det finns en klar möjlighet att även Satans huvud (stjärnan Algol) har ett finger med i det här "livspusslet" som den förbannade högern kallar sina löjeväckande liv (jämfört med öden som Etta James). Ända fram till gryningen skulle det råda en direkt opposition mellan den vrånge Satan och den fallna Månen (modern, hemförhållandet, Ettas egen framtida känslobas). Men horoskopet är redan så eländigt att det knappast går att säga vad mer jävelskap Algol skulle kunna tillföra.

Inga kommentarer: