Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 14 januari 2012

Eklund, den gode ekonomen

Hur ska då ”Kapitalism 4.0” se ut?

Den måste försöka stabilisera finansmarknaderna för att undvika nya krascher. Den måste också bli mer uthållig, miljövänlig, ansvarstagande och inkluderande; utanförskap och segregering måste minskas. (DN)
Det här är sunda ord, givet det elände regeringens marknadsliberala teser och privatiseringshysteri som fått det svenska samhället att segla med markant snedbelastning - ett flytande tornet i Pisa.

Men allra roligast är att ekonomen Klas Eklund i sin plan för en bättre morgondag helt sonika beskriver sin egen "undertyp" av den obeständiga och flyktiga Kräftans tecken! Minns hur Månen och den sublunära fasen kan sägas summera den bedrövelse Platon och andra tänkare i hans skola sett i den brist på verklighet som utmärker livet under Månen! De fallna djurens hungrande efter existens (genom enorma skrovmål) men en falsk jakt som inte alls mättar annat än för stunden.

Men det är inte svårt att se hur SEB-ekonomen Eklund vuxit sig större än sitt yrkesområde. 



Låt mig först konstatera att alla likheter med kartan för den upproriska och frihetsälskande Fadime som blev hedersmördad är en illusion. Visserligen påpekade jag även i det horoskopet att så mycket (orangefärgad) Rajas eller passion och en böjelse mot Ljuset (gula Sattva) skapar brist på tyngd eller respekt för de rådande konventionerna (Tamas, Mörkret). Men hennes brist på barlast (inga med horoskopet väl integrerade placeringar i Mörkrets kvalitet) åtföljdes av en horribel serie svåra planetaspekter.

Klas Eklund uppvisar ett storkors i passionens kvalitet och har Solen i den lunära galenskapens flyktiga och snabba växlingar - ett perfekt uttryck för kapitalism och ilande pengaflöden. Men här finns inga egentligen problematiska aspekter. Den här individen tvingas inte (pga. dåligt karma från tidigare liv) att utkämpa en strid vid varje gathörn för att ta sig någonstans. 

Nästan allt på kartan är en enda lång obeständig rusch genom passionens tecken - de som är snärjda i livets skiftande spel - men intressant nog är ankaret i varje horoskop, Saturnus, stadigt placerat i Ljusets kvalitet. Saturnus i det kunskapsorienterade av Jordtecknen är en intressant placering som talar mot alla former av fundamentalism och för en hög medvetenhet om de begreppsstrukturer man hanterar. Ankaret drar därför det här horoskopet som helhet mot Ljuset - mot unifikationen av "särintressen". Men det är knappast något djupröd socialist, det här. Solen står trots allt närmare Penningen (Venus) än den avmätta och distanserade Ketu.

(Däremot kan man notera hur oändligt försiktigt Eklund använder sina ord i artikeln, måhända en följd av att kommunikatören Merkurius befinner sig mycket nära den helt passionsbefriade Draksvansen.)

I ett infall av metafysisk spekulation skulle man kunna tänka sig att det bara är när Saturnus befinner sig Sattva guna som denna i sig tamasiska (blytunga, kolsvarta) planet kan återlösas, bränna sitt karma, eller vad du vill. Dessa är människor som kan förväntas göra stora andliga framsteg i sina liv och i den mån Saturnus fattas som materiens princip komma långt i insikt om tingens beskaffenhet. 

Saturnus passage genom Rajas passioner tenderar mot mörker pga planetens egen natur, och när Saturnus står still i Mörkrets Tamas handlar de problem den nu kan tänkas indikera om djupt sittande motivstörningar som säkerligen följt själen under många liv och som i detta liv individen har att förhålla sig till - de går inte att nonchalera längre.

*****

Eklunds Sol med Venus ger den flexibla intelligens som man annars ser hos musiker, det ekonomiska spelet som en symfoni! Ja, det behöver inte sägas att Venus också står för pengar och i synnerhet i "bunkrande" Kräftan - ett tecken som uppskattar starka ytterväggar att skydda sig bakom - förefaller en bankkarriär perfekt. Av de två enda bankmänniskor jag någonsin haft i umgängeskretsen hade den ena Månen i Kräftan och den andra Solen i samma tecken!

Att Eklund nu ser att bankerna - ursäkta, kapitalismen, måste bli mer "uthållig" är helt enkelt bara hans eget nyckfulla, impulsiva och självtjänande tecken i spegelbild: Kräftan beskriver här sin motpol, den strama, återhållsamma och genuint långsiktiga Stenbocken. 

Minns det underhållande stickprovet på 50 moderata politiker och 50 socialdemokratiska diton:

Inte en enda Sol i långsiktiga Stenbocken bland moderaterna men en oerhörd mängd bland sossarna!

När därför Reinfeldt, Sol-Kräfta likt Klas Eklund, talar om att "ta ansvar" vet vi med säkerhet att han inte har någon kontroll alls. Han bara ordar om den hägring han ser på andra sidan den arketypiska zodiaken. Vi arbetar alltid mot vår nästa kompetensnivå. Reinfeldt har hittills bara bevisat sitt eget tecken i dess värsta tagning, som en närmast maffialiknande gynnare av sina nära och kära kapitalister. 

Men häri skiljer sig Klas Eklund och Reinfeldt åt, och det för att Eklunds födelseår hade en "specialkonfigurerad" Kräfta. Visserligen beskriver också han Stenbockens dygder, men han är i mycket bättre position att göra det på ett trovärdigt sätt. Mycket av Kräftans naturliga osäkerhet och kortsiktiga, ja rent tanklösa girighet är redan eliminerad av den halshuggna demonen Ketu. 

Draksvansen säger egentligen "been there, done that", och härvidlag besitter Eklund en "sanerad" Kräfta (se om de 4 lasterna och dygderna i etikettslistan till höger).

Det är nästan fånigt hur illustrativ kontrasten blir genom att återigen släpa fram hans överordnade, Annika Falkengren, vars horoskop beskriver hans exakta motpol. Hon har den hungrande Månen - känslan, aptiten, - i Kräftan, ett kritiskt sublunärt sinnelag eftersom kvinnan här är sin egen härskare, det finns inget korrektiv om psyket skulle gå i spinn. Och vad värre är: Månen stod detta år med demonens andra halva: den giriga Rahu. 

Hemskt att säga det, så är Eklunds rekommendationer för en hållbar morgondag diametralt motsatta sin överordnades! Eklund är en man som kommit till avklarnad insikt om var framtiden (Solen) ligger, SEB-chefen Falkengren har byggt hela sin karriär på just den vegetativa själens irrationella hunger: kortsiktiga vinster, ointresse för några andras barn än den egna styrelsen och aktieägarna. Kräftan, när den "bara" är natur, är en styggelse för den drar oss tillbaka in i den djungel varifrån mänskligheten nu en gång tagit sig. "Kapitalismen 3.0" var ett chockerande fall in i den onda Natur som alla människor av god vilja sökt förmå släktet att höja sig över.

Bloggen innehåller mängder av små studier som fallit lite vid vägkanten. Men i det här ytterligt välartade horoskopet förtjänar att påminnas om hur välståndets och välviljans Jupiter gör ett synnerligen gott arbete som filosof just i Vädurens tecken! Här handlar det helt klart inte längre om den primitiva och egoistiska Väduren som annars ligger nära till hands då kriminaliteten grasserar här i studiet av dömda brottslingar med Solen i tecknet.

Jupiter i kombination med detta personliga tecken leder helt klart till en sund jag-utveckling vilket Eklund själv illustrerar genom att tala om en tid mogen för kapitalismen att ta just ett steg mot Jupiters dygder. Som indiska Guru är detta en princip som skapar tillväxt åt alla håll samtidigt, den kosmiska expansionens princip favoriserar inte bara "the charmed circle" utan står för en universell godhet.

Strax före 15.00 når psykets Måne pengarnas tecken Oxen. Hur lätt är det inte att föreslå att Eklund måste ha fötts senare på dagen. Men jag tror inte det! Jag tro han har samma eldiga och raka sinnelag som Håkan Juholt, men här så att säga den "socialt framgångsrika" versionen. Månen och Jupiter skulle tyda på ett bildat och välartikulerat familjehem och när jag noterar skådespelarmoderns exotiska namn, Fylgia Zadig, blir jag än mer övertygad om denna extremt levande, välvilliga och utagerande Mån-Vädur!

Inga kommentarer: