Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 9 januari 2012

Den hyperlitterära folkrockmusikern

AllMusic.com beskriver Colin Meloy, kreativ ledare för tyvärr insomnade The Decemberists så här:

Led by Montana native Colin Meloy, the Decemberists craft theatrical, hyper-literate pop songs that draw heavily from late-'60s British folk acts like Fairport Convention and Pentangle and the early-'80s college rock grandeur of the Waterboys and R.E.M.

Från R.E.M. känner man tydligt igen ödsligheten i Decemberists musik och vad gäller de "hyperlitterära" texterna uppvisar albumen en sällan hörd serie av skillingstrycksliknande berättelser om mänsklig bedrövelse. Lämnar man den aningen svaga debut-EP:n "5 Songs" därhän, fullständigt exploderade gruppen på debutalbumet "Castaways and Cutouts" (2002) med eländessånger. 

Säg när Jungfruns tecken
inte sökte framhäva individualitet
genom klädstilen?
Skivan börjar med en liten makaber bit sjungen av ett barn som dött spädbarnsdöd och lång tid därpå alltjämt klänger fast i kläderna på modern som också dog i försöken att förlösa sig själv i en öde trakt! Eller, den rent otäcka berättelsen om kvinnan som var natt när hennes barn somnat in går ner till skeppen och låter hungrande sjömän på rad lägra henne, båt efter båt avverkar hon för att tjäna in några tio dollar för att släppa till en hel natt igenom. Sångens sensmoral: älska er mamma, för ni vet inte vad hon går igenom för er skull. Fruktansvärd historia! 

Jag noterar att Colin Meloy gång på gång återkommer till kvinnans vedermödor i sina texter. Det här var bara två exempel från debutalbumet. Horoskopet ger verkligen en chockerande variant av den onda stjärnan Algols andra sida: den där inte individen själv kanaliserar Djävulens alla sattyg men likväl verkar helt uppfylld av dem! Det är svårt att tänka sig annat än att Meloy är en reinkarnation av någon som varit med om mycket svåra saker, men i det här livet hittar verktyg att uttrycka sin plågade själ.


Redan givet den korta skissen av texterna är det uppenbart hur Månen för "kvinnan" eller "moderskapet" i Oxens tredje grad är en remarkabelt märklig plats för att fira hennes "upphöjelse" i den indiska astrologin, när judarna samtidigt såg detta som den onda Algols egen plats! 

Om denna ondska från Den Lede är det bästa som bjuds kvinnan i denna värld (Månens upphöjelse), vad ska man då säga om Månens "normala" härskarläge i den obeständiga dyningens tecken Kräftan, det ständigt hungrande och tomma hål en kvinna är dömd till att vara? (Se dock Thomasevangeliet, där Jesus lovprisar kvinnor som "gör sig till män" för "himmelrikets" skull. Och då handlar det inte om Sveriges banaliserade dragshow-variant med allas älskling Christer Lindarv - numera Lindarw för att tala om meningslösa detaljändringar.)

Givet The Decemberists textinnehåll kan jag omöjligt tro att Meloy kan vara född med Månen värst många grader från ovanstående position vid dygnets öppning!

Gruppens sound är precis lika jordbrunt och blått melankoliskt som horoskopet visar. Ingen energi alls, snubben har en späd, lite gnällig stämma - men bandet bygger upp en intressant och elegant ljudbild (akustiska instrument), vilket ger en behaglig fysisk närvaro att sjunka in. Finessrika arrangemang påminner om Jungfruns känsla för detaljer. (Ja, naturligtvis beror Lindarvs meningslösa ändring av stavningen på hans Måne i Jungfrun!)

Jord och Luft ger inte upphov till några akuta konflikter och för det "hyperlitterära" är det nästan övertydligt hur väl den sideriska zodiaken ringar in denna Jungfru med skarp urskillning. Den fallna Venus i Jungfrun ingår i en ömsesidig reception med Merkurius i litterära eller allmänt artistiska Vågen. 

Apropå berättelsen om modern som prostituerar sig i hamnkvarteren, har jag redan diskuterat den fallna Venus i ett, som jag misstänker, föga populärt inlägg där jag studerade ett sjuttiotal utvikningsbrudar, ursäkta glamourmodeller vill de bestämt kalla sig numera! (Är glamourmodellen dagens sköka?) (Se också skillnaden mellan islamiskt bankväsende och det västerländska.)

Utan att basunera ut fyndet har ytterligare några Nobelpristagare i litteratur tillkommit sedan ett äldre test. Nu har Solen i Jungfrun gått om Skorpionen och framstår som "det hyperlitterära" tecknet framför andra. Det var glädjande eftersom det just är Sol-Jungfruns skarpa öga för detaljer och realism som man kan tänka ligger bakom detta. Minns att Merkurius redan i Babylon (under namnet Nebu) var gudarnas skrivare, den litterära om man så vill.

Ett horoskop som den här musikern och textförfattarens, med enbart Jord plus Luft, kan sammanfattas som en "rationalist", en torr person, vilket tydligt hörs i texterna. Svalt, gränsande till oberört återger de händelser av hemskaste sort. Jag tror det här i hög grad är Merkurius, kommunikatören, i "objektiva" Vågens tecken i nära samarbete med den Venus som i Jungfrun inget känner alls, utan bara sakligt kan återge minsta detalj i förloppet. Sedan är det upp till läsaren eller lyssnaren att med eventuella egna Eld och Vatten-konflikter sätta sin egen själ i brand.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske förmätet, men...får man önska en astrologisk analys på riksdagens yngste, Anton Abele?
/Maria

Seaward sa...

Det beror på om vederbörande gör något intressant utspel. Enbart ung ålder i sig har inget egenvärde på bloggen (snarare tvärtom :-) )

Anonym sa...

Intressant utspel... Han intervjuades i DN, häromdagen, därav min förfrågan. Men utspel finns - kolla på Youtube. Jag blir inte klok på hur jag skall förhålla mig, riktigt. Han måste ju ha något driv, eftersom han ju tagit sig till riksdagen. Samtidigt har jag svårt att förstå att någon överhuvudtaget kan ta honom på allvar - och då menar jag inte åldersaspekten.
Vänlig hälsning
/Maria

Anonym sa...

TIPS PÅ EN MYCKET BRA VEDISK ASTROLOG !!!

http://www.vicdicara.com/articles.php (artiklar)
http://www.vicdicara.com/podcast (videos)

http://vicdicara.wordpress.com (blogg)

Hans böcker:

http://www.vicdicara.com/books.php

Anonym sa...

SAMARBETET mellan den TROPISKA och SIDERISKA zodiaken:

http://www.vicdicara.com/Reconciliation-of-the-Tropical-and-Sidereal-Zodiacs.pdf

Intressant artikel, eller hur?

Seaward sa...

@ re: Abele. Såg inte det, ska kolla och se om kartan innehåller något nytt som inte redan avhandlats hundra gånger genom andra horoskop...

@ re: Samarbetet mellan zodiaker. En nödlösning uttänkt av västerlänningar som börjat fatta att något gick riktigt snett på 300-400-talet. Att efterrationalisera ett metodfel och så att säga bygga svartbygget ännu högre (och mer förvirrat), är inte min melodi - men alla är fria att bo i vilka kråkslott (av Luft) som de önskar! Jag talar om skillnaden mellan en personlig livsuppfattning (eller ideologi) och den historiska sideriska zodiakens sanningsanspråk, vilka jag här undersöker empiriskt.
:-)