Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 23 januari 2012

Borgerligheten: Vad då Juholtdrev?

[Inlägget har två delar: efter några i huvudsak allmänpolitiska kommenterar och en horoskopkommentar av enklaste sort, vidtar del två. I den provar jag det aristoteliska begreppsparet potential/aktualitet på horoskopet.]

Att drevkarlen Mattsson på Expressen var först att rusa ut och förklara att det bara var politik, det där runt Juholt - inte alls ett besatt borgerligt tidningsdrev med en politisk agenda - förvånar knappast. Tidningen är så dålig att jag inte ens ids blogglänka till den längre. Mattssons pösmunkiga besserwisserstil har jag redan kommenterat som en följd av vissa astrologiska kombinationer som kommit samman på ett olyckligt sätt och förstärkt en viss "typ". DN låter Hanne Kjöller - hon som var så fixerad av Maria Sveland i tre år att hon såg i kors - framträda som omdömesgill överdomare av vad som var medierna och vad som var Juholt.

Men sedan får jag också syn på SVT Göteborgschef Robert Olsson som himlar med ögonen och säger att det inte var något drev alls (GP). Jag är beredd att tro på vad som helst just nu i Sverige och kan därför tänka mig att dagens mediamänniskor är så urbota obegåvade att de faktiskt inte ens har koll på cirkusen som helhet utan bara fegt sitter inne och försvarar sin egen ringhörna. "Vi på AB, nehej då inte alls." 

Det var fascinerande - och hedervärt - att det faktiskt fanns EN ENDA chefredaktör i hela Sverige som såg situationen för vad den var, Göran Greider. Och han var dessutom en tillräckligt betydande tidningsman för att få lov att uttala sig större tidningar än sin egen Dala-Demokraten. Men vad gör en mans klarsyn när den borgerliga pressen i ett sjukt overkill söker hamra in sin oskuld till vad som än kan ha hänt genom dagar av repetition...

Vem är då den här göteborgaren? Är han borgerlig, tv-chefen? Vet inte. Men här är med största sannolik hans horoskop. Han avancerade från programinköpschef till tv-chef och den tidigare rollen passade honom kanske bättre. För här är det bara Eld och Vatten - pang bom tjoff - för hela slanten. Han gillar program där det händer mycket, men mycket till intellekt har han inte, så vitt jag kan se. 

Han tycker t.ex. att medierna gjorde rätt i att hårdbevaka Juholts "svaga politiska handlag" men har förstås inte ett ord att säga om den medierna borde bejaka: statsministerns återkommande halv- eller hellögner. Fyra stycken kunde uppmärksamma bloggare rapportera om bara i den debatt som skulle komma att bli Juholts sista. 

Den som vill, kan spåra förskräckande underligheter i spåren efter Reinfeldt, men det finns naturligtvis ingen vilja att ifrågasätta en regering som dessutom har pengarna bakom ryggen. Om den svenska tredje statsmaktens parodiskt underdåniga horoskop, se detta inlägg.



Luftbristen brukar typiskt leda till ett allmänt ointresse att ens försöka lyfta sig i nacksinnet och se världen utanför den egna horisonten. Det är därför han inte kan se drevet. 

Han lider också av samma "åkomma" som den stockholmske PR-mannen som kallar sig socialdemokrat och som heller inte såg drevet mot Juholt (säkert för att han hatade Juholts ocoola landsortsstil) - han jobbar ju själv med pr-drev och är helt yrkesskadad. Med göteborgaren delar han det sensationalistiska Eld- och Vattenkriget.

Intressant nog finner vi stockholmarens dementi i borgerliga GöteborgsPosten bara en dag innan tv-chefen släpps fram för att också han dementera. 

GUD vad de skyldiga försöker rättfärdiga sitt politiska mord. De gör det genom att nu försöka skriva om historien om hur det gick till. Det är EXAKT samma strategi som när Nya Moderaterna hösten 2011 försökte bluffen att de varit progressiva under 1900-talet. Då blev de utskrattade.

Har Moderaternas PR-demon Schlingmann nu börjat orkestrera HELA SVERIGES SAMLADE BORGERLIGA PRESS ??? Skickar han ut direktiv för enad policy vid precis varje högerfiasko? Då är det förbi med svenskarna, dessa lättduperade arma människor. Då har vi hamnat i ett land där högern använder klassiska kommunist- och diktaturgrepp för att vilseleda den egna befolkningen och försäkra dem att de kan fortsätta sova.

Schingmanns del i Reinfeldts sedermera censurerade bok "Det sovande folket" ska nog inte underskattas. Boken drogs säkerligen in från alla landets kommunala bibliotek för att de här antidemokratiska männen kom på en snilleblixt: om man väl lyckades lura ett sovande folk att Moderaterna är de nya socialdemokraterna så är det en poäng att inte förolämpa dem. Sovande människor är nyttiga när det är valår!

Svensson, kan du sjunka djupare i förnedring än att så totalt ha torskat på högerns sluga plan att göra Sverige till ett låglöneland. Carema-skandalen och privata bemanningsföretag som inte ens håller akademiker med papper och penna är inte - som Fredrik Reinfeldt brukar säga, "enskilda händelser". De är exakt de tacken på ett totalt samhällshaveri dessa - jag tvekar inte att säga det - galna och oansvariga högerpolitiker håller på att fullborda.

EN DAG och inte mer syntes nyheten om att statsministerns hustru och några ytterligare kriminella personer i Stockholms stadshus slumpat bort ett helt sjukhus i Stockholm till glidarvänner i sjukvårdssvängen på de skattebetalande människornas bekostnad. Nyheten var historia efter en dag. Naturligtvis inget drev. Det säger en del om hur mediakontrollen ser ut. Sverige ÄR Nordkorea.

*****

Vad ytterligare kan framkomma om vi provar tanken om en planets underliggande potential för förbättring eller försämring på tv-chefens horoskop? Det första stickprovet, på nationalhoroskopet, gav rimliga resultat för både Sol och Måne - horoskopet från 1974 indikerar en nation som har det i sig att försämras jämfört med det som var dess karaktär just vid den tiden!

Tyvärr gäller detsamma tv-chefens födelsekarta - förutsatt att jag hittat rätt datum. Men något säger mig det: Månen i Skytten är typiskt för en inköpschef oavsett bransch: sinnet skannar av en mängd information som fladdrar förbi och slår till när något klatschigt visar sig. Solen i folkliga Kräftan är också precis vad man vill hos en inköpare. 

Han ska mer eller mindre vara pöbel själv - precis som Fredrik Reinfeldts Sol-Kräfta och där ingenting i horoskopet tyder på att han skulle ha någon högre bildning än just den totala tanklösa instinktivitet som är själva definitionen på pöbel. Kräftan är ett girigt och själviskt tecken om det inte placeras i ett starkt sammanhang som kan hålla koll på och begränsa den rent biologiska kroppens simpla hungersignaler (som i t.ex. finansvärlden blir till dödssynden girighet).

Nu går det inte utifrån horoskopet att se skillnad på "höger" och "vänster" - det finns ett spektrum som gör att Kräftan då och då (inte alltför ofta) producerar mahatmas - stora själar. Men det handlar då mindre om ett enstaka zodiaktecken och mer om att många tecken i horoskopet lovar storsinthet. Så t.ex. gjorde jag nyligen horoskopet på en till synes enkel människa i livet: en kvinna som givit årtionden av sitt liv åt de små som en dagismamma. 

Familjen var mäktig, så dottern hade verkligen valt en i deras ögon oambitiös karriär. Men instinkten ledde henne till det hon ville göra: Månen (modern) stod magnifikt stark i tionde karriärhuset och i Lejonet, som har med barnkärlek att göra. Och dessutom var det en Måne förstärkt av Drakhuvudet: en megamamma! 

Med Lejonet i tionde vet vi att ascendenten låg i Skorpionen och nu kommer det intressanta: ascendenthärskaren Mars befann sig i sitt tekniskt sämsta läge - fallen i moderskapets Kräfta, men den förvandlades i nionde huset för nobel filosofi, religion och genuint samvete till en verksam välgörare! 

T.o.m. den kinesiska metod jag använder för ett andra utlåtande hyllade det här födelseögonblicket genom att beskriva henne som ett "berg som nått den perfekta stillheten" med vilket avses osjälviskhet och en förmåga till girighetens motsats: att veta sina gränser.

För att återvända till Robert Olssons aktualitet respektive potential. Det som är aktualiserat, gällande, är hans födelseplaceringar: Solen i Kräftan och Månen i Skytten. 

Solen i Kräftan är det aktualiserade. Men det är disponenten Månen som tecknar hans potential att gå längre än att bara vara en vegetativ själ, en som böljar med havets dyningar, och följer djurkroppens instinkter. Här står Månen i ett annat tecken och tecknar därför en potiential till något annat än Solens faktiska läge (dess karaktär vid födelsen).

Månen vill vidga sina vyer - Månen står i vittberesta Skytten ett tecken med aptit på upplevelser. Detta tecknar definitivt att potentialen kräver att man dödar sitt gamla jag. Tillräckligt stark Eld betvingar Vatten. Från timid och hemmabunden till oförvägen och med blicken riktad mot hela världen. Jag har ingen aning om hans livsväg från barndomshemmet till rollen som tv-chef, men jag misstänker att det varit en karriärklättring och att vi här ser en som lämnat sina föräldrars värderingar. Här är en "nyrik" som blivit borgerlig.

Det här låter som en omotiverad gissning, baserad på hans vägran att se det Juholt-drev alla andra normalbegåvade bör ha sett (jag röstar inte (s), ska tilläggas). Nej, jag ser i horoskopet en allmän regression, en förlust av mänskliga värderingar till följd av Solens avancemang enligt disponentens Skytt-expansiva natur men där själva expansiviteten inte märker hur den krymper allt mer och blir alltmer egoistisk, privatorienterad och vinningslysten! 

För ta nu Månen i Skytten som en aktualiserad tillgång, en karaktär, och se vilken potential som döljer sig bakom Mån-Skytten: det är Jupiter i Jungfrun, en remarkabel förlust av den storsinthet som Månen i Skytten indikerar. Det här är precis som i svenska horoskopet ett sinnelag eller känsloton som tenderar från vision och idealism mot tragiskt tråkig materialism. Och den här kartan har, till skillnad från nationalhoroskopet, inte ens en nypa Luft att hålla ett objektivt öga på hur lågt populismen, njutningslystnaden, sinneskonsumtionen faller. Nej, det tycks som den här mannen tappat mark sedan han föddes till jorden 1957, likt så många andra har klassresan bara resulterat i en ömklig och intressant privategoism.

Se upp för Månen i Skytten - Hitler och många andra otäcka figurer har den. Det är ytterst viktigt att Jupiter, sinnets disponent, håller god kvalitet. Annars blir det uppblåsta nollor eller än värre.

*****

Se även: Den infama tidningskrönikan (av Hanne Kjöller i DN)


2 kommentarer:

Anonym sa...

Dagen då Juholt avgick skickade jag till sossarnas parti ett klargörande att det endast rörde sig om hetsjakt via media och ansåg att de nog hade partimedlemmar som blivit påverkade av drevet. Min man tidigare socialdemokrat och smart som få såg Juholt som en möjlig älskad partiledare av högsta sort. Själv ansåg jag mitt kommenterande som dotter till en koncernchef/ledning i tio år i socialdemokraternas största tidningskoncern och tillika när min far var högste chef dessutom som världens största socialdemokratiska tidning. Uppväxt i media så uppskattade jag i synnerhet Jämtins sätt i media under processen jämfört med i synnerhet media som helhet.

Seaward sa...

Tack för kommentar! Jag hoppas att Juholts fromma förhoppning infrias, att framtidens mediaforskare kommer att granska vad som egentligen hände under den här galna perioden...