Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 8 januari 2012

Astrologi - flummarnas hemvist

Jag börjar läsa en rekommenderad artikel av en synbarligen seriös amerikansk astrolog vid namn Glenn Perry. Han summerar vad Platon avsåg med sina Former eller Idéer, omdöpta till "arketyper" av Jung, men kommer bara till den punkt då han förklarar att astrologin minsann har sina egna arketyper:

Terms such as sign, planet, house, and aspect are all facets of a single astrological archetype.

Nej, astrologin har inte "sina" arketyper med mindre man lever i ett totalt vakuum, isolerad från mänsklighetens övriga tänkande. Astrologin har sedan äldsta tid haft en uppsättning metoder för att låta intellektet spela mot den enda uppsättning verkliga arketyper som finns. Hus och aspekter är astrologiska hjälpmetoder. (Platon höll tal och deras relationer för att vara en lägre realitet än arketypernas värld.) 

Men vill man upphöja den praktiska metoden till en status av arketyper (likt de galna scientisterna som svämmar över i t.ex. Sverige och tror mätstickorna är Gud själv), så välkommen! Alla blir saliga på sin tro, men Postmodernistiskt flum är vad det är att inte kunna skilja på gudarnas värld och den jordiska.

Läs gärna artikeln som senare går in på varför den sideriska zodiaken "förmodligen" har fel. Men dessförinnan har Perry redan själv gjort misstaget att, som alla andra tropiska anhängare bestämma att Väduren börjar vid vårdagjämningen. Det får t.ex. till följd att zodiaktecken byter innebörd med tvåtusenårsintervaller, vilket är en ren självmotsägelse eftersom Platons arketyper är eviga och oföränderliga... 

Arma västerlänningar - vår kultur är verkligen döende nu. Och svenskarna fattade inte ens att socialdemokratin var den troligen bästa modell för en samhällskonstruktion som finns. Detta enligt Jeffrey Sachs, en av världens hundra mest inflytelserika ekonomer och tänkare. Svenskarna valde bort exakt det samhällssystem som lät alla föreverkliga sina drömmar.

Vaknar det sovande folket inte upp innan nästa val kommer kassklyftorna åter att vara cementerade - som tidigare i historien - och den som inte föds rik kommer inte längre att kunna förverkliga sina livsdrömmar! Den som lever med den tropiska zodiaken kan säkert få till en och annan bra prognos på basis just av talrelationer (aspekter), men går helt vilse i den stora frågan om livsmålet. För att se rätt zodiaktecken - rätt arketyp - måste man återvända till originalet, den sideriska zodiaken.

Det har jag visat i test efter test på bloggen. Senast (apropå VoF) påminde jag om att det är fullständigt logiskt att hitta ett överskott av uttryckliga ateister i Oxens tecken, oändligt mer logiskt än att de skulle tillhöra Tvillingarna som, trots att tecknet är kritiskt, åtminstone kan tänka klart.

Oxen är ett känslotecken och identifierar sig så totalt med sin kropp och därefter med den fysiska verkligheten att ateismen framstår som dess "mentala" normaltillstånd. Bara om man verkligen förstått de tolv zodiakbilderna kan man begripa vilken zodiak som leder vilse och vilken som påminner om människolivets olika uppdrag. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Men lilla gubben, har du alldeles kissat på dig? Saknas flickvän?

Förlåt min "analoga" humor! Kan det vara Asc i sideriska Skorpionen som spökar? ;)

Jag har googlat fram fler länkar för och emot vardera system för den som vill fördjupa sig. Intressant läsning. (Första länken är till en Vediker som använder sig av den tropiska zodiaken!).

http://laurabarat.org/blog1/argument-for-a-tropical-zodiac/

http://www.skyscript.co.uk/sidereal2.html

http://www.skyscript.co.uk/sidereal.html

http://www.jwmt.org/v2n12/against.html

http://www.onereed.com/articles/sidereal-tropical.html

http://reocities.com/astrologyZodiacs/siderealzodiac.htm

http://www.astro.com/astrologie/in_vedic2_e.htm

http://members.bitstream.net/~bunlion/bpi/precess3.html

Samt en sida med svar på dumma skeptikerargument:

http://www.bobmarksastrologer.com/skeptics.htm