Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 12 december 2011

Uppföljning: Jupiter, lagen och kriminalitet

Här är en enkel uppföljning av det tidigare test där märkligt nog Vågen (harmoni, balans) tenderade mot kriminalitet då välmågans och lätta pengars Jupiter passerade tecknet.

Min enda förklaring då var att den lyxsökande (eller åtminstone komfort- och harmonisökande) Vågen blir för lysten på det goda när den befolkas av Jupiter som söker expansion på varje tema den kontaktar. Vågen är dock av kvaliteten Rajas som har med passion eller "tändning" att göra. Impulsköpare har säkerligen viktig Rajas i sig (eller ett övermått av Vatten och Eld).

Stöd för det antagandet om Vågen ges av att den sträva och spartanska Saturnus anses "upphöjd" i just detta tecken, som för att ta udden av en eventuell tendens till hor i Afrodites positiva härskarläge.

Samlingen med brottsdömda horoskop hade redan i juni i år växt från 200 till 305 men jag tittade inte på Jupiter vid uppföljningstestet av soltecken och kriminalitet.

Precis som med de ny tre kriminalitetstesterna sjönk det första testets statistiskt signifikanta nivå ett litet snäpp men fortsätter att finnas kvar med ett utvidgat material. Allt så här långt tyder på att det existerar en konstant astrologisk effekt men som är något mindre än ±50% relativt snittvärdet.

Och nu händer det igen. En fantombild av en axel börjar framtona i zodiaken! Den återkommande läsaren har sett flera av dessa gåtfulla axlar i tidigare kvantitativa studier: ett överskott i ena ändan av zodiaken motsvaras av ett underskott i motsatt tecken. Det är som om zodiaken viskar att här finns ett verksamt dubbelmotiv i zodiaken!

Jupiter/
Lagen i:
305 brottsdömda
antal procent
15 4,9
32 10,5
25 8,2
32 10,5
24 7,9
29 9,5
37 12,1
30 9,8
25 8,2
18 5,9
18 5,9
20 6,6
Snitt 25,41 8,33
Signifikant
rel. snittet
(±50%):
<=8,33
eller
>=25
<=4,2
eller
>=12,5

Där den upphöjda Solen producerar kriminalitet i Vädurens tecken, där leder lagens och det högre medvetandets Jupiter till en laglydig Vädur! Det är den axel mellan Väduren/Vågen som här framtonar som gör att vi kan misstänka ett budskap här snarare än bara slumpmässiga variationer.

Jag har f.n. ingen teori om varför Jupiter leder till att just Väduren håller sig borta från brottets bana, men jämför det här fyndet med inlägget om högerägda slasktidnings-vd:n Anna Settman (Jupiter i Vågen) med vänstermänniskan och fackföreningsledaren Wanja Lundby-Wedin (Jupiter i Väduren) och fungera på om det resonemanget kan innehålla några ledtrådar...

Jupiter i Väduren tar kål på alla tankar om att Väduren MÅSTE innebära tunnelseende och egoism. Filosofins och noblessens Jupiter tycks adla detta tecken.

Se också detta test av "goda" medborgare - filosofer - där återigen Jupiter verkar göra mest nytta för zodiakens "unga" tredjedel, den inledande personalistiska.



Inga kommentarer: