Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 23 december 2011

Tage Danielsson och dom fattiga

I en SvD-artikel avslöjades Moderaternas cyniska trollande med statistik för att partiet ska framstå som framgångsrikt å kvinnornas vägnar (länk och min kommentar här).

Båda de ansvariga moderatkvinnorna föddes med aptitens och begärets planet Månen i sitt allra mest oroliga läge - hemmaläget i det flyktiga Vattnets Kräftan. Den ena hade i likhet med bankchefen Annika Falkengren en förvärrad begärsnatur pga. en astronomiska norra månnoden som i antiken betraktades som en hungrig drake eller demon. Falkengren drogs följaktligen mot STORA pengar, STORA fallskärmar. Dessa är de helt förmörkade människorna - Naturen när den gått i spinn och inte kan hejda sig.

Det var Platon som för 2.300 år sedan underströk att människor som bara levde för att mätta sina sinnen och sin mage följde overklighetens väg - de hade valt det temporära istället för det eviga. De samlade sina skatter bara för ett ögonblick istället för i sina medvetanden. De var kroppsligen omringade av rikedomar men helt tomma inuti. 

Det finns misstankar bland forskare att den grekiske filosofen lånat betydande delar av sin filosofi inte bara från den syditalienska filosofen Pytagoras utan även från den indiska filosofin. Här känner man igen den flyktiga och ytterst sett overkliga världen som för ateisten och den simpla materialisten är den enda värld människan har. Indierna kallade den världen för Maya - ett illusoriskt bländverk som alltid sviker den som tror på glitter och glamour. 

I kristen tradition uppstod ett schizofrent tillstånd eftersom den judiska läran en god skapande Gud under Jesu liv redan förvandlats till en lära om en lägre och ond världshärskare - Djävulen! Den historiska kristendomen är ett hopplöst krypande inför penningen (det här därför Kristdemokraterna håller till på högerkanten) och samtidigt en "luthersk" och avvisande moralism i mängder av frågor.

Sanningen var att Jesus var en extrem antimaterialist, hatade pengar och inte hade känt igen sig alls i dagens förvirrade läror. Regeringens moderata finansministern Anders Borg härbärgerar privat någon slags kristen tro, men lika lite som kd-ledaren har han en aning om hur den politik som vill kalla sig genuint kristen måste se ut. 

Han har tydligen inte ens läst Nya Testamentet med något större analytiskt öga eftersom hans och Reinfeldts ekonomiska politik är direkt antikristlig - de tar från de fattiga och ger i formen av skattesänkningar till dem som har lite mer - allt under den självförljugna fantasin att de i botten på samhällspyramiden ska piskas till aktivitet när arbetslösheten i själva verket beror på att pyramiden just är konstruerat som den här - med en fattig bas och bara några få stormrika på toppen.

Den som upptäckt att de kristna texterna ibland verkar stötta ockupationsmakten Rom (hatad av folket förutom de "amerikaniserade" glidar-judarna i huvudstaden Jerusalem - jfr Moderaternas dominans i själviskhetens Stockholm) bara för att i ett annat textstycke framstå som revolutionära budskap, står inför ett beslut. Vilka VAR de första kristna för några?

Om kristendomens centrala textsamling inte vägleder måste man gå till historieforskningen där de samtida Dödahavsrullarna beskriver en populär folkrörelse i Palestina som kallade sig De Fattiga (ebionim). Detta är naturligtvis samma grupp den kristna missionären Paulus nämner i ett brev. Judiska historiker vid denna tid kallade dem Esséer - kanske en dålig grekisk transkribering av hebreiska chesed - "godhet" eller "vänlighet". 

De Fattiga var en grupp som sökte leva ett större liv än bara det egoistiska. I praktiken betydde det att de praktiserade egendomsgemenskap. Gruppen fanns spridd i hela landet och ingen behövde färdas med pengar på fickan - vart man än reste i sitt ärende togs man människor som tillhörde samma "parti". 

En central "stat" i staten existerade, en gemensam (men i landet distribuerad) fond som bestod av personliga medel medlemmarna lämnat in när de anslöt sig till "det Nya Israel". Det var i denna miljö den historiske Jesus steg fram och t.ex. rådde den rike mannen att sälja eller göra sig av med ALLT han ägde. 

För den som inte känner till att Jesus talade ur ebioniternas perspektiv låter han som en orealistisk dåre. Men känner man till den här mångtusenhövdade organisationen blir hans rekommendation helt logisk. Precis som när han på ett annat ställe råder några åhörare att ansluta sig till Ljusets barn, ett annat namn för precis samma rörelse och som också figurerar flitigt i Dödahavsrullarna (tydligen som rörelsens interna beteckning, möjligen som beteckning bara för den mest asketiska ledargruppen, jämförbara med de visa filosofer Platon såg som Statens verkliga ledare och vägvisare).

Göran Hägglund och Anders Borg bara tror att de står för kristna värden, i själva verket gränsar de mot vad Jesus kallade "denna världens herre" eller Belial. För oss, långt borta från den antika judiska världen, är han känd som Djävulen, en rörig sammanblandning av den brunstiga naturguden Pan och den bibliska korrumperaren Satan.

Satan var ursprungligen en av Guds änglar utsedd att fresta och testa människan i hennes ståndaktighet inför fördärvligheter - lätta pengar (aktiehandel eller nätpoker), prostituerade, med mera. Att Borg i DN-intervju nyligen bejakade tanken på objektivt Ont och Gott är en början men det gäller också att genomskåda mörker som förkläder sig som ljus! En ekonomireporter på DN kämpar frenetiskt i en text för att rättfärdiga profittanken - ännu en som inte sett Ljuset : att kreativiteten är sin egen belöning.

Vad har allt detta att göra med Tage Danielsson, sin tids beskaste satiriker och häcklare av dåliga politiker? Ateist och ganska långt till vänster stod han närmare Jesus och den ursprungliga kristendomen än någonsin Anders Borg och Göran Hägglund kommer att göra med mindre de helt lämnar sina nuvarande ideologiska kontext.

Det är i många avseenden den rena kommunismen som mest liknar det lyckade sociala experiment som pågick i flera hundra år innan Jesus föddes in i det här starkt ideologiska segmentet av den judiska befolkningen.

Visste man inte vari Tage Danielssons livsgärning bestod, kunde man tro att han också sorterade under den giriga typen av Vattenelementet. För också här har vi samma Måne i Kräftan som gav så usla resultat när de två moderata kvinnornas fifflade med statistiken för att påskina att Moderaterna är kvinnornas välgörare (det är de inte). I det inlägget sade jag att det här känslolivet kräver en Sol med starkt och gott direktiv.



Här har vi en mycket stark Sol som under fullmånen stirrar begärsnaturen Månen rakt i vitögat och gör så utifrån Saturnus perspektiv: den kärva, stoiska, återhållsamma - en riktig herr Dysterkvist (apropå Tages förkärlek för muttrande, defensiva och smått negativa figurer). Fullmånen är inte alltid en lyckad placering för relationer, men ur solljusets perspektiv belyser den bättre än någon annan situationen i folkdjupet (Månen i Kräftan). 

Colombianska sångerskan Shakira har samma fullmåne mellan härskaren Stenbocken och folkets Kräftan, och hennes kärlek till sitt folk är inte att ta miste på. Jag tycker mig ha noterat att i det dominant katolska Sydamerika glömmer inte stjärnor och framgångsrika idrottsmän sina rötter, utan ägnar sig åt mycket välgörenhet. Det antyder att katolicismen bättre bevarat den ursprungliga samhörighetstanken än den lutherska utbrytningen som etablerade sig i Sverige och som nu tjänar det privategoistiska system som män som Hägglund och Borg står för).

Tage Danielssons Sol-Stenbock för ett ärbart samhälle - Stenbocken tänker påfallande mycket på sin heder och ett samhälle man kan vara stolt över! - denna Sol baserar sig på en disponent med en intressant placering och funktion. Gå ev. tillbaka till horoskopet för filmen Wall Street (1987) som synliggjorde den korrupta mentalitet som genomsyrar marknadsliberalismen och jämför filmpremiärens Saturnus i slutet av korruptionens och dödens Skorpion - samma som hos Tage. 

Där drog jag slutsatsen att gränsdragaren Saturnus i själva verket representerade regissören Oliver Stone vars moraliska domsord över Wall Street-mentaliteten var hård! Och här ser vi samma sak. Saturnus har nått längst av alla planeter (25 graden är horoskopets högsta gradtal). Den blir därmed atma karaka - själens signifikator. Detta i samma andetag som den också är Solen (livsmissionens) disponent! Förstå att Tage blev en känd person!

Men det viktiga är att Tage - precis som Oliver Stone - uttrycker Saturnus kärva dom över just Vattenelementets girighet. Den hunger som fötts via Månen i Kräftan kulminerar i Skorpionen i ren korruption men kan i vissa fall övervinnas redan i detta dödens tecken. Skorpionen är svart som synden man kan pånyttfödas! I teorin är det tredje Vattentecknet den rening som själen genomgår efter att smutsen nått sitt maximum i Skorpionen. Den som inte lyckats kliva av tåget återföds med smutsigt Vatten - fylld av orena begär som skadar den sanna intelligensen.

Men vad om Tages folkkära julsaga om Karl Bertil Jonsson som inser orättvisorna i samhället (DN)? Se generositetens Jupiter i härskarläge i Fiskarna - den gränslösa allkärlekens tecken! Jupiter välsignar Månen i Kräftan vilket i ett "dåligt" horoskop skulle kunna indikera en gränslös begärsnatur. 

Men i just det här fallet fungerar Månen eller sinnelaget som en kanal för välviljans Jupiter som dock inte bara vill fylla folkets bukar med allt det de begär utan också sträcker sig vidare och fyller ut känslolivet ända till den yttersta gräns som gränsdragaren Saturnus satt i Skorpionen. Saturnus kallades i antiken "själens form" eftersom den var den sjunde och yttersta kretsen - den ritade Världssjälens yttre kontur.

Tages horoskop säger därför: Jupiters fulla allkärlek och folkets behovstillfredsställelse (Kräftan) - detta är själens genuina form i så måtto vi talar om Vattenelementet - den medvetandenivå där den blott kroppsliga människan lever och har sitt inbillade vara (Maya).

Som för att visa hur overklig ateismens eko av den sanna kristna läran om evigheten, så fick Tage bara 56 år innan cancern tog hans liv. Samma tecken som hans livskrafts Sol redan i födelse så barskt står och stirrar på! Här finns helt klart försåtliga nivåer i horoskopet som inte enbart en granskning via psyket/Månen kan röja. För kroppens hälsa behövs tidpunkten så att första huset istället representerar själens nya fysiska kropp. 

Men kanske ser man en varning för begränsad livslängd i det att gränsdragaren Saturnus (även Liemannen) här är nära knuten till den halshuggna Draksvansen (eller drakens kropp). Eftersom det rörde hudcancer, kan man också notera den överdrivna hettan i Eldtecknet Skytten som strålar mot Kräftans tecken. Cancer dyker oroväckande ofta upp i samband med Kräftans tecken när man väl förstått att den västerländska zodiaken nu ligger nästan ett helt tecken snett. Med den gamla zodiaken som hela tiden justeras för att matcha originaltanken fortsätter tecknen att beskriva sina urgamla innebörder.

Inga kommentarer: