Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 1 december 2011

Slö-USA:s preferens för dokusåpor



Sandra Bullock verkar för intelligent för det amerikanska folket...

Author: ladyinterference from San Antonio, TX, USAI think the reason this movie hasn't been garnering a lot of critical praise is because movie critics don't really want to have to utilize logic while watching a movie.

Another poorly reviewed film starring Sandra Bullock, the truly brilliant The Lake House, was an even bigger victim of movie critics' pathetically anemic logic processing skills.

imdb - recensionshörnan
 
Snabböversättning:

Jag tror skälet till att den här filmen inte inhöstat några större lovord från kritikerna beror på att de inte gillar att tvingas använda sin logik medan de ser på film. En annan Sandra Bullock-film som fick dåligt mottagande var den enastående Huset vid sjön som blev ett ännu större offer för filmkritikernas patetiskt blodfattiga förmåga till logisk informationsbearbearbetning.

Den här kvinnliga filmälskaren från Texas upprepar tesen om intellektet bra många gånger och det är intressant med tanke på hur starkt intellektets tecken Tvillingarna dominerar Sandra Bullocks himmel. 

Horoskopet har redan diskuterats i ett äldre inlägg; här tyckte jag det var intressant att ställa recensionen mot Tvillingascendenten, förutom det intressanta faktum att Sandra Bullock för andra gången attraherats av och deltagit i en film som har med tidslinjen att göra. 

Den delen av hennes natur återspeglas förstås perfekt av att ha Saturnus (Kronos) i härskarläge i intellektuella (igen) Vattumannen. Tidens herre är således disponenten som styr hennes sinnelag (Månen) i Stenbocken. 

Och det är i Stenbocken Tidens gagnande tand känns hårdast, för i Vattumannen är Tiden bara en intellektuell konstruktion.




En annan förklaring till intresset för att rota i tiden och ändra händelserna, kan ligga i hennes märkliga fullmåne mellan Jord och Vatten. Det här läser jag som en oförmåga att trivas med den fysiska och emotionella värld som man faktiskt ligger inbäddad i. Jag har tyvärr hört henne klaga på sina bröst i så otroligt många filmer att det är helt obegripligt att hon inte använder moderna metoder för att fixa saken om det stör så att det t.o.m. måste skrivas en filmreplik i frågan i varje film!

Det är nästan som att hon vill behålla anledningen att klaga. Notera Solen i kvinnlighetens/moderlighetens Kräfta men en kall och frusen Måne mittöver i den sterila formens tecken Stenbocken! Många av hennes kvinnliga roller är väldigt frusna kvinnotyper (eller börjar kantiga för att sedan tina upp under filmens gång).

Den här axeln kan alltså även läsas som en oerhörd nostalgi men "vurpad" till en slags negativ nostalgi. Dvs, en vilja att ändra på de objektiva skeendenas gång. 

Jag har dock märkt att Kräftor verkar vilja nöja sig med drömmen om något annat - det är som om de behöver något att oja över. Skulle de förverkliga sin dröm, skulle de förlora sin möjlighet att patologisera. 

Det är därför djuppsykologen James Hillman (själv med både Sol och Måne i Vatten och samma Tvillingascendent som Bullock) sade att de svåraste mentalfallen var obotbara, inte åtkomliga för terapi. Vissa själar är här bara för att gråta och ännu mer. Det var detta själen avsåg göra i detta jordeliv. Gåtor som har sin förklaring i tidigare liv... 

Tyvärr går det inte att hypnotisera de svårast psykologiskt sjuka för att via tidigare liv-terapi skapa förståelse och frihet. De har inte uppmärksamhet och fokus nog. Därför kan man verkligen tala om att Ödet har dikterat vad de skulle vara med om. Det fanns inga valmöjligheter alls i detta liv. Men får utgå från att det är ganska svåra synder i det mörklagda förflutna, men som kommer att vara avtjänade till nästa jordeliv.

Jag tror Sandra Bullock kan skatta sig rätt lycklig, i jämförelsen...


Inga kommentarer: