Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 22 december 2011

Partisanska premiärministrar



Bara för bloggens regelbundna läsare. 

Se hur perfekt Meles Zenawis väldigt enkla horoskop svarar mot bloggens kritik mot Vattenelementet när det krymper ihop sympatierna och blir en sekteristisk cancersvulst inom ett land. 

Privatistiska Kräftan eller Cancer är det tecken som administrerar denne etiopiske politikers kamp mot omvärlden och sitt eget folk "det sovande folket" - precis som i fallet med vår egen Fredrik Reinfeldt (Solen i Kräftan)!

Antikens filosofer och stjärntydare har mycket att lära oss om minimikraven på en vidsynt politiker som ser helheter och inte bara härjar om "särintressen" för att sedan bakom allas rygg själv ägna sig åt just det!

*****

Man kan diskutera rangordningen av planeternas betydelse i detta Chandra lagna-horoskop. Månen är till del diskvalificerad eftersom psykets planet är själva utgångspunkten.

Men psykets disponent Mars är skadad i Oxen och opponerar sig mot en fallen Måne i Skorpionen - en fenomenal klen början och redan det ett tecken på en korrupt natur. Det är emellertid i Månens tecken Kräftan jag ser det stora problemet. 

"Välgöraren" Jupiter expanderar vart tema (zodiaktecken) den nuddar vid maximalt och den anses göra sitt jobb ovanligt bra i Kräftan. Det betyder en distinkt förhöjning av klanmentaliteten, av självbevarelsedriften. Jfr Åsa Linderborgs krönika: "Etiopien har en av världens mest repressiva terroristlagstiftningar. I stort sett all opposition, till vilken även oberoende journalistik räknas, kriminaliseras som terrorism."

En sådan här politiker kan med kräftklorna grabba tag i makten hur länge som helst och med olika mörkläggningsmetoder hålla sig borta från skandaler. En mindre lyckat bieffekt i händelse av en politisk karriär är den familjära Kräftans favorisering av bara vissa. 

Varför den här Jupiter inte sköter sig bra, trots att den är en "naturlig välgörare", beror förstås på dess disponent Måne, vars eländiga hälsotillstånd vi redan noterat något av.

Här kan man åter påminna sig statsminister Fredrik Reinfeldts horoskop med Solen i Kräftan i 11e idealhuset: privatismen som bara vårdar sig om dem "av samma blod" som högsta princip! Månen, disponenten, ligger i andra huset för "mina pengar", för en osedvanligt banal bas för politiken. Han borde ha skött hushållskassan istället för att upphöja detta partsperspektiv till allmän lag!

Isolationistiska Kräftan som 11e husideal (favorisering av det egna blodet) ligger i kusligt nära nazismens ariska ideal, om man börjar tänka lite större, försöker se Sveriges nuvarande "modell" ur ett historiskt perspektiv. Här finns onekligen paralleller mellan t.ex. ariernas isationalistiska arbetsläger för judar, zigenare och andra "underlägsna" raser och Reinfeldts Fas 3-läger för det han kallar "mentalt efterblivna" soffliggare. 

Han syftade här på myten om bidragssamhället men hans egen lösning har redan lett till en 23%-ig ökning av ungdomsarbetslösheten (en hel förlorad generation!) eftersom han inte erkänner problemen i sin egen religion, i marknadsliberalismens själva struktur.

*****

Mitt förslag har varit och är att enbart tillsätta politiker som har zodiakens universalistiska tredjedel starkt aktiverad. Detta undviker råtthjärneperspektiv som Reinfeldts och Meles Zenawis själviska utblick. Detta är naturligtvis elitism som gör skillnad på människor. Men svenskarna har inte visat någon större talang för att välja det som gynnar landet som helhet bäst och kanske är det tid att damma av gamla olästa Platon och fundera över vad han hade att säga om att filosoferna (våra dagars "sakkunniga") står över politikerna. 

Jag menar att de sakkunniga, de som inga egna vinstintressen har, också ska handplocka de bästa politikerna, de som har kapacitet att gynna hela folket. Marknaden måste omedelbart tryckas tillbaka till dess naturliga nivå och funktion istället för att som nu vara den egentliga härskaren bakom köpta rollmasker som t.ex. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

Men inte ens en betoning av det universalistiska i en politiker räcker alla gånger. Sittande svenska regerings kanske mest obehagliga minister den alltjämt uppenbart främlingsfientlige Tobias Billström passerar kriteriet! Med följden att Sverige nu granskas av Europadomstolen för sina inhumana avvisningar av människor i trångmål. 

Billströms horoskop innehåller naturligtvis svåra problem som förklarar avsaknaden av en fungerande universalism, negativismen, hans privata girighet vad gäller lägenheter som inkomstkällor och mycket annat som kommit att förknippas med den låga, ibland rent usla människan. Eller, med partispråk, "den Nya Moderaten".

Men i sak är faktiskt orienteringen hos båda vänsterledarna Juholt och den föreslagna nya vänsterledaren riktigt. I båda fallen domineras födelsedagen helt av klara fågelperspektiv, dvs. en universalism och förmåga att se till de stora frågorna, vilka penningen var tänkt att betjäna snarare än härska över.

Fredrik Reinfeldt är en ringa människa, det är inte hans fel. Men den som bara är ekonom har inget i politiken att göra. Där ser jag behovet av ett antal kvalifikationer eller tankenvåer utöver dem tydligen någon enda i Moderaterna besitter: pr och falskvinklade fakta för att få anrättningen att se lite mindre härsken ut.

*****
I medierna om Zenawi:

DN: Dags vända blicken mot Etiopien

SvD: Svenskarna huvudnyhet i Etiopien


Inga kommentarer: